Dan eliasson

Rikspolischefen: Vi ställer nationella resurser till förfogande

Sprängdådet mot polishuset i Helsingborg är en attack mot hela samhället – enligt rikspolischefen Dan Eliasson. Nu ska brottsärendet få högsta prioritet. – Om inte vi kan jobba så kan vi inte lösa andra brott heller, säger han till SvD.
Läs mer om Dan Eliasson, Helsingborg och SvD.

Ingen förundersökning mot Dan Eliasson

Det blir ingen förundersökning mot rikspolischef Dan Eliasson efter att ett externt företag fick tillgång till polisens personal- och lönesystem.Det har åklagare nu beslutat.
Läs mer om Dan Eliasson.
Ingen förundersökning mot Dan Eliasson
Åklagare Anders Jakobsson har beslutat att inte inleda en förundersökning mot rikspolischef Dan Eliasson. Samtidigt konstaterar åklagaren att Eliasson agerat i strid mot säkerhetsskyddsförordningen.
Läs mer om Dan Eliasson och Eliasson.
Vinden har inte vänt för polisen
DN 9/10 2017. Samtidigt som Dan Eliasson känner sig nöjd över att utvecklingen går åt rätt håll, sitter det våldtagna kvinnor som väntar i månader på att polisen ens ska öppna en utredning.
Läs mer om Dan Eliasson.

