Dan eliasson

Rikspolischefen efter #nödvärn: Sexuella trakasserier hör inte hemma inom polisen

Närmare två tusen poliser samlades i uppropet #nödvärn för att protestera mot sexuella trakasserier mot kvinnor inom kåren. Nu reagerar rikspolischef Dan Eliasson, och flera andra höga chefer, på Metoo-uppropet.
Läs mer om Dan Eliasson och Metoo-uppropet.

Nu påbörjas bygget av polishuset i Rinkeby

Äntligen! Det har tagit lång tid, men nu är vi på gång. Rikspolischef Dan Eliasson säger att det första spadtaget i bygget av det nya polishuset i Rinkeby känns häftigt och roligt.
Läs mer om Rinkeby.
GW går till attack mot Dan Eliasson
Gång på gång har det riktats kritik mot rikspolischef Dan Eliasson.Nu går Leif GW Persson mot en hård attack mot honom i Veckans Brott.– Det här är förskräckligt. Det vittnar om en för mig fullkomligt bottenlös inkompetens, säger Leif GW Persson i onsdagens avsnitt när han pratar om hur det avlossades skott mot ett polisbefäls bostad i Västerås i höstas.

Rikspolischefen: Rinkeby ingen krigszon

Chefsåklagare Lise Tamm jämför Stockholmsförorten Rinkeby med en krigszon. Men rikspolischef Dan Eliasson håller inte med. – Jag köper inte den beskrivningen, säger han.
Rikspolischefen: Attackerna har eskalerat
Rikspolischef Dan Eliasson säger att attackerna mot poliser har eskalerat det senaste året. – Det är oerhört allvarligt och har passerat alla gränser. Jag blir både rasande och oroad, säger han till TT.
Gränskontroller i väst under EU-toppmötet
Under fredagen har rikspolischef Dan Eliasson beslutat om möjlighet till tillfälliga gränskontroller i region Väst i samband med EU-toppmötet i Göteborg.Det handlar om Landvetter flygplats och på Svinesund i perioden 12 till 18 november 2017.
Ministern: Ett avskyvärt angrepp på rättsväsendet
Nattens dåd mot en polis och dennes familj har lett till starka reaktioner. Rikspolischefen Dan Eliasson har åkt till Västerås och justitieministern, regionpolischefen och polisförbundet uttrycker ilska över det inträffade.
Eliasson: Polissverige står bakom Västerås
Polisens familj låg och sov när en eller flera personer öppnade eld mot huset.Nu lovar både regeringen och den nationella polisledningen kraftansträngningar för att lösa brottet.– Alla tillgängliga resurser måste sättas in för att spåra upp och gripa gärningsmännen, säger justitieminister Morgan Johansson.– Polissverige står till förfogande, säger rikspolischef Dan Eliasson.
Sverigedemokraterna KU-anmäler regeringen
Sverigedemokraterna KU-anmäler regeringen med anledning av uppgifterna att rikspolischefen Dan Eliasson ska ha godkänt ett undantag från säkerhetsskyddsförordningen.
Läs mer om Dan Eliasson.
SD KU-anmäler regeringen
Sverigedemokraterna KU-anmäler regeringen med anledning av uppgifterna att rikspolischefen Dan Eliasson ska ha godkänt ett undantag från säkerhetsskyddsförordningen.
Läs mer om Dan Eliasson.
Rikspolischefen: Vi ställer nationella resurser till förfogande
Sprängdådet mot polishuset i Helsingborg är en attack mot hela samhället – enligt rikspolischefen Dan Eliasson. Nu ska brottsärendet få högsta prioritet. – Om inte vi kan jobba så kan vi inte lösa andra brott heller, säger han till SvD.
Läs mer om Dan Eliasson, Helsingborg och SvD.
Ingen förundersökning mot Dan Eliasson
Det blir ingen förundersökning mot rikspolischef Dan Eliasson efter att ett externt företag fick tillgång till polisens personal- och lönesystem.Det har åklagare nu beslutat.
Läs mer om Dan Eliasson.
Ingen förundersökning mot Dan Eliasson
Åklagare Anders Jakobsson har beslutat att inte inleda en förundersökning mot rikspolischef Dan Eliasson. Samtidigt konstaterar åklagaren att Eliasson agerat i strid mot säkerhetsskyddsförordningen.
