Cdu

Merkels kronprinsessa omåttligt populär

Om Angela Merkel får som hon vill så blir även Tysklands nästa förbundskansler en kvinna. Annegret Kramp-Karrenbauer flyttar nu till Berlin och blir CDU:s generalsekreterare – samma jobb som Merkel själv använde som språngbräda till kanslersämbetet.
Läs mer om Berlin och Merkel.

Nu röstar tyska S om regeringsfrågan

Nu är avgörandet i gång. Tyska socialdemokraterna låter medlemmarna rösta om partiet ska ingå i en koalitionsregering med kristdemokratiska CDU och dess systerparti CSU.
Läs mer om CDU och CSU.
SPD mindre än AFD i opinionsmätning
Koalitionsförhandlingarna med kristdemokratiska CDU/CSU verkar kosta på för det krisande tyska socialdemokratiska partiet SPD.
Läs mer om AFD och SPD.
Tyska SPD mindre än AFD i opinionsmätning
Koalitionsförhandlingarna med kristdemokratiska CDU/CSU verkar kosta på för det krisande tyska socialdemokratiska partiet SPD. För första gången är SPD mindre än högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) i en opinionsmätning.
Läs mer om AFD, Alternativ, SPD och Tyskland.

Tyska SPD-borgmästare ger Merkel tummen upp

I veckan ska cirka 464.000 medlemmar av socialdemokratiska SPD i Tyskland via en omröstning få börja säga sitt i frågan om partiet ska sätta sig i en ny koalition med förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU/CSU. En opinionsundersökning bland ledande SPD-borgmästare visar att en koalition har stort stöd i den kretsen.
Läs mer om Merkel, SPD och Tyskland.
Kritiserad Merkel vill starta om på ny kula
Förbundskansler sedan 2005, och ordförande för kristdemokratiska CDU sedan 2000. Med det i bagaget har hon länge setts som en ohotad kraft i tysk politik – men koalitionsuppgörelsen med socialdemokratiska SPD har fått den interna partikritiken att vina kring öronen på Angela Merkel. Fast själv ser hon den inte som ett tecken på att hennes auktoritet försvagats.
Läs mer om Angela Merkel, CDU och SPD.
Beskedet: Schulz lämnar sin post
Martin Schulz, partiledare för de tyska socialdemokraterna SPD, meddelade på onsdagskvällen att han lämnar sin post. Beskedet kom efter att partiet enats om att bilda regering med Angela Merkels kristdemokrater i CDU och dess systerparti CSU, rapporterar flera medier.
Läs mer om CDU, CSU och SPD.
Lina Lund: Risken för nyval ännu inte över i Tyskland
BERLIN. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes Kristdemokrater CDU/CSU har enats om att bilda en ny tysk regering. Men en sista prövning återstår innan regeringskrisen kan blåsas över. DN:s Berlinkorrespondent Lina Lund reder ut vad onsdagens genombrott innebär.
Läs mer om Angela Merkel och Tyskland.
Merkel och Schulz överens om regering
Angela Merkels CDU och tyska socialdemokraterna SPD har enats om att bilda regering, uppger Der Spiegel.Men innan en formell regering kan bildas måste beslutet godkännas genom en omröstning inom SPD.
Läs mer om Der Spiegel.Men, SPD och Schulz.
Just nu: Merkel och Schultz redo att regera
Angela Merkels CDU och Martin Schulz SPD är eniga om ett tyskt koalitionsavtal, uppger Der Spiegel. Men först måste Schulz få ja i en SPD-omröstning.
Ny tysk regering rycker närmare
Berlin. Semifinalen i spelet om en ny tysk regering närmar sig. Inom kort väntas Förbundskansler Angela Merkel presentera en uppgörelse mellan hennes kristdemokrater CDU/CSU och de tyska Socialdemokraterna SPD. Men in i det sista återstår en rad knäckfrågor att lösa.
USA fortsätter pressa Tyskland att satsa mer på Nato
USA fortsätter att sätta press på förbundskansler Angela Merkel och Tyskland att öka sina försvarsanslag för att leva upp till Natos mål. Samtidigt kommer Merkels CDU nu att samregera med Socialdemokraterna som är kritiska till att höja anslagen.
