Dan eliasson

Dan Eliasson vill ha mer öppenhet inom polisen

Högre i tak inom polisorganisationen: Det måste pratas om problemen. Det menar rikspolischef Dan Eliasson, som besökte Norrköping på måndagen. – Vi kan inte ha en ordning som säger håll käften, sitt ner, klaga inte, säger han till NT.
Läs mer om Dan Eliasson och Norrköping.

Ygeman: Reformen har inte levererat

Inrikesministern Anders Ygeman, S, står fast vid att rikspolischefen Dan Eliasson är rätt person på rätt plats, men erkänner att polisreformen inte levererat. – Det har vi rätt att begära. Den måste leverera mer, säger han. Sina egna sjunkande förtroendesiffror kopplar han till polisens kris.
Läs mer om Dan Eliasson.
Dan Eliasson bryter tystnaden om krisen
Polisens högsta chefer har suttit i krismöte om läget i kåren. Slutsatsen är att läget är allvarligt. – Vi måste leverera bättre utredningsresultat och se till att vi kommer närmare medborgarna, säger Dan Eliasson till Dagens Nyheter.
Läs mer om Dan Eliasson.
Politikerna förstår inte allvaret i polisens kris
Förtroendet för rikspolischef Dan Eliasson är förbrukat. Svensk polis håller på att förblöda men politikerna tycks inte förstå allvaret. Risken är överhängande att ännu fler poliser lämnar yrket. Det skriver polisinspektören Lars Alvarsjö i Stockholm.
Läs mer om Dan Eliasson och Stockholm.

