Dag

FN-larm om epidemier i rohingyernas läger

Tusentals utmattade burmesiska muslimer anländer varje dag till Bangladesh. Över 430 000 rohingyer har nu flytt våldet i hemlandet Burma, och FN:s personal på plats varnar för epidemier i de överfulla lägren.
Läs mer om Bangladesh och Burma.

Feltänkt med fler platser på ingenjörsutbildningar

Som ett mantra lyfts i dag hotet om en stor ingenjörsbrist som måste hanteras. Denna slutsats om brist bygger delvis på felaktiga föreställningar. Den påstådda ingenjörsbristen är snarare en kvalitetsbrist, skriver Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.
Läs mer om Ulrika Lindstrand.
Vart tog alla stjärnorna vägen?
Grafik: Två tredjedelar av mänskligheten saknar svart natthimmel. Men du kan göra saker för att lättare se stjärnorna och vintergatan. I samband med astronomins dag går SvD igenom fenomenet ljusföroreningar – och hur du kan bäst kan motverka det.
Läs mer om SvD.
Regeringens drag: Skicka poliser till Katalonien
I flera dagar har det varit oroligt i Katalonien inför den planerade omröstningen om regionens självständighet.Omröstningen är tänkt att hållas den 1 oktober, men den spanska regeringen gör allt för att stoppa den.I dag meddelade regeringen att de kommer skicka polisstyrkor till området, rapporterar La Vanguardia.
Läs mer om Katalonien och La Vanguardia.

På lördag kommer 780 personer att svettas bort

Lars- Erik Lasse Dahlstedt var en av de som lade grunden för löparfesten för 53 år sedan. I dag är han 80 år och har sett alla lopp på plats. – Vi hade inte en tanke på att det skulle bli så stort, säger han.
Just nu: Theresa May vänder sig till EU i tal
I dag är det brittiska premiärministern Theresa Mays tur att tala på FN-mötet.I sitt tal kommenterar hon Brexit och vänder sig till EU.– Storbritannien har aldrig känt sig riktigt hemma i EU, säger hon.
Läs mer om Brexit och FN-mötet.I.
Just nu: Theresa May håller brexit-tal
Kommer Storbritanniens premiärminister att föreslå en övergångslösning efter utträdet i mars 2019? Inför Theresa Mays tal i Florens strax efter klockan 15.00 i dag ryktas det om att Storbritannien kan tänka sig att fortsätta betala den brittiska delen av EU-budgeten mot att status quo bevaras i två år.
Läs mer om EU-budgeten och Storbritannien.
Alicia Vikander öppnar filmfestival
Wim Wenders kärleksdrama Submergence öppnar i dag den prestigefyllda filmfestivalen i San Sebastin.
Läs mer om San Sebastin och Submergence.
Per Gessle: En vacker dag
Den svenska lyrikrockens största A&R, Kjell Andersson, hade en gång i tiden stora planer för Per Gessle.
Läs mer om Kjell Andersson och Per Gessle.
Tydligt att Sverige behöver EU:s bankunion
Nordeas beslut att flytta bankens huvudkontor från Stockholm till Helsingfors var en rejäl prestigeförlust för regeringen Löfven, men också en mycket tänkvärd signal om att det är hög tid för Sverige att ansluta till EU:s bankunion. Sverige förlorar nämligen politiskt inflytande i EU för varje dag som går på grund av att vi står utanför bankunionen, skriver Cecilia Wikström (L) och Rickard Ydrenäs.
Så har Donald Trump svängt om Kim Jong-Un
Från beundran om utförda utrensningar och uttryck som skarp kille till förklenande uttryck som raketmannen. Donald Trumps sväng gällande Kim Jong-Un är total. – I grunden beundrar Trump starka män, säger USA-experten Dag Blanck.
Läs mer om Donald Trump, Kim Jong-Un och Trump.
Kriminellt gäng planerar fest för att visa sin makt
Det kriminella gänget Loyal to Familias närvaro i Skåne blir allt tydligare.Flera källor uppger att gänget planerar att ordna en fest i en lokal i Malmö för att visa sin makt. I dag häktades en dansk man med anknytning till gänget –misstänkt för att ha skottskadat en 28-årig svensk kvinna i Köpenhamn.
Läs mer om Köpenhamn, Loyal, Malmö och Skåne.
Dom mot nazister för bombdåd
Åklagaren vill ha strängare straff och domar även för mordförsök. De åtalade vill frias helt. I dag kommer hovrättens dom mot tre män med nazistanknytning som tidigare dömts för tre bombdåd i Göteborg.
Läs mer om Göteborg.
Nazisterna får domarna för bombserien i Göteborg
Friande domar eller längre straff för att ha försökt spränga ihjäl en städare på ett flyktingboende i Frölunda?I dag avkunnas domarna i hovrätten mot de tre nazisterna Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin för den uppmärksammade bombserien i Göteborg.
Leksand ska hitta nätet trippelt upp
Oddset-duellen är kampen mellan SportExpressens Eskil Hellberg och Johan Videll.Varje dag väljer de två spelexperterna ut sitt bästa spel i en ärofylld tävling om av vara den främsta tipparen.De redovisar dessutom alla sina spel, så välj en favorit – eller rygga båda två!
Läs mer om Johan Videll.Varje.
May väntas lämna generöst bud om Brexit
Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer i ett tal i Florens i dag, fredag, att lämna ett generöst erbjudande till övriga EU-länder. Allt för att bryta dödläget i Brexitförhandlingarna, rapporterar brittiska medier.
Ibland så har man inte nån bra dag...
Det blev ingen trepoängare för AIK i kväll mot Sundsvall. Efter en händelselös match blev resultatet 0-0.
Läs mer om AIK och Sundsvall.
Wallström hyllas i New York Times
Sveriges utrikesminister Margot Wallström hyllas i dag i en lång artikel i New York Times. Hon nämns i samma mening som FN-chefen Antnio Guterres och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Trump: Hårdast möjliga sanktioner väntar Nordkorea
Inte krig, men näst intill – så beskrivs de nya sanktioner som ska slå mot Nordkorea och som president Donald Trump ska presentera senare under torsdagen. – Presidenten kommer att ge ett viktigt besked i dag, säger USA:s nationella säkerhetsrådgivare H R McMaster.
Läs mer om Donald Trump och Nordkorea.
Viktor Barth-Kron: Centern har inte blivit sossar – snarare moderater
Borgerlig splittring är på modet, och allra mest diskuteras sprickan mellan Moderaterna och Centerpartiet. Inte minst inom delar av Moderaterna har det på sistone blivit trendigt att utmåla Annie Lööf och Centern som något slags huvudmotståndare. Tonläget höjs för varje dag.
Två personer gripna för terror
Två personer, en 28-årig man och en 29-årig kvinna, greps under torsdagen – misstänkta för försök till terrorism i utlandet.Det var efter en längre tids efterforskning som Köpenhamns polis och den danska polisens underrättelsetjänst kunde gripa de två personerna.– Underrättelsetjänsten och Köpenhamnspolisen har utfört en lyckad polisaktion i dag, säger Jørgen Bergen Skov, chefspolisinspektör vid Köpenhamnspolisen.
Ewa Stenberg: Kristersson får svensk politiks allra svåraste jobb
I dag pekade en enig moderat valberedning ut Ulf Kristersson som den som ska leda Moderaterna till valseger. Det är svensk politiks svåraste jobb. Han ska leda ett splittrat parti, en splittrad borgerlig allians och föra samma politik som den avsatta Anna Kinberg Batra, säger DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg.
Zeitz ska sätta Kapstaden på konstens världskarta
I dag slår Zeitzmuseet för afrikansk samtidskonst upp portarna för allmänheten. Museet i centrala Kapstaden har beskrivits som det största tillskottet för den afrikanska konstscenen på ett sekel. Men kritiken har inte låtit vänta på sig.
Läs mer om Kapstaden och Zeitzmuseet.
Robert, 19, tacklad till döds under match
Den amerikanska fotbollen är i chocktillstånd efter Robert Grays, 19, död.En tackling på fotbollsplanen har kostat ett människoliv.– I dag sörjer vi en av våra egna, säger Suzanne Shipley på Midwestern State University enligt ESPN.
Därför är italienska ligan på väg tillbaka
Alla vi som älskar och gärna omfamnar den italienska fotbollen omfamnar de nya förutsättningarna.Den är hånad, vi är få försvarare av den men känslan är ändå att vi blir starkare för varje dag.