Dan eliasson

Polischefen Dan Eliasson: När det small till så fanns vi där

Terrorattentatet i Stockholm blev en vändpunkt för poliskåren och för Sveriges mest kritiserade myndighetschef. I en stor DN-intervju säger rikspolischefen Dan Eliasson att den omstridda omorganisationen hjälpte polisen att klara terrorkrisen. – Det har ju varit två stentuffa, knallhårda år för svensk polis.

Efterlyser fler satsningar i problemområden

Rikspolischefen Dan Eliasson tycker att polisen står alldeles för ensam i de så kallade utanförskapsområdena. –Var är de övriga statliga myndigheterna? Jag ser dem inte i utanförskapsområdena i någon större utsträckning. Vi är den enda statliga myndighet som finns på plats med vår personal, säger Dan Eliasson till SR Ekot.
Läs mer om Dan Eliasson.
GW sågar Eliassons terrorutredning
Ge mig sex utredare och några datatekniker så klarar jag det på en månad. Så lyder polisprofessor Leif GW Perssons känga till polisen – efter uttalandet att terrorutredningen kan ta ett helt år och kräver ett hundratal utredare. – Jag blir jävligt trött när jag ser hur Dan Eliasson och hans entourage använder detta för sin egen överlevnad, säger GW.
Läs mer om Dan Eliasson.
Leif GW Persson sågar polissatsning
Socialdemokraterna lovar 10 000 nya polisanställda till år 2024. Utspelet sågas nu av Leif GW Persson. - Det finns inte en chans att utbildningsapparaten fixar det, säger polisprofessorn. Samtidigt bedömer han att den hårt kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson med all säkerhet nu sitter säkert - åtminstone fram till valet 2018.
Läs mer om Dan Eliasson och Leif GW Persson.

