Bombdåd

Bombdåd i Jalalabad krävde åtta liv

Minst åtta människor, samtliga civila, dödades när en självmordsbombare slog till mot en folksamling i provinshuvudstaden Jalalabad i östra Afghanistan.
Läs mer om Afghanistan och Jalalabad.

Uppgifter om 50 döda i bombdåd i Nigeria

Läs mer om Nigeria.
Många döda i bombdåd i Nigeria
Läs mer om Nigeria.
Tre gripna i razzia – misstänks ha förberett bombdåd
Tre personer har anhållits misstänkta för bland annat grovt vapenbrott och förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. Männen ska ha gripits efter en razzia mot en lägenhet i Göteborg där det enligt Aftonbladet fanns vapen, sprängämnen och nazistiska symboler.
Läs mer om Aftonbladet och Göteborg.

Tre misstänks ha förberett bombdåd i Göteborg

Tre personer har anhållits misstänkta för bland annat grovt vapenbrott och förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. Männen ska ha gripits efter en razzia mot en lägenhet i Göteborg där det enligt Aftonbladet fanns vapen, sprängämnen och nazistiska symboler.
Läs mer om Aftonbladet och Göteborg.
19-åring gripen för terrorplan i Tyskland
Tysk polis har gripit en 19-årig man, misstänkt för att ha planerat ett bombdåd i Tyskland.
Läs mer om Tyskland.
22 år efter attentatet inspirerar Oklahomabombaren fortfarande högerextremister
Drygt 20 år efter att Timothy McVeigh dödade 168 personer i ett av USA:s blodigaste terrordåd hyllas han fortfarande i nazistiska miljöer – både i USA och i Sverige. Och boken Turner Diaries, som inspirerade McVeigh, tros ha inspirerat även svenska högerextremister till bombdåd. – Vi lever i en tid när ensamagerande har ökat sin närvaro.
Hans succinsamling hjälper ambulanser i Somalia
Förra veckans blodiga bombdåd i Somalias huvudstad Mogadishu har berört hela världen. Svensk-somaliern Abdi Addow startade en insamling för att hjälpa ambulanserna och dess personal i staden – och fick en enorm respons.
Läs mer om Mogadishu och Somalia.
Minst 30 döda i bombdåd i mosk
Minst 30 personer har dött i ett bombdåd i Kabul, uppger en säkerhetskälla för Reuters.Självmordsbombaren utlöste sprängladdningen i helgedomen Imam Zaman-moskn.
Erik Esbjörnsson: Alla misstankar faller på islamistmilisen Al Shabaab
DN:s korrespondent i Afrika, Erik Esbjörnsson, svarar på tre frågor om lördagens bombdåd i Somalias huvudstad.
Dödssiffran stiger – minst 189 avlidna i bombdådet
Antalet döda i gårdagens bombdåd i Mogadishu har enligt polisen stigit till 189, rapporterar AP.
Läs mer om Mogadishu.
Minst 85 döda efter bombdåd i Mogadishu
Antalet döda efter gårdagens bombdåd i Somalias huvudstad Mogadishu har stigit till 85, enligt polisen.
Läs mer om Mogadishu.
Över 50 döda efter bombdåd i Mogadishu
Dödssiffran efter gårdagens bombdåd i Somalias huvudstad Mogadishu har stigit till 53, uppger sjukhus- och säkerhetskällor.
Läs mer om Mogadishu.
Anna-Lena Laurn: Ryssarna skämtar om evakueringarna
Kommentar. Den luttrade ryska befolkningen möter falska bombhot och upprepade evakueringar med skämt. Samtidigt hänger en viss rädsla i luften, eftersom Ryssland har konkret erfarenhet av verkliga bombdåd.
Läs mer om Ryssland.
Ministern: Fler ska kunna dömas för terrorbrott
Nazister från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, dömdes för vinterns bombdåd i Göteborg – men åtalades aldrig för terrorbrott. Efter SvD/Aftonbladets granskning av fallet ska nu regeringen se över terrorlagen och hur begreppet befolkningsgrupp ska tolkas.
Läs mer om Göteborg, NMR och Nordiska.
Svenska nazisterna tränar krig i Ryssland
Han är mannen som ska ha utbildat två svenska nazister – som senare dömdes för bombdåd i Göteborg.Denis Gariev är ledare för den ryska paramilitära stridsutbildningen Partizan, en grupp som förbereder sig för globalt kaos.– Många nationer hade gått under om det inte vore för Ryssland. Vi är en räddare i nöden, säger Gariev till SvD/Aftonbladet, som träffat honom i Ryssland.
Läs mer om Gariev, Partizan och Ryssland.
Nazistledarens meddelande efter bombdåd mot flyktingar
Nazisten Viktor Melin friades för dådet mot ett flyktingboende i Frölunda där en städare skadades svårt.Bara timmar efter sprängningen skrev han Heder till den som seger vann på Facebook, skriver Aftonbladet.En uppgift som inte ingått i förundersökningen, enligt tidningen.
Här tränar svenska nazister krig i Ryssland
I Ryssland har svenska nazister lärt sig att skjuta Kalasjnikov och rustats för strid. På militärutbildningen Partizan i Sankt Petersburg förbereder sig nationalister för ett globalt kaos. SvD/Aftonbladet har träffat ledaren Denis Gariev i Ryssland. Han ska ha utbildat två svenska nazister som senare dömdes för bombdåd i Göteborg.
Sänkta straff för bombdåd i Göteborg
Två män får sänkta straff för bombdåd mot meningsmotståndare och asylboenden i Göteborg.
Läs mer om Göteborg.
Dom mot nazister för bombdåd
Åklagaren vill ha strängare straff och domar även för mordförsök. De åtalade vill frias helt. I dag kommer hovrättens dom mot tre män med nazistanknytning som tidigare dömts för tre bombdåd i Göteborg.
Läs mer om Göteborg.