Dan Eliasson slår nu tillbaka: De har fel

Rikspolischefen Dan Eliasson är övertygad om att polisen blivit bättre på att utreda brott.Eliasson pressas i Ekots lördagsintervju med frågor om den senaste ökningen – då den mestadels består av lättutredda brott.Samtidigt har poliskällor till SvD uppgett att polisen prioriterat bort svårutredda brott – för att frisera statistiken.– De som gör den typen av påståenden har fel, säger Dan Eliasson i Ekots lördagsintervju.
Läs mer om Dan Eliasson och SvD.
Polisen tillbakavisar larm om sekretessbrott
Rikspolischef Dan Eliasson trotsade Försvarsmakten och använde en krypteringsmetod som inte var godkänd, rapporterar Ekot. Men enligt Polisen är det inte alls Försvaret som ska godkänna myndighetens krypteringslösningar.
Försvaret sa nej – ändå tog Eliasson krypteringsbeslut
Försvarsmakten meddelade polisen att det inte var tillåtet att använda en krypteringsmetod som inte var godkänd av försvaret. Ett halvår senare beslutade rikspolischef Dan Eliasson ändå att använda en sådan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Läs mer om Dan Eliasson och Eliasson.
Polisen struntade i försvarets nej – använde eget krypto
Försvarsmakten varnade polisen om att myndigheten skulle bryta mot Säkerhetsskyddsförordningen om polisen valde att använda ett krypto som inte var godkänt av försvaret. Trots det beslöt rikspolischefen Dan Eliasson att polisens egna krypto skulle användas, rapporterar Sveriges radio Ekot.
Dan Eliasson frågas ut om otrygghet och extremism
Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna kräver att rikspolischefen Dan Eliasson avgår.Eliasson har kritiserats hårt för sitt arbete som polismyndighetens topp.I onsdagens Bara politik i Expressen TV närvarar han för att prata om otrygghet i samhället, extremism och framtiden.
Efterlysning: Fler sexbrottsutredare
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kräver skärpt lagstiftning för sexualbrott – och efterlyser fler sexbrottsutredare inom polisen. – Polisen måste bli bättre på att hantera våldtäktsanmälningar, det har varit ett problem länge, säger han inför kvällens medverkan i Expressens direktsända politikprogram Bara Politik – där också rikspolischef Dan Eliasson medverkar.
Läs mer om Bara Politik och Dan Eliasson.
Rikspolischefen: Mycket bekymmersamt i vissa av de här områdena
I dag väcks åtal efter ett dubbelmord i Kista.Det är två av sammanlagt 46 mord i Stockholm – bara i år.– Det är en otroligt oroande utveckling som jag påtalat under flera år, säger rikspolischef Dan Eliasson i Aftonbladet TV. Det är mycket bekymmersamt i vissa av de här områdena.
Kommunerna har gett upp – vill själva ha hand om polisen
Kommunpolitiker ute i landet har inte sett några poliser på länge – och vill nu få sköta det själva.– Vi ser inte i dag att polisen eller organisationen har förmågan att uppfylla den ambition som Dan Eliasson säger att han har, säger Christian Ottosson (C), gruppledare och kommunalråd i Huddinge kommun.
Dan Eliasson lovar större resurser till att utreda våldtäkter
Polisen ska under hösten öka insatserna för att utreda våldtäktsbrott. Det lovade rikspolischefen i riksdagens justitieutskott på torsdagen. Samtidigt vill Eliasson inte kännas vid uppgifterna från Brottsförebyggande rådet (Brå) andelen uppklarade våldtäkter har minskat.
Läs mer om Brottsförebyggande och Eliasson.
Rikspolischefen JO-anmäld
Rikspolischefen Dan Eliasson JO-anmäls för att ha känt till trakasserier mot en polisman utan att ha ingripit mot dem. Enligt anmälaren ska ledande chefer ha trakasserat honom i samband med ett tjänstetillsättningsärende.
Moderaterna vill ändra lagen för att undvika it-läckor hos polisen
Moderaterna anser att det behövs en lagändring för att undvika att känsliga uppgifter kan läcka från polisen. Det står klar efter att rikspolischefen Dan Eliasson på torsdagen frågats ut i riksdagens justitieutskott.
Läs mer om Dan Eliasson.
Terrorhot mot Stockholm
Säpo har tagit emot ett terrorhot mot Stockholm, uppger källor för Expressen.Nu sprids det via sociala medier, enligt Säkerhetspolisen.– Vi har informerat vår uppdragsgivare som vi ska göra. Vi har vidtagit mått och åtgärder, säger rikspolischef Dan Eliasson till Expressens Hanna Jakobsson.
Eliasson och Johansson pressas i justitieutskottet
Rikspolischefen Dan Eliasson och justitieminister Morgan Johansson pressas i riksdagens justitieutskott i dag, bland annat om Ekots avslöjande om polisens it-system.
Läs mer om Johansson och Morgan Johansson.
Eliassons uppgifter om it-säkerheten motsägs
Rikspolischef Dan Eliasson har hävdat att kommunikation mellan polismyndighetens lönesystem och ett privat företag sker via nätverk som står inom polisens kontroll.Nu kan Ekot avslöja att den uppgiften inte stämmer. Kommunikationen går över internet.– Det går inte att säga att Polismyndigheten kan ha kontroll över kommunikationen om den går via internet. Det är omöjligt, säger it-säkerhetsexperten Kim Hakkarainen som tidigare arbetat på Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten, Must till Ekot.
Polischefen slår tillbaka: Är bättre att skylla på oss
Annie Lööf (C) tyckte det var helt obegripligt att nazister kunde tåga på Göteborgs gator i helgen och hon fick stöd av andra politiker.Samtidigt skanderade nazisterna att rikspolischef Dan Eliasson och polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, var folkförrädare.Nu bemöter Nord kritiken och påhoppen – och förklarar varför demonstrationen fick hållas:– Det är bättre att skylla på polisen och säga att det är polisens fel, att vi borde ha slagit ner dem. Men då får ni ge oss mandat, säger han.
Åklagaren begär ut Dan Eliassons beslut
Både Säpo och Särskilda åklagarkammaren har kopplats in efter Ekots avslöjande om hur rikspolischef Dan Eliasson gett ett företag åtkomst till känslig information från polisens personal- och lönesystem.Tidigast nästa vecka fattar överåklagare Anders Jakobsson beslut om förundersökning ska inledas eller inte. Men under onsdagen begärde han ut Eliassons uppmärksammade beslut, rapporterar Ekot.– Det är mycket som tyder på att jag kommer att behöva plocka in en hel del material för att jag ska kunna komma vidare i mitt ställningstagande, säger han.
Läs mer om Dan Eliasson, Ekot och Särskilda.
Expert: Alltid sämre it-skydd med privata företag
Rikspolischefen Dan Eliasson försäkrar att it-säkerheten inte äventyrats trots att Försvarets krypteringslösning inte användes för arbetet med myndighetens lönesystem. – Nej, det blir med automatik ett sämre skydd, säger Kim Hakkarainen, it-expert som själv bytt Must som arbetsplats mot ett privat företag.
Läs mer om Kim Hakkarainen och Must.
Åklagare ska syna it-beslutet av rikspolischefen Dan Eliasson
Efter att flera polisanmälningar inkommit begärde åklagare på torsdagen att få in beslutshandlingarna där rikspolischef Dan Eliasson kan ha brutit mot säkerhetsskyddsförordningen. Samtidigt får Eliassons kritik för att han i efterhand säger att han kunde ha formulerat beslutet tydligare. – Det är en anmärkningsvärd kommentar, säger Roger Haddad (L), rättspolitisk talesperson.
Läs mer om Dan Eliasson och Roger Haddad.
Löfven om Eliasson: Får dra slutsatser sen
Nu kommenterar statsministern uppgifterna om att rikspolischefen Dan Eliasson gett ett privat företag hemlig information.Stefan Löfven menar att man måste avvakta den utredning som just nu görs av justitiedepartementet.- Det gäller att göra en genomlysning för att se vad som skett. Sen får vi dra slutsatser av det, säger Löfven som i övrigt hänvisar till justitieminister Morgan Johansson.
Polisens it-beslut togs på otydliga grunder
Rikspolischef Dan Eliasson tog hjälp av det privata företaget CGI med lönesystemet på otydliga grunder. Enligt Sveriges Radio lade polisens it-avdelning fram ett förslag utan kryptering som både var snabbare och billigare än det som Försvarsmakten bistår med.
Läs mer om CGI och Försvarsmakten.