Charlottesville

Martin Jönsson: Ny dokumentär skildrar nazivåldet i Charlottesville inifrån

Vi vet vad som hände i Charlottesville. Men vi behöver ständigt påminnas om vad som möjliggjorde det. DN:s Martin Jönsson var på världspremiären av dokumentärfilmen Alt Right: Age of Rage i Texas och såg en film som kyligt observerar det råa hatet och ställer outtalade, obekväma frågor.
Läs mer om Alt Right, Charlottesville och Rage.
Extremisterna är regeringens torpeder
WARSZAWA. Högerextremister tilläts ta kommandot när Polen firade sin Självständighetsdag, med rasistiska slagord och fascistsymboler. Nu kan den uppmärksammade marschen i Warszawa bli för den polska regeringen vad Charlottesville blev för Donald Trump.
Björn af Kleen: Spencer levererar rasistiska budskap med leende läppar
GAINESVILLE, FLORIDA. Högerextremisten Richard Spencer gjorde igår sitt första offentliga framträdande sedan kravallerna i Charlottesville, Virginia i augusti. Spencer betraktas som ledare för den rasistiska amerikanska alternativhögern och ledde ett fackeltåg i Charlottesville. I samband med dessa demonstrationer dödades en motdemonstrant av en högerextremist.
Läs mer om Charlottesville, Kleen och Virginia.

