Carl gustaf

Drottningen Silvias fråga om barnbarnen

Kungaparet är åter vid familjeparadiset Solliden efter en semester som kung Carl Gustaf kallar jättetrevlig.Och snart får kungafamiljen tillskott – Carl Philip och Sofia väntar smått.– Hur många behöver man för att få ihop till ett fotbollslag? Det är på god väg! säger drottning Silvia.

Här får scouterna besök av kungen

Sveriges kung, Carl XVI Gustaf, besökte under fredagen Jamboreeveckan på Rinkabyfältet i Kristianstad.Kungen har besökt Rinkaby tre gånger tidigare, något som varit omtyckt av scouterna.– Det är väldigt roligt att kungen vill komma hit, scouterna uppskattar det mycket, säger Carolina Svensson, på Jamborees presscenter.
Kungaparets sköna semester på Rivieran
Äntligen! Kung Carl Gustaf och drottning Silvia pustar ut på Rivieran.Efter en händelserik sommar hemma i Sverige är det nu sköna, lata dagar i romantisk miljö som gäller för kungaparet.
Så ska änkan föra vidare Noppes arv
Noppe Bar Restaurang är Sveriges mest mytomspunna medlemsklubb – som även kung Carl Gustaf ofta besökt. Men efter ägaren och kungavännen Carl Adam Noppe Lewenhaupts plötsliga död i mars finns krav på att klubben måste genomgå förändringar för att överleva. Styvsonen Leonard uppfyller nu Noppes vilja och driver stället vidare. – Vad som behövs är en föryngring, och den står ju Leo för, säger Erik Lallerstedt, som sitter i Noppes styrelse.
Läs mer om Carl Gustaf, Erik Lallerstedt och Leo.

