Blåbär

Höjda blåbärspriser väntar

Literpriset på blåbär kan bli rekordhögt i år. På grund av ogynnsamt väder och en hög efterfrågan blir bären dyrare.

Svenska supermaten: 18 billiga och nyttiga livsmedel

Blåbär, lingon, korn och havregryn. Kallpressad rapsolja, lax, musslor och färska örter. Det nordiska skafferiet är proppfullt av mat som gör oss smala och friska. – Vi bor i Norden, välj gärna nordiska produkter som finns här, säger professor Mai-Lis Hellnius.
Läs mer om Norden.
Det är alldeles för mycket V75
Klassblandning.Med några bra hästar.Och en massa riktiga blåbär.
Läs mer om V75.

Blåbären överträffar prognoserna i norra Norrland

Det är inte bara rekordår för hjortronen i år, det är även gott om blåbär i Norrland norr om Sundsvall. Plockarna tar i genomsnitt omkring 100 kilo per dag mot 70-75 vanliga år, enligt bärföretagaren Sylve Björkman.
Här blir det blåbär och hjortron i rekordmängder
Prognosen tydde på ett mycket dåligt bärår. Men verkligheten i skogarna ser annorlunda ut. Speciellt i norr. – 100 kilo blåbär om dan tar plockarna hem i snitt. Det är mer än på tio år, säger Sylve Björkman, erfaren företagare i branschen.
Läs mer om Sylve Björkman.
Prognos: Färre blåbär än vanligt i Norrland
Det ser ut att bli färre blåbär i Norrland i år jämfört med förra året, enligt årets bärprognos från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).Frost under våren kan spela in.
Läs mer om Norrland.
Färre blåbär i Norrland
Det ser ut att bli färre blåbär i Norrland i år jämfört med förra året, enligt årets bärprognos från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Frost under våren kan spela in.
Läs mer om Norrland.
Sigur Rs säljer cannabisgodis
Det isländska postrockbandet Sigur Rs lanserar en serie cannabisgodis i samarbete med ett amerikanskt cannabisföretag, skriver Rolling Stone. Godiset ska kallas för Wild Sigurberry och finns i flera olika smaker, bland annat jordgubbe och blåbär. Bland annat riktas försäljningen mot patienter i USA som har fått marijuana rekommenderat av läkare.
Behöver vi chiafrön, gojibär och tillskott?
Hej! Du borde titta på Vetenskapsmagasinet på SVT, där man enligt forskning menar att chia, gojibär, blåbär och vitamintabletter bara är något som är dyrt och inte tillför kroppen någonting. Det visar sig att jordgubbar och mannagryn är bättre. Vilken är din syn på saken? Med vänlig hälsning Lasse Larsen
Fixa finaste äggen till påsk – av det du har hemma
Öppna kylskåpet och du hittar allt som behövs för att skapa påskens vackraste dekorationer. Rota fram blåbär, rödbetor och andra livsmedel och färga mönstrade ägg till påskriset.
Cecilias upptäckt i Ica:s blåbärsdryck
Cecilia Wegstedt, 34, hade hoppats på att få njuta av en läskande blåbärsdryck. Men när hon läste på innehållsförteckningen satte hon nästan saften i halsen. Blåbärsdrycken från Ica innehöll nämligen sju gånger så mycket äpple som blåbär. – Jag tycker att det är ganska vilseledande, säger hon.
Läs mer om Ica.
Raggmunk av havre med bacon och lingon
Havre är galet gott. Denna sorts nordliga spannmål smakar så tryggt och rejält på något vis. Förr åts det än mer här i landet, liksom i Skottland och norra England. Här har jag komponerat en raggmunk som passar till både brunch, lunch och kvällsmat. Man kan experimentera med andra bär än lingon – till exempel blåbär eller hjortron.
Läs mer om England och Skottland.
Stort test: Här är årets godaste glögg
Nu är det dags att fylla våra hem med denna väldoftande dryck. Vi har testat årets nyheter och några klassiker. Allt från spännande smaker som ingefära och blåbär till ekologisk starkvinsglögg med traditionell kryddning.
Blåbär minskar, ormbunkar ökar
Lingonris och blåbärsris minskar i södra Sveriges skogar. Samtidigt ökar ormbunkar och buskar i...
Inga blåbär kvar i fotbollsskogen
Det finns inga lätta matcher är en sliten sportklyscha. Men inte ens Luxemburg är en munsbit,...
Läs mer om Luxemburg.
Blåbär för miljarder ruttnar i skogen
Rekordmycket blåbär i skogen och en het efterfrågan på superbäret. Men svensken bryr sig inte. Blåbär för omkring 15 miljarder kronor kan ruttna bort i svenska skogar i år.
Svampexplosion väntar efter ostadigt sommarväder
Fram med paraply och gummistövlar – nu drar regnet in. På måndagen orsakade häftiga skurar översvämningar i ett tjugotal källare i södra Skåne. Men alla svampfantaster kan glädjas för vädret har gjort att det gula guldet exploderat i skogarna. – Det ser ut att bli en jättebra säsong både när det gäller blåbär och svamp, säger svampexperten Pelle Holmberg.
Läs mer om Pelle Holmberg och Skåne.
Thailändare nobbar blåbärsskogen
Med lägre priser på blåbär väljer också färre thailändare att komma till de svenska skogarna för...
Thailändare nobbar blåbärsskogen
Med lägre priser på blåbär väljer också färre thailändare att komma till de svenska skogarna för att plocka.
SLU-prognos: Rekordår för blåbär
Det ser ut att bli rekordmycket blåbär i de svenska skogarna i år. Enligt en prognos från Sveriges...
Spaniens genrep – ett praktfiasko
Regerande mästaren chockat – av blåbär
Så firar gorillan Enzo sin 10-årsdag i dag
I dag fyller kändisgorillan Enzo 10 år. Enzo var den första gorillan att födas i Sverige och har fått stor uppmärksamhet genom åren. I dag firar han med kokt potatis och blåbär medan schimpans-kompisarna får blodpuddingskakor.
Läs mer om Enzo och Sverige.
Dietisten: Därför bör du äta blåbär var dag
Dietist och kostrådgivare, Sofia Antonsson, 36. Mejla din fråga till: dietist@expressen.se Vår dietist Sofia kan du fråga om allt som rör kost, vikt och allergier kopplade tillmat.
Läs mer om Sofia och Sofia Antonsson.