Dieselbilar

Stockholm har tagit ett stort steg mot nya miljözoner och dieselbilsförbud

Stockholm har tagit ett stort steg för att införa ett förbud mot vissa dieselbilar och äldre bensinbilar. De så kallade miljözonerna finns med i höstens budget, skriver Aftonbladet. Alla partier i kommunstyrelsen står bakom att vi vill ha miljözoner som ett redskap att använda. Alla vill ha den möjligheten. Vi måste få ordning på Stockholmsluften, säger trafikborgarrådet Daniel Helldn (MP) till tidningen. Han har tidigare varnat stockholmarna från att köpa dieselbilar och nu går han ut med samma varning igen. Men exakt när miljözonerna träder i kraft är oklart – det kan bl

Försäljningen av begagnade dieselbilar ökar trots dieselbilsdebatt

Debatten om ett dieselbilsförbud har splittrat svenskarna i valet av ny bil. Intressant nog slår försäljningen av begagnade dieselbilar rekord.
Volvos svar på dieselkritiken: Bilarna är certifierade och lagliga
XC90 med D5-motorn var en av de smutsigaste bilarna i ett utsläppstest som gjordes av tyska auto motor und sport tidigare i år. Volvo valde länge att inte kommentera resultatet alls, en strategi som fick hård kritik. Nu har dock Volvo svarat på många av våra frågor. Här kommer svaren. Först, en kommentar kring de utsläppsvärden som auto motor und sport och Emission Analytics har fått fram på Volvos nya dieselbilar, exempelvis XC90 D5 med ett NOx-utsläpp på 878 mg/km? Först och främst, Volvo Cars fuskar aldrig kring avgastester eller lagstiftning. Har aldrig gjort, och kommer aldrig att göra. De tes
Läs mer om D5-motorn, NOx-utsläpp och Volvo.
Så tycker svenska folket om dieselförbudet
Försäljningen av begagnade dieselbilar ökar medan allt fler nybilsköpare väljer bort dieslarna.Och det är främst unga i storstäderna som är positiva till ett förbud.Det visar en ny undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av bilhandelsplatsen KVD Bilpriser.
Läs mer om Kantar Sifo.

