Dag

16-åringen vinkade till sina kompisar i rättssalen

Den 52-årige vaktmästaren skulle bara utföra sitt jobb med snöröjning när han sköts bakifrån med fem skott.Flera av kulorna sitter fortfarande kvar i kroppen, bland annat i huvudet.På måndagen inleddes rättegången mot den i dag 16-årige pojken som anklagas för mordförsöket.16-åringen såg själv till synes oberörd ut när han vinkade till sina kompisar som fanns bland åhörarna.

Stämde träff med rånoffer via dejtingapp – dömd till fängelse

Han lurade sina rånoffer via Grindr, en dejtingapp för homosexuella män. Ett av offren, en 60-årig man, knivhöggs svårt. En annan bands fast och tvingades köra runt i bil och ta ut pengar med sitt bankomatkort. I dag dömdes en 19-åring till fyra års fängelse för försök till mord, olaga frihetsberövande och en rad andra brott.
Läs mer om Grindr.
14.30: VM-kvaltruppen mot Frankrike avslöjas
VIDEO | Frankrike leder gruppen i kvalet till fotbolls-VM 2018, Sverige ligger tvåa. Den 9 juni möts de båda på Friends arena. I dag presenterar förbundskaptenen Janne Andersson truppen. Följ vår livesändning.
Oljan kan nå Bohuskusten redan i dag
Oljeutsläppet som hotar Västkusten närmar sig land. Det finns risk att oljefläckar kan nå Bohuskusten redan under måndagen.– Det arbetas intensivt med att få upp så mycket som möjligt, men det är svårarbetat på grund av väder och vind, berättar Waldemar Lindekrantz vid Kustbevakningen.

Frederik efter dådet: Beundrar svenskarna

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har båda visat starka känslor efter terrordådet i Stockholm i april.I dag stöttades de av det danska kronprinsparet –som fördömde attacken.– Vi har beundrat hur den svenska befolkningen har visat sammanhållning, sa kronprins Frederik i ett tal.
Läs mer om Daniel, Frederik och Stockholm.
Våg av bluffsamtal sveper över Sverige – se upp för riktnumret +248
I helgen var det Somalia, i dag Seychellerna. Över hela landet strömmar rapporterna in om misstänkta bluffsamtal – som kan kosta skjortan att svara på.
Läs mer om Seychellerna, Somalia och Sverige.
Våg av bluffsamtal sveper över Sverige – se upp för riktnumret +248
I helgen var det Somalia, i dag Seychellerna. Över hela landet strömmar rapporterna in om misstänkta bluffsamtal – som kan kosta skjortan att svara på.
Läs mer om Seychellerna, Somalia och Sverige.
Asfaltsläggarens drag – nu tas rättegången om
I dag hade asfaltsläggaren kunnat bli dömd till många års fängelse efter macheteattacken på en camping utanför Ulricehamn, där offret överlevde mirakulöst.Men nu gör han ett sista minuten-drag – för att bli frikänd.I och med det kommer rättegången att tas om helt.
Läs mer om Ulricehamn.
Skidstjärnan ställer in – ska opereras i dag
Svenska skidstjärnan Jonna Sundling missar landslagslägret i Sognefjell.Sundling ska till Sofiahemmet för att genomgå en operation, meddelar skidlandslaget i ett pressmeddelande.
Språkkrönika: Skolkrisen har blivit en genre
Språkkrönika. Skriver vi sämre och gör fler fel i dag jämfört med förr? Jag ställde frågan till en stor grupp språkintresserade som jag föreläste för nyligen. Alla räckte upp handen och svarade ja.
Stefan Löfven om samtalen med Trump
Stefan Löfven är väl rustad för en valrörelse - i alla fall fysiskt.I podcasten Värvet säger statsministern att han laddar på motionscykeln varje dag och kärlekshyllar sin hustru.Han berättar också om när USA:s president ringde från flygplanet Air Force One.– Han hade en liknande fundering som jag ofta har, hur de här människorna fungerar egentligen, berättar Stefan Löfven.
Macron lovar tuffa samtal med Putin
Frankrikes nye president Emmanuel Macron lovar tuffa samtal när han för första gången tar emot Rysslands president Vladimir Putin i dag.
Rättegång om mordförsök på vaktmästare börjar
I dag börjar rättegången mot en 15-årig pojke som åtalats för mordförsök på en man som röjde snö i centrala Malmö en natt i februari. Pojken, som nekar till brott, var enligt åklagare Åsa Kristensson ensam på plats då vaktmästaren sköts med ett flertal skott mot huvud, rygg och armar. Mannen blev livshotande skadad.
Läs mer om Malmö och Åsa Kristensson.
Unicef larmar om Burma: Uppåt 150 döda barn per dag
En stapplande utveckling mot demokrati pågår i Burma, men landets barn lämnas på efterkälken. Upptill 150 småbarn dör före sin femårsdag varje dag, och barn i konfliktzoner nås inte av hjälp. Det konstaterar FN:s barnfond Unicef.
Läs mer om Burma och Unicef.
Sorgen är smärtsam – farväl eviga kapten
Francesco Totti inledde med den gulröda Roma-tröjan, han sa nej till lockelserna från Europas storklubbar, nekade titlar för kärleken till sin klubb och stad.I dag tog han farväl.Kvar lämnar han uppgivenhet och tomhet. Fotbollen har förlorat sin sista fanbärare.
Läs mer om Roma-tröjan.
Totti hyllades - i sin sista match
24 säsonger, 787 matcher och 307 mål. I dag tog en era slut.Francesco Totti, 40, har gjort sin sista match i Roma-tröjan.Klubbikonen fick vinna i sitt sista framträdande för klubben med 3-2 - och byttes in i den 54:e minuten till stående ovationer på Stadio Olimpico.
Segraren kritisk mot reglerna: Jag förstår inte. Kört i fem år
Finalen av Elitloppet bjöd på en superskräll när Timoko glänste och sprang hem segern.Efter loppet var ägaren Richard Westerink ändå kritisk till arrangörerna.Det efter att ha tvingats böta 30 000 kronor för olaglig utrustning – trots att han tvingades byta till rätt inför finalen.– Jag förstår inte. Jag har kört med den här grejen i fem år, sen kommer de i dag och säger att den är olaglig.
De riskerar sina liv varje dag i Venezuelas protester
Med risk för sina liv demonstrerar de nästan varje dag mot regimen. De kräver nyval för att kunna ta Venezuela ur krisen, men regimen möter dem med våld. DN har träffat demonstranterna som inte tänker ge upp.
Läs mer om Venezuela.
Timoko tog skrällseger i Elitloppet
Megafavoriten bländade alla i försöket. Två heat samma dag blev dock för mycket. Det resulterade i att Timoko och Björn Goop vann Elitloppet för andra gången.
Läs mer om Björn Goop, Elitloppet och Timoko.
Jag har min mormor att tacka för att jag finns
Hilda Muuga hängde sig den 10 april 1975 på Danderyds sjukhus. Ebba Witt-Brattström berättar på mors dag historien om sin mormor.
Högsommarvärme i södra Sverige – snöfall i Jokkmokk
Högsommarvärmen har hållit i sig i södra och mellersta Sverige över helgen – men i Jokkmokk och Malmberget i Lappland snöade det i dag.
Läs mer om Jokkmokk, Lappland, Malmberget och Sverige.
Ericsson: Däcken blev alldeles iskalla
Sebastian Vettel drygade ut sin mästerskapsledning när han i dag tog Ferraris första vinst i Monacos grand prix sedan 2001. Lewis Hamilton lyckades aldrig utmana tysken, och slutade inte bättre än sjua. – Det är en fantastisk helg för Ferrari, säger Sebastian Vettel efter loppet.
Läs mer om Ferrari och Sebastian Vettel.
Svenska resenärer strandade i London: Det är totalt kaos
På lördagen kraschade British Airways IT-system och lämnade tusentals passagerare strandade på flera flygplatser – bland andra Heathrow i London. Under söndagen meddelar flygbolaget att det inte är någon id att ta sig till flygplatsen i dag heller. – Det är totalt kaos. Folk ligger och sover på golvet överallt, säger Anders Eibladh, 50, en av hundratals Sverigeresenärer som sitter fast i London.
Barnstjärnan går inte att känna igen
Känner du igen Haley Joel Osment i dag?Det har gått 17 år sedan Haley Joel Osment spelade medium mot Bruce Willis i Sjätte Sinnet.På nya bilder går stjärnan knappt att känna igen.
Det gjorde ont när jag skulle bära på mitt nyfödda barn
SVT-profilen Yvette Hermundstad är en passionerad golfare.I dag utövar hon sporten utan problem - något som var omöjligt för 10 år sedan.Då led hon av svåra smärtor.– Det gjorde ont när jag skulle bära på mitt nyfödda barn, säger hon till Dagens Industri.