Dan eliasson

Eliasson avgår inte – trots kritikstormen

Han har fått hård kritik för omorganiseringen av polisen. Men rikspolischef Dan Eliasson har inga planer på att avgå – trots att han medger att det varit en jobbig tid. – Jag tänker definitivt ta det här i mål, säger han i en intervju med Kit.
Läs mer om Dan Eliasson och Kit.

Orättvist att lägga all skuld på polischefen

Vad är lösningen på krisen inom polisen? Att sparka rikspolischefen? Nej, självklart inte. De problem som svensk polis upplever vare sig börjar eller slutar med Dan Eliasson eller andra polischefer, skriver Magnus Lindgren, stiftelsen Tryggare Sverige.
Jättemissen i SVT:s direktsändning
Rikspolischef Dan Eliasson intervjuades i Aktuellt. Men grafiken bakom programledaren i bild visade ett fuck you-tecken. På SvT Aktuellt är ansvarig chef i dag ångerfull. – Det var ett misstag, säger Ulf Johansson, chef för SvT Nyheter.
Anders Ygemans deadline för polisen
Anders Ygemans deadline för polisen går ut om sex veckor. Om rikspolischefen Dan Eliasson inte klarar vända resultatet på den tiden riskerar han att få sparken. – Då kommer vi vara tvungna att vidta åtgärder, säger nu inrikesministern till Expressen.
Läs mer om Dan Eliasson och Expressen.

