Dan eliasson

Stor del av miljardsatsning på Polisen slukas av hål i budget

Regeringens miljardsatsning på Polisen får till stor del betala för satsningar som redan gjorts. Myndigheten har anställt för många civila och tvingas nu låna pengar till nödvändiga it-inköp. Men inrikesminister Morgan Johansson (S) och rikspolischef Dan Eliasson är nöjda med situationen.

Stefan Löfven körde över Dan Eliasson

Upptakten inför årets sommartal var inte den bästa för Stefan Löfven.Under fredag-lördag sköts tre svenskar till döds, fyra skadades.Men det gjorde samtidigt hans stora utspel obehagligt vältajmat.Polisen får två miljarder kronor mer nästa år och sammanlagt 7,1 mer de närmaste tre åren.
Polisbilar i kortege för att hedra döda kollegan
Polisen Per Nattvide dog när han under en rånarjakt blev påkörd på E6.På tisdagen samlades drygt 200 poliser i Vasakyrkan för att ta farväl av sin vän och kollega.– Man blir förtvivlad, man känner stor sorg, säger rikspolischefen Dan Eliasson som var på plats för att hedra sin kollega.
Läs mer om Dan Eliasson och Vasakyrkan.
Justitieministern: Jag ska tala med polischefen om mutskandalen
Justitieminister Morgan Johansson reagerar på mutskandalen inom polisen som Dagens Nyheter avslöjade på torsdagen.Mejl som DN publicerade visade att högt uppsatta poliser gick på middagar med företrädare för ett företag som förhandlat om att leverera tjänster för flera miljoner till polismyndigheten.Artikeln ledde till att polisen anmälde sig själv för mutbrott.Johansson ser allvarligt på händelsen och ska tala med polischefen Dan Eliasson inom kort, säger han till DN på fredagskvällen.
Läs mer om Dan Eliasson.

