Cdu

Tyska regeringssamtalen har brutit ihop

Tyskland kan stå inför nyval sedan förhandlingarna om en koalition mellan Angela Merkels CDU, deras systerparti CSU och liberala FDP brutit samman.
Läs mer om CSU och FDP.

Så slår valet mot tyska ekonomin

EKONOMISTUDION | Tomas Lundin, SvD:s korrespondent i Tyskland, om de ekonomiska effekterna av gårdagens tyska val – framgången för invandringskritiska AfD, men likväl en ny seger för Angela Merkels parti CDU.
Läs mer om AfD, CDU och Tyskland.
Historisk framgång för främlingsfientliga AfD
Ett dåligt val för både Angela Merkels kristdemokrater, CDU, och för socialdemokraterna, SPD, och en historisk framgång för det främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, AFD.
Läs mer om AFD, AfD, Alternativ, CDU, SPD och Tyskland.
Angela Merkel – nu är det dags att kavla upp ärmarna
Angela Merkels CDU backar i förbundsdagsvalet i Tyskland – men allt pekar på att hon ändå kan fortsätta att regera. Tysk ekonomi går bra, fast det saknas ändå inte problem.
Läs mer om Tyskland.

Expert: Chock att AFD fick så många röster

De två största tyska partierna ser ut att få historiskt lågt stöd i valet - trots att det går bra för landet. Tysklandsexperten Mai-Brith Schartau tror att oro över invandring ligger bakom CDU och SPD:s stora tapp - och högerpopulistiska AFD:s framgång.
Läs mer om AFD och CDU.
Angela Merkel tvingad söka nytt samarbete
Angela Merkels kristdemokrater CDU/CSU har regerat med socialdemokratiska SPD – men nu går SPD i opposition.– Det är slut på storkoalitionen i Tyskland, säger SPD:s vice partiledare.Nu återstår frågan vem eller vilka Angela Merkel ska bilda regering med.
Läs mer om Angela Merkel, SPD och Tyskland.
Historisk framgång för främlingsfientliga AFD
Ett katastrofval för både Angela Merkels kristdemokrater, CDU, och för socialdemokraterna, SPD, och en historisk triumf för det främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, AFD.
Läs mer om AFD, Alternativ, CDU, SPD och Tyskland.
Historisk framgång för det främlingsfientliga AFD
Ett katastrofval för både Angela Merkels kristdemokrater, CDU, och för socialdemokraterna, SPD, och en historisk triumf för det främlingsfientliga Alternativ för Tyskland, AFD.
Läs mer om AFD, Alternativ, CDU, SPD och Tyskland.
Statsvetare: Upplagt för en Jamaicakoalition i Tyskland
De första vallokalsundersökningarna i det tyska valet visar att CDU/CSU får 33,5 procent av rösterna. Socialdemokraterna SPD landar på 21 procent av rösterna och högerpopulistiska AFD klättrar till 13 procent av rösterna. – Angela Merkel är självklar regeringsbildare i den här koalitionen, säger Karl Magnus Johansson, professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.
Läs mer om AFD, Jamaicakoalition och Tyskland.
Så tycker de tyska partierna i sju valfrågor
BERLIN. Det finns i dag bara fyra partier i den tyska riksdagen.Men det lär ändras på söndag. Då tros sex partier få mer än fem procent och därmed ta sig in tyska Bundestag.Här är en guide till vad Angela Merkels parti CDU och de övriga fem partiet står för i sju valfrågor.
Läs mer om Bundestag.Här och CDU.
SPD på väg mot historiskt dåligt val
De tyska socialdemokraterna SPD ser ut att gå mot ett historiskt dåligt val. Den stora frågan när rösterna är räknade är om partiet kan sitta kvar i en koalition med kristdemokraterna CDU.
Läs mer om CDU och SPD.
Högernationalistiska Alternativ för Tyskland spås öka
Högernationalistiska Alternativ för Tyskland ökar något i den tyska väljaropinionen, enligt European Polling Report.Samtidigt får förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater CDU/CSU en liten nedgång.
Vem sjutton vill regera med Angela Merkel?
Det går illa för de partier som ger sig in i en koalitionsregering med Angela Merkel och hennes CDU. Det har vi sett två val i rad. Den tyska förbundskanslern har en förmåga att krossa sina samarbetspartners.
