Debatten

Vem är nättroll – och 7 andra saker du inte vågat fråga

Stjäl Facebook-tester dina hemligheter? Lever du i en filterbubbla? Och hur hänger det hela ihop med Donald Trump och Ryssland? Debatten om Facebook är inte alltid helt lätt att begripa. Här reder SvD ut de viktigaste begreppen du behöver ha koll på.
Läs mer om Donald Trump, Facebook, Ryssland och SvD.

Allehandas Katarina Östholm prisas av LRF: "Viktigt att landsbygdsfrågor uppmärksammas"

Vår krönikör Katarina Östholm belönas av LRF som Årets kommunikatör. Hon får utmärkelsen för sina skarpa formuleringar i debatten om att hela Sverige ska leva.
Läs mer om Katarina Östholm, LRF och Sverige.
Johan Hilton: Kalla mig troskyldig – men jag önskar att vi började prata med varandra
I föreställningen Laramie project på Kulturhuset Skärholmen utspelar sig ett vidöppet samtal om hat, homofobi och samhället. Det befinner sig ljusår från den polemiska debatten på sociala medier.
Nordebo: Lita på den fria debatten, i övertygelse och ödmjukhet
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten. Nordebo: Lita på den fria debatten, i övertygelse och ödmjukhet Opinionskrönikor.
Läs mer om Opinionskrönikor.

Anders Ekblom: Nyansera bilden av NKS

DEBATT. Karolinska universitetssjukhuset är framstående och högpresterande. När en del av sjukhuset nu flyttar in i en ny byggnad i Solna framkommer mycket kritik. Det är bra med granskning, men vi vill nyansera bilden och vidga debatten, skriver Anders Ekblom, ordförande i sjukhusets styrelse.
Läs mer om Solna.
"Full patte"-systrarna predikar för redan frälsta
På teatern verkar valåret hittills som hetast. Gävle har nyss fått tre politiska föreställningar från Folkteatern Gävleborg. Nu kommer Familjen Kaos och lägger sig i debatten.
Regeringen avfärdar domstolarna - ensamkommande ska inte behöva styrka identitet
Ensamkommande i riksdagshuset lyssnar på debatten om situationen för just ensamkommande.
Räntor och valutor: Överenskommelse om brexit lyfter pundet
Europeiska statspappersräntor steg svagt på måndagen, euron handlades samtidigt högre mot dollarn efter rapporter om att ECB skiftar över debatten mot den förväntade räntebanan när även de mest duvaktiga ledamöterna accepterar att obligationsköpen bör avslutas i år.
Läs mer om ECB.
Centern vill bredda debatten - och kulturen: "Är så mycket mer än ett hus"
Kulturen i Örnsköldsvik kan inte bara handla om ett - eventuellt - nytt kulturhus. Det anser Centerpartiet, som vill att diskussionen och debatten breddas. - Vi måste angripa frågan på ett bredare sätt.
Läs mer om Centerpartiet och Örnsköldsvik.
S har gått vilse i debatten om religiösa friskolor
Att Socialdemokraterna går till val på att förbjuda konfessionella friskolor är anmärkningsvärt och illavarslande.
Kommunistiska partiet kuppade Nordeas bolagsstämma
Förra veckan höll storbanken Nordea bolaggstämma på Grand Hôtel i Stockholm. Under stämman klubbades Nordeas flytt till Helsingfors igenom, och debatten kom till stor del att handla om innebörden av flytten.
Läs mer om Grand Htel, Nordea och Stockholm.
Lina Lund: Frågan det är tyst om i den tyska debatten
BERLIN. Gesinnungskorridor är tyskans motsvarighet till svenskans åsiktskorridor. Och det finns en fråga som nästan ingen vågar lyfta i den tyska debatten.
Segregationen tynger framgångsrikt Göteborg
Göteborg har problem, men staden har lämnat den ekonomiska krisen bakom sig. Efter att Moderaterna gjorde en kontroversiell film går debatten hög om tillståndet i Göteborg. Enligt ekonomhistorikern Jan Jörnmark är det viktigt att återerövra centrum för att förhindra att Göteborg glider ännu mer isär.
Döm inte ut Arbetsförmedlingen på fel grunder
Min bedömning är att moderniseringen av Arbetsförmedlingen nu har kommit halvvägs. Ett stort förändringsarbete har gett resultat – därför är det viktigt att debatten om Arbetsförmedlingen inte fastnar i ett samtal om gårdagens myndighet. Det skriver Mikael Sjöberg, generaldirektör hos Arbetsförmedlingen.
Ser du förändringen i de välkända loggorna?
Det är några av världens mest kända varumärken som också innehåller människohuvuden och ansikten.Nu har en grupp organisation gjort om dem – och får starka reaktioner.Kreativt, tycker någon – Meningslöst, det är inte detta som behövs, tycker en annan - och debatten går hetSer du vad de ändrat?
Läs mer om Meningslöst.
Böneutrop är inte segregerande
America Vera-Zavala tycker att den pågående debatten om böneutrop är närmast parodisk.
Peter Wolodarski: Mellanmjölken blir sällan en toppnyhet
Utvecklingen i samhället är en blandning av positivt och negativt. Men det är inte nyanserna som får störst uppmärksamhet i debatten. I flera månader har DN intensivt undersökt styrningen av Nya Karolinska. Allvarliga problem har avtäckts, internutredningar har satts i gång, höga chefer har slutat.
Läs mer om Nya Karolinska.
Mellan raderna på samhällskontraktet
I alla möjliga sammanhang talas det numera om samhällskontraktet. Men ordet används i debatten långt från dess idéhistoriska betydelse. Foto: Wikipedia Leviatan - envåldshärskaren som stoppar allas krig mot alla.
Miljöskäl talar för mer begränsad invandring
Viktiga perspektiv saknas i debatten om migration och invandring. Ett lands befolkningspolitik får stora konsekvenser för miljöfrågor som konsumtion, resursförbrukning, utsläpp av växthusgaser och exploatering av natur, skriver flera professorer och forskare.
Isabella Lövin: Vi behöver verkligen inte flyga fem gånger om året för att uppleva avkoppling
Den växande debatten om flygets klimateffekter ger hopp till Miljöpartiet i opinionskrisen. Språkröret Isabella Lövin vill att människor ska resa långsammare eller kortare. – Vi behöver inte åka så långt varje gång vi vill ha en solsemester, säger hon.
Läs mer om Miljöpartiet.
SvD:s juridikexpert prisad: Vill bidra till att riva murar
Han räds inte kontroversiella frågor, är engagerad i den allmänna debatten och sprider juridiska och rättsvetenskapliga perspektiv. För detta prisas SvD:s medarbetare Mårten Schultz.
Läs mer om Mårten Schultz.
Stina Haglund vill bredda kulturhusdebatten: "Det är helt avgörande för om folk vill bo i Ö-vik"
Debatten kring det nya kulturhuset måste breddas och tas till en ny nivå. Det anser Företagarna i Örnsköldsviks ordförande Stina Haglund. - Det finns en risk att Örnsköldsvik självdör om vi bara fokuserar på hockey och industrin.
Räds inte religionerna – de håller oss samman
I debatten om böneutrop och konfessionella friskolor utmålas allt oftare religionen som ett hot mot samhällsbygget.Joel Halldorf skriver om varför vi tvärtom borde se tron som en väg till demokratins dygder.
Arkitekterna: Gör hockeytemplet till ett kulturpalats i Örnsköldsvik - så här kan det se ut
Angående debatten om ett kulturhusbygge i Örnsköldsvik. Utredningsförslaget för byggande av ett nytt hus för kulturen i vår stad ger verkligen ett ambitiöst intryck.
Läs mer om Örnsköldsvik.