Carl philip

Prins Carl Philip: Jobbigt att inte vara som andra

Även en prins kan ha det tufft. SvD Junior besökte slottet och fick prata med prins Carl Philip om hans läs-och skrivsvårigheter, dyslexi.
Läs mer om Carl Philip.

Carl Philip: Jag och Sofia är glada för att dopet blev fint

HONGKONG. Mellan barndop och Nobel klämde prins Carl Philip in ett officiellt besök till Hongkong – som redan gett resultat hos svenska företag.Expressens hovreporter var med på resan och tog båten över sundet med Carl Philip som berättade om just det, men också om familjens stöd inför resan, hur han och Sofia ser på sina roller i framtiden – och så förstås om dopet.–Både jag och Sofia är väldigt glada för att det blev så fint, säger prins Carl Philip.
Läs mer om Carl Philip, Hongkong, Nobel och Sofia.
Carl Philips ovanliga beslut: Hoppade på tunnelbanan
HONGKONG. Oftast brukar kungligheter transporteras i bil, i en särskild kabin på tåg eller längst fram på flyg.Men prins Carl Philip valde att – precis som lokalbefolkningen –ta tunnelbanan i Hongkong i stället.
Läs mer om Carl Philip och Hongkong.
Carl Philips ovanliga beslut: Hoppade på tunnelbanan
HONGKONG. Oftast brukar kungligheter transporteras i bil, i en särskild kabin på tåg eller längst fram på flyg.Men prins Carl Philip valde att – precis som lokalbefolkningen –ta tunnelbanan i Hongkong i stället.
Läs mer om Carl Philip och Hongkong.

