Csu

Ordfejd – eller början på tysk regeringskris

BERLIN. Bara veckor efter att Angela Merkels nya regering installerades har det blåst upp till strid inom regeringen. Kristdemokraterna CSU hotar att lämna regeringen om de inte får igenom sin linje i frågan om anhöriginvandring.

Adaktusson: Den fransk-tyska axeln och EU:s framtid

Drygt ett halvår efter förbundsdagsvalet i Tyskland har landet äntligen fått en ny regering. Än en gång är det en storkoalition mellan kristdemokratiska CDU/CSU och socialdemokratiska SPD som bemannar taburetterna.
Läs mer om SPD och Tyskland.
Tyskland redo för rasande snabb omstart
BONN | I mer än fem månader har Europa förgäves väntat på svar från ett politiskt handlingsförlamat Tyskland. Nu är Merkel tillbaka på den världspolitiska scenen. Det är resultatet av tyska socialdemokraternas ja till ett förnyat regeringssamarbete med borgerliga CDU/CSU.
Läs mer om Europa, Merkel och Tyskland.
Ja till Tysklands nya regering
Tyskland får en ny regering - nästan ett halvår efter valet. De tyska socialdemokraterna har i en medlemsomröstning beslutat att fortsätta den stora koalitionen med Angela Merkels kristdemokrater och bayerska CSU. Det uppgav tv-kanalen ZDF kl 9 på söndagsmorgonen - före det officiella beskedet.
Läs mer om CSU och ZDF.

