Det

Nytt beslut i Finland: Starköl i matbutiker

Starköl får säljas i detaljhandeln.Det beslutet togs av Finlands riksdag – efter en jämn omröstning, skriver Yle.Lagen träder i kraft redan vid årskiftet.
Läs mer om Finland och Yle.Lagen.

Jag vet inte riktigt varför det blir så här

TOBLACH/STOCKHOLM. Det blev en dyster svenskafton i herrarnas 15 kilometer fritt i Toblach.Daniel Rickardsson blev bästa svensk först på 19:e plats - och Marcus Hellner missade världscuppoäng sedan han slutat 33:a.– Det är inget vidare just nu, säger Marcus Hellner.
Läs mer om Toblach.Daniel.
Sten, 104, fann kärleken – är nyförlovad på äldre dar
Sten Bolling har levt ett händelserikt liv och blivit en stor profil på länets dansbanor.104-åringens goda hälsa får läkarna att höja på ögonbrynen.Nu är Sten dessutom nyförlovad med sin partner Solveig, 72.– Det var en jättebra kväll, säger Sten.Som visar att det aldrig är för sent att finna kärleken.
Läs mer om Solveig, Sten och Sten.Som.
Anders Ygeman briljerar i köket med eget recept
Knäck, ischoklad, mintkyssar och tryffel tillhör klassikerna.Mitt i julstressen bjuder Anders Ygeman på en hemsnickrad variant till godisbordet:Chokladdoppad smörkola med havssalt.– Jag har genom många misslyckaden kommit fram till att det här är ett bra recept, säger den förre inrikesministern till Expressen.
Läs mer om Expressen.

Evelyn Schreiber: Tillfälliga bidrag är inte svaret för kvinnor på flykt

Det räcker inte att slentrianmässigt lova mer pengar till tjej- och kvinnojourerna, som ett enkelt sätt att komma med konkreta förslag och plocka politiska poäng.
Usel på träningen – i dag slog Svindal till
Det blev dubbelt norskt i störtloppet i Val Gardena. Aksel Lund Svindal vann 59 hundradelar före Kjetil Jansrud.
Yung Lean tar ett nytt kliv
Den nya, självutlämnande Yung Lean syns till en början inte till på Nobelbergets scen. Det är rivigt, upphackat och kaxigt. Men snart överskrids den ironiska personan.
Läs mer om Yung Lean.
Kallas makalösa lön efter succn
TOBLACH/STOCKHOLM. Dominans i skidspåret sedan den 17 november.Och det syns också i lönekuveret. På en månad har Charlotte Kalla kört ihop en helt bisarr månadslön.En viktig inkomst för den fortsatta OS-satsningen.– Ja verkligen, men det är inte det som motiverar mig, säger Charlotte Kalla.
Fortsatt blixthalka – bilar i kollision
Två bilar har kolliderat i en trevägskorsning mellan Munkedal och Hedekas. Trafiken påverkas.– Det finns inga personskador och de inblandade personerna är ute ur bilarna, men trafiken längs vägen påverkas. Det är än så länge oklart kring hur mycket, säger Mikael Gard, insatsledare för räddningstjänsten i Bohuslän.
Läs mer om Bohuslän, Mikael Gard och Munkedal.
Efter attacken mot synagogan: Antisemitismen är ett gift
Förintelseöverlevande Hdi Fried och Emerich Roth belönas med Olof Palmepriset samtidigt som antisemitismen åter gör sig tydligt påmind. – Det behövs kunskap, kunskap, kunskap. Både i det offentliga samtalet och i skolan, säger Ingrid Lomfors, chef för Forum för levande historia.
Gustav Vasas fel att Hötorget blev Hötorget
Har det någonsin sålts hö ens på Hötorget? SvD Näringsliv publicerar i samarbete med Centrum för Näringslivshistoria en julkalender som sätter fokus på några av nyckelplatserna i Stockholms utveckling. Del 16 av 24: Hötorget.
Invandrare måste minska konflikter från Mellanöstern
Att attackera judar är att angripa Sverige.Det säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).– Vi ska förstärka Säkerhetspolisen och skyddet till trossamfunden.
Kändisparet chockade: Vi är släkt
Joakim Jockiboi Lundell och Jonna Lundell är Youtubekändisar, gifta – och släkt.Jonna Lundell skriver om chocken efter beskedet på sin blogg:Shit när jag fick höra det så blev jag helt stel. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta vi skulle ju liksom GIFTA oss om TVÅ VECKOR!!?
Skrattar av chocken: Detta vi varnat för
Sydkorea är ett nytt inslag i Channel One Cup inför OS på hemmaplan.Mot Sverige gjorde de exakt likadant som senast mot Finland - tog ledningen, inför chockade åskådare på läktarna - som inte trodde sina ögon.– Det var det här vi varnade för, säger C Mores kommentator Björn Olden.– Jag är inte alls förvånad, säger förbundskapten Rikard Grönborg.
Tre kronor slog Sydkorea – men utan att övertyga
Tre kronor gjorde sitt jobb och vann mot Sydkorea i Channel One cup i Moskva med 5-1 (0-0, 3-1, 2-0). Men det krävdes ett sydkoreanskt mål för att svenskarna skulle vakna till liv. Nu väntar Tjeckien i den sista landskampen före OS i Pyeongchang.
KTH-forskaren: Risk att AI förstärker könsnormer
Män som rekryterar män. Det är den historiska data som artificiell intelligens har att utgå ifrån när företag använder tekniken för att hitta sin nästa vd, menar KTH-forskaren Anna Felländer. Hon vill nu lansera en hållbarhetsmärkning för AI.
Felbyggda badrummen ska åtgärdas – störningar väntas
Swedish Hospital Partners och byggjätten Skanska lovar nu att åtgärda samtliga badrum på Nya Karolinska i Solna. I den inflyttade delen av sjukhuset kommer vården att drabbas av störningar. Nästan alla badrum är felbyggda där det bildas vattensamlingar på golven när duscharna används.
Läs mer om Nya Karolinska, Skanska och Solna.
Vårdpersonalens upprop mot sexuella trakasserier: Det är nog nu!
1.309 vårdanställda har samlats under hashtaggen #nustickerdettill för att visa att de har fått nog av sexuella trakasserier.
Thomsen vill se Sverige förlora bronsmatchen
Hamburg. För tre år sedan förde hon Sverige till EM-brons. Nu vill hon spela bort Sverige från VM-brons. Söndagens blir lite speciell för Nederländernas förbundskapten Helle Thomsen. – Jag hoppas alltid det bästa för Sverige men nu hoppas jag det bästa för Holland. Efter matchen hoppas jag det bästa för Sverige igen, säger Thomsen leende.
Norska varningen: Sov gott i natt...
STOCKHOLM/TOBLACH. Charlotte Kalla tog tredje världscupsegern för säsongen över 10 kilometer fritt i Toblach.I morgon går hon ut i tät – och då varnar norskorna för en intensiv jakt.– Det kommer bli en jakt och vi hoppas krossa henne i spurten, säger Ragnhild Haga.
Läs mer om Ragnhild Haga och Toblach.I.
Jag väntar varje dag på att de ska hitta mig och döda mig
– Om de vill döda mig så gör de det. De kan hitta mig var som helst, också i mitt nya hemland, säger tjetjenska Said. Han är homosexuell och fruktar för sitt liv efter att president Kadyrov satte igång utrensningar mot homosexuella i våras. Nu väntar han på asyl i ett EU-land. Samtidigt fortsätter utrensningarna mot tjetjenska homosexuella med oförminskad kraft.
Läs mer om EU-land, Kadyrov och Said.
Rättvisan ett lotteri när unga begår grova brott
Lokalpolitiker kan avgöra om rättvisa ska skipas när det gäller brottslingar under 15 år. Är det rimligt och konstitutionellt, undrar kammaråklagare Klas Lundgren.
JUST NU: Kalla tar ny seger!!!!!
TOBLACH/STOCKHOLM. Charlotte Kalla har gjort det - igen.På favoritdistansen över 10 kilometer fritt i italienska Toblach tog hon säsongens tredje världscupseger med minsta möjliga marginal mot norskan Ragnhild Haga.– Hon disponerar krafterna på ett perfekt sätt, säger Mathias Fredriksson i SVT.
Läs mer om Ragnhild Haga, SVT och Toblach.
Brandmännen Daniels rädsla i halkan på E6
Räddningstjänsten ryckte ut till olyckskasoet på E6 för att rädda liv och försöka garantera säkerheten på vägen.De kunde själva ha råkat riktigt illa ut.– Man blir lite spak när man hör bilar med låsta hjul och ser hur det flyger gnistor från dubbdäcken, säger insatsledaren Daniel Axelsson.
Läs mer om Daniel Axelsson.
Sjöström snabbast i försöken Jag vill visa vem som är fjärilsimsdrottningen
Köpenhamn. Sarah Sjöström strök sig från 200 meter frisim för att kunna visa klassen på sin paraddistans på 100 meter fjärilsim. Det resulterade i att hon hade den klart snabbaste tiden i försöken. – Jag vill visa vem som är fjärilsimsdrottningen, säger Sarah Sjöström med ett leende.
Läs mer om Jag och Sarah Sjöström.