Bokmässan

Johan Hilton: Illavarslande när demokratiska krafter ger upp hoppet om samtalet

I kölvattnet av debatten kring högerextremisters deltagande på Almedalsveckan och Bokmässan har det ironiserats kring personer som vill ta debatten. Det är en retoriskt överdriven figur som påminner om en halmgubbe.
Läs mer om Almedalsveckan och Bokmässan.

Den alternativa bokmässan i Göteborg lockar stora namn

Nu presenteras programmet och deltagarna under Scener & samtal – den litterära scen som uppstod som ett alternativ till Bokmässan i Göteborg. Johannes Anyuru, Sara Stridsberg och Karolina Ramqvist är några av författarna som medverkar.
Mitt ansvar att vara där fascismen visar sitt ansikte
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunkhe vill bekämpa antidemokrater med demokratiska medel. Det framkom i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio. Hon berättade även att hon ska invigningstala på bokmässan i höst.
Läs mer om Alice Bah Kunkhe.
Elisabeth Åsbrink om att Svenska Pen närvarar på Bokmässan: Maxad frihet skyddar mot extremism
Det farligaste är inte att vidriga ord uttrycks, utan när bara vissa ord är tillåtna. Författaren Elisabeth Åsbrink förklarar varför Svenska Pen beslutat att närvara på Bokmässan.
Läs mer om Bokmässan och Svenska Pen.

Bildning ska mota intolerans på Bokmässan

Debatten kring Nya Tider har satt prägel på Bokmässans seminarieprogram, där fokus ligger på bildning. Arundhati Roy, Eka Kurniawan, Samar Yazbek, Ngugi wa Thiong o och Angie Thomas är några av årets gäster.
Problemet med nazister
Det sägs att yttrandefriheten hotas om högerextremister inte får ställa ut på Bokmässan. Om nazister inte får agitera i Almedalen. Men stämmer det? Det här är berättelsen om hur hotmejl och mordbränder långsamt urholkar demokratin.
Läs mer om Almedalen och Bokmässan.
Därför bojkottar SvD inte bokmässan
Läs mer om SvD.
Niclas Sennerteg: Märket som visar banden mellan nazismen och svenska högerextrema
Ett litet rött halssmycke har dykt upp i debatten om Nya Tiders medverkan på Bokmässan. Symbolen bär på en intressant historia om nazismens väg från Tyskland till Mellanöstern och tillbaka till dagens högerextremism, skriver författaren Niclas Sennerteg.
Draget från Bokmässan: Stoppar Granskning Sverige
Bokmässan i Göteborg har fått motta massiv kritik efter beskedet om att högerextrema Nya Tider får medverka i år.Nu meddelar mässan att man säger nej till det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige och hatsajten Avpixlats förlag Runeskrift.– I vart och ett av fallen har vi gjort en individuell granskning. Man måste också se till mässans helhet. Vi tycker inte i dag att vi ska bereda plats för de här två, säger mässans vd Maria Källsson.
Granskning Sverige och Avpixlats förlag inte välkomna på Bokmässan
Organisationen Granskning Sverige och förlaget Runeskrift, som säger sig ligga bakom Avpixlat, får inte ställa ut på Bokmässan i Göteborg.
Karin Olsson: Ingen räkmacka för Gui Minhai
Karin Olsson påminner om den svenske förläggaren som inte heller kommer till Bokmässan i Göteborg.
Läs mer om Bokmässan, Gui Minhai och Göteborg.
Nu startas ett alternativ till Bokmässan: Mer innehåll än vi kan ta hand om
Kritiken mot högerextrema publikationen Nya Tiders närvaro på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg har tagit sig flera uttryck. Förutom det upprop med författare som vägrar komma till bokmässan har det nu arrangerats en parallell scen i Göteborg jämte den ordinarie mässan.
Läs mer om Bokmässan, Bokoch och Göteborg.
Bokmässan: Ytterligare 20 namn till författaruppropet
Författaruppropet mot Bokmässan fortsätter att växa. Lars Norn, Mian Lodalen, Carl Henrik Svenstedt och Annika Thor är några av de 20 nya namn som tillkommit.
Ytterligare 20 namn till författaruppropet
Författaruppropet mot Bokmässan fortsätter att växa. Lars Norn, Mian Lodalen, Carl Henrik Svenstedt och Annika Thor är några av de 20 nya namn som tillkommit.
Hembesöksfilmen är inte ett brott
Nils Funcke tycker att Björn Wiman gör det för lätt för sig i frågan om Nya Tider och Bokmässan.
Johannes Anyuru: Mitt beslut om Bokmässan i tio punkter
182 författare har hittills undertecknat uppropet mot Bokmässans beslut att låta Nya Tider medverka. Johannes Anyuru formulerar sitt eget beslut i tio punkter.
Läs mer om Bokmässan och Nya Tider.
Därför åker tidningarna till Bokmässan
De stora tidningarna planerar att vara på plats på årets Bokmässa. DN:s kulturchef Björn Wiman håller dock en dörr öppen för att ändra sig:–Utan författare blir en Bokmässa inte intressant för någon.
Svante Weyler: Bryt med Nya tider. Skälen för Bokmässan att inte göra det har slutat gälla
Svante Weyler, förläggare, skriver om debatten kring Nya Tiders medverkar på Bokmässan. Frågan om Nya tiders plats på bokmässan en radikalt annan vändning
Läs mer om Bokmässan och Nya.
Leif Zern: Jag skulle aldrig dinera med Djävulen – inte ens med lång sked
Leif Zern skriver om debatten kring Nya Tiders medverkan på Bokmässan.
Läs mer om Bokmässan och Djävulen.
Leif Zern: Jag skulle aldrig dinera med Djävulen
Leif Zern skriver om debatten kring Nya Tiders medverkan på Bokmässan.
Läs mer om Bokmässan och Djävulen.
Bertil Falck, grundare av Bokmässan: Kampanjen har fått orimliga proportioner
Författare, kulturjournalister och medlemmar av Svenska Akademien ställer sig upp som en man och ger en helt skev bild av vad Bokmässan står för. Bertil Falck, grundare av Bokmässan kommentarer författarupproret.
Läs mer om Bokmässan och Svenska Akademien.
Bertil Falck, grundare av Bokmässan: Märkligt prov på åsiktsfrihet
Författare, kulturjournalister och medlemmar av Svenska Akademien ställer sig upp som en man och ger en helt skev bild av vad Bokmässan står för. Bertil Falck, grundare av Bokmässan kommentarer författarupproret.
Läs mer om Bokmässan och Svenska Akademien.
Jan Guillou ryter ifrån mot bokmässanuppropet
150 författare har skrivit på ett upprop mot att högerextrema Nya Tider får ställa ut på Bokmässan.Journalisten och författaren Jan Guillou kommer att delta på mässan och menar i en intervju med Dagens Nyheter att yttrandefriheten går före olämpliga åsikter. Han är också överraskad över hur många författare som skrivit under.– De flesta är okända och har på det sättet råd att bojkotta hur mycket som helst, säger han till DN.
Författarna som säger ja till bokmässan
150 författare, journalister, poeter och översättare har hittills skrivit under ett upprop om att bojkotta Bok Bibliotek, efter mässans beslut att låta högerextrema Nya Tider delta. SvD har pratat med fyra författare om varför de väljer att inte skriva under uppropet.
Läs mer om Bok Bibliotek och Nya Tider.