Läs mer om Dan Eliasson och Eliasson.
Vinden har inte vänt för polisen
DN 9/10 2017. Samtidigt som Dan Eliasson känner sig nöjd över att utvecklingen går åt rätt håll, sitter det våldtagna kvinnor som väntar i månader på att polisen ens ska öppna en utredning.
Läs mer om Dan Eliasson.
Dan Eliasson slår nu tillbaka: De har fel
Rikspolischefen Dan Eliasson är övertygad om att polisen blivit bättre på att utreda brott.Eliasson pressas i Ekots lördagsintervju med frågor om den senaste ökningen – då den mestadels består av lättutredda brott.Samtidigt har poliskällor till SvD uppgett att polisen prioriterat bort svårutredda brott – för att frisera statistiken.– De som gör den typen av påståenden har fel, säger Dan Eliasson i Ekots lördagsintervju.
Läs mer om Dan Eliasson och SvD.
Polisen tillbakavisar larm om sekretessbrott
Rikspolischef Dan Eliasson trotsade Försvarsmakten och använde en krypteringsmetod som inte var godkänd, rapporterar Ekot. Men enligt Polisen är det inte alls Försvaret som ska godkänna myndighetens krypteringslösningar.
Försvaret sa nej – ändå tog Eliasson krypteringsbeslut
Försvarsmakten meddelade polisen att det inte var tillåtet att använda en krypteringsmetod som inte var godkänd av försvaret. Ett halvår senare beslutade rikspolischef Dan Eliasson ändå att använda en sådan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Läs mer om Dan Eliasson och Eliasson.
Polisen struntade i försvarets nej – använde eget krypto
Försvarsmakten varnade polisen om att myndigheten skulle bryta mot Säkerhetsskyddsförordningen om polisen valde att använda ett krypto som inte var godkänt av försvaret. Trots det beslöt rikspolischefen Dan Eliasson att polisens egna krypto skulle användas, rapporterar Sveriges radio Ekot.
Dan Eliasson frågas ut om otrygghet och extremism
Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna kräver att rikspolischefen Dan Eliasson avgår.Eliasson har kritiserats hårt för sitt arbete som polismyndighetens topp.I onsdagens Bara politik i Expressen TV närvarar han för att prata om otrygghet i samhället, extremism och framtiden.
Efterlysning: Fler sexbrottsutredare
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kräver skärpt lagstiftning för sexualbrott – och efterlyser fler sexbrottsutredare inom polisen. – Polisen måste bli bättre på att hantera våldtäktsanmälningar, det har varit ett problem länge, säger han inför kvällens medverkan i Expressens direktsända politikprogram Bara Politik – där också rikspolischef Dan Eliasson medverkar.
Läs mer om Bara Politik och Dan Eliasson.
Rikspolischefen: Mycket bekymmersamt i vissa av de här områdena
I dag väcks åtal efter ett dubbelmord i Kista.Det är två av sammanlagt 46 mord i Stockholm – bara i år.– Det är en otroligt oroande utveckling som jag påtalat under flera år, säger rikspolischef Dan Eliasson i Aftonbladet TV. Det är mycket bekymmersamt i vissa av de här områdena.
Kommunerna har gett upp – vill själva ha hand om polisen
Kommunpolitiker ute i landet har inte sett några poliser på länge – och vill nu få sköta det själva.– Vi ser inte i dag att polisen eller organisationen har förmågan att uppfylla den ambition som Dan Eliasson säger att han har, säger Christian Ottosson (C), gruppledare och kommunalråd i Huddinge kommun.
Dan Eliasson lovar större resurser till att utreda våldtäkter
Polisen ska under hösten öka insatserna för att utreda våldtäktsbrott. Det lovade rikspolischefen i riksdagens justitieutskott på torsdagen. Samtidigt vill Eliasson inte kännas vid uppgifterna från Brottsförebyggande rådet (Brå) andelen uppklarade våldtäkter har minskat.
Läs mer om Brottsförebyggande och Eliasson.