Carl Philip berättar om sitt och Sofias mysiga villaliv

HONGKONG. Nu har prins Carl Philip och prinsessan Sofia bott på Villa Solbacken i snart ett halvår.Med den nya lille familjemedlemmen –Gabriel – stormtrivs familjen.– Vi bor precis längs kanalen. Det är väldigt mysigt, säger Carl Philip.
Efter dopnobben: Här festar Carl Philip med Hagasessan
HONGKONG. Prinsessan Birgitta kom inte till dopet i fredags.Men på onsdagskvällen fick hon äntligen återse sin gudson – när hon och prins Carl Philip gick på smokingfest ihop.Och ingen på festen kunde missa vilken nära relation de två har till varandra.
Läs mer om Carl Philip och Hagasessan.
Carl Philips tidsnöd – inför Sofias present
HONGKONG. Prinsessan Sofia och drottning Silvia fyller år –och så är det prins Gabriels första jul.Högtiderna avlöper varandra i prins Carl Philips liv, men han tvivlar på att han hinner handla några presenter under sitt besök i Hongkong.– Vi får se om jag kommer att ha lite tid över, säger prins Carl Philip.
Läs mer om Carl Philip, Hongkong och Silvia.
Barnen jublade när Carl Philip kom till deras skola
HONGKONG. Att tyskar är galna i den svenska kungafamiljen är känt. Men att hongkongbor skulle vara så upprymda över prins Carl Philips resa hit förvånade alla.När han besökte en skola och studerade arbetet med digitalisering jublade alla elever.– Jag måste komma tillbaka, utbrast Carl Philip.
Läs mer om Carl Philip.
Prinsessan Sofia fyller år
I dag fyller prinsessan Sofia 33 år.Lillprinsarna Alexander och Gabriels mamma grattas nu av hovets på deras officiella Instagram.Men prins Carl Philip är bortrest under födelsedagen.
Läs mer om Carl Philip, Instagram.Men och Sofia.
Prins Carl Philips blixtresa efter dopet utan Sofia
HONGKONG. Prins Carl Philip hann knappt pusta ut från dopet innan det var dags att bege sig på en arbetsresa till Hongkong.På tisdagen smygstartade han besöket – men utan prinsessan Sofia vid sin sida.–Det är hans eget besök som grundar sig i prinsens stora intresse för design och innovation, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare vid hovet.
Så var privata lunchen med familjen efter dopet
Psalmer, böner och tallista.Fredagens dop av prins Gabriel i Drottningholms kyrka var resultatet av flera månaders planering tillsammans Svenska kyrkan och önskemål från prinsessan Sofia och prins Carl Philip.Dopet förrättades av den pensionerade prästen Anders Wejryd – hans tredje dop tillsammans med kungafamiljen.– Det blir mer familjärt för varje gång, säger han.
Sofia hyllas för kläderna på sonens dop: Modigt
Prinsessan Sofia gick emot konventionerna och bar en älvdalsdräkt under prins Gabriels dop.Klädvalet föll i god jord hos kommunen.– Prinsessan Sofia och prins Carl Philip är fantastiska ambassadörer för Älvdalens kommun, säger Älvdalens kommunalråd Peter Egardt.Prinsessan har även hyllats i internationella medier.
Familjens stöd till Sofia under nervpärsen i kyrkan
DROTTNINGHOLM. I flera månader hade Carl Philip och Sofia planerat sitt unika dop.Men när allas blickar var riktade mot prinsparet var det en riktig nervpärs att klara av.Sofia fick stöd av de som betyder allra mest för henne: Mamma, pappa och sina systrar.
Läs mer om Carl Philip och Sofia.
Prins Carl Philip grattar mästaren
Prins Carl Philip var hemma i Stockholm på dopfest och kunde inte följa sin teamkompis Thed Björks kamp om VM-titeln från depån.Men lika snabb som Thed Björk var på banan var prinsen på att skicka ett grattis.– Det här är det absolut största som hänt i min racingkarriär, jublade Thed Björk.
Läs mer om Stockholm, Thed Björk och VM-titeln.
Alexander glänste i pappas barnkläder
Förutom den gråtande prins Gabriel föll uppmärksamheten under fredagens prinsdop även på hans bror. Detta inte bara för att han tog en löprunda mellan bänkraderna när ceremonin blev för långrandig, utan för att han bar samma kläder som prins Carl Philip hade på sig 1981.– Det känns kärleksfullt att ta fram det man själv har haft på sig, säger barnmodeexperten Johanna Engberg.
Karin Lennmor: Carl Philip och Sofia hade satt sin egen prägel
Prins Gabriels dop har fått mycket fina recensioner.Allt ifrån musiken till klädval har lovprisats. Så här tycker Expressens kungliga krönikör Karin Lennmor om dopet.
Läs mer om Karin Lennmor och Sofia.
Madde lämnade barnen i London – för Sofias skull
DROTTNINGHOLM. Prinsessan Madeleine ställde upp när Carl Philip och Sofia bad henne. Trots en uttröttande USA-resa precis innan dopet valde hon och maken Chris O'Neill att flyga över för att närvara vid dopet av prins Gabriel. – Det är ansträngande för små barn med resor så tätt inpå varandra, så Leonore och Nicolas är kvar i London, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.
Live-tv: Prins Gabriel döps på Drottningholm
Prins Gabriel Carl Walther – son till prins Carl Philip och prinsessan Sofia – döps i Drottningholms slottskyrka. Följ tv-sändningen här – om en stund inleds även en direktrapportering i denna artikel.
Läs mer om Carl Philip, Drottningholm och Sofia.
Nu anländer gästerna till prinsens dop
Nu drar det ihop sig till kungligt dop i Slottskyrkan på Drottningholm. De första gästerna började anlända strax efter 11.00.Klockan 12 ska alla kungligheter ha anlänt och ärkebiskop emeritus Anders Wejryd kan inleda ceremonin.Sist av alla anländer Sofia, Carl Philip och lille prins Gabriel.Ärkebiskopen Anders Wejryd avslöjar för Expressen att Gabriel var lite stökig under genrepet.– Han var lite arg eftersom han var hungrig då.
Nu ska Carl Philip och Sofias lillprins Gabriel döpas
I dag döps prins Carl Philips och prinsessan Sofias son prins Gabriel i slottskyrkan på Drottningholm.
Här förbereddes prins Gabriels dop
Förberedelserna inför prins Gabriels dop pågick in i det sista.Under torsdagen sågs drottning Silvia och flera av prins Gabriels faddrar utanför Drottningholms slott.Självklart var även Sofia och Carl Philip på plats – vid 17-tiden sågs de lämna slottet efter genrepet i kyrkan.
Läs mer om Carl Philip, Silvia och Sofia.
Biancas blöta kväll med prins Carl Philip
Bianca Ingrosso festade i Båstad – då blev hon störd av prins Carl Philip och hans livvakter.Bloggprofilen berättar om den blöta kvällen i sin nya podcast Har du sagt A får du säga B.– Den kvällen blev jag dyngrak, säger Bianca Ingrosso i podden.
Så hindrade kungen Sofia och Carl Philip inför dopet
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia bestämde sig på bara några timmar om den viktiga detaljen inför prins Gabriels dop.I stället var det kungen som fördröjde allt.– Vi håller på tills alla är glada och nöjda, säger Henrik Klackenberg, statsheraldiker, om processen att ta fram vapen och monogram åt de kungliga.
Så designades prins Gabriels vapensköld
Inför prins Gabriels dop nästa vecka har han fått en egen vapensköld.Pappa designprinsen Carl Philip stod inte för designen.Uppdraget gick traditionsenligt till Riksarkivet och konstnären Henrik Dahlström.– Det här ingår i Riksarkivets uppgifter, säger Johan Tegel, informationssekreterare vid hovet.
Läckberg på besök hos Carl Philip och Sofia
Camilla Läckberg och Simon Sköld, Gustav Fridolin – och drottning Silvia.När prins Carl Philip och prinsessan Sofia arrangerade ett symposium om dyslexi var det kändistätt i publiken.– Det är så roligt att ni är så många som är här, sa prins Carl Philip.