Moderaterna kräver svar om Dan Eliasson

Moderaterna kräver att inrikesminister Anders Ygeman klargör om han fortfarande har förtroende för rikspolischef Dan Eliasson. – Det är tydligt att vi har ett förtroendeproblem inom svensk polis, säger partisekreterare Tomas Tob. Samtidigt vägrar den tidigare justitieministern Beatrice Ask att svara på frågan om hon själv har förtroende för rikspolischefen.
Läs mer om Beatrice Ask och Dan Eliasson.
L kräver Eliassons avgång: Han kan inte leda polisen
Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, kräver att rikspolischefen Dan Eliasson avgår efter den senaste rapporteringen om försämrade utredningsresultat, enligt DN.
Läs mer om Dan Eliasson och Liberalerna.
Liberalerna kräver att rikspolischef Eliasson avgår
Liberalerna kräver efter DN:s uppgifter, om att alla sju polisregioner missar målet om förbättrade utredningsresultat, att rikspolischef Dan Eliasson avgår. – Vi som parti har längre förtroende för att han kan leda polisen, säger Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för L.
Polisens resultat sämre än någonsin
Den svenska polisens resultat är sämre än någonsin. Ingen av de sju polisregionerna når upp till målet om förbättrade resultat, skriver Dagens Nyheter. Sämst är region Stockholm och region syd. – Det ska fan vända, på ren svenska, säger rikspolischef Dan Eliasson till DN.
Läs mer om Dan Eliasson och Stockholm.
Polisresultaten rasar allt djupare
Alla sju polisregioner missar målet om förbättrade utredningsresultat. Värst är situationen i Stockholm och Region Syd. Men rikspolischef Dan Eliasson står fast vid sitt löfte. – Det ska fan vända, på ren svenska, säger han till DN.
Eliasson blockerade gränskontroller in i det sista
Rikspolischef Dan Eliasson blockerade ett införande av gränskontroller under hela den akuta flyktingkrisen förra hösten. Trots att gränspolisen ansåg att kontrollerna behövdes, och trots att polisledningen ansåg att det förelåg ett allvarligt hot mot ordningen, stoppade Eliasson förslaget in i det sista. Det visar den högsta polisledningens interna dokument, som SvD tagit del av.
Läs mer om Eliasson och SvD.
Eliasson stoppade gränskontrollerna
Rikspolischef Dan Eliasson stoppade gränskontrollerna under hösten 2015. Detta framgår enligt en granskning gjord av Riksrevisionen.
Läs mer om Riksrevisionen.
Göteborgspolisen befarar IS-attack
Integrationspolisen Ulf Boström befarar en IS-attack i Sverige i framtiden.I ett brev till inrikesministern Anders Ygeman (S), rikspolischefen Dan Eliasson och Säpo-chefen Anders Thornberg kräver han nu svar på varför den öppna polisen inte får ta del av dold informationen kring IS-resenärernas identiteter.– Vi ska skydda hela landet och då måste sådan här information ut, säger Ulf Boström.
Dan Eliassons nya pengakrav på Löfven
Polisen fick hälften av vad de begärde i regeringens höstbudget - drygt två miljarder kronor. Redan nu larmar rikspolischefen Dan Eliasson om att det behövs mer pengar. – Vi vill vara fler poliser längst fram. Och mer polisiär förmåga att utreda brott, säger Eliasson som för en diskussion med regeringen. Men det blir inga löften om nya pengar från statsminister Stefan Löfven, S: – Nu ska vi se till att man anställer fler men det är också så att man får jobba med omorganisationen så att den fungerar i alla dess delar, säger han.
Rikspolischefen viftar bort poliskritiken
Annette, Casper och Elias i Tidaholm känner sig övergivna av rättsväsendet. Men rikspolischefen Dan Eliasson vill inte ta del deras berättelser. – Ni kommer se skillnad på vår service till medborgarna efter november och framåt, säger han.
Läs mer om Casper, Dan Eliasson och Tidaholm.
Sparka Dan Eliasson och alla som tror som han
Den svenska polisen befinner sig i kris. Verksamheten fungerar inte på det sätt som medborgarna har rätt att begära. Samtidigt skall vi vara klara över att detta inte är något som beror på att polisens arbetsbörda plötsligt har ökat dramatiskt. I stället är det ett resultat av en utveckling som går mer än trettio år tillbaka i tiden och orsaken är enkel. De åtgärder man genomfört i avsikt att öka polisens effektivitet går på tvärs mot de problem som utgör polisens arbetsbörda.
Kan inte ta för givet att han har fel hela tiden
Polisens kris har spridit sig till hela myndigheten. På torsdagen stod det klart att kommunikationsdirektör Unni Jerndal slutar – efter oenigheter med Dan Eliasson. – Det är svårt att veta vad det handlar om i saklig mening. Men vi kan inte ta för givet att Eliasson har fel hela tiden, säger Leif GW Persson – som tycker att polismyndigheten har värre problem.
Miljonbelopp till ex-polischef
Polisens sparkade kommunikationsdirektör Unni Jerndal får 1,2 miljoner kronor i fallskärm. Rikpolischefen Dan Eliasson har också skakat hand på att Jerndal under första halvåret får ta ett nytt jobb och ändå behålla sina 100.000 kronor i månaden.
Läs mer om Jerndal och Unni Jerndal.
Poliskrisen – toppchef lämnar myndigheten
Krisen och konflikterna har spridit sig genom hela polismyndigheten. Nu lämnar polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal – efter oenigheter med Dan Eliasson. – Vi är överens om att vi inte är överens, säger hon i ett pressmeddelande.
Läs mer om Dan Eliasson och Unni Jerndal.
Polistopp säger upp sig – inte överens med Eliasson
Unni Jerndal, kommunikationsdirektör på polisen, lämnar sin post. Enligt ett pressmeddelande beror det på att hon inte är överens med Dan Eliasson om sin tjänst.
Läs mer om Dan Eliasson och Eliasson.
Hade jag velat ha ihjäl dig är det ingen konst
Leif GW Persson är aktuell med boken Kan man dö två gånger?. För Expressen berättar han om sin teori i Arboga-mordet, terapin, hur han brände upp en bok värd miljontals kronor, sitt förhållande till kungen och avgångskravet på rikspolischefen Dan Eliasson. – Hade det varit på Göran Perssons tid hade han släpats ut i öronen av Göran personligen, säger Leif GW Persson.
GW: Eliasson kan tacka sina kontakter
Dan Eliasson har fortsatt förtroende som rikspolischef - trots massiv kritik. Det kan han tacka sina socialdemokratiska kontakter för, menar Leif GW Persson. – Om Eliasson hade varit en vanlig tjänsteman så hade de redan flyttat på honom, men det är han inte, säger professorn i TV4:s Nyhetsmorgon.
Läs mer om Leif GW Persson.
Kravet på rikspolischefen: Avgå
Polisförbundet i Västernorrland kräver rikspolischefens avgång, skriver P4 Västernorrland. Polisförbundets ordförande Lena Nitz ger Dan Eliasson tre månader att visa resultat. – Har vi inte sett en förbättring till årsskiftet tycker jag att det blir svårt, säger hon till Expressen.
Stefan Löfven tyst om förtroendet för Eliasson
ÅLAND. På fredag kommer rapporten som kan avgöra rikspolischefens framtid. Enligt uppgifter innehåller den avgångskrav från ett stort antal poliser. Men Stefan Löfven, S, vill inte svara på om Statskontorets undersökning kommer påverka regeringens förtroende för Dan Eliasson. – För det första ska vi ha rapporten på bordet så att vi ser vad det står, säger statsministern.
Läs mer om Dan Eliasson och Eliasson.
Nya smällen – poliser framför avgångskrav
Nya smällen mot rikspolischef Dan Eliasson: Allianspartierna hade sparkat honom om de haft regeringsmakten, enligt Liberalernas rättspolitiska talesperson Roger Haddad. – Då hade vi säkerligen haft en annan rikspolischef, säger Haddad till Expressen. Samtidigt framför ett stort antal poliser avgångskrav i en kommande utredning från Statskontoret.