Bulgarien

Blomstrande riket med den okända huvudstaden

I dag vänder jag mig till en fråga om ett av de första kända europeiska rikena som varken var romerskt eller grekiskt. En frågeställare har varit i Bulgarien och påpekat att det skall ha funnits ett keltiskt rike i regionen långt innan romarna erövrade landet. Vad var det för rike och när blomstrade det?
Läs mer om Bulgarien.
Serstech får miljonorder från Rumänien och Bulgarien
Serstech har fått en order från Rumänien och Bulgarien på drygt 1,7 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.
Läs mer om Bulgarien och Rumänien.
MTG miljardsäljer bulgariskt innehav
MTG meddelar att de säljer sitt innehav om 95 procentiga innehav i Nova Broadcasting Group i Bulgarien till PPF Group. Den kontantreglerade transaktionen värderar 100 procent av verksamheten till 185 miljoner euro (cirka 1.830 miljoner kronor).

JUST NU - PÅ FD: Häcken-bossens skämtsamma ton kring Bajen-affären

Simon Sandberg valde Hammarby framför sin tidigare klubb Häcken när han flyttade hem från Bulgarien i vintras.
Pronazistisk demonstration i Bulgarien
Hundratals högerextremister marscherade på lördagen genom huvudstaden Sofia för att hedra en bulgarisk general som ledde en pronazistisk organisation på 1930- och 40-talen.
Läs mer om Bulgarien och Sofia.
Pronazistisk demonstration i Bulgarien
Läs mer om Bulgarien.
En tiggares liv och död
Viktor från Bulgarien satt utanför Lidl i Tierp med en pappmugg mellan fötterna, dag efter dag under tre år. En morgon är hans plats tom. Han hittas död vid torget. Men vem var han?
Läs mer om Bulgarien, Lidl och Tierp.
Bajen-debuten gav Sandberg efterlängtad speltid: "Skönt efter skador och massa skit"
I vinter värvade Hammarby in Simon Sandberg från Levski Sofia. Försvararen, som tidigare representerat BK Häcken, valde att återvända till allsvenskan efter en tid i Bulgarien utan speltid.
EU-toppar och Erdogan möts i mars
Höga EU-företrädare ska träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett försök att reparera de ansträngda relationerna mellan EU och Turkiet, Mötet hålls den 26 mars i Varna i Bulgarien, säger en EU-talesman.
EU-toppar och Erdogan möts i mars
Höga EU-företrädare ska träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett försök att reparera de ansträngda relationerna mellan EU och Turkiet, Mötet hålls den 26 mars i Varna i Bulgarien, säger en EU-talesman.
Tove Alexandersson tog sitt tredje raka sitt guld
Tove Alexandersson dominerar inte helt oväntat EM i skidorientering i Bulgarien. På tre tävlingsdagar har det blivit tre guld.– Många kanske tror att det bara är för mig att ställa mig på startlinjen och köra, men så är det absolut inte. Det krävs väldigt mycket i både förberedelser och för att pricka formen, säger en glad Alexandersson.
Läs mer om Alexandersson och Bulgarien.
Nytt EM-guld till Tove Alexandersson
Tove Alexandersson dominerar inte helt oväntat EM i skidorientering i Bulgarien. På tre tävlingsdagar har det blivit tre guld. – Många kanske tror att det bara är för mig att ställa mig på startlinjen och köra, men så är det absolut inte. Det krävs väldigt mycket i både förberedelser och för att pricka formen, säger en glad Alexandersson.
Tove Alexandersson tog ett nytt EM-guld
De inledde skidorienterings-EM med guld respektive silver i sprint individuellt.I mixedstafetten i sprint lyckades Tove Alexandersson och Erik Rost köra upp sig och ta guld, vid tävlingarna i Velingrad i Bulgarien.
Andra EM-guldet för Tove Alexandersson
De inledde skidorienterings-EM med guld respektive silver i sprint individuellt. I mixedstafetten i sprint lyckades Tove Alexandersson och Erik Rost köra upp sig och ta guld, vid tävlingarna i Velingrad i Bulgarien.
Hemmahoppet Kyrgios utslagen i Australien
Temperamentsstinna hemmahoppet Nick Kyrgios är utslagen i Australian Open i tennis. Den 22-årige australiern förlorade en underhållande och tajt åttondelsfinal mot världstrean Grigor Dimitrov, Bulgarien.
Slog ut hemmahoppet efter tre tiebreakvinster
Temperamentsstinna hemmahoppet Nick Kyrgios är utslagen i Australian Open i tennis.Den 22-årige australiern förlorade en underhållande och tajt åttondelsfinal mot världstrean Grigor Dimitrov, Bulgarien.
Bulgariens EU-ordförandeskap väcker oro
Bulgarien har tagit över EU:s rullande ordförandeskap. Landet får ansvar för flera politiskt känsliga EU-frågor, vilket väcker kritik eftersom högerextrema och främlingsfientliga partier ingår i Bulgariens regering. Jag är mycket orolig, säger EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi).
Bulgariens omstridda regering tar över EU:s ordförandeskap
Bulgarien tar över EU:s rullande ordförandeskap i januari. Den bulgariska regeringen, en koalition mellan landets stora konservativa och flera små nationalistiska och främlingsfientliga partier, ska leda förhandlingarna om flera politiskt känsliga frågor i EU. Det handlar bland annat om om demokratins principer och asylpolitik.
Funktionsnedsatta ska ha tvingats tigga
Tre personer, varav två med funktionshinder, lurades från Bulgarien till Sverige under förespeglingen att kunna tjäna pengar.Istället tvingades de tigga i bland annat Göteborg, Alingsås och Partille utan att få behålla en enda krona. För att få dem att lyda misshandlades de också, menar åklagaren.Nu har en man i 55-årsåldern åtalats för människohandel.
Läs mer om Bulgarien, Göteborg, Partille och Sverige.
Tillslag mot nätverk som tvingat till tiggeri
Sex personer är anhållna efter ett stort tillslag mot organiserad brottslighet och människohandel i södra Sverige och i Bulgarien – Man har förmått människor att tigga och nätverket har tagit stora delar eller allt av förtjänsten, säger Mattias Sigfridsson på polisens region syd.
Läs mer om Bulgarien Man och Sverige.
Stefan Lisinski: Tydligt att Bulgarien också vill stoppa människohandeln
Internationellt samarbete är viktigt för att avslöja människohandel. Det här är andra härvan på kort tid där tiggare från Bulgarien ska ha utnyttjats. Tre frågor till DN:s kriminalreporter Stefan Lisinski efter tisdagen tillslag.
Läs mer om Bulgarien och Stefan Lisinski.
Fängelse för att ha utnyttjat tiggare
Två män från Bulgarien har dömts till fängelse i fyra år och två månader och utvisning från Sverige i tio år. De hade lurat och utnyttjat ett tiotal landsmän för tiggeri. I framtiden väntas fler mål där tiggeri utreds som människohandel.
Läs mer om Bulgarien och Sverige.
Uppgifter om kvinna i lila leder polisen till Bulgarien
Tio år efter att den då fyraåriga Madeleine McCann försvann från familjens hotellrum i Portugal har polisen nya uppgifter.Utredningen har lokaliserat Bulgarien som en intressant plats.Polisen hoppas finna en servitris som de misstänker är den kvinnan som sågs utanför familjens hotellägenhet kvällen då Maddie försvann – kvinnan i lila.