Nu röstar tyska S om regeringsfrågan

Nu är avgörandet i gång. Tyska socialdemokraterna låter medlemmarna rösta om partiet ska ingå i en koalitionsregering med kristdemokratiska CDU och dess systerparti CSU.
Läs mer om CDU och CSU.
SPD mindre än AFD i opinionsmätning
Koalitionsförhandlingarna med kristdemokratiska CDU/CSU verkar kosta på för det krisande tyska socialdemokratiska partiet SPD.
Läs mer om AFD och SPD.
Tyska SPD mindre än AFD i opinionsmätning
Koalitionsförhandlingarna med kristdemokratiska CDU/CSU verkar kosta på för det krisande tyska socialdemokratiska partiet SPD. För första gången är SPD mindre än högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD) i en opinionsmätning.
Läs mer om AFD, Alternativ, SPD och Tyskland.
Tyska SPD-borgmästare ger Merkel tummen upp
I veckan ska cirka 464.000 medlemmar av socialdemokratiska SPD i Tyskland via en omröstning få börja säga sitt i frågan om partiet ska sätta sig i en ny koalition med förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska CDU/CSU. En opinionsundersökning bland ledande SPD-borgmästare visar att en koalition har stort stöd i den kretsen.
Läs mer om Merkel, SPD och Tyskland.
Beskedet: Schulz lämnar sin post
Martin Schulz, partiledare för de tyska socialdemokraterna SPD, meddelade på onsdagskvällen att han lämnar sin post. Beskedet kom efter att partiet enats om att bilda regering med Angela Merkels kristdemokrater i CDU och dess systerparti CSU, rapporterar flera medier.
Läs mer om CDU, CSU och SPD.
Lina Lund: Risken för nyval ännu inte över i Tyskland
BERLIN. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes Kristdemokrater CDU/CSU har enats om att bilda en ny tysk regering. Men en sista prövning återstår innan regeringskrisen kan blåsas över. DN:s Berlinkorrespondent Lina Lund reder ut vad onsdagens genombrott innebär.
Läs mer om Angela Merkel och Tyskland.
Ny tysk regering rycker närmare
Berlin. Semifinalen i spelet om en ny tysk regering närmar sig. Inom kort väntas Förbundskansler Angela Merkel presentera en uppgörelse mellan hennes kristdemokrater CDU/CSU och de tyska Socialdemokraterna SPD. Men in i det sista återstår en rad knäckfrågor att lösa.
Grönt ljus för regeringsförhandlingar i Tyskland
Bonn. Tyskland andas ut efter att de tyska socialdemokraterna SPD på söndagseftermiddagen röstade ja till att inleda regeringsförhandlingar med förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater CDU/CSU. DN:s Berlinkorrespondent Lina Lund reder ut vad det innebär – och vad som händer nu.
Läs mer om SPD och Tyskland.
Tyska regeringsplaner möts av motstånd bland socialdemokrater
Tyskland. Ett dygn efter att de tyska Kristdemokraterna CDU/CSU och Socialdemokraterna SPD enats om att fortsätta förhandlingarna om att ingå en ny regering har planerna mött motstånd.
Tyska samtal fortsätter under natten
Sonderingssamtalen mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkels CDU, systerpartiet CSU och SPD fortsätter under natten i ett försök att bilda en ny regering, trots att deadline var satt till midnatt.
Läs mer om CSU och SPD.
Merkels regeringssamtal fortsätter – trots deadline
Angela Merkel får fortsätta att kämpa på med sin regeringsbildning i Tyskland.Efter 15 timmars samtal utan överenskommelse i sikte mellan Merkels CDU, systerpartiet CSU och SPD, rapporterar tyska medier sent på torsdagskvällen att mötena kan komma att fortsätta över deadline och in på fredagen.– Det blir en tuff dag, sade Merkel när hon anlände till de sista sonderingssamtalen.
Läs mer om CSU, Merkel, SPD och Tyskland.Efter.
Tyska samtal kan fortsätta över deadline
Efter 15 timmars samtal utan överenskommelse i sikte mellan Merkels CDU, systerpartiet CSU och SPD, rapporterar tyska medier att mötena kan komma att fortsätta över deadline och in på fredagen.
Läs mer om CSU och SPD.
Tyska regeringssamtalen har brutit ihop
Tyskland kan stå inför nyval sedan förhandlingarna om en koalition mellan Angela Merkels CDU, deras systerparti CSU och liberala FDP brutit samman.
Läs mer om CSU och FDP.
Merkel överens med kritikerna om flyktingpolitiken
BERLIN. Det blir inget maxtak för antalet människor som ska få söka asyl i Tyskland. Det står klart efter att förbundskansler Angela Merkel uppges ha enats med sina bayerska kolleger i CSU om bland annat flyktingpolitiken. Därmed är hon ett steg närmare att kunna bilda en ny regering.
Läs mer om Angela Merkel, CSU och Tyskland.
Tysk uppgörelse om flyktingpolitiken
Två veckor efter det tyska valet har förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater nått en kompromiss med sitt bayerska systerparti CSU om flyktingpolitiken, enligt partikällor.
Läs mer om CSU.
Seehofers krav på Bayern First kan stjälpa Merkel
BONN | CSU-ledaren Horst Seehofer är mannen som bereder Angela Merkels mest huvudbry när hon ska sy ihop en brokig regeringskoalition. I värsta fall väntar nyval. Men Seehofers drivkraft är Bayern First – och en seger i nästa års delstatsval.
Läs mer om Bayern First och Merkel.
Angela Merkel tvingad söka nytt samarbete
Angela Merkels kristdemokrater CDU/CSU har regerat med socialdemokratiska SPD – men nu går SPD i opposition.– Det är slut på storkoalitionen i Tyskland, säger SPD:s vice partiledare.Nu återstår frågan vem eller vilka Angela Merkel ska bilda regering med.
Läs mer om Angela Merkel, SPD och Tyskland.
Statsvetare: Upplagt för en Jamaicakoalition i Tyskland
De första vallokalsundersökningarna i det tyska valet visar att CDU/CSU får 33,5 procent av rösterna. Socialdemokraterna SPD landar på 21 procent av rösterna och högerpopulistiska AFD klättrar till 13 procent av rösterna. – Angela Merkel är självklar regeringsbildare i den här koalitionen, säger Karl Magnus Johansson, professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.
Läs mer om AFD, Jamaicakoalition och Tyskland.
Högernationalistiska Alternativ för Tyskland spås öka
Högernationalistiska Alternativ för Tyskland ökar något i den tyska väljaropinionen, enligt European Polling Report.Samtidigt får förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater CDU/CSU en liten nedgång.
Tyskarna har tröttnat på Merkel – när vaknar hon upp?
I mätningarna har de tyska socialdemokraterna gått om borgerliga CDU/CSU för första gången på tio år. Men Angela Merkel låtsas som om inget hade hänt. Har hon nerver av stål? Eller är hon trött och utsliten? I det borgerliga lägret växer nervositeten inför höstens val.
Läs mer om Merkel.
Socialdemokraterna är större än CDU/CSU för första gången på tio år
Med Martin Schulz som toppnamn får de tyska Socialdemokraterna för första gången på tio år större stöd än Angela Merkels Kristdemokrater. Samtidigt anklagas Martin Schulz för korruption under sin tid som talman i EU-parlamentet.