Läs mer om Angela Merkel och CDU.
CDU-politiker vill göra islam till en tysk valfråga
BERLIN. Flera tongivande företrädare för Angela Merkels Kristdemokrater, CDU, vill göra diskussionen om islam till en valfråga. Dit hör krav om att införa språktest för imamer och förbud mot utländsk finansiering av mosker. På måndag klubbar partiet sin valplattform.
Läs mer om CDU.
Merkels parti går framåt i lokalval
Det tyska regeringspartiet CDU går framåt i lokalvalet i Nordrhein-Westfalen. Samtidigt tappar koalitionspartnern, socialdemokratiska SDP, närmare en fjärdedel av stödet. Det visar en uppskattning av rösterna som tv-kanalerna ARD och ZDF har gjort efter dagens val, enligt The Guardian.
Prognos: Maktskifte i Tysklands folkrikaste delstat
Det går mot maktskifte i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen med Angela Merkels parti CDU som vinnare. Vallokalsundersökningar pekar på tillbakagång för socialdemokraterna.
Läs mer om CDU och Nordrhein-Westfalen.
Undersökning: Merkels CDU går mot seger i Nordhein-Westfalen
Angela Merkels kristdemokratiska CDU går mot en övertygande vinst i delstatsvalet i Nordrhein-Westfalen, enligt de första vallokalsundersökningarna.
Söndagens val – ett eldprov för Martin Schulz
Söndagens delstatsval i tyska Nordrhein-Westfalen blir ett eldprov för socialdemokratiska SPD. Ska förbundslandets starka kvinna Hannelore Kraft bestå prövningen – eller förlora makten till kristdemokratiska CDU? På partihögkvarteren i Berlin inväntar man med spänning resultatet.
Merkels utmanare lovar kväsa högerpopulismen
Sitt sista stora valmöte håller Martin Schulz i stål- och industristaden Duisburg. En röd högborg som ska försvaras med alla medel. I slutspurten av kampanjen väger det jämt mellan SPD och Angela Merkels kristdemokratiska CDU.
Läs mer om CDU, Duisburg, Martin Schulz och SPD.
Temperaturmätare i Tyskland när delstat går till val
Söndagens delstatsval i Schleswig-Holstein är en temperaturmätare inför förbundsdagsvalet i september. De tyska socialdemokraterna (SPD) får allt svårare att hålla jämna steg med förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater (CDU) – och har all anledning att oroa sig såväl på riksplanet som i delstaten.
Läs mer om Schleswig-Holstein och Tyskland.
Seger för Merkels parti i Saarland
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel och hennes kristdemokratiska CDU vann valet i delstaten Saarland på söndagen, ett av testen inför parlamentsvalet den 24 september. Det rapporterar Bloomberg News.
Läs mer om Angela Merkel, CDU och Saarland.
Merkels CDU mot seger i Saarland
Förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU vinner med bred marginal delstatsvalet i Saarland, enligt tidiga resultat.
Läs mer om CDU och Saarland.
Lina Lund: Merkel ser ut att kunna andas ut
Angela Merkel ser ut att kunna andas ut efter att det preliminära resultatet i delstatsvalet i Saarland visar på överlägsen ledning för hennes parti CDU. DN:s Berlinkorrespondent Lina Lund svarar på tre frågor om vad segern betyder.
Läs mer om CDU och Saarland.
Tyskarna har tröttnat på Merkel – när vaknar hon upp?
I mätningarna har de tyska socialdemokraterna gått om borgerliga CDU/CSU för första gången på tio år. Men Angela Merkel låtsas som om inget hade hänt. Har hon nerver av stål? Eller är hon trött och utsliten? I det borgerliga lägret växer nervositeten inför höstens val.
Läs mer om Merkel.
Socialdemokraterna är större än CDU/CSU för första gången på tio år
Med Martin Schulz som toppnamn får de tyska Socialdemokraterna för första gången på tio år större stöd än Angela Merkels Kristdemokrater. Samtidigt anklagas Martin Schulz för korruption under sin tid som talman i EU-parlamentet.