Dan eliasson

Polisen och försvaret kan få arbetsbyte

Det ska bli lättare att stiga i graderna och få högre lön utan att bli chef. Men rikspolischefen Dan Eliasson öppnar också för att samarbeta med försvaret för att lösa polisbristen. – Jag har inlett ett samtal med ÖB om det, säger han.
Läs mer om Dan Eliasson.

Fler områden särskilt utsatta

Polisen utökar antalet bostadsområden som klassas som särskilt utsatta från 15 till 23. Enligt polisen har det där byggts upp parallella samhällsstrukturer som försvårar polisens arbete där. Rikspolischefen Dan Eliasson vädjar nu om hjälp från andra myndigheter, kommuner, riksdag, regering,
Rikspolischefen vädjar: Hjälp oss, hjälp oss
Göteborg. Antalet utsatta bostadsområden växer i Sverige och rikspolischefen Dan Eliasson beskriver situationen som mycket allvarlig. Trots en ansträngd personalsituation utlovar han att alla de utpekade problemområdena ska få extra resurser.
Läs mer om Dan Eliasson och Sverige.
Rikspolischefens vädjan: Hjälp oss
Polisen utökar antalet bostadsområden som klassas som särskilt utsatta från 15 till 23.Rikspolischef Dan Eliasson vill ha mer stöd från övriga samhället för att bryta utvecklingen där.