Så hög blir skatten med nya bonus/malus – törstiga fossilbilar ligger sämst till

Om några månader höjs skatten ordentligt för många vanliga bensin- och dieselbilsmodeller. Det nya bonus/malus-systemet som införs den 1 juli 2018 innebär också att elbilsrabatten höjs till 60.000 kronor. Branschorganisationen Bil Sweden har räknat ut hur mycket högre – eller lägre – skatten blir för några av Sveriges vanligaste bilmodeller. Den så kallade malusskatten gäller i tre år, men även efter det kan fordonsskatten bli högre än idag. Drabbar bara nya bilar Skatten påverkas inte för bilar som rullar på vägarna redan idag. Skatten börjar alltså g
Läs mer om Skatten.
Nya siffror: Volvo XC60 i topp – ny kombi utmanar bland laddhybriderna
Trots att bilförsäljningen faktiskt gick ned med 1,9 procent i september tror branschorganisationen Bil Sweden på all time high för 2017. Låga räntor, köpstarka hushåll och stark arbetsmarknad gör att fler köper bil. Kanske väljer en del bilköpare också att slå till nu, i god tid innan det nya bonus/malus-systemet införs den 1 juli 2018. Det innebär att många toppsäljande bensin- och dieselbilar får ordentligt mycket högre skatt. Det säljs fortfarande betydligt fler bensin- och dieselbilar än elbilar och laddhybrider, men supermiljöbilarna ökar ändå med 38 procent
Läs mer om Bil Sweden.
Nu har det hänt: Bensinbilarna kör om dieselbilarna i Europa
Dieselbilar har under många år haft ett starkt grepp om bilköparna i Europa. Men det kan vara på väg att ändras. För första gången sedan 2009 såldes fler bensin- än dieselbilar under årets första sex månader, enligt siffror från ACEA, bilbranschens egen organisation. Bensinbilarna ökade med nästan tio procent jämfört med samma period förra året. En anledning kan vara att det pratas mer och mer om förbud mot dieselbilar, även om förbuden nästan alltid gäller äldre dieselbilar. Första halvåret förra året stod dieselbilarna för 50,2 proc
Läs mer om Europa.
Nytt dråpslag mot dieselbilarna
Höga utsläpp från dieselbilar har blivit en sanning de senaste åren.Men en ny studie visar att utsläppen varit ännu högre än befarat.– Dieselbilens verkliga utsläpp är en högaktuell fråga – nu närmast inför höstens omröstning i EU-parlamentet av EU:s nya avgaslagstiftning, säger IVL:s utsläppsexpert Åke Sjödin.
Läs mer om EU-parlamentet och Åke Sjödin.
Intresset för diesel rasar – fler vill ladda bilen
Laddhybrider och elbilar – det är vad svenska bilköpare efterfrågar.Samtidigt sjunker intresset för dieselbilar.En ny undersökning från eCar Expo visar också på skillnader mellan kvinnor och män.
Läs mer om Expo.
Bilbransch i kris het fråga i tyska valet
Körförbud för dieselbilar och stopp för nya bilar med förbränningsmotorer senast 2030. Dieselskandalen och bilindustrins framtid har seglat upp som en het fråga inför förbundsdagsvalet i helgen. I tyska Sindelfingen, där Mercedes-Benz har sin största fabrik, finns en gnagande oro för framtiden.
Läs mer om Mercedes-Benz och Sindelfingen.
Återkallade VW-dieselbilar stjäls från parkeringen
Bilar för mångmiljonvärden har försvunnit från VW/Audis förvaring vid gamla idrottsarenan i Michigan.
Läs mer om Michigan.
Klart för nya miljözoner i Sverige – dieselbilar kan förbjudas redan 2020
Regeringen meddelar att kommuner får rätt att införa miljözoner för lätta fordon. Ett förbud för dieselbilar kan träda i kraft redan 2020.
Läs mer om Sverige.
Nu får Stockholm införa miljözoner mot dieseln
Nu får Stockholm grönt ljus av regeringen att införa miljözoner. Trafikborgarråd Daniel Helldn (MP) hoppas att förbud mot äldre dieselbilar kan införas redan 2020.
Läs mer om Stockholm.
Kina planerar förbud mot bensin- och dieselbilar
Kina har sedan tidigare hårda kvoter för elbilar.Men landets transportminister vill ta nästa steg mot ett miljövänligare samhälle.Nu planerar han ett totalförbud mot bensin- och dieselfordon, uppger Bloomberg.
Läs mer om Bloomberg.
Förbud mot fossilbilar skakar branschen
Höstens stora bilfest i Frankfurt i Tyskland kunde inte fått en mörkare inramning: Kina, världens största enskilda nybilsmarknad, signalerar ett kommande förbud för bensin- och dieselbilar.
Läs mer om Frankfurt och Tyskland.