Ensamvarg eller inte? Inget går ännu att utesluta

Rakhmat Akilov – är han en störd gärningsman som agerade på egen hand eller finns det fler gärningsmän där ute? Rikspolischef Dan Eliasson säger att man inte kan utesluta det förra och terrorforskaren Hans Brun säger att trots att bilden kring uzbeken börjat klarna något, är båda delarna fullt möjliga.
Ensamvarg eller inte? Inget går ännu att utesluta
Rakhmat Akilov – är han en störd gärningsman som agerade på egen hand eller finns det fler gärningsmän där ute? Rikspolischef Dan Eliasson säger att man inte kan utesluta det förra och terrorforskaren Hans Brun säger att trots att bilden kring uzbeken börjat klarna något, är båda delarna fullt möjliga.
Kräver fler poliskontroller: Kan inte ha det som nu
Moderaterna kommer att kalla polischefen Dan Eliasson och Säpo-chefen Anders Thornberg till justitieutskottet för att reda ut hur den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov kunde befinna sig i landet trots utvisningsbeslut. Det säger M-ledaren Anna Kinberg Batra, som nu vill se fler utvisningar av personer som håller sig gömda.
Akilov begärd häktad – nu utreds kontakter med anhållen
Tekniska bevis – och uppgifter från Rakhmat Akilov själv – gör rikspolischefen Dan Eliasson säker på att Akilov körde lastbilen som mejade ner människor på Drottninggatan. Polisen har hittat kontakter mellan Akilov och den andre anhållne i terrorutredningen.
Anna Kinberg Batra kräver svar av polisen
M-ledaren Anna Kinberg Batra kräver nu att rikspolischefen Dan Eliasson och Säpochefen Anders Thornberg kommer till utskottet för att svara på frågor efter fredagens misstänkta terrordåd. – Hur kunde det komma sig att den 39-åring som anhölls i fredags kunde vara i Sverige när han inte fick när han var känd av Säpo sen tidigare?
Läs mer om Dan Eliasson, Sverige och Säpo.
Eliasson hyllar polisen: Imponerad och stolt
Polisen har hyllats av allmänheten för sin insats efter terrordådet på Drottninggatan. Även rikspolischef Dan Eliasson stämmer in. Jag är otroligt imponerad och stolt över alla insatser som gjorts. Ett stort tack från mig som rikspolischef. Ni har min största respekt, skriver han i ett öppet brev Svensk Polis hemsida.
Läs mer om Dan Eliasson och Drottninggatan.
Utredningen efter dådet fortsätter
Polisen fortsätter under natten sitt arbete med att utreda det misstänkta terrordådet i Stockholm. Terrormisstankarna mot den 39-årige mannen från Uzbekistan har stärkts, enligt rikspolischefen Dan Eliasson.
Eliasson: Ingenting säger att vi har fel person
Rikspolischef Dan Eliasson meddelar att misstankarna är starka mot den man som misstänks ligga bakom dådet på Drottninggatan.
Läs mer om Drottninggatan.
Misstankarna har stärkts – inget säger att vi har fel person
Misstankarna mot den anhållne mannen har stärkts under natten och förmiddagen, enligt rikspolischefen Dan Eliasson. Vice chefsåklagare Hans Ihrman bekräftar att den misstänkte är en 39-årig man från Uzbekistan.
Läs mer om Dan Eliasson och Uzbekistan.
Carina Persson ny polischef i syd
Carina Persson har utsetts till ny polischef för region Syd.Beslutet fattades av rikspolischef Dan Eliasson i fredags.Därmed lämnar hon uppdraget som biträdande chef i region Väst.
Läs mer om Dan Eliasson, Syd.Beslutet och Väst.
Polisen har tvingats släppa på trycket mot kriminella
Det är statistiken som sätter press på rikspolischefen Dan Eliasson och regeringen. Brottsförebyggande rådets (Brå) slutrapport för 2016 visar att polisen löser färre brott än tidigare. – Polisen har tvingats släppa på trycket mot kriminella, säger Johan Hedin, rättspolitisk talesman för Centerpartiet.
Jimmie Åkesson om Peter Springare: En frustrerad yrkesman
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar nu för första gången polisutredaren Peter Springares kontroversiella Facebookinlägg. – Jag kan relatera till frustrationen, och jag kan förstå den, säger Åkesson i en utfrågning i Expressens tv-program Bara Politik – med Niklas Svensson som sänds i kväll klockan 19.00. Samtidigt beskriver han rikspolischef Dan Eliasson som en katastrof.
Dan Eliasson: Ronneby har varit en liten idyll
Ronnebygänget satte skräck i samhället under 2016.Nu har läget lugnat ner sig något – men polisen i Blekinge vill ha fler anställda.– Jag som rikspolischef jobbar inte direkt mot Ronneby. Men jag har i dag försäkrat mig om att regionledningen ser Ronneby, säger Dan Eliasson.
Läs mer om Blekinge, Dan Eliasson och Ronneby.
Erik Helmerson: Bisarrt dålig uppklaring, rikspolischefen
Bara vart sjunde vardagsbrott klaras upp. Poliser säger att det är för farligt att bygga polisstation i Rinkeby. Detta håller inte, Dan Eliasson.
Läs mer om Dan Eliasson och Rinkeby.
Dan Eliasson: Armbandet nådde sitt syfte
Rikspolischef Dan Eliasson leder en myndighet i kris. Samtidigt syns ingen ände på det väpnade våldet.
Rikspolischefens om våldsdrabbade Nordstan
Rikspolischefen Dan Eliasson besökte på onsdagen Göteborg för att göra ett verksamhetsbesök på polishuset.Han passade även på att besöka Nordstan – och fick då chansen att kommentera GT:s granskning om våldet, trakasserierna och stölderna i Sveriges största köpcentrum.– Jag vet att Nordstan är en särskild utmaning som är besvärande, säger Dan Eliasson.
Läs mer om Dan Eliasson, Göteborg och Nordstan.
Dan Eliassons svar till Trump
Donald Trumps har den senaste gjort flera uttalanden om Sverige som ett osäkert land.Nu svarar rikspolischefen Dan Eliasson på presidentens påståenden.– Där sköt de över målet, säger han.
Läs mer om Dan Eliasson, Sverige och Trump.
Polisens budgetkrav: Fyra miljarder kronor
Fyra miljarder kronor. Så mycket mer pengar behöver polisen för att kunna utföra sitt uppdrag, enligt den budget som rikspolischef Dan Eliasson lämnat till regeringen. Pengarna krävs till att bland annat anställa 1 500 nya poliser fram till 2020.
Läs mer om Dan Eliasson.
C ifrågasätter Dan Eliassons redovisning
Centerpartiet ifrågasätter rikspolischef Dan Eliassons årsredovisning som nu överlämnats till regeringen. – Jag tror inte att särskilt många delar rikspolischefens positiva beskrivning om utvecklingen, säger riksdagsledamoten Johan Hedin. Samtidigt hävdar Sverigedemokraterna att Dan Eliasson är tillsatt för att hålla regeringen om ryggen.
Dan Eliasson nöjd med polisen – trots krisen
Rikspolischef Dan Eliasson är nöjd när han summerar året som gått. Trots svåra yttre omständigheter och en pågående omorganisation har de anställda gjort många goda insatser och bidragit till en fortsatt utveckling av verksamheten. Det lovar gott inför 2017, skriver han i årsredovisningen. Samtidigt konstateras att antalet vålds- och sexualbrott ökat under 2016.
Brottsliga assistansbolag får fortsätta i åratal: Inget händer
Frustrationen växer hos Försäkringskassan. Polisutredningar om brott mot assistansersättningen – pengar som ska gå till funktionshindrade – släpar efter kraftigt. Det kan ta över fyra år innan åtal väcks. Försäkringskassan har lyft problemet för rikspolischef Dan Eliasson. – Vi kommer med förslag om hur dessa brott ska utredas snabbare, säger nu regeringens utredare Lars-Erik Lövdn.