Live: Polisen presenterar sin rapport om utsatta områden

Rikspolischef Dan Eliasson på plats under pressträff i Göteborg.
Läs mer om Göteborg.
9:30: Polisens pressträff om utsatta områden
Polisen presenterar sin rapport om utsatta områden vid en pressträff i Göteborg 9.30 där rikspolischef Dan Eliasson deltar. Följ pressträffen direkt.
Läs mer om Dan Eliasson och Göteborg.
Pressad rikspolischef kräver nya miljarder
Poliserna flyr yrket och våldtäktsärenden läggs ned. Budgetsiffrorna är skrikande röda. Och rikspolischefen vill inte längre kännas vid sin prognos att omorganisationen kunde genomföras inom givna budgetramar. – Det har jag aldrig sagt någon gång. Det är fel, säger Dan Eliasson i en intervju med SvD – och kräver flera miljarder extra.
Läs mer om Dan Eliasson och SvD.
5 000 kriminella och 200 nätverk i utsatta områden
Att nå en hållbar förändring i de 61 utsatta områdena kommer att ta många år. Vi behöver mer resurser, men också stöd av lagstiftaren. Hårdare straff för vapenbrott, ökad möjlighet till kameraövervakning, möjlighet till hemlig dataavläsning och fortsatt tillgång till datalagring är de viktigaste önskemålen, skriver Dan Eliasson och Mats Löfving.
Läs mer om Dan Eliasson.
Myndighetscheferna med högsta lönerna
Med ett lönelyft på 6 000 kronor toppar Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon än en gång listan.Hon är Sveriges bäst betalda myndighetschef, enligt Ekots kartläggning.Månadslönen: 165 000 kronor.Tvåa på listan är också samma som i fjol: rikspolischef Dan Eliasson.
Läs mer om Dan Eliasson och Lena Erixon.
Hemliga listan: 23 områden är nu särskilt utsatta
Polisens underrättelseavdelning klassar nu 23 områden i Sverige som särskilt utsatta – mot 15 för knappt två år sedan. Det avslöjar DN.Rikspolischef Dan Eliasson har hittills inte velat offentliggöra listan.–Det här är jättekänsligt. Utvecklingen går åt fel håll, säger en källa till DN.
Läs mer om Sverige.
Sverige har fått fler problemområden – krisstämning inom polisledningen
Polisens underrättelseavdelning klassar nu 23 områden i Sverige som särskilt utsatta, mot 15 för knappt två år sedan, kan DN avslöja. Rikspolischef Dan Eliasson har hittills inte velat offentliggöra listan. – Det här är jättekänsligt. Utvecklingen går åt fel håll, säger en av DN:s källor.
Läs mer om Sverige.
Polischefen Dan Eliasson: När det small till så fanns vi där
Terrorattentatet i Stockholm blev en vändpunkt för poliskåren och för Sveriges mest kritiserade myndighetschef. I en stor DN-intervju säger rikspolischefen Dan Eliasson att den omstridda omorganisationen hjälpte polisen att klara terrorkrisen. – Det har ju varit två stentuffa, knallhårda år för svensk polis.
Efterlyser fler satsningar i problemområden
Rikspolischefen Dan Eliasson tycker att polisen står alldeles för ensam i de så kallade utanförskapsområdena. –Var är de övriga statliga myndigheterna? Jag ser dem inte i utanförskapsområdena i någon större utsträckning. Vi är den enda statliga myndighet som finns på plats med vår personal, säger Dan Eliasson till SR Ekot.
Läs mer om Dan Eliasson.
GW sågar Eliassons terrorutredning
Ge mig sex utredare och några datatekniker så klarar jag det på en månad. Så lyder polisprofessor Leif GW Perssons känga till polisen – efter uttalandet att terrorutredningen kan ta ett helt år och kräver ett hundratal utredare. – Jag blir jävligt trött när jag ser hur Dan Eliasson och hans entourage använder detta för sin egen överlevnad, säger GW.
Läs mer om Dan Eliasson.
Leif GW Persson sågar polissatsning
Socialdemokraterna lovar 10 000 nya polisanställda till år 2024. Utspelet sågas nu av Leif GW Persson. - Det finns inte en chans att utbildningsapparaten fixar det, säger polisprofessorn. Samtidigt bedömer han att den hårt kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson med all säkerhet nu sitter säkert - åtminstone fram till valet 2018.
Läs mer om Dan Eliasson och Leif GW Persson.
Ensamvarg eller inte? Inget går ännu att utesluta
Rakhmat Akilov – är han en störd gärningsman som agerade på egen hand eller finns det fler gärningsmän där ute? Rikspolischef Dan Eliasson säger att man inte kan utesluta det förra och terrorforskaren Hans Brun säger att trots att bilden kring uzbeken börjat klarna något, är båda delarna fullt möjliga.
Ensamvarg eller inte? Inget går ännu att utesluta
Rakhmat Akilov – är han en störd gärningsman som agerade på egen hand eller finns det fler gärningsmän där ute? Rikspolischef Dan Eliasson säger att man inte kan utesluta det förra och terrorforskaren Hans Brun säger att trots att bilden kring uzbeken börjat klarna något, är båda delarna fullt möjliga.
Kräver fler poliskontroller: Kan inte ha det som nu
Moderaterna kommer att kalla polischefen Dan Eliasson och Säpo-chefen Anders Thornberg till justitieutskottet för att reda ut hur den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov kunde befinna sig i landet trots utvisningsbeslut. Det säger M-ledaren Anna Kinberg Batra, som nu vill se fler utvisningar av personer som håller sig gömda.
Akilov begärd häktad – nu utreds kontakter med anhållen
Tekniska bevis – och uppgifter från Rakhmat Akilov själv – gör rikspolischefen Dan Eliasson säker på att Akilov körde lastbilen som mejade ner människor på Drottninggatan. Polisen har hittat kontakter mellan Akilov och den andre anhållne i terrorutredningen.
Anna Kinberg Batra kräver svar av polisen
M-ledaren Anna Kinberg Batra kräver nu att rikspolischefen Dan Eliasson och Säpochefen Anders Thornberg kommer till utskottet för att svara på frågor efter fredagens misstänkta terrordåd. – Hur kunde det komma sig att den 39-åring som anhölls i fredags kunde vara i Sverige när han inte fick när han var känd av Säpo sen tidigare?
Läs mer om Dan Eliasson, Sverige och Säpo.
Eliasson hyllar polisen: Imponerad och stolt
Polisen har hyllats av allmänheten för sin insats efter terrordådet på Drottninggatan. Även rikspolischef Dan Eliasson stämmer in. Jag är otroligt imponerad och stolt över alla insatser som gjorts. Ett stort tack från mig som rikspolischef. Ni har min största respekt, skriver han i ett öppet brev Svensk Polis hemsida.
Läs mer om Dan Eliasson och Drottninggatan.
Utredningen efter dådet fortsätter
Polisen fortsätter under natten sitt arbete med att utreda det misstänkta terrordådet i Stockholm. Terrormisstankarna mot den 39-årige mannen från Uzbekistan har stärkts, enligt rikspolischefen Dan Eliasson.
Eliasson: Ingenting säger att vi har fel person
Rikspolischef Dan Eliasson meddelar att misstankarna är starka mot den man som misstänks ligga bakom dådet på Drottninggatan.
Läs mer om Drottninggatan.
Misstankarna har stärkts – inget säger att vi har fel person
Misstankarna mot den anhållne mannen har stärkts under natten och förmiddagen, enligt rikspolischefen Dan Eliasson. Vice chefsåklagare Hans Ihrman bekräftar att den misstänkte är en 39-årig man från Uzbekistan.
Läs mer om Dan Eliasson och Uzbekistan.