Kungen har fått en ny håvleverantör

Kung Carl Gustaf fick en insekthov i present av Årets ölänning Dave Karlsson, forskare och chef på Station Linn i Ölands Skogsby.Stolt viftade han med håven framför publiken innan han visade upp den för drottning Silvia.
Kungen har fått en ny hovleverantör
Kung Carl Gustaf fick en insekthov i present av Årets ölänning Dave Karlsson, forskare och chef på Station Linn i Ölands Skogsby.Stolt viftade han med hoven framför publiken innan han visade upp den för drottning Silvia.
Kungen delar ut priset till årets Ölänning
I dag prisas Årets Ölänning.Dave Karlsson, forskare och chef på Station Linn i Ölands Skogsby, får ta emot priset. Prisutdelare är kung Carl XVI Gustaf.Kvällsposten följer ceremonin på plats.
Kungens kärleksfulla tal till Victoria: Så duktig som hon har varit
BORGHOLM. I tre timmar gick kronprinsessan Victoria runt bland allmänheten och tog emot presenter –med hjälp av Estelle, 5, förstås.Och det märkes att pappa, kung Carl Gustaf, var stolt över sin 40-åriga dotter.– Vi kan sjunga för henne fler gånger, så duktig som hon har varit de senaste åren, sa han i ett tal.
Läs mer om Carl Gustaf, Estelle och Victoria.
Så lite jobbar de i det danska kungahuset
Drottning Margrethe håller fanan högt och framstår som rena arbetshästen i det danska kungahuset.Men jämfört med vår kung Carl Gustaf XVI ligger hon rejält i lä, visar en jämförelse av de båda kungahusens arbetstid.Drottningen blir slagen med flera dagar i månaden av sin svenska kusin.
Läs mer om Carl Gustaf XVI.
Kungen inviger storsatsning på Öland
Kung Carl XVI Gustaf är på plats i öländska Sandvik.Under torsdagen invigs det nya avsaltningsverket med kunglig glans.Avsaltningsverket ska rädda Öland från den akuta vattenbristen, skriver hovet.
Läs mer om Sandvik.Under och Öland.
Här tar Sting emot Polarpriset från kung Carl Gustafs hand
Gordon Matthew Thomas Sumner, mer känd som Sting, har tilldelats Polarpriset i Stockholm.Här tar musikern emot det prestigefulla priset av kung Carl Gustaf.
Kräver 55 miljoner mer till Slottets säkerhet
Säkerheten på Stockholms slott, där kung Carl Gustaf har sin arbetsplats, brister.I dokument som Expressen har tagit del av framgår att hovet nu vill att regeringen avsätter nästan 55 miljoner kronor för att höja säkerheten på Slottet.–Vi får titta på vad det finns för möjligheter, säger Lena Westin, ämnesråd på finansdepartementet.
Kungen imponerade: Europas modigaste
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia rivstartade nationaldagen.Med glasgjutning i Kosta.– Ge kungen en applåd, sa glasformgivaren Bertil Vallien.
Läs mer om Bertil Vallien, Kosta och Silvia.
Tågstrul förstörde FN- veteranens jubileum
FN-veteranen Sture Nilsson från Boden var särskilt inbjuden av Försvaret till 50-årsjubileet i Stockholm och ett möte med kung Carl Gustaf. Men Sture Nilssons tåg blev tio timmar försenat. Det blev inget kungamöte, men då klev ÖB Micael Bydn in och räddade veterandagen. – Jag är överväldigad. Det blev ett riktigt bra slut på en riktigt dålig början, säger Nilsson.
Minnesord: Gunilla Banr
Gunilla Banr, London, har somnat in i en ålder av 60 år efter drygt ett år av tapper kamp mot cancer. Närmast anhöriga är maken Svante och sönerna Gustaf och Carl.
Läs mer om Carl, Gustaf, London och Svante.
Därför berättar Silvia om resan för Estelle
BANDUNG. När kung Carl Gustaf och drottning Silvia hade småbarn var de noga med att försöka berätta om sina resor för barnen.Nu gör kronprinsessan Victoria samma sak med lilla Estelle –och drottning Silvia förklarar varför:–Att ge vidare vad man har upplevt så att även ett litet barn kan förstå är viktigt.
Läs mer om Carl Gustaf, Estelle, Silvia och Victoria.
Kungaparet hyllas stort: Fantastiskt
BANDUNG. Kung Carl Gustaf och drottning Silvia togs emot som rockstjärnor i Indonesien. I dag flyger kungaparet hem till Sverige – och de har många historier att berätta för barnbarnen. – Att ge vidare vad man har upplevt så att även ett litet barn kan förstå är viktigt, säger drottning Silvia.
Läs mer om Indonesien, Silvia och Sverige.
Överraskningen: Kungen bär sin egen väska
JAKARTA. Flera indoneser kunde inte tro sina ögon när kung Carl Gustaf klev av planet från Stockholm. Sveriges kung bar på sin egen väska. Han jämförs också med president Donald Trump som i motsats till Carl Gustaf lever lyxlix, enligt indonesiska medier.
Här är det Indonesien som kungen inte får se
Indonesien är ett av världens största länder och en viktig handelspartner för Sverige. Men det finns en baksida som kung Carl Gustaf och drottning Silvia troligtvis inte kommer att få se under sitt besök i landet. På tisdag utdelas spöstraff till två män i 20-årsåldern som har haft sex med varandra – och förtrycket mot religiösa minoriteter växer.
Ögonblick vi minns: 71 år med Carl XVI Gustaf
Den 1 maj 1946 nämndes Carl XVI Gustaf i SvD för första gången, då som nyfödd son och prins. Dyk ner i SvD:s arkiv och ta del av några av de stora ögonblicken som har rapporterats om kungen de senaste 71 åren.
Läs mer om Carl XVI Gustaf och SvD.
Kungen firas på Stockholms slott
Kung Carl Gustaf fyller 71 år och firas på Stockholms slott. Följ direktsändningen här.
Kungens 5 sätt för att hålla sig ung och kry
På söndag firar kungen 71 år. Men det finns ingenting som tyder på att Carl Gustaf planerar att trappa ner. I nypremiären av Kungafamiljen går programledare Tess Ulander och hovreporter Elias Giertz igenom hur kungen gör för att hålla sig ung.
Läs mer om Carl Gustaf och Kungafamiljen.
Kung Carl XVI Gustaf: Vi är alla omskakade
Kung Carl XVI Gustaf höll på lördagen ett kort tal efter fredagens terrordåd i Stockholm. – Alla vi som vill hjälpa är många, många fler än de vill som vill oss ont. Den vetskapen ger mig tröst och tillförsikt, sade Carl XVI Gustaf.
Läs mer om Carl XVI Gustaf och Stockholm.
Kungen: Jag och familjen bestörta
Personal på Slottet hålls inlåsta efter en misstänkt terrorattack i Stockholm. Kung Carl Gustaf befinner sig i Brasilien med drottning Silvia. - Jag och hela kungafamiljen har med bestörtning tagit del av informationen om eftermiddagens attentat i Stockholm, säger kungen i ett uttalande.
Läs mer om Brasilien, Silvia, Slottet och Stockholm.