Dna

Gustaf Andersson: Revanschens kraft gav utdelning

Inom idrottslitteratur och idrottsfilmatiseringar är revanschen – och kraften att resa sig efter en förlust – ett återkommande tema. Att vinna – och att komma tillbaka som en vinnare – är ett av elitidrottens primitiva fundament och ingår i dess DNA.
Läs mer om DNA.

Konstnärens kropp grävs upp – för faderskapstest

Kvinnan som påstår sig vara Salvador Dals dotter har vunnit domstolsstriden.I dag grävs konstnärens kropp upp ur sin grav för att DNA-testas.– Jag vill bara veta sanningen, säger den påstådda dottern Maria Pilar Abel till Reuters.
Läs mer om Maria Pilar Abel.
Silvertejp hett spår i jakten på dubbelmördarna i Mantorp
Det har kommit in flera värdefulla tips efter att åklagaren på torsdagen efterlyste vittnesuppgifter om dubbelmördarna bakom dådet i Mantorp i början av juni. Silvertejpen som användes vid mordet och en raggarbil som synts på platsen kan bli avgörande ledtrådar – samtidigt ska polisen topsa upp emot 1.500 personer i en omfattande granskning av DNA-spår.
Läs mer om Mantorp.
Lena Andersson: Det sämsta från flera världar byggdes in i förortens dna
Villaområdets tristess och stadens existentiella råhet – den svenska förorten fick på många sätt det sämsta av två världar. Lena Andersson inleder en ny artikelserie om miljonprogrammen med en text om sitt Tensta.
Läs mer om Tensta.

Friad trots starkt dna-bevis

Vid ett villainbrott i Höllviken söder om Malmö lämnade tjuven blodsspår på flera platser i huset. Enligt Nationellt forensiskt centrum (NFC) kom blodet från två personer och analysen pekade ut en av dem, en 27-årig Malmöbo, med en så kallad +4 vilket är det starkaste sambandet som finns.
Läs mer om Höllviken, Malmö och Malmöbo.
DNA-spåret kan lösa Helenas försvinnande
En blodfläck på Helena Anderssons högra festsko kan vara den avgörande detaljen som löser fallet – 25 år efter att 22-åringen försvann i Mariestad.Men draget som polisen nu tänker göra är riskabelt.Man har nämligen bara en enda chans att få fram vems DNA det är.
Läs mer om DNA och Mariestad.Men.
Särskild våldtäktsgrupp läggs ned
Sedan två barn blivit offer för överfallsvåldtäkter i Malmö bildade polisen förra året en särskild grupp som skulle utreda brotten.Nära 450 män har DNA-testats, men ingen gärningsman har hittats, rapporterar Sydsvenskan.
Läs mer om Malmö och Sydsvenskan.
Ny studie: Te påverkar kvinnors gener
Tedrickande bidrar till vissa förändringar i kvinnors dna. Om dessa förändringar är positiva eller negativa är i dagsläget oklart. Det visar en ny studie från Uppsala universitet.
Läs mer om Uppsala.
19-årig kvinna dömd för dödskörningen
En 19-årig kvinna som kört ihjäl en ung man i en Ubertaxi fick i dag sitt straff i Köpenhamns tingsrätt.Hon grät öppet under förhandlingen, rapporterar Ekstrabladet.Kvinnan nekar till att ha kört olycksbilen, men dna motbevisar hennes version, menar rätten.
DNA-analys av bajs avslöjade hotfull man
När den arge 41-åringen inte fick låna en toalett sent på kvällen på hotell Stensson blev han rejält missnöjd.Han bajsade på trappan till hotellet. Sedan försvann mannen.Men 41-åringen åkte fast efter att polisen skickat bajsrester till DNA-analys, skriver Skånska Dagbladet.
Läs mer om Skånska Dagbladet och Stensson.
Fynden som kan lösa mordet på Marua, 18
Det skiljer knappt 14 år från att Marua Ajouz huvud hittades och resterande del av kroppen grävdes fram.Den tiden kan bli avgörande för att lösa styckmordet på den 18-åriga kvinnan.– Under perioden sen 2003 har utvecklingen – och framför allt på DNA – varit explosionsartad, säger polisens utredare Bo Lundqvist som nu lämnat in nya fynd till nationellt forensiskt center.
Läs mer om Bo Lundqvist, DNA, Marua och Marua Ajouz.
Bachner: Zlatans uppdrag är slutfört
Han kan lämna, han kan stanna, han kan släppa kryckorna och gå på händerna i stället.Uppdraget är slutfört.Zlatan Ibrahimovic kom till ett Manchester United på jakt efter sitt DNA – i kväll lyfte han en pokal full av framsteg.
Läs mer om DNA och Manchester United.
Så ska polisen stoppa bildelsligorna
Stockholm är hårt drabbat av bildelsstölder. Det handlar om organiserade ligor – och dessa ska polisen nu sätta stopp för, tillsammans med BMW och försäkringsbolaget If.– En av satsningarna är att dna-märka stöldbegärliga delar i alla nya bilar som säljs i Sverige, säger poliskommissarie Ville Paloheimo.
Läs mer om BMW, Sverige och Ville Paloheimo.
Microsoft vill använda DNA för dataförvaring i molnet
Företaget vill ta nästa generations förvaringsteknologi från forskningsstadiet och börja sprida den kommersiellt innan 2020.
Läs mer om DNA.
15 år sedan Marua försvann – men DNA kan fälla mördaren
Maruas mördare kan mycket väl gripas – trots att så många år har gått.DNA-spår kan bevaras länge, bara de inte utsätts för direkt solljus och fukt.– Jag har själv undersökt spår från material som var nästan 100 år gammalt, och det fungerade, säger DNA-experten Anne Kihlgren.
Läs mer om DNA och Marua.
Polisens nya hopp för att lösa Marua-mordet
Nästan 15 år efter mordet på Marua Ajouz i Malmö, kan polisen i och med fyndet av hennes kropp, öppna utredningen igen.Nu söker utredarna efter DNA-spår i marken som kan binda en mördare till platsen.Polisen huvudinriktning är den kriminaltekniska undersökningen.–Vi fokuserar på det forensiska, säger Bo Lundqvist, chef för Kalla fall-gruppen i Malmö.Den man som misstänkts för mordet harnlämnat Skåne och lever nu ett normalt liv på en annan plats.
Bockbrännaren dömd – ska betala 100 000 kr
En 21-årig man döms för grov skadegörelse efter att ha tänt eld på Gävlebocken, det skriver Gefle dagblad. Branden utbröt bara timmar efter att Gävlebocken invigdes den 27 december. 21-åringen sågs hälla ut en vätska och tända på. Längs bockbrännarens flyktväg hittades en mössa med DNA-spår som blev polisens hetaste spår i jakten på gärningsmannen.
Läs mer om Gefle och Gävlebocken.
Alienmonstret lever vidare
Filmvärldens läskigaste monster är tillbaka. Denna gång utan svenska Noomi Rapace. För i nya Alien-filmen finns svenskan bara med i korta återblickar. Men monstret bär hennes DNA.
Läs mer om Alien-filmen, DNA och Noomi Rapace.
Allas lika värde är i LO:s dna – SD sabbar det
Allt fler LO-medlemmar sympatiserar med Sverigedemokraterna. LO:basen Karl-Petter Thorwaldsson berättar i programmet Neurath Möter om problemen. Enligt Thorwaldsson sabbar det mycket av den sammanhållningen på arbetsplatserna som är farligt.
Mystiskt mordoffer utan huvud kan sakna tillräckligt med DNA
Den kropp som hittades på en byggarbetsplats vid Nordanå utanför Staffanstorp kan bli svår att identifiera.Det finns en risk att kroppens DNA förstörts.– Vi hoppas få besked om man fått fram en DNA-profil i nästa vecka, säger kommissarie Patrik Nyqvist vid polisen i Lund.
Tolv år efter dubbelmordet är gärningsmannen fortfarande på fri fot
Den 19 oktober 2004 dödas 8-årige Mohammad Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svensson mitt i morgonrusningen i centrala Linköping. Trots dna på både mordvapen och en mössa som hittas nära mordplatsen är dubbelmordet i Linköping fortfarande olöst.
Lägger ner utredning om våldtäkt på p-plats
Polisen lägger ner utredningen av en våldtäkt på parkeringsplatsen vid köpcentret Mobilia i Malmö.Det finns inga vittnen och inga som helst DNA-spår.– Det är anmärkningsvärt och förvånande, säger Anders Nilsson vid Malmöpolisen.
Läs mer om Malmö.Det, Malmöpolisen och Mobilia.
Gåta om snus på mordplats är löst
Åklagaren hoppades att en snusprilla kunde lösa det 13 år gamla mordmysteriet i Kalamark, utanför Piteå. Nu har svaret kommit - snusprillan tillhörde en ambulansförare. I den ursprungliga utredningen analyserades den efter DNA och jämfördes mot bland andra Kaj Linna, skriver åklagaren. Under onsdagen förhörs också Kaj Linna för första gången i den nya utredningen.
Läs mer om DNA, Kaj Linna, Kalamark och Piteå.
Krokodiljägare blev krokodils byte
Kroppsdelar från en krokodiljägare som saknats i Zimbabwe sedan förra veckan, har påträffats i en krokodil som dödats under sökande efter jägaren. Dna-tester visar att den saknade 44-årige sydafrikanen föll offer för ett djur han själv var ute efter att jaga.
Läs mer om Zimbabwe.
Trots bakslag – kritiserad serieavrättning fortsätter
På torsdagen försöker Arkansas på nytt påbörja sitt kritiserade avrättningsschema. Ledelle Lee planeras injicieras med en omstridd drog i kväll. Lee har under alla år hävdat sin oskuld och försöker in i det sista kräva ett DNA-test.