Ygeman: Jag är nöjd med rikspolischefen

Många poliser är kritiska till den nya organisationen – och funderar på att sluta. I kvällens SVT:s Agenda möttes rikspolischef Dan Eliasson och inrikesminister Anders Ygeman (S). – Det finns saker vi kan göra bättre, det är helt riktigt. Vi har inte haft tid under sommaren, säger Dan Eliasson.
Läs mer om Dan Eliasson.
Fackets larm till polisledningen
I början av sommaren slog facket larm till polisledningen. Risken var påtaglig att ett terrordåd skulle hanteras undermåligt på grund av resursbrist och slutkörd personal. Skrivelsen som gick till rikspolischef Dan Eliasson har nu skickats vidare till Arbetsmiljöverket.
Ygeman: Läget är väldigt ansträngt
Krisropen från polisen blir högre och högre. Inrikesminister Anders Ygeman, S, står i kontakt med polisledningen om läget och lovar extra resurser om situationen blir långvarig. – Självklart har jag diskuterat med både Dan Eliasson och den andra polisledningen om både våra krav och förväntningar som finns från riksdag och regering och också den ansträngda situationen vi har, säger Anders Ygeman, S, inrikesminister.
Läs mer om Dan Eliasson.
Vi ska inte sätta någon krisstämpel
ÖRNSKÖLDSVIK. Stefan Löfven anser inte att det är kris inom polisen. – Jag tycker inte att vi ska sätta någon krisstämpel, säger statsministern under ett besök hos skogsindustrijätten Holmen utanför Örnsköldsvik. Samtidigt försvarar Löfven den kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson – och uttalar på nytt sitt förtroende för honom.
Polisen kapitulerar för brottsligheten
Debattörerna: Dan Eliasson sviker oss och har tappat kontrollen
Du sexualiserar vår dotter, Dan Eliasson
Föräldrarnas öppna brev till rikspolischef Dan Eliasson och polisen i Skåne: Ni borde skämmas
Läs mer om Dan Eliasson och Skåne.
Rikspolischef Dan Eliasson får pris
Efter uttalandena om Sverigedemokraterna har det blåst orkan kring rikspolischefen Dan Eliasson. Nu får han pris för ett enastående ledarskap inom evidensbaserat polisarbete, som det heter i motiveringen.
SD:s svar på Morgan Johanssons uttalande
Morgan Johanssons stöd till rikspolischef Dan Eliasson har väckt ont blod hos Sverigedemokraterna. Nu ryter partisekreterare Richard Jomshof (SD) ifrån och menar att Sverige är på väg i fel riktning. – Det finns länder där polisen används som maktmedel mot medborgarna, är det dit vi är på väg? säger han.
Åklagarens besked om Dan Eliasson
Göteborgspolisen Anders Karlsson valde att anmäla rikspolischefen för tjänstefel efter Dan Eliassons uttalanden om Sverigedemokraterna i Almedalen. Chefsåklagare Jan Pernvi har under torsdagen valt att inte inleda en förundersökning mot Eliasson. – Man kan ha synpunkter på om det är lämpligt eller inte, men det är inget brott som begåtts. Det är vad jag har tagit ställning till, säger han.
Statsvetaren: Det är förstås orimligt
Justitieminister Morgan Johansson ger stöd till rikspolischef Dan Eliasson efter kritiken mot Sverigedemokraterna. Enligt statsvetaren Ulf Bjereld kan detta komma att förändra hur myndighetschefer i framtiden får uttala sig. – Att myndighetschefer ska sätta betyg på politiska partier är förstås orimligt.
Justitieministern försvarar Eliasson
Justitieminister Morgan Johansson (S) försvarar Rikspolischefen Dan Eliassons kontroversiella uttalanden om Sverigedemokraterna. –Det är bra när statstjänstemän markerar. SD är inget vanligt parti utan ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, säger Johansson.
Justitieministern försvarar Eliasson: SD inget vanligt parti
Justitieminister Morgan Johansson (S) försvarar Rikspolischefen Dan Eliassons kontroversiella uttalanden om Sverigedemokraterna. – Det är bra när statstjänstemän markerar. SD är inget vanligt parti utan ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, säger Johansson.
Polisinspektör anmäler rikspolischefen
En polisinspektör i Göteborg har anmält rikspolischef Dan Eliasson för tjänstefel efter dennes utspel mot Sverigedemokraterna under Almedalsveckan, skriver Expressen.
Polis anmäler rikspolischefen
En polisinspektör i Göteborg har anmält rikspolischef Dan Eliasson för tjänstefel efter dennes...
Läs mer om Dan Eliasson och Göteborg.
Dan Eliasson prisas för sitt ledarskap
Rikspolischef Dan Eliasson har fått hård kritik från delar av poliskåren för sitt ledarskap. Nu tilldelas han ett internationellt ledarskapspris.
Kritiken mot Eliasson: Olämpligt uttalande
Rikspolischef Dan Eliassons uttalande om att han skulle avgå om Jimmie Åkesson blir statsminister har kritiserats från flera håll. Nu ställer sig också Polisförbundets ordförande kritisk till uttalandet och kallar det direkt olämpligt. – Som polis vet man om att personliga känslor, behov och impulser måste underordnas den uppgift som polisen har att utföra. Och det gäller i synnerhet rikspolischefen, säger ordförande Lena Nitz.
M-topp: Dan Eliasson bör avgå
Bo Frank (M), kommunalråd i Växjö, sällar sig till kritiken mot Dan Eliasson efter att rikspolischefen sagt att han ogillar Sverigedemokraternas politik. Han bör avgå omgående, säger Bo Frank till SVT Nyheter.
Läs mer om Bo Frank, Dan Eliasson och Växjö.
Polischefens ilska mot Eliasson: Kokar i leden
Rikspolischefen Dan Eliassons utspel mot Sverigedemokraterna väcker reaktioner. Närpolischefen Anders Karlsson gick under fredagen till angrepp i ett öppet brev – och är nu besviken på repliken som han har fått från sin chef. – Det kokar i leden, säger Karlsson.
Polisen tar nya krafttag mot tafsande
Nu vill polisen ta krafttag mot tafsande. I sommar kommer man använda armband med budskapet tafsa inte för att prata med ungdomar om problemet. – Ingen ska acceptera sexuella ofredanden, säger rikspolischef Dan Eliasson i ett uttalande.
Läs mer om Dan Eliasson.
Eliasson klarar inte att lösa polisens problem
Förtroendeklyftan mellan Sveriges poliser och rikspolischef Dan Eliasson blir allt större. Eliasson saknar både mod och kompetens att lösa polisens problem, skriver Sara Skyttedal, KDU.
Läs mer om Dan Eliasson, KDU och Sara Skyttedal.
Rikspolischefen: Sverige har god beredskap
Sveriges terrorberedskap är god i storstäderna, men polisen skulle ha bekymmer med att hantera stora, samordnade attacker. Det säger rikspolischef Dan Eliasson i Ekots lördagsintervju. Liberalernas rättspolitiske talesperson, Roger Haddad, efterfrågar bättre beredskap i Sverige.