Carl gustaf

Kungen och drottningen på plats – vid begravning

I dag hålls begravningen för Rumäniens forne kung Mikael I.På plats i huvudstaden Bukarest är kung Carl Gustaf och drottning Silvia.– Traditionsenligt har kungahusen i Europa en god kontakt, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Sofias blixtändring i diademet från Silvia

Det ser ut som två olika diadem – men prinsessan Sofia bar faktiskt samma två dagar i rad.Diademet är en bröllopsgåva från kung Carl Gustaf och drottning Silvia som på ett skickligt sätt har monterats om mellan festerna.– Det är tillverkat på ett sådant sätt att det lätt ska kunna gå att variera, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.
Skandalen kring kulturprofilen: Kungen är inte oroad
Svenska Akademins ständige sekreterare Sara Danius träffade på torsdagen Kung Carl XVI Gustaf – med anledning av skandalen kring den så kallade kulturprofilen. – Han verkade inte oroad, säger Sara Danius till SVT.
Läs mer om Kung Carl XVI Gustaf och SVT.
Kungen kräver att få träffa Svenska Akademien
Den senaste tidens händelser står på agendan när kung Carl XVI Gustaf har bett om ett möte med Svenska Akademien.

Kungens hyllning till Finland

Under dagen firar Finland 100 år som självständig nation.Nu har det svenska kungahuset skickat en gratulation till vårt östra grannland.Mellan våra folk finns en stark samhörighet, skapad ur en lång historisk gemenskap och genom personliga band, skriver kung Carl XVI Gustaf i ett telegram som kungahuset publicerat på Instagram.
Kungens oro för sin sjuka hund
Kung Carl Gustaf är bekymrad över hunden Brandies hälsa.Hon lider av en halvsidig ansiktsförlamning och måste skickas på datortomografi.– Först trodde jag hon krossat skallen när hon hoppade ur jeepen i somras, säger kungen till tidningen Vi.
Kungen avslöjar sitt knep för offentliga evenemang
Nu avslöjar kung Carl Gustaf hur han håller sig så lugn mellan uppdragen.Kungligheten har en vitbok där plus och minus från arrangemangen förs in.– Jag skriver upp alla saker som gått dåligt, säger kungen.
Läs mer om Carl Gustaf.
Kungen om MeToo: Behövs bättre uppfostran
Nu uttalar sig kung Carl Gustaf för första gången om MeToo-rörelsen.– Det är bra att man lyfter på gamla stenar. I slutändan kan man bygga något bra, säger kungen.
Kungen delade ut Stockholm Human Rights Award
Internationella brottmålsdomstolen (ICC) vinner årets Stockholm Human Rights Award.Kung Carl Gustaf delade ut priset i Berwaldhallen i Stockholm – med bland andra Lena Endre, Anna Kinberg Batra och Arne Weise på plats.
Tiden är inne för kungen att ta bort våldtäktsstatyerna
Kvinnan försöker vrida sig ur mannens hårda grepp, han håller fast henne runt midjan, med ena handen under det nakna bröstet och den andra på stjärten.Kungliga slottet i Stockholm hälsar sina utländska gäster och hundratusentals turister välkomna med sexuella övergrepp.Nu är tiden inne för kung Carl Gustaf att ta bort Slottets våldtäktsstatyer.
Läs mer om Carl Gustaf och Stockholm.
Nu kan kungen jaga i prinsens knäpptysta jacka
Nu kan kung Carl Gustaf jaga i prins Carl Philips jacka.Sonen är med som formgivare av det exklusiva plagget Whisper med en prislapp på 10 000 kronor.Jaktkollektionen är designad för att vara knäpptyst – till och med när man stänger de gummidämpade tryckknapparna.
Läs mer om Carl Gustaf och Whisper.
Fällde älg – med både horn och spenar
Årets älgjakt blev inte som alla andra för Carl-Gustaf Liderfelt i Eksjö. Han fällde en älg med horn, som hade både spenar och pungpåse, rapporterar tidningen Svensk Jakt.
Carl-Gustaf, 67, fällde ovanlig älg
