Dna

Dansk DNA-träff hjälper svensk mordutredning

En DNA-träff från Danmark kan sätta ny fart på utredningen av mordet på en en 26-årig man på Varbergsgatan i Helsingborg i september 2016.– Just nu har vi inget att utreda. Vi avvaktar besked om vad detta handlar om, säger kommissarie Kent Persson vid Helsingborgspolisen.
Genväg till framtiden: Ska han ge oss evig ungdom?
Han är professorn som vill återskapa mammuten, vända åldrandet och göra dna-modifiering till en hobby. DN har mött George Church, genteknikens stjärnforskare.
Läs mer om George Church.
Tv-recension: Höstens mest laddade serie bär ett blodstänkt förkläde
Margaret Atwoods Alias Grace har förvandlats till en lågmäld, laddad och fascinerande miniserie på Netflix. Helena Lindblad ser en spöklikt aktuell kvinnoskildring som delar DNA med HBO-serien The handmaid's tale.
Läs mer om DNA och Netflix.

Magnus Hedmans plan: Använda Zlatans DNA

Ett decennium har gått sedan Magnus Hedman lade målvaktshandskarna på hyllan, nu åker labbhandskarna på i stället. Med den nya titeln DNA-entreprenör har målvaktsikonen hittat en affärsid som knyter an till den forna karriären.– En produkt som i princip har samma affektionsvärde som att din idol har burit den, till exempel en matchtröja i fotboll, säger Magnus Hedman till Breakit.
Läs mer om Breakit.
Åttaårig flicka våldtagen – nu ska 100 män topsas
För 22 år sedan våldtogs och misshandlades en åttaårig flicka svårt i Billdal, utanför Göteborg.100 namn på en lista återstår att DNA-testa för polisen.Men snart rinner tiden ut för att lösa brottet -och polisen efterfrågar allmänhetens hjälp med tips.–Det börjar bli bråttom, säger Anders Eriksson, chef för Kalla fall-gruppen i Göteborg.
Språkkrönika: Orden kom med stridsyxingar
SPRÅKKRÖNIKA. Vet du varför du säger just ett, två, tre? Bättre metoder för att analysera fossilt dna håller just nu på att kasta nytt ljus över vår tidiga historia och då även vår språkhistoria.
Marwa, 10, ska utvisas till Marocko – helt ensam
Tioåriga Marwa Maaraouat riskerar att utvisas ensam. Hon tvingas i så fall lämna sin mamma och sina syskon i Sverige.Trots att DNA visar att hon är sin mammas dotter anses hennes identitet inte vara fastställd – och nu tvingas familjen planera en kostsam resa i ett sista försök att hålla familjen samlad.– När mina klasskompisar fick veta att jag måste flytta så grät och kramade de mig, säger Marwa.
Läs mer om DNA, Marocko och Marwa.
Mystisk kvinna på video i fallet med döda babyn
Efter fyndet av ett spädbarnsskelett i Köpenhamn har polisen nu efterlyst en kvinna som blivit filmad i närområdet.– Vi vill gärna prata med kvinnan på filmen. Och skulle någon veta vem hon är vill vi gärna höra ifrån dem, säger spaningsledaren Ole Nielsen vid Københavns Vestegns Politi.Barnets föräldrar ska kunna hittas eftersom rättsmedicinare har kunnat säkra DNA från skelettet.
Läs mer om DNA, Köpenhamn och Ole Nielsen.
Åtalas för åtta år gammal våldtäkt
En 33-årig man åtalas för att ha våldtagit en kvinna i Folkets park i Malmö för åtta år sedan. Mannen häktades för brottet i slutet av september i år, efter att hans dna matchat de fynd som gjordes i utredningen 2009, rapporterar Sydsvenskan.
Läs mer om Malmö och Sydsvenskan.
Åtalas för våldtäkt i park efter åtta år
En 33-årig Malmöbo åtalas i dag för en våldtäkt som skedde i ett buskage i Folkets park för åtta år sedanHan blev misstänkt efter att polis tagit hans DNA i samband med att mannen gripits tidigare i år för en grov misshandel.
Läs mer om DNA och Malmöbo.
Mörka valparna visade sig vara varghybrider
Den mörka pälsen förbryllade länsstyrelsen.Men nu har DNA-analys konstaterat att vargvalparna som fångades på bild tidigare i år är hybrider – en blandning mellan hund och varg.Det är det första konstaterade fallet i Sverige någonsin.– Det är så otroligt sällsynt, säger Johan Varenius, funktionschef på länsstyrelsen.
Läs mer om Sverige.
Blodspår på sågen kan avslöja Madsen
Fyndet av en såg i Kögebukten kan bli ett avgörande bevis mot Peter Madsen.Trots att sågen legat två månader i vatten kan en undersökning få fram DNA, fingeravtryck och blod.
Läs mer om DNA, Kögebukten och Madsen.
Linus Larsson: Det ska ge mig större muskler, säger han och trycker nålen i sin arm
Populärkulturen är som besatt av biologiska experiment som går fel. Därför kämpar verklighetens dna-mekaniker med sin image. Förra veckan drevs en av dem att sätta nålen i sin egen arm.
Sårbarhetsanalys i realtid – så blir it-säkerhet en del av Avanzas dna
Digitaliseringen medför nya möjligheter och tjänster. Men myntet har en baksida. Vi blir allt mer exponerade för hot, säger Avanzas cio Peter Strömberg.
Läs mer om Peter Strömberg.
Madsen ska dna-testas för andra olösta fall i Sverige
Peter Madsen som misstänks för mordet på svenska journalisten Kim Wall ska nu DNA-testas för andra olösta fall, rapporterar TV4. – Under november kommer vi köra alla mord vi inte fått träffar på mot danska register, även Peter Madsens, säger Mattias Sigfridsson, kriminalinspektör Skåne till tv-kanalen.
Läs mer om Kim Wall, Skåne, Sverige och TV4.
Peter Madsens DNA ska testas mot olösta mord
Danska Peter Madsens DNA ska testas mot olösta mord i Sverige, enligt TV4 Nyheterna.Madsen ska bland annat ha rört sig i Skåne.– Vi har något enstaka ärende med till synes liknande profil, säger Bo Lundqvist, chef för polisens cold case-grupp Skåne.
Läs mer om Bo Lundqvist, Skåne och Sverige.
Madsen ska dna-testas för andra olösta fall i Sverige
Peter Madsen som misstänks för mordet på svenska journalisten Kim Wall ska nu DNA-testas för andra olösta fall, rapporterar TV4. – Under november kommer vi köra alla mord vi inte fått träffar på mot danska register, även Peter Madsens, säger Mattias Sigfridsson, kriminalinspektör Skåne till tv-kanalen.
Läs mer om Kim Wall, Skåne, Sverige och TV4.
Man häktad för åtta år gammal våldtäkt
En man har häktats som misstänkt för en åtta år gammal våldtäkt i Malmö.Han kan kopplas till det misstänkta brottet genom DNA-spår, men han har inte funnits med i polisens register tidigare, eftersom han varit ostraffad.
Läs mer om Malmö.Han.
Häktad för åtta år gammal våldtäkt
En man har häktats som misstänkt för en åtta år gammal våldtäkt i Malmö. Han kan kopplas till det misstänkta brottet genom dna-spår, men han har inte funnits med i polisens register tidigare, eftersom han varit ostraffad.
Läs mer om Malmö.
5 filmer med dna i huvudrollen
28 dagar senare (2002) Danny Boyles skräckfilm brukar oftast sorteras in i zombiefacket men handlar om hur man i vetenskapliga experiment inympat gener som styr aggression i människor vilket får dem att bete sig som rabiessmittade djur som hjälplöst rusar fram på stadens gator styrda av sina mest blodtörstiga impulser.
Fiktionen älskar att dna-manipuleras
Dna-testet är snabbt på väg att bli den nya hälsokollen. Men den som studerat dna-manipulation i fiktionen hör varningsklockorna ringa. DN:s Kristofer Ahlström tog trots det en test för kulturens (och kanske hälsans) skull.
Amina Manzoor: Dna-teknikens möjligheter kräver etisk diskussion
Amina Manzoor om Dna-forsking.
Läs mer om Dna-forsking.