Dna

Bachner: Zlatans uppdrag är slutfört

Han kan lämna, han kan stanna, han kan släppa kryckorna och gå på händerna i stället.Uppdraget är slutfört.Zlatan Ibrahimovic kom till ett Manchester United på jakt efter sitt DNA – i kväll lyfte han en pokal full av framsteg.
Läs mer om DNA och Manchester United.

Så ska polisen stoppa bildelsligorna

Stockholm är hårt drabbat av bildelsstölder. Det handlar om organiserade ligor – och dessa ska polisen nu sätta stopp för, tillsammans med BMW och försäkringsbolaget If.– En av satsningarna är att dna-märka stöldbegärliga delar i alla nya bilar som säljs i Sverige, säger poliskommissarie Ville Paloheimo.
Läs mer om BMW, Sverige och Ville Paloheimo.
Microsoft vill använda DNA för dataförvaring i molnet
Företaget vill ta nästa generations förvaringsteknologi från forskningsstadiet och börja sprida den kommersiellt innan 2020.
Läs mer om DNA.
15 år sedan Marua försvann – men DNA kan fälla mördaren
Maruas mördare kan mycket väl gripas – trots att så många år har gått.DNA-spår kan bevaras länge, bara de inte utsätts för direkt solljus och fukt.– Jag har själv undersökt spår från material som var nästan 100 år gammalt, och det fungerade, säger DNA-experten Anne Kihlgren.
Läs mer om DNA och Marua.

Polisens nya hopp för att lösa Marua-mordet

Nästan 15 år efter mordet på Marua Ajouz i Malmö, kan polisen i och med fyndet av hennes kropp, öppna utredningen igen.Nu söker utredarna efter DNA-spår i marken som kan binda en mördare till platsen.Polisen huvudinriktning är den kriminaltekniska undersökningen.–Vi fokuserar på det forensiska, säger Bo Lundqvist, chef för Kalla fall-gruppen i Malmö.Den man som misstänkts för mordet harnlämnat Skåne och lever nu ett normalt liv på en annan plats.
Bockbrännaren dömd – ska betala 100 000 kr
En 21-årig man döms för grov skadegörelse efter att ha tänt eld på Gävlebocken, det skriver Gefle dagblad. Branden utbröt bara timmar efter att Gävlebocken invigdes den 27 december. 21-åringen sågs hälla ut en vätska och tända på. Längs bockbrännarens flyktväg hittades en mössa med DNA-spår som blev polisens hetaste spår i jakten på gärningsmannen.
Läs mer om Gefle och Gävlebocken.
Alienmonstret lever vidare
Filmvärldens läskigaste monster är tillbaka. Denna gång utan svenska Noomi Rapace. För i nya Alien-filmen finns svenskan bara med i korta återblickar. Men monstret bär hennes DNA.
Läs mer om Alien-filmen, DNA och Noomi Rapace.
Allas lika värde är i LO:s dna – SD sabbar det
Allt fler LO-medlemmar sympatiserar med Sverigedemokraterna. LO:basen Karl-Petter Thorwaldsson berättar i programmet Neurath Möter om problemen. Enligt Thorwaldsson sabbar det mycket av den sammanhållningen på arbetsplatserna som är farligt.
Mystiskt mordoffer utan huvud kan sakna tillräckligt med DNA
Den kropp som hittades på en byggarbetsplats vid Nordanå utanför Staffanstorp kan bli svår att identifiera.Det finns en risk att kroppens DNA förstörts.– Vi hoppas få besked om man fått fram en DNA-profil i nästa vecka, säger kommissarie Patrik Nyqvist vid polisen i Lund.
Tolv år efter dubbelmordet är gärningsmannen fortfarande på fri fot
Den 19 oktober 2004 dödas 8-årige Mohammad Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svensson mitt i morgonrusningen i centrala Linköping. Trots dna på både mordvapen och en mössa som hittas nära mordplatsen är dubbelmordet i Linköping fortfarande olöst.
Lägger ner utredning om våldtäkt på p-plats
Polisen lägger ner utredningen av en våldtäkt på parkeringsplatsen vid köpcentret Mobilia i Malmö.Det finns inga vittnen och inga som helst DNA-spår.– Det är anmärkningsvärt och förvånande, säger Anders Nilsson vid Malmöpolisen.
Läs mer om Malmö.Det, Malmöpolisen och Mobilia.
Gåta om snus på mordplats är löst
Åklagaren hoppades att en snusprilla kunde lösa det 13 år gamla mordmysteriet i Kalamark, utanför Piteå. Nu har svaret kommit - snusprillan tillhörde en ambulansförare. I den ursprungliga utredningen analyserades den efter DNA och jämfördes mot bland andra Kaj Linna, skriver åklagaren. Under onsdagen förhörs också Kaj Linna för första gången i den nya utredningen.
Läs mer om DNA, Kaj Linna, Kalamark och Piteå.
Krokodiljägare blev krokodils byte
Kroppsdelar från en krokodiljägare som saknats i Zimbabwe sedan förra veckan, har påträffats i en krokodil som dödats under sökande efter jägaren. Dna-tester visar att den saknade 44-årige sydafrikanen föll offer för ett djur han själv var ute efter att jaga.
Läs mer om Zimbabwe.
Trots bakslag – kritiserad serieavrättning fortsätter
På torsdagen försöker Arkansas på nytt påbörja sitt kritiserade avrättningsschema. Ledelle Lee planeras injicieras med en omstridd drog i kväll. Lee har under alla år hävdat sin oskuld och försöker in i det sista kräva ett DNA-test.
Florin skulle avtjäna straff i hemlandet
Han misstänks för inblandning i fyra övergrepp mot kvinnor i Stockholmsområdet. Nu kan Expressen berätta att Camatar-Memet Florin, under sin tid i Sverige, varit efterlyst av sitt hemland för att avtjäna ett längre fängelsestraff. Åