Car

Skolor tas över av soldater i CAR

Barn nekas skolgång i Centralafrikanska Republiken när beväpnade grupper ockuperar eller förstör skolor i det krigshärjade landet, skriver människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en rapport.

Efter Kodiaq – här är Skodas nya suvar

Skodas stora suv Kodiaq har gjort succ i Sverige. Nu kan Car News China avslöja planer på fler intressanta suvar från tjeckerna: En av dem ska ersätta gamla Yeti.
Läs mer om Kodiaq, Sverige och Yeti.
Sergio Marchionne om Ferraris V12-motorer: De blir aldrig turbomatade
Som koncernchef över FCA (Fiat/Chrysler) och Ferrarichef bestämmer Sergio Marchionne själv vad han vill berätta. Och oftast är det klarspråk – pang på rödbetan. Under Genèvesalongen fick brittiska Car höra Sergio Marchionne berätta vad han tycker om turbomatning av V12:orna, kommande hybridmodeller, manuella transmissionens framtid, F1-satsningen och dessutom vad han tycker om Lamborghini. Enligt Sergio Marchionne blir det ingen turbomatning för V12-motorerna, på liknande sätt som man försett V8:orna med turbo sedan 2014. Men däremot blir det andra hjälpmedel för V12:orna: Det är en utmaning
Volkswagen e-Up klonad i Kina – nu med blybatterier
Kinesiska biltillverkare som bygger kloner av andras bilmodeller har säkert skapat en del hetsiga diskussioner i styrelserummen hos biltillverkarna. Oftast är modellerna rena kopiorna men med betydligt sämre passform och kvalitetskänsla. Även krocksäkerhet och teknik under skalet kan vara mer föråldrat än i originalbilen. Kopiorna är ett stort problem för biltillverkarna. De säljs mycket billigare än originalbilen. Vi har tidigare skrivit om hur BMW i3 kopierats av en kinesisk tillverkare och nu har turen kommit till Volkswagen e-Up, skriver Car News China.
Läs mer om BMW, Kina och Volkswagen.

Volvo bortröstade i Car of The Year

GENVE. Det blev ingen seger i år heller för Volvo i prestigefyllda Car of The Year. S90/V90 röstades bort av juryn som valde Peugeot 3008 som Car of The Year 2017. 3008 blir därmed första suv att vinna Car of The Year.
Läs mer om Car, Peugeot, The Year och Volvo.
Polisens bilinspektör slipper åtal efter böteskaos
Hundratals bilägare åkte fast i flygande besiktning under Classic Car Week och Motorfestivalen i Älvdalen i somras. Många av anmärkningarna visade sig vara felaktiga, och en av polisens bilinspektörer anmäldes för urkundsförfalskning och grovt tjänstefel. Men nu läggs ärendet ned.
Miriam Bryants nya kärleksbeslut
Miriam Bryant har fått en stor hit med sin låt Black car - som hon skrev om sin expojkvän. Nu berättar artisten om sitt nya kärleksbeslut. – Jag tar en paus från kärleken nu, säger Miriam Bryant.
Läs mer om Black och Miriam Bryant.
Volvo V90 kan bli Årets Bil 2017
PARIS. Sju bilar gör upp i finalen av Car of The Year 2017. För andra året i rad finns Volvo med och det är S90 och V90 som ska försöka ta Sveriges första seger i den prestigefyllda tävlingen.
Läs mer om Car, S90, The Year, V90 och Volvo.
Volvo bekräftar nya detaljer om kommande elbilen och hybridmodellerna
Volvo ska lansera en helt ny eldriven modell 2019, men det är inte den enda elektrifierade modellen som utvecklas just nu. Volvo siktar på en miljon elektrifierade bilar på vägarna 2025. Vi är fast beslutna om elektrifiering. Det finns ingen väg tillbaka, sa Mats Andersson, chef för eldrivlinor på Volvo Cars, på en konferens för el- och hybridteknik i San Diego, skriver Green Car Congress. Där avslöjade Volvo flera viktiga nyheter om de kommande modellerna.
Läs mer om San Diego och Volvo.
Han konverterar sin Volvo S80 till eldrift – men inte bara av miljöskäl
Finns det ingen elbil som passar får du bygga en egen! Så resonerar nog väldigt få – men det var precis så som mjukvaruutvecklaren och elbilsentusiasten Michael Neuweiler från Schweiz tänkte. Han är en riktig eldsjäl med stort elbilsintresse som tog saken i egna händer och konverterade en Volvo S80 till eldrift. Vilket projekt! Varför bygger du om din Volvo till eldrift, och varför valde du just S80? Jag har alltid varit intresserad av elbilar men trodde inte det här projektet skulle gå att genomföra, med tanke på räckvidd och ekonomi. 2013 snubblade jag över dokumentären Who Killed the Elec
Nya uppgifter: Alfa Romeo Giulia Sportwagon är nedlagd
Om du är nyfiken på Alfa Romeo Giulia men väntar på kombiversionen väntar du tyvärr förgäves. Den modellen utgår och ersätts av suven Stelvio, skriver Car Magazine. Det är snart två år sedan Alfa Romeo visade upp nya sedanmodellen Giulia som är en del av en jättesatsning på fem miljarder euro. Alfa Romeo, som länge haft ett skralt modellutbud och försvinnande liten marknadsandel i Sverige, skulle lansera åtta nya modeller och fyrdubbla den globala försäljningen till 400.000 bilar årligen 2018. Den satsningen fick senare tonas ned en aning och nu är det 2020 som gäller. M
Volvo Car USA anklagas av återförsäljare för säljbluff
Volvo Cars distributör i USA, Volvo Car USA, anklagas av en återförsäljare i delstaten Hawaii för att ha blåst upp försäljningssiffrorna i landet. Nu stämmer återförsäljaren bolaget, skriver Svenska Dagbladet.
Duellen: Kan Peugeot 3008 rubba favoriten Seat Ateca?
Det är två av vårens mest intressanta suv-köp. En av bilarna är dessutom i final i Car of The Year 2017. Och självklart handlar det om två snygga suv:ar, Seat Ateca mot Peugeot 3008.
Läs mer om Car, Peugeot, Seat Ateca och The Year.
World Car of the Year närmar sig – Volvo V90 och Chevrolet Bolt bland finalisterna
Det börjar närma sig final för World Car of the Year. Juryn består av personer från Nordamerika, Europa och Asien. En nyhet för i år är kategorin World Urban Car där bilarna som mest får vara fyra meter långa. Vinnarbilen måste vara säker, ren, tyst, överkomlig, flexibel och bekväm, men också fotgängar- och cyklistvänlig. Intressant är att Volvo har gått till final i lyxbilsklassen med S90 och V90. Volvo V90 är med som finalist även i europeiska Årets Bil-upplagan som presenteras senare i vår. Bland el- och hybridbilarna har BMW i3 tagit sig in som finalist i World Urban Ca
Euro NCAP firar 20 år – visar skrämmande skillnad i krocksäkerhet
European New Car Assessment Programme, eller Euro NCAP som vi säger i dagligt tal, firar 20 år. Organisationen samarbetar kring trafiksäkerhet och är mest kända för sina krocktester. För att på ett väldigt handgripligt sätt visa vad som hänt under de här 20 åren har Euro NCAP gjort ett jämförande krocktest. En av de första bilmodellerna Euro NCAP krocktestade 1997 var Rover 100, eller Rover Metro som den också kallades. Även med dåtidens mått var Rover 100 en urusel bil, säkerhetsmässigt. Betyget blev en stjärna av fyra möjliga, och den dåliga säkerheten bidrog oc
Läs mer om Euro NCAP, Rover och Rover Metro.
Euro NCAP: Volvo S90 och V90 får fem stjärnor och toppbetyg i säkerhet