Carl-Gustaf Liderfelt, 67, har jagat älg i 50 år, men aldrig stött på en älg som den han fällde i helgen.– Ja det var en hen kan man säga, varken ko eller tjur, säger den förvånade jägaren.
Här kommer kungen – i en självkörande bil
Här kommer kung Carl Gustaf åkandes – i en självkörande bil.Åkturen skedde under ett besök på företaget Astazero, vilket var en 70-årspresent till kungen från Chalmers tekniska högskola, skriver Borås Tidning.– Det var en väldigt speciell upplevelse, säger kungen till tidningen.
Läs mer om Astazero och Carl Gustaf.
Kajsa, 41, är bjuden – på kungens fest
Nu börjar fredagsmyset på Slottet.Kung Carl Gustaf har bjudit in omkring 160 svenskar till middag –och travtränaren Kajsa Frick, 41, är en av dem.–Kungafamiljen vill uppmärksamma personer som har gjort betydande insatser i Sverige, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.
Kungen bjöd in president – nu skjuts besöket upp
I oktober skulle Kazakstans president Nursultan Nazarbajev besöka Sverige.Han var inbjuden av kung Carl Gustaf.Men hovet meddelar nu i ett pressmeddelande att statsbesöket skjuts upp.
Pappa kungen hejade på Carl Philip i loppet
Motorintresserade kung Carl Gustaf tog sig till Mantorp park för att se Carl Philip tävla.Prinsen fick bryta i sitt första heat, men på lördagen gick det bättre till kungens glädje.
Läs mer om Carl Gustaf, Carl Philip och Mantorp.
Ledins hemliga möte med kungaparet
Tomas Ledin fick kungligt besök under genrepet på Cirkus.Artisten poserar på en bild tillsammans med kung Carl Gustaf och drottning Silvia tagen efter repetitionen inför premiären av showen Skarpt läge på Cirkus.Fint besök! skriver Tomas Ledin i bildtexten på Facebook.
Här får prinsen sitt namn
Gabriel Carl Walther. Det är prins Gabriels alla namn. Kung Carl XVI Gustaf, lämnade beskedet om lillprinsens namn vid dagens konselj på slottet i Stockholm.
Läs mer om Stockholm.
Nya prinsen heter Gabriel
Jag tycker vi hittat ett bra namn, sade prins Carl Philip inför offentliggörandet. Han ska heta Gabriel Carl Valter berättade kung Carl XVI Gustaf vid en konselj för regeringsföreträdare.
Så får Sveriges nye prins sitt namn
Vittnesceremoni och tacksägelsegudstjänst.På måndag berättar kung Carl Gustaf även vad prins Carl Philips och Sofias nyfödde son ska heta.– Det är ett firande och den dagen firar vi vår lilla nya son, säger prins Carl Philip.
Läs mer om Carl Gustaf och Carl Philip.
Kungen om Carl Philips miss: Ville lite extra
Prins Carl Philip kom till start i Swedish GT i Anderstorp men körde av banan under lördagsracet.Kung Carl XVI Gustaf var på plats för att följa dramat.– Det händer att man vill lite extra, säger han.
Läs mer om Anderstorp och Swedish GT.
Kungens hyllning till Carl Philip och Sofias kärlek
Nyblivne pappan prins Carl Philip tävlar i helgen i STCC i Anderstorp.Kung Carl Gustaf berättar om kärleken mellan Sofia och Carl Philip.– Jag tycker att det är fint att se att de har ett sånt gott förhållande i familjen, han och Sofia.
Då presenteras namnet på prinsparets nya son
William, Gustaf – eller varför inte Folke?På måndag kommer svaret om vad prins Carl Philip och prinsessan Sofia har bestämt att deras andra barn – prins Alexanders lillebror – ska heta:– Vi har en rutin att det hålls hemligt ända in i det sista, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.
Seyde, 67, inbjuden till kungen – vet inte varför
Först trodde Seyde Aslan, 67, att kuvertet som kommit med posten var reklam och tänkte slänga det.Men tack vare hennes barnbarn blev hon snart varse om att det faktiskt var en inbjudan till en middag med kung Carl Gustaf och drottning Silvia.– Men jag vet inte varför de bjudit in just mig, säger hon.
Läs mer om Carl Gustaf, Seyde Aslan och Silvia.