Ministern: Ser allvarligt på uppgifterna

DN:s granskning har visat hur poliser och en blivande leverantör haft kontakter om gemensamma middagar och utlandsresor under en pågående upphandling. Nu ska justitieminister Morgan Johansson (S) ställa frågor till rikspolischefen Dan Eliasson om affären. Samtidigt öppnar både Centerpartiet och Kristdemokraterna för att kalla rikspolischefen till justitieutskottet.
Dan Eliasson: Våra tankar går till familjen
En polisman blev under söndagen ihjälkörd under en rånarjakt på E20 i Göteborg.Det är en Polismyndighet i sorg som i dag flaggar på halv stång i hela landet.– Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater, säger Dan Eliasson, rikspolischef.
Trots nya terrorlöftet: Polisen skär ned på utbildning
Rikspolischef Dan Eliasson ska lägga 400 miljoner kronor – utportionerat till 2020 – på terrorbekämpning och utbildning ska prioriteras. Men höstens utbildning i just konflikthantering vid bland annat terrordåd har ställts in på flera platser, bland annat i Stockholm City, kan SvD avslöja.
Läs mer om Stockholm City och SvD.
Rikspolischefen vill se mer kameraövervakning
Med 400 miljoner kronor ska polisens förmåga att bekämpa terrorism stärkas.Men det är inte nog. Det tycker rikspolischefen Dan Eliasson bland annat vill se mer kameraövervakning.– Erfarenheten från terrordåd i Europa är att övervakningskameror ger snabba lägesbilder och underlättar operativa beslut, skriver Dan Eliasson och NOA-chefen Mats Löfving på DN debatt.
Läs mer om Dan Eliasson och Europa.
Polisen storsatsar på terrorbekämpning
Polisens förmåga att hantera terrorism måste förbättras, skriver rikspolischefen Dan Eliasson och ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving på DN Debatt. Nu satsas 400 miljoner kronor på terrorbekämpning.
Läs mer om Dan Eliasson.
Obekväma beslut krävs för att motverka terrorismen
Med en resolut insats klarade samhället att ta hand om följderna av terrorattentatet på Drottninggatan. Nu satsas 400 miljoner på att förstärka polisens förmåga. Men det räcker inte. Ökad övervakning behövs för att motverka terrorismen, skriver Dan Eliasson, rikspolischef, och Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen.
M-kravet upprepas: Sparka Dan Eliasson
Moderaterna står fast vid sitt tidigare krav:Rikspolischef Dan Eliasson måste sparkas.– Jag tror att han har obefintliga möjligheter att lyckas med sitt uppdrag, säger partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tob.
Polisen och försvaret kan få arbetsbyte
Det ska bli lättare att stiga i graderna och få högre lön utan att bli chef. Men rikspolischefen Dan Eliasson öppnar också för att samarbeta med försvaret för att lösa polisbristen. – Jag har inlett ett samtal med ÖB om det, säger han.
Läs mer om Dan Eliasson.
Fler områden särskilt utsatta
Polisen utökar antalet bostadsområden som klassas som särskilt utsatta från 15 till 23. Enligt polisen har det där byggts upp parallella samhällsstrukturer som försvårar polisens arbete där. Rikspolischefen Dan Eliasson vädjar nu om hjälp från andra myndigheter, kommuner, riksdag, regering,
Rikspolischefen vädjar: Hjälp oss, hjälp oss
Göteborg. Antalet utsatta bostadsområden växer i Sverige och rikspolischefen Dan Eliasson beskriver situationen som mycket allvarlig. Trots en ansträngd personalsituation utlovar han att alla de utpekade problemområdena ska få extra resurser.
Läs mer om Dan Eliasson och Sverige.
Rikspolischefens vädjan: Hjälp oss
Polisen utökar antalet bostadsområden som klassas som särskilt utsatta från 15 till 23.Rikspolischef Dan Eliasson vill ha mer stöd från övriga samhället för att bryta utvecklingen där.
Live: Polisen presenterar sin rapport om utsatta områden
Rikspolischef Dan Eliasson på plats under pressträff i Göteborg.
Läs mer om Göteborg.
9:30: Polisens pressträff om utsatta områden
Polisen presenterar sin rapport om utsatta områden vid en pressträff i Göteborg 9.30 där rikspolischef Dan Eliasson deltar. Följ pressträffen direkt.
Läs mer om Dan Eliasson och Göteborg.
Pressad rikspolischef kräver nya miljarder
Poliserna flyr yrket och våldtäktsärenden läggs ned. Budgetsiffrorna är skrikande röda. Och rikspolischefen vill inte längre kännas vid sin prognos att omorganisationen kunde genomföras inom givna budgetramar. – Det har jag aldrig sagt någon gång. Det är fel, säger Dan Eliasson i en intervju med SvD – och kräver flera miljarder extra.
Läs mer om Dan Eliasson och SvD.
5 000 kriminella och 200 nätverk i utsatta områden
Att nå en hållbar förändring i de 61 utsatta områdena kommer att ta många år. Vi behöver mer resurser, men också stöd av lagstiftaren. Hårdare straff för vapenbrott, ökad möjlighet till kameraövervakning, möjlighet till hemlig dataavläsning och fortsatt tillgång till datalagring är de viktigaste önskemålen, skriver Dan Eliasson och Mats Löfving.
Läs mer om Dan Eliasson.
Myndighetscheferna med högsta lönerna
Med ett lönelyft på 6 000 kronor toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon än en gång listan.Hon är Sveriges bäst betalda myndighetschef, enligt Ekots kartläggning.Månadslönen: 165 000 kronor.Tvåa på listan är också samma som i fjol: rikspolischef Dan Eliasson.
Läs mer om Dan Eliasson och Lena Erixon.
Hemliga listan: 23 områden är nu särskilt utsatta
Polisens underrättelseavdelning klassar nu 23 områden i Sverige som särskilt utsatta – mot 15 för knappt två år sedan. Det avslöjar DN.Rikspolischef Dan Eliasson har hittills inte velat offentliggöra listan.–Det här är jättekänsligt. Utvecklingen går åt fel håll, säger en källa till DN.
Läs mer om Sverige.
Sverige har fått fler problemområden – krisstämning inom polisledningen
Polisens underrättelseavdelning klassar nu 23 områden i Sverige som särskilt utsatta, mot 15 för knappt två år sedan, kan DN avslöja. Rikspolischef Dan Eliasson har hittills inte velat offentliggöra listan. – Det här är jättekänsligt. Utvecklingen går åt fel håll, säger en av DN:s källor.
Läs mer om Sverige.
Polischefen Dan Eliasson: När det small till så fanns vi där
Terrorattentatet i Stockholm blev en vändpunkt för poliskåren och för Sveriges mest kritiserade myndighetschef. I en stor DN-intervju säger rikspolischefen Dan Eliasson att den omstridda omorganisationen hjälpte polisen att klara terrorkrisen. – Det har ju varit två stentuffa, knallhårda år för svensk polis.
Efterlyser fler satsningar i problemområden
Rikspolischefen Dan Eliasson tycker att polisen står alldeles för ensam i de så kallade utanförskapsområdena. –Var är de övriga statliga myndigheterna? Jag ser dem inte i utanförskapsområdena i någon större utsträckning. Vi är den enda statliga myndighet som finns på plats med vår personal, säger Dan Eliasson till SR Ekot.
Läs mer om Dan Eliasson.