Nynazister tillbaka i Charlottesville

Två månader efter den våldsamma sammandrabbningen mellan högerextrema och antifascister marscherade vit makt-anhängare återigen på Charlottesville gator, skriver amerikanska medier.
Läs mer om Charlottesville.
Monument göms i trälåda – för att inte skapa ilska
I Charlottesville dödades en person när högerextrema och nynazister protesterade mot planerna på att ta ner statyn över generalen Robert E. Lee. Liknande monument över slaveriets försvarare finns spridda över hela USA och frågan om hur de ska hanteras splittrar.
Läs mer om Robert E och USA.
Trumps kovändning – fördömer vitmaktgrupper
Donald Trump kritiserades hårt för sina uttalanden efter terrordådet i Charlottesville.Efter att ha stått fast vid ståndpunkten att såväl de högextrema demonstranterna som motdemonstranterna hade skuld i våldsamheterna som slutade med att en kvinna kördes ihjäl har han nu skrivit på en resolution som fördömer vitmaktgrupper.Som amerikaner fördömer vi det senaste våldet i Charlottesville och ställer oss mot hat, trångsynthet och rasism i alla former, skriver han i ett uttalande enligt Politico.
Skönhetsmissar kritiserade Trump
Det unga Amerika håller inte med sin president. Det blev tydligt när Miss America utsågs i en direktsänd gala på söndagskvällen. President Trump fick kritik både för sin miljöpolitik och hur han agerade när det gällde demonstrationerna i Charlottesville.
Läs mer om Amerika, Charlottesville och Trump.
Jonas Thente: Amazon försvårar för antifascistisk handbok
Någon sorts rekord måste ha slagits av Mark Bray och förlaget Melville house. Strax efter det att president Donald Trump sa att det inte fanns någon skillnad mellan de två protesterande grupperna i Charlottesville – nazister och antifascister – inledde de produktionen av boken Antifa: The anti-fascist handbook.
Susanne Ljung: Därför har den vita piktröjan blivit högerextremisternas uniform
STILKRÖNIKA. Männen i Charlottesville försöker klä sig som vem som helst och få extrema åsikter att verka självklara.
Läs mer om Charlottesville.
Tillerson tar avstånd från Trump om Charlottesville
USA:s utrikesminister Rex Tillerson tar avstånd från president Trump i en intervju med Fox News Sunday. På frågan om turerna kring Charlottesville gör det svårare att representera USA svarar han: Presidenten talar för sig själv.
Paris Jacksons hårda ord på galan
Michael Jacksons dotter Paris Jackson går i pappas fotspår - och står upp mot rasism under nattens VMA-gala i USA.Under ett tal valde modellen att prata om händelserna i Charlottesville, och uppmanade stjärnorna på plats att enas mot hat.– Låt oss gå härifrån i kväll och minnas att vi måste visa de här vita nazistasen i Charlottesville och över hela landet, att vi har frihet som vår slogan, säger Paris Jackson på VMA.
Läs mer om Charlottesville och VMA.
Charlottesville täcker över statyer
Charlottesville täcker över statyer av sydstatsgeneraler. Statyernas eventuella borttagande låg till grund för de högerextrema protester som drabbade staden i mitten av augusti.
Charlottesville täcker över flera sydstatsmonument
Heather Heyer dog när en man körde på henne då hon protesterade mot ett högerextremistiskt fackeltåg i Charlottesville.Nu täcks två sydstatsmonument i Charlottesville över för att hedra henne.
Trump: Historia och kultur så viktigt
Trump håller tal till i Reno, Nevada på onsdagen, bara ett dygn efter det omtalade talet i Arizona där han skyllde Charlottesville-kritiken på medierna.Under onsdagens tal fokuserar han på vikten av att uppskatta USA:s ursprung.–Historia och kultur är så viktigt, konstaterade han.
Paret Clooney donerar miljoner efter Charlottesville
George och Amal Clooney donerar 8 miljoner kronor till Southern Poverty Law Center, en ideell organisation som övervakar extremister och hatgrupper, efter den våldsamma demonstrationen i Charlottesville.
Trump: Se – de vill inte att folk ska lyssna på mig
Arizonas nationalgarde stod redo och polispådraget var omfattande när president Donald Trump höll tal i Phoenix natten till onsdag. Trots kritiken efter Charlottesville höll Trump ett argt, uppiskande tal likt hans kampanjrallyn inför valet.
Trump: Vi ska bygga muren
USA:s president Donald Trumps uttalande efter en våldsam högerextrem manifestation i Charlottesville har beskrivits fel av många medier, säger han själv under ett kampanjliknande massmöte i Phoenix, Arizona. Trump lovar åter att muren mot Mexiko ska byggas.
Trump försvarar uttalande om Charlottesville – skyller på medierna
USA:s president Donald Trumps uttalande efter en våldsam högerextrem manifestation i Charlottesville har beskrivits fel av många medier, säger han själv under ett massmöte i Phoenix, Arizona. Trump lovar åter att muren mot Mexiko ska byggas.
Trump möter väljare i ilsket Arizona
Efter att ha presenterat USA:s nya Afghanistanstrategi, avskedat sin chefsstrateg och kritiserats massivt för sin hantering av våldsamheterna i Charlottesville möter president Donald Trump nu sin väljarbas i Arizona.
Timothy Snyder: Donald Trumps ord lämnar mig ingen ro
Efter Charlottesville stod president Donald Trump inför ett enkelt prov – och misslyckades. Timothy Snyder, professor i historia vid Yale, skriver om hur USA:s president gjort amerikanska nazister tre stora tjänster.
Läs mer om Donald Trump och Yale.
Låt Lars Vilks gjuta en ryttarstaty av Carl Bildt
Kravallerna i Charlottesville har fått svenska debattörer att vilja rensa gatubilden på opassande statyer – som Karl XII i Kungsträdgården. Vem vågar ta första spadtaget? frågade Jens Liljestrand i Expressen. SvD:s Fredrik Sjöberg är kritisk till denna moraliska utrensning av vår historia.
Trump: Avslutat krig skulle kunna verka förödmjukande
President Trumps tv-sända tal till den amerikanska nationen på måndagskvällen nämnde inte explicit kravallerna i Charlottesville förra helgen. Men indirekt förhöll sig Trumps tal, som främst handlade om USA:s krig i Afghanistan, ändå till den inhemska debatt som utlösts av presidentens ovilja att ta avstånd från vitmaktgrupperingars intressen och våld.
Läs mer om Afghanistan och Charlottesville.
Nazi-ledaren Schoeps mål: Ta tillbaka USA till de vita
DETROIT/CHARLOTTESVILLE. Vit makt-rörelsen växer och president Trump anklagas för att hålla anhängarna om ryggen.Men vilka är de egentligen som samlades i Charlottesville förra helgen för att ta tillbaka USA?Expressen har träffat en av dem – nynazistledaren Jeff Schoep.– Våra nya medlemmar är medelklassen och säger att jag trodde aldrig att jag skulle gå med i en så radikal grupp, säger han.