Grönt ljus för regeringsförhandlingar i Tyskland
Bonn. Tyskland andas ut efter att de tyska socialdemokraterna SPD på söndagseftermiddagen röstade ja till att inleda regeringsförhandlingar med förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater CDU/CSU. DN:s Berlinkorrespondent Lina Lund reder ut vad det innebär – och vad som händer nu.
Läs mer om SPD och Tyskland.
Mycket står på spel – och Europa borde hålla andan
När de tyska socialdemokraterna ska rösta om de ska påbörja regeringsförhandlingar med Angela Merkels CDU på söndagseftermiddagen är det mycket som står på spel. Blir det ett nej, påverkar det inte bara världens mäktigaste kvinna – det kommer att märkas i hela EU.
Läs mer om Europa.
Ungtuppen kan sätta stopp för nästa tyska regering
Han är 28 år och står i spetsen för motståndet till en regeringskoalition mellan tyska socialdemokrater och Merkels CDU. Det socialdemokratiska ungdomsförbundets ordförande Kevin Kühnert kan bli den som knäcker partiledaren Martin Schulz på partikongressen i Bonn nu på söndag.
Tyska regeringsplaner möts av motstånd bland socialdemokrater
Tyskland. Ett dygn efter att de tyska Kristdemokraterna CDU/CSU och Socialdemokraterna SPD enats om att fortsätta förhandlingarna om att ingå en ny regering har planerna mött motstånd.
Mästerkocken Merkels nygamla regeringsrecept
Den stora tyska monsterkoalitionen mellan CDU och socialdemokraterna får av allt att döma en ny chans. Det kunde ha varit värre.
Läs mer om CDU.
Tyska samtal fortsätter under natten
Sonderingssamtalen mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkels CDU, systerpartiet CSU och SPD fortsätter under natten i ett försök att bilda en ny regering, trots att deadline var satt till midnatt.
Läs mer om CSU och SPD.
Merkels regeringssamtal fortsätter – trots deadline
Angela Merkel får fortsätta att kämpa på med sin regeringsbildning i Tyskland.Efter 15 timmars samtal utan överenskommelse i sikte mellan Merkels CDU, systerpartiet CSU och SPD, rapporterar tyska medier sent på torsdagskvällen att mötena kan komma att fortsätta över deadline och in på fredagen.– Det blir en tuff dag, sade Merkel när hon anlände till de sista sonderingssamtalen.
Läs mer om CSU, Merkel, SPD och Tyskland.Efter.
Tyska samtal kan fortsätta över deadline
Efter 15 timmars samtal utan överenskommelse i sikte mellan Merkels CDU, systerpartiet CSU och SPD, rapporterar tyska medier att mötena kan komma att fortsätta över deadline och in på fredagen.
Läs mer om CSU och SPD.
Därför ska du lyssna noga på vad Martin Schulz säger
EU bör bli ett Europas förenta stater senast 2025, och de länder som inte går med kastas ut ur unionen. Det sade de tyska socialdemokraternas ledare Martin Schulz på partiets kongress. Uttalandet är av vikt eftersom SPD nu ska förhandla om att bilda regering med Angela Merkels CDU.
Läs mer om Martin Schulz och SPD.
Merkel stöder plan för gemensam bolagsskatt inom EU
Angela Merkels konservativa parti CDU stöttar plan för en gemensam bolagsskattelag i EU till 2025.
Läs mer om CDU.
Sänk den stora koalitionen
De tyska väljarna sa ett rungande nej till regeringssamarbetet mellan CDU och SPD. En ny omgång vore ett misstag.
Läs mer om CDU och SPD.
Tyska regeringssamtalen har brutit ihop
Tyskland kan stå inför nyval sedan förhandlingarna om en koalition mellan Angela Merkels CDU, deras systerparti CSU och liberala FDP brutit samman.
Läs mer om CSU och FDP.
Så slår valet mot tyska ekonomin
EKONOMISTUDION | Tomas Lundin, SvD:s korrespondent i Tyskland, om de ekonomiska effekterna av gårdagens tyska val – framgången för invandringskritiska AfD, men likväl en ny seger för Angela Merkels parti CDU.
Läs mer om AfD, CDU och Tyskland.