Om det flyger champagnekorkar över Hisingen så är det helt i sin ordning. Den europeiska säkerhetsorganisationen Euro NCAP ger nämligen Volvo S90 och V90 fem stjärnor och de högsta betygssiffrorna som man uppmätt. Betygssiffrorna som Euro NCAP delar ut moderniseras och blir strängare, år för år. Men om tar dagens betyg för Volvo S90 samt systermodellen V90 och lägger ihop de med krocktestet av suvmodellen XC90 (som testades 2015) så har Volvo de tre säkraste bilarna som testats av Euro NCAP. Den kategori som Volvo S90 och V90 sorteras in i av Euro NCAP är Premium Car. För att hitta något i samma ka
Skrotningsklassad Mercedes låg ute på annons hos auktoriserad säljare
Det har blivit betydligt enklare att söka fram bakgrundsinformation om en bil tack vare nya tjänster på nätet – och det kan löna sig. Hedin Bil har i en dryg vecka haft en Mercedes C 300 4Matic från 2008 till salu. Bilen är importerad från USA men klassades som skrot 2010. Att köpa bil hos en auktoriserad återförsäljare ska vara tryggare än att handla av en privatperson, men i det här fallet hade kunden alltså fått en skrotningsklassad bil för pengarna. När vi ringer upp Hedin Bil och frågar som privatperson om bilen är säljaren tydlig med att bilen är importerad från USA,
Läs mer om Hedin Bil och USA.
Chevrolet Bolt blir årets bil i Nordamerika – snuvar Volvo S90 på vinsten
Det är inte särskilt ofta som det priset för North American Car of the Year går till en hybrid, men det har hänt. Däremot är det aldrig en helt eldriven bil som har fått priset – förrän nu. Chevrolet Bolt står som vinnare i bilkategorin och den utklassade Genesis G90 och Volvo S90, båda med förbränningsmotor. Bolt fick 364 poäng, G90 fick 105 poäng och S90 fick 101 poäng. Priset utses av en jury med motorjournalister.
Volvo introducerar Skype i nya bilarna
Volvo går i bräschen. Tillsammans med Microsoft ska biltillverkaren introducera Skype till 90-modellerna. – Skype for Business är ytterligare ett stort steg framåt för uppkopplade tjänster i våra bilar, säger Anders Tylman-Mikiewicz, chef för Consumer Connectivity Services på Volvo Car Group i ett pressmeddelande.
Läs mer om Microsoft, Skype och Volvo Car Group.
Kinesiska superbilen har bara 4 hästkrafter
Den här drömbilen blev inte som det var tänkt. När Liu Shengqis pengar tog slut tvingades han ta hjälp av ett företag för att fullborda bygget av sin Supercar. Resultatet? Ett två hundra kilo kraftpaket med fyra hästkrafter och en topphastighet på 40 km/h, skriver Car news China.
Läs mer om Car, China och Supercar.
Volvo 945 i fint skick – men har skulder hos Kronofogden för 23.000 kronor
När man köper en begagnad bil gäller det att hålla huvudet kallt och kontrollera allt man kan. Fel, brister, konstig historik, vem som är ägare, och så vidare. Osäkerheten gör att många föredrar att köpa begagnat hos en bilhandlare. Den här annonsen från A.T Car Park i Malmö hittar vi på Blocket. En Volvo 945 från 1993 som gått långt men ser ut att vara i fint skick. Pris 17.900 kronor. Dags att slå till? Nja, även här gäller det att kontrollera bilen. Den visar sig ha obetalda skulder hos Kronofogden på 23.063 kronor! Något som inte står någonstans i annonse
Läs mer om A.T, Blocket, Kronofogden och Malmö.
Dodge Challenger GT AWD – första muskelbilen med fyrhjulsdrift
Muscle car var ett begrepp som myntades i mitten av 60-talet och receptet var enkelt: stor V8:a i en liten bil = hur kul som helst. Fast det krävdes breda bakdäck för att få bra grepp och kombination lämpade sig illa för vinterbruk. Men nu är det nya tider och det senaste årtiondet har levererat fantastiska, amerikanska muskelbilar som är snabba både på racingbanan och vid rödljusen. Fast det har saknats en sak: fyrhjulsdrift. Något som Dodge ändrar på med nya modellen Challenger GT AWD. Dodge Challenger GT AWD har en liknande drivlina som fyrdörrars Charger AWD. Det innebär 3,6-liters Pentastar V6 med 309 h
Jeremy Clarkson sågar elbilar trots tveksamma fakta – men hyllar vätgas
Jeremy Clarkson verkar verkligen inte gilla elbilar. För några år sedan blev bilprogrammet Top Gear stämda av Tesla för att ha fejkat att en Tesla Roadster fick batteritorsk. Nu har Clarkson kört igång nya bilprogrammet The Grand Tour och i samband med det intervjuas han av Business Insider. Flera frågor handlar om elbilar och det visar sig att Clarksons elbilskunskaper kanske inte är på topp. Många av svaren är tveksamma och vissa är rent felaktiga. Green Car Reports har en utmärkt genomgång av Clarksons svar.
Bilduellen: Opel Astra mot Peugeot 308
Båda har vunnit prestigefyllda Car of The Year. Båda har ett par kluriga tekniska lösningar. Men ändå är det stor skillnad mellan Opel Astra och Peugeot 308. Här får du veta vilken du ska välja.
Läs mer om Car, Opel Astra, Peugeot och The Year.
Volvo V90 är finalklar för Årets Bil 2017 – en av sju finalister
Från början var det 30 bilmodeller som inledde tävlingen om det viktigaste priset, Årets Bil. Nu har de 58 jurymedlemmarna vaskat ner det till sju finalister – och roligt nog är Volvo S90/V90 med i denna exklusiva grupp. Det som gör oss lite oroade är att en av Volvos huvudkonkurrenter i segmentet också är med i finalen, nämligen nya Mercedes E-klass. Sedan kan vi även lägga till charmiga Alfa Romeo Giulia i finalgänget och plötsligt ser allt väldigt osäkert ut. Hela listan av finalister finns längre ned på sidan. Vinnaren av titeln Årets Bil 2017 – eller Car of the Year 2017 som det he
Läs mer om Alfa Romeo Giulia, Car och Year.