Dan eliasson

Dan Eliassons nya pengakrav på Löfven

Polisen fick hälften av vad de begärde i regeringens höstbudget - drygt två miljarder kronor. Redan nu larmar rikspolischefen Dan Eliasson om att det behövs mer pengar. – Vi vill vara fler poliser längst fram. Och mer polisiär förmåga att utreda brott, säger Eliasson som för en diskussion med regeringen. Men det blir inga löften om nya pengar från statsminister Stefan Löfven, S: – Nu ska vi se till att man anställer fler men det är också så att man får jobba med omorganisationen så att den fungerar i alla dess delar, säger han.

Rikspolischefen viftar bort poliskritiken

Annette, Casper och Elias i Tidaholm känner sig övergivna av rättsväsendet. Men rikspolischefen Dan Eliasson vill inte ta del deras berättelser. – Ni kommer se skillnad på vår service till medborgarna efter november och framåt, säger han.
Läs mer om Casper, Dan Eliasson och Tidaholm.
Sparka Dan Eliasson och alla som tror som han
Den svenska polisen befinner sig i kris. Verksamheten fungerar inte på det sätt som medborgarna har rätt att begära. Samtidigt skall vi vara klara över att detta inte är något som beror på att polisens arbetsbörda plötsligt har ökat dramatiskt. I stället är det ett resultat av en utveckling som går mer än trettio år tillbaka i tiden och orsaken är enkel. De åtgärder man genomfört i avsikt att öka polisens effektivitet går på tvärs mot de problem som utgör polisens arbetsbörda.
Kan inte ta för givet att han har fel hela tiden
Polisens kris har spridit sig till hela myndigheten. På torsdagen stod det klart att kommunikationsdirektör Unni Jerndal slutar – efter oenigheter med Dan Eliasson. – Det är svårt att veta vad det handlar om i saklig mening. Men vi kan inte ta för givet att Eliasson har fel hela tiden, säger Leif GW Persson – som tycker att polismyndigheten har värre problem.

Miljonbelopp till ex-polischef

Polisens sparkade kommunikationsdirektör Unni Jerndal får 1,2 miljoner kronor i fallskärm. Rikpolischefen Dan Eliasson har också skakat hand på att Jerndal under första halvåret får ta ett nytt jobb och ändå behålla sina 100.000 kronor i månaden.
Läs mer om Jerndal och Unni Jerndal.
Poliskrisen – toppchef lämnar myndigheten
Krisen och konflikterna har spridit sig genom hela polismyndigheten. Nu lämnar polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal – efter oenigheter med Dan Eliasson. – Vi är överens om att vi inte är överens, säger hon i ett pressmeddelande.
Läs mer om Dan Eliasson och Unni Jerndal.
Polistopp säger upp sig – inte överens med Eliasson
Unni Jerndal, kommunikationsdirektör på polisen, lämnar sin post. Enligt ett pressmeddelande beror det på att hon inte är överens med Dan Eliasson om sin tjänst.
Läs mer om Dan Eliasson och Eliasson.
Hade jag velat ha ihjäl dig är det ingen konst
Leif GW Persson är aktuell med boken Kan man dö två gånger?. För Expressen berättar han om sin teori i Arboga-mordet, terapin, hur han brände upp en bok värd miljontals kronor, sitt förhållande till kungen och avgångskravet på rikspolischefen Dan Eliasson. – Hade det varit på Göran Perssons tid hade han släpats ut i öronen av Göran personligen, säger Leif GW Persson.
GW: Eliasson kan tacka sina kontakter
Dan Eliasson har fortsatt förtroende som rikspolischef - trots massiv kritik. Det kan han tacka sina socialdemokratiska kontakter för, menar Leif GW Persson. – Om Eliasson hade varit en vanlig tjänsteman så hade de redan flyttat på honom, men det är han inte, säger professorn i TV4:s Nyhetsmorgon.
Läs mer om Leif GW Persson.
Kravet på rikspolischefen: Avgå
Polisförbundet i Västernorrland kräver rikspolischefens avgång, skriver P4 Västernorrland. Polisförbundets ordförande Lena Nitz ger Dan Eliasson tre månader att visa resultat. – Har vi inte sett en förbättring till årsskiftet tycker jag att det blir svårt, säger hon till Expressen.
Stefan Löfven tyst om förtroendet för Eliasson
ÅLAND. På fredag kommer rapporten som kan avgöra rikspolischefens framtid. Enligt uppgifter innehåller den avgångskrav från ett stort antal poliser. Men Stefan Löfven, S, vill inte svara på om Statskontorets undersökning kommer påverka regeringens förtroende för Dan Eliasson. – För det första ska vi ha rapporten på bordet så att vi ser vad det står, säger statsministern.
Läs mer om Dan Eliasson och Eliasson.
Nya smällen – poliser framför avgångskrav
Nya smällen mot rikspolischef Dan Eliasson: Allianspartierna hade sparkat honom om de haft regeringsmakten, enligt Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad. – Då hade vi säkerligen haft en annan rikspolischef, säger Haddad till Expressen. Samtidigt framför ett stort antal poliser avgångskrav i en kommande utredning från Statskontoret.
Det krävs att polisen kan lita på regeringen
Krisen inom polisen debatteras i eftermiddag i riksdagen på begäran av C-ledaren Annie Lööf. – Regeringen visar ett alldeles för svagt ledarskap när det kommer till polisen och trygghetsfrågorna, säger hon. Samtidigt kan Expressen berätta att tung kritik riktas mot rikspolischef Dan Eliasson i en ny rapport från Statskontoret som överlämnas till regeringen på fredag.
Dan Eliasson vill ha mer öppenhet inom polisen
Högre i tak inom polisorganisationen: Det måste pratas om problemen. Det menar rikspolischef Dan Eliasson, som besökte Norrköping på måndagen. – Vi kan inte ha en ordning som säger håll käften, sitt ner, klaga inte, säger han till NT.
Läs mer om Dan Eliasson och Norrköping.
Ygeman: Reformen har inte levererat
Inrikesministern Anders Ygeman, S, står fast vid att rikspolischefen Dan Eliasson är rätt person på rätt plats, men erkänner att polisreformen inte levererat. – Det har vi rätt att begära. Den måste leverera mer, säger han. Sina egna sjunkande förtroendesiffror kopplar han till polisens kris.
Läs mer om Dan Eliasson.
Dan Eliasson bryter tystnaden om krisen
Polisens högsta chefer har suttit i krismöte om läget i kåren. Slutsatsen är att läget är allvarligt. – Vi måste leverera bättre utredningsresultat och se till att vi kommer närmare medborgarna, säger Dan Eliasson till Dagens Nyheter.
Läs mer om Dan Eliasson.
Politikerna förstår inte allvaret i polisens kris
Förtroendet för rikspolischef Dan Eliasson är förbrukat. Svensk polis håller på att förblöda men politikerna tycks inte förstå allvaret. Risken är överhängande att ännu fler poliser lämnar yrket. Det skriver polisinspektören Lars Alvarsjö i Stockholm.
Läs mer om Dan Eliasson och Stockholm.
Ygeman: Jag är nöjd med rikspolischefen
Många poliser är kritiska till den nya organisationen – och funderar på att sluta. I kvällens SVT:s Agenda möttes rikspolischef Dan Eliasson och inrikesminister Anders Ygeman (S). – Det finns saker vi kan göra bättre, det är helt riktigt. Vi har inte haft tid under sommaren, säger Dan Eliasson.
Läs mer om Dan Eliasson.
Fackets larm till polisledningen
I början av sommaren slog facket larm till polisledningen. Risken var påtaglig att ett terrordåd skulle hanteras undermåligt på grund av resursbrist och slutkörd personal. Skrivelsen som gick till rikspolischef Dan Eliasson har nu skickats vidare till Arbetsmiljöverket.
Ygeman: Läget är väldigt ansträngt
Krisropen från polisen blir högre och högre. Inrikesminister Anders Ygeman, S, står i kontakt med polisledningen om läget och lovar extra resurser om situationen blir långvarig. – Självklart har jag diskuterat med både Dan Eliasson och den andra polisledningen om både våra krav och förväntningar som finns från riksdag och regering och också den ansträngda situationen vi har, säger Anders Ygeman, S, inrikesminister.
Läs mer om Dan Eliasson.
Vi ska inte sätta någon krisstämpel
ÖRNSKÖLDSVIK. Stefan Löfven anser inte att det är kris inom polisen. – Jag tycker inte att vi ska sätta någon krisstämpel, säger statsministern under ett besök hos skogsindustrijätten Holmen utanför Örnsköldsvik. Samtidigt försvarar Löfven den kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson – och uttalar på nytt sitt förtroende för honom.
Polisen kapitulerar för brottsligheten
Debattörerna: Dan Eliasson sviker oss och har tappat kontrollen
Du sexualiserar vår dotter, Dan Eliasson
Föräldrarnas öppna brev till rikspolischef Dan Eliasson och polisen i Skåne: Ni borde skämmas
Läs mer om Dan Eliasson och Skåne.
Rikspolischef Dan Eliasson får pris
Efter uttalandena om Sverigedemokraterna har det blåst orkan kring rikspolischefen Dan Eliasson. Nu får han pris för ett enastående ledarskap inom evidensbaserat polisarbete, som det heter i motiveringen.
SD:s svar på Morgan Johanssons uttalande
Morgan Johanssons stöd till rikspolischef Dan Eliasson har väckt ont blod hos Sverigedemokraterna. Nu ryter partisekreterare Richard Jomshof (SD) ifrån och menar att Sverige är på väg i fel riktning. – Det finns länder där polisen används som maktmedel mot medborgarna, är det dit vi är på väg? säger han.