Debatten

Rapace stod emot Weinstein: Jag är inte till salu

Noomi Rapace tycker kvinnornas ansvar saknas i debatten efter #metoo: Många kvinnor har spelat spelet och klättrat. De har varit delaktiga i gamet och använt det till sin fördel. Det säger den svenske skådespelaren som är aktuell i nya Netflix-filmen Bright.

Viktor Barth-Kron: Vi måste prata om pratandet i politiken

För några veckor sedan gav sig arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) in i Metoo-debatten. Alla berättelser om övergrepp var, menade hon, ett tydligt exempel på varför anställningsskyddet måste stärkas, och inte försvagas, som de borgerliga och SD vill.
En kultursyn som väjer för samhällsproblem
Ludwig Schmitz svarar Victor Malm i debatten om Krisgruppen och övergreppen.
Läs mer om Krisgruppen och Victor Malm.
Internt bråk i Norge – efter svenska orden
Inkomstskillnaderna mellan manliga och kvinnliga idrottare är en fråga som delar Sport-Norge.Men skidskytten Johannes Thingnes Bö tycker att debatten är överdriven.– Här måste vi ha fakta, säger Thingnes Bö till NRK.
Läs mer om NRK, Norge och Sport-Norge.Men.

Fullbokade scheman fick politikerna att rata Metoo-debatten

Fullbokat i kalendern är den främsta orsaken till att flera manliga politiker uteblev under Metoo-debatten, enligt flera gruppledare i riksdagen. – Ledamöterna har fullt upp runt om i landet, säger Christer Nylander, gruppledare för Liberalerna i riksdagen.
Anita Goldman: Alla har åsikter men ingen tar ansvar för Jerusalem
Brösttonerna och självrättfärdigheten dominerar den nya debatten om Jerusalem. Få tar de hårt prövade människorna i staden på allvar. Jerusalem bör vara en delad stad, skriver Anita Goldman.
Läs mer om Anita Goldman och Jerusalem.
Är biobränsle lösningen?
Debatten om dieselbilarnas vara eller icke vara dominerar bildebatten. Samtidigt går utvecklingen av syntetiska bränslen snabbt.
Debatten är för alla er kvinnor som vittnat
På begäran av Vänsterpartiets riksdagsgrupp pågår just nu en debatt i riksdagen med anledning av metoo-uppropen. Jämställdhetsminister Åsa Regnr har också bjudit in initiativtagarna till de olika metoo-uppropen. Bland annat ska den rådande tystnadskulturen diskuteras och vilka möjligheter som finns att ta metoo vidare. Se tv-sändningen här.
Live: Metoo debatteras i riksdagen
På begäran av Vänsterpartiet håller riksdagen debatt om Metoo. Följ debatten direkt med start 9.00.
Läs mer om Metoo och Vänsterpartiet.
Metoo debatteras i riksdagen
I dag måndag håller riksdagen en debatt med anledning av Metoo-rörelsen om sexuella trakasserier. Utspel om vad som bör göras politiskt mot övergreppen har kommit från bland annat Vänsterpartiet och Centern inför debatten. DN.se direktsänder debatten i webbteve.
Mattias kan förlora sina assistenter
Anna Eklund Tarantinos son har Downs syndrom och är dessutom autistisk.Nu riskerar Mattias, 23, att förlora sina två personliga assistenter – något som skulle få förödande konsekvenser för hans liv.– Alternativet är fastspänning och att droga ner honom. Detta är extremt ångestladdat. Jag har ont i magen hela tiden, säger mamma Anna.Minister Åsa Regnr menar att debatten om LSS går åt fel håll.– Det är inte en utveckling som regeringen önskar, säger hon i ett uttalande.
Läs mer om Anna.Minister.
Lasse Swärd: Hallå biltillverkare — lär av lastbilarna!
Platsen är Scanias motorlabb i Södertälje. Björn Westman, ansvarig för motorutveckling, har gjort en dragning om hur effektiv avgasreningen är i Scanias lastbilar. På frågan om hur han ser på debatten om dieselbilar tar han ett djupt andetag och säger: -Jag finner den olycklig. Jag är mer orolig för glaciärerna än för Nox.
Läs mer om Nox och Södertälje.
Matilda Gustavsson: Sexuell skam har alltid klibbat sig fast vid kvinnor
Nu har debatten börjat om hur skammen kan flyttas från offer till förövare.
Influensavaccinet – är det värt pengarna?
Vaccinera eller inte vaccinera mot influensan? Det tycks vara frågan för många av debatten på sociala medier att döma. Biter det verkligen? Är det värt pengarna och hur är det med biverkningar? SvD:s Henrik Ennart hjälper dig att reda ut några frågetecken.
Alla har rätt och alla har fel i debatten om vinster
Både Moderaterna och Vänsterpartiet är övertygade om att de har opinionen med sig när de vill ha mer respektive mindre vinster i välfärden. Faktum är att båda har rätt.
Läs mer om Vänsterpartiet.
Lo Kauppi: Var är Sveriges svar på Ridley Scott i Metoo-debatten?
Även männen måste börja agera i #metoo-debatten. Och farliga män måste bort från arbetsplatserna, skriver regissören Lo Kauppi.
Anders Borg varnar för EU:s bankunion
Sverige bör inte gå med i EU:s bankunion, anser förre finansministern Anders Borg som varnar för nästa finanskris. Efter sin egen kris i somras är han åter aktiv i debatten.
Kvinnorna som kan utmana Trump i valet 2020
#Metoo-debatten kan få långtgående politiska konsekvenser i USA. Att flera ledande Demokrater anklagas för sexuella trakasserier ökar sannolikheten att partiet återigen nominerar en kvinna för att utmana Donald Trump om presidentposten 2020.
Läs mer om Demokrater, Donald Trump, Trump och USA.
Regeringen bör ta Svanen i örat
Svanens företrädare kommer med häpnadsväckande påståenden i debatten kring GMO. Det är inte rimligt att Nordens officiella miljömärkning gör sin egen tolkning av vetenskaplig konsensus, skriver professor Stefan Jansson i en slutreplik.
Läs mer om GMO, Stefan Jansson och Svanen.
Här friar ledamoten – mitt under debatten
Mitt under en debatt att legalisera samkönade äktenskap i Australien tar en av ledamöterna tillfället i akt. Rösten den spricker när han friar till sin pojkvän.
Läs mer om Australien.
Politiker friade under debatt om samkönade äktenskap
Mitt under debatten om samkönade äktenskap friade den australiensiske parlamentsledamoten Tim Wilson till sin partner – som gav ifrån sig ett högt ja.
Läs mer om Tim Wilson.
Det kommer foton på inzoomade könsdelar
Flera kända idrottsprofiler har vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp i samband med #metoo-debatten.Nu vill Viasat-profilen Ola Wenström ge sitt perspektiv – och hoppas kunna addera ytterligare en dimension till diskussionen.Man behöver inte vara kvinna för att uppfatta sunkiga värderingar och dåliga beteenden i grupp på en arbetsplats, eller som i sportens värld, i ett lag, skriver Wenström i en krönika på Svenska Dagbladet.
Carola: Vi ska hjälpa flyktingar – men värna vårt
Carola förstår rädslan i debatten, samtidigt är hon lättad över regeringens besked i frågan om de ensamkommande afghanska ungdomarna. – Jag tycker att vi ska värna det Sverige har och inte bli så neutrala att vi suddar ut oss själva.
Läs mer om Sverige.
Ygemans passning till Göran Persson
Den tidigare statsministern Göran Persson har tidigare kritiserat politikernas agerande under flyktingkrisen 2015. Bland annat menar han att den var orealistisk och naiv. Nu, i tidskriften Kvartals podd Fredagsintervjun, får han svar på tal av partikollegan Anders Ygeman (S).– Efterklokheten är den exakta vetenskapen. Jag saknade han och andras röst i den debatten då, säger han.