Csu

Grönt ljus för regeringsförhandlingar i Tyskland

Bonn. Tyskland andas ut efter att de tyska socialdemokraterna SPD på söndagseftermiddagen röstade ja till att inleda regeringsförhandlingar med förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater CDU/CSU. DN:s Berlinkorrespondent Lina Lund reder ut vad det innebär – och vad som händer nu.
Läs mer om SPD och Tyskland.

Tyska regeringsplaner möts av motstånd bland socialdemokrater

Tyskland. Ett dygn efter att de tyska Kristdemokraterna CDU/CSU och Socialdemokraterna SPD enats om att fortsätta förhandlingarna om att ingå en ny regering har planerna mött motstånd.
Tyska samtal fortsätter under natten
Sonderingssamtalen mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkels CDU, systerpartiet CSU och SPD fortsätter under natten i ett försök att bilda en ny regering, trots att deadline var satt till midnatt.
Läs mer om CSU och SPD.
Merkels regeringssamtal fortsätter – trots deadline
Angela Merkel får fortsätta att kämpa på med sin regeringsbildning i Tyskland.Efter 15 timmars samtal utan överenskommelse i sikte mellan Merkels CDU, systerpartiet CSU och SPD, rapporterar tyska medier sent på torsdagskvällen att mötena kan komma att fortsätta över deadline och in på fredagen.– Det blir en tuff dag, sade Merkel när hon anlände till de sista sonderingssamtalen.
Läs mer om CSU, Merkel, SPD och Tyskland.Efter.

Tyska samtal kan fortsätta över deadline

Efter 15 timmars samtal utan överenskommelse i sikte mellan Merkels CDU, systerpartiet CSU och SPD, rapporterar tyska medier att mötena kan komma att fortsätta över deadline och in på fredagen.
Läs mer om CSU och SPD.
Tyska regeringssamtalen har brutit ihop
Tyskland kan stå inför nyval sedan förhandlingarna om en koalition mellan Angela Merkels CDU, deras systerparti CSU och liberala FDP brutit samman.
Läs mer om CSU och FDP.
Merkel överens med kritikerna om flyktingpolitiken
BERLIN. Det blir inget maxtak för antalet människor som ska få söka asyl i Tyskland. Det står klart efter att förbundskansler Angela Merkel uppges ha enats med sina bayerska kolleger i CSU om bland annat flyktingpolitiken. Därmed är hon ett steg närmare att kunna bilda en ny regering.
Läs mer om Angela Merkel, CSU och Tyskland.
Tysk uppgörelse om flyktingpolitiken
Två veckor efter det tyska valet har förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater nått en kompromiss med sitt bayerska systerparti CSU om flyktingpolitiken, enligt partikällor.
Läs mer om CSU.
Seehofers krav på Bayern First kan stjälpa Merkel
BONN | CSU-ledaren Horst Seehofer är mannen som bereder Angela Merkels mest huvudbry när hon ska sy ihop en brokig regeringskoalition. I värsta fall väntar nyval. Men Seehofers drivkraft är Bayern First – och en seger i nästa års delstatsval.
Läs mer om Bayern First och Merkel.
Angela Merkel tvingad söka nytt samarbete
Angela Merkels kristdemokrater CDU/CSU har regerat med socialdemokratiska SPD – men nu går SPD i opposition.– Det är slut på storkoalitionen i Tyskland, säger SPD:s vice partiledare.Nu återstår frågan vem eller vilka Angela Merkel ska bilda regering med.
Läs mer om Angela Merkel, SPD och Tyskland.
Statsvetare: Upplagt för en Jamaicakoalition i Tyskland
De första vallokalsundersökningarna i det tyska valet visar att CDU/CSU får 33,5 procent av rösterna. Socialdemokraterna SPD landar på 21 procent av rösterna och högerpopulistiska AFD klättrar till 13 procent av rösterna. – Angela Merkel är självklar regeringsbildare i den här koalitionen, säger Karl Magnus Johansson, professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola.
Läs mer om AFD, Jamaicakoalition och Tyskland.
Högernationalistiska Alternativ för Tyskland spås öka
Högernationalistiska Alternativ för Tyskland ökar något i den tyska väljaropinionen, enligt European Polling Report.Samtidigt får förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater CDU/CSU en liten nedgång.
Tyskarna har tröttnat på Merkel – när vaknar hon upp?
I mätningarna har de tyska socialdemokraterna gått om borgerliga CDU/CSU för första gången på tio år. Men Angela Merkel låtsas som om inget hade hänt. Har hon nerver av stål? Eller är hon trött och utsliten? I det borgerliga lägret växer nervositeten inför höstens val.
Läs mer om Merkel.
Socialdemokraterna är större än CDU/CSU för första gången på tio år
Med Martin Schulz som toppnamn får de tyska Socialdemokraterna för första gången på tio år större stöd än Angela Merkels Kristdemokrater. Samtidigt anklagas Martin Schulz för korruption under sin tid som talman i EU-parlamentet.
Merkel nominerad till kanslersposten
Tysklands kristdemokratiska partier ställer sig bakom Angel Merkel som förbundskansler även i fortsättningen. Systerpartierna CDU och CSU enades i dag om att nominera henne inför förbundsdagsvalet den 24 september.
Läs mer om Angel Merkel och CSU.
Bekymrande opinionssiffror för Merkel
Tysklands förbundskansler Angela Merkel befinner sig i Bayern för att försöka lappa ihop relationerna med sitt systerparti CSU inför valet i september. Där nåddes hon av en kalldusch.
Läs mer om Angela Merkel, Bayern, CSU och Merkel.
Bayerska högern möts – utan Merkel
Tysklands förbundskansler Angela Merkel står inte på gästlistan när hennes systerparti CSU håller...
Läs mer om Angela Merkel, CSU och Merkel.
Bayersk kritik mot Angela Merkel
Efter en rad attentat i södra Tyskland tar delstaten Bayerns regeringschef bladet från munnen. Tyskland har svårt att klara sina åtaganden i migrationspolitiken, anser Horst Seehofer (CSU).
CSU-ledaren kollapsade på partimöte
Ledaren för den tyska förbundskanslern Angela Merkels bayerska systerparti CSU svimmade under ett...
Läs mer om CSU.
Tre handbollsspelare omkom i en bilolycka
Rumänsk handboll har sorg. Tre spelare från CSU Targoviste herrlag omkom under natten mot måndagen då deras buss blev påkörd av timmerbil. En ny tragedi har drabbat sporten, skriver det rumänska handbollsförbundet på sin hemsida.
Förslag i Tyskland: Invandrare måste prata tyska hemma
Kritikerna vet inte om de ska skratta eller gråta inför förslaget att de invandrare som vill stanna i Tyskland ska uppmanas att prata tyska hemma. Förslaget kommer från bayerska CSU – ett av de tre partierna i den tyska regeringen.
Läs mer om CSU och Tyskland.
Förslag om tyskt språktvång hemma
Om du som invandrare vill stanna permanent måste du tala tyska offentligt - och hemma. Ett förslag från det bayerska konservativa partiet CSU, systerparti till förbundskansler Angela Merkels CDU, väcker ilska och kritik i Tyskland.
Läs mer om CSU och Tyskland.
Förslag om tyskt språktvång hemma
Om du som invandrare vill stanna permanent måste du tala tyska offentligt — och hemma. Ett förslag från det bayerska konservativa partiet CSU, systerparti till förbundskansler Angela Merkels CDU, väcker ilska och kritik i Tyskland. Politiker har inte att göra med om jag pratar latin, klingon eller hessiska hemma, skriver Peter Tauber, CDU:s generalsekreterare på Twitter.
Läs mer om CSU, Peter Tauber, Twitter och Tyskland.
Ja till könskvotering i tyska börsbolag
Partierna i den tyska regeringskoalitionen har kommit överens om att införa könskvotering till bolagsstyrelser. Från 2016 ska 30 procent av platserna i de största börsbolagen vikas åt kvinnor, enligt uppgörelsen mellan förbundskansler Angela Merkels Kristdemokrater (CDU/CSU) och Socialdemokraterna (SPD).
Läs mer om Socialdemokraterna.