Kina ska förbjuda fossilbilar
Höstens stora bilfest i Frankfurt i Tyskland kunde inte fått en mörkare inramning: Kina, världens största enskilda nybilsmarknad, signalerar ett kommande förbud för bensin- och dieselbilar.
Läs mer om Frankfurt och Tyskland.
Peugeot och Citroën anklagas för avgasfusk i två miljoner dieselbilar
Enligt tidningen Le Monde har en fransk utredning funnit olaglig programvara i motorstyrningen till 1,9 miljoner dieselbilar hos PSA, alltså varumärkena Peugeot, Citroën och DS. Om uppgifterna är riktiga riskerar PSA fem miljoner euro i böter. Det är generaldirektoratet DGCCRF (Direction gnrale de la concurrence, de la consommation et de la rpression des fraudes), som hanterar konsumentfrågor och bedrägeri, som undersökt uppgifterna om avgasfusk. Misstankarna är inte offentliga ännu, men enligt källor till Le Monde finns det uppgifter som pekar mot att även PSA fuskat med motorstyrningen till sina dieselmodeller – på
Läs mer om Le Monde, PSA och Peugeot.
En miljon dieslar i trafik med usel avgasrening
Det finns drygt 1,6 miljoner dieselbilar i trafik i Sverige. Endast en tredjedel av dem har den högsta avgasreningen Euro 6. Utsläppen från dieslar i lägre Euro-klasser spyr ut skadliga avgaser långt över gällande krav, enligt en färsk trafikstudie av IVL. Det finns över en miljon sådana bilar i trafik.
Läs mer om Euro, Euro-klasser, IVL och Sverige.
Rekordmånad i bilhallarna – men färre dieselbilar
Den heta svenska bilmarknaden glöder.Plus närmare tio procent i augusti betyder nytt rekord.Andelen dieselbilar sjunker och efterfrågan på laddbara bilar ökar.
Flera biltillverkare misslyckas totalt i dieseltest – Volvo ligger illa till
Det senaste utsläppstestet från tyska ADAC är ingen rolig läsning för den som trodde alla nya dieselbilar var rena. Trots att bilarna klarar Euro 6-kraven spyr många av dem ut farliga kväveoxider. De tyska biltillverkarna lyckas allra bäst i testet. BMW- och Minikoncernen, Volkswagengruppen (med Audi, Seat och Skoda) och Mercedes hamnar högst upp med bara marginella skillnader. Men Volvos bilar släpper i genomsnitt ut mer än dubbelt så mycket som de bästa märkena. Allra värst är Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Renault och Dacia. Och det här är inte första gången som Renault visar usla resultat i utsl&
I ett hållbart Stockholm får inte dieselbilen plats
Årets stora politikerdebatt på plattan om ett hållbart Stockholm handlade lika mycket om stadsbyggnad, förtätning och segregation som klimat. Klart är att äldre dieselbilar portas från Stockholms city efter 2020 – yngre bensinbilar är dock välkomna, enligt trafikborgarrådet.
Läs mer om Stockholm.
Nya greppet: Rabatt på bilköpet – om du byter in en gammal och smutsig
Gamla dieselbilar har snabbt fått dåligt rykte. Dieselskandalen har inneburit att många bilköpare funderar på vilket bränsle nästa bil ska drivas av, och debatten om dieselförbud i vissa storstäder har gjort att fler ifrågasätter dieseltekniken. Dieselförbuden gäller oftast äldre bilar som klarar Euro 4-utsläppskraven. För att få fler bilägare som har en gammal och smutsig bil att byta till en nyare bil med lägre förbrukning, eller en hybrid- eller elbil, lanserar nu flera biltillverkare rabatter på mer klimatsmarta bilar om köparen samtidigt byter in en gammal bil. Det råder mi
Läs mer om Euro.
600.000 dieselbilar uppdateras i Österrike
Österrikes regering har nått en uppgörelse med billtillverkare om att uppdatera mjukvaran i 600.000 dieselbilar för att minska utsläppen. Nyligen träffades ett liknande avtal i Tyskland, som omfattar 5,3 miljoner fordon.
Läs mer om Tyskland och Österrike.
Trots hotet om förbud – dieseln populäraste begbilen
Många vill förbjuda äldre dieselbilar och nybilsförsäljningen av dieslar minskar.Men i beghandeln står sig dieseln bra, trots att begbilshandeln backar för första gången på fem år.
Dieselförbud i Stockholm - så vet du om din bil klarar det
Från och med 2020 kan det råda dieselförbud i Stockholm.I så kallade miljözoner kan visa typer av dieselbilar då vara förbjudna att köra.Så här vet du om din bil klarar dieselförbudet.
Läs mer om Stockholm och Stockholm.I.