Daimler

Svenske Mercedes-chefen välkomnar Geely som ägare

GENVE. Han är Mercedes utvecklingschef och den som skulle påverkas först om Mercedes och Volvo Cars skulle börja samarbeta under den gemensamme ägaren Li Shufu.Men Ola Källenius vill inte spekulera i vad Geelys aktiepost i Daimler betyder på långsikt.
Läs mer om Daimler, Geely och Li Shufu.Men.

Geely har försökt köpa fler bilbolag

GENVE. Utslagning av bilbolag och konsolidering av branschen. I det dramatiska ljuset ser vd:arna för de stora bilbolagen Geely-Daimler-affären. SvD har intervjuat dem i Genève. – Köpet är förståndigt, säger Fiat Chryslers vd Sergio Marchionne. Det framgår också att Geely försökt shoppa bolag i över ett år.
Daimler köper in sig i kinesisk elbilstillverkare
Den tyska fordonskoncernen Daimler har köpt en andel om nära 4 procent i den kinesiska elbilstillverkaren Bjev, Beijing Electric Vehicle.
Daimler köper in sig i kinesisk elbilstillverkare
Den tyska fordonskoncernen Daimler har köpt en andel om nära 4 procent i den kinesiska elbilstillverkaren Bjev, Beijing Electric Vehicle. Det framgår av ett pressmeddelande.

Li sätter lundberg på prov

Fredrik Lundberg fortsätter stärka greppet om Industrivärden-sfären. Med Geelys köp av aktier i Daimler prövas hans roll som svenskt näringslivs mäktigaste privatperson.
Geely ökade försäljningen i februari
Kinesiska Geely, som äger Volvo Cars och numera också är storägare i Daimler och AB Volvo, ökade sin globala försäljning med 24 procent i februari.
Läs mer om Daimler.
Daimler öppnar dörren för samarbete med Volvo Cars
Daimlers vd Dieter Zetsche säger ja till att undersöka samarbete med Volvo Cars men tvärnej till AB Volvo. Han säger också att han träffade Li Shufu för första gången redan för runt ett år sedan.
Läs mer om Dieter Zetsche och Li Shufu.
Daimler: Geely-samarbete kräver godkännande från kinesisk partner
Daimlers vd Dieter Zetsche välkomnar kinesiska Geely, med ordförande Li Shufu, som ny storägare i den tyska fordonskoncernen.
Läs mer om Dieter Zetsche, Geely och Li Shufu.
Volvo Cars vd: Inte inblandad i Geelys köpräd
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson säger sig inte alls ha varit inblandad i ägaren Geelys överraskande köpräd i konkurrenten Daimler. Att affären ledde till att han petas ur AB Volvos styrelse visar han förståelse för.
Läs mer om Daimler och Håkan Samuelsson.
Volvo Cars vd: Jag var inte inblandad i Daimlerköpet
Nej, Volvo Cars vd Håkan Samuelsson var inte inblandad i sin ägare Li Shufu och Geelys köp i värsta konkurrenten Daimler. Det säger han till SvD tidigt på måndagsmorgonen. Han ser inga samarbeten med Daimler. Och för första gången svarar han på frågan hur det kändes att bli petad från AB Volvo.
Li Shufu: Jag frågade inte kinesiska staten
Li Shufu som är mannen på allas läppar intervjuades i tyska Bild Am Sonntag. Han säger att han ser långsiktigt på köpet i Daimler, att kinesiska regimen inte var inblandad men att han ser många samarbeten mellan Geely och Daimler.
Läs mer om Bild Am Sonntag, Daimler och Geely.
EU-toppen: Ser problem med Geelys parallella ägande
EU-kommissionären Margrethe Vestager granskar inte Geelys intåg i Volvos konkurrent Daimler, säger hon till Di. Men hon öppnar för att pröva fler som bygger minoritetsposter i konkurrerande bolag.
Läs mer om Daimler.
Inga fler köp av Geelys ägare för stunden
Geelys ägare Li Shufu har inga planer på att köpa in sig i fler biltillverkare efter köpet av nära tio procent av aktierna i Mercedestillverkaren Daimler, säger han i en intervju med tyska Bild am Sonntag.
Inga fler köp av Geelys ägare för stunden
Geelys ägare Li Shufu har inga planer på att köpa in sig i fler biltillverkare efter köpet av nära tio procent av aktierna i Mercedestillverkaren Daimler, säger han i en intervju med tyska Bild am Sonntag.
Geely en bricka i handelskriget med Kina
Mycket talar för att Geelys grundare och ägare Li Shufu nu tvingas parkera sin storsatsning.Köpet av aktier i bilkoncernen Daimler har gjort Li Shufu till symbolen för ett begynnande handelskrig mellan Europa och Kina.Och nu håller både Volvo Cars och AB Volvo andan i väntan på nästa manöver från imperiebyggaren.
Läs mer om Daimler, Europa, Kina, Kina.Och och Li Shufu.
Volvo i kläm efter Geelys Daimler-köp
Samtidigt väcker Geelys nya intåg i fordonsindustrin frågor om kinesiskt inflytande i viktiga västföretag. Men allt som allt är det ett smart drag av Geelys ägare Li Shufu, menar en fordonsexpert.
Läs mer om Li Shufu.
Daimler blir helägare till bildelningstjänst
Tyska Daimler, som äger bilmärkena Mercedes-Benz och Smart, har köpt de resterande 25 procent i bildelningstjänsten Car2Go som man ännu inte äger. Det framgår av ett pressmeddelande.
Läs mer om Car2Go, Mercedes-Benz och Smart.
Avancerat finansiellt upplägg bakom Geelys Daimler-köp
Li Shufu, ordförande i Geely, har finansierat jätteaffären i tyska Daimler via internationella kapitalmarknaden. Inga kinesiska pengar finns med, uppger en källa. Ekonomie doktor Pehr Wissn anser att affärsupplägget tyder på att Geely vill vara en långsiktig ägare.
Läs mer om Daimler, Geely och Pehr Wissn.
Myndigheter granskar Li Shufus intåg i biljätten
Kritiken har varit hård mot den kinesiska affärsmannen Li Shufus aktieköp i industriikonen Daimler. Både tyska finansinspektionen och förbundsdagens näringsutskott ska nu titta närmare på affären.
Läs mer om Daimler.
Geely uppvaktade Fiat före köp i Daimler
Geely har tidigare uppvaktat Fiat Chrysler om ett potentiellt övertagande.
Läs mer om Daimler, Fiat och Fiat Chrysler.
Geelys Daimler-köp genomfört med hjälp av derivat
Kinesiska Geely, med miljardären Li Shufu i spetsen, ska ha genomfört köpet av en storpost i den tyska fordonstillverkaren Daimler med hjälp av en komplex derivattransaktion.
Läs mer om Daimler och Li Shufu.
Så finansierade Geely köpet i Daimler
Kinesiska Geely, med miljardären Li Shufu ska ha finansierat aktieköpet om 9 miljarder dollar i tyska Daimler med en komplex derivattransaktion. Det skriver Bloomberg.
Läs mer om Bloomberg, Daimler, Geely och Li Shufu.
Börsplanerna för Volvo Cars iskalla
Efter chocknyheten om Geelys ägare Li Shufus köp i Daimler är en börsnotering av Volvo Cars på Stockholmsbörsen mycket avlägsen, enligt initierade bedömare. Det betyder att Första AP-fonden, som har investerat tungt i Volvo Cars preferensaktier, bryter mot sin riskhanteringsplan.
Geely uppvaktade Fiat innan Daimler-köpet
Geely har tidigare uppvaktat Fiat Chrysler om ett potentiellt övertagande. Det framgår av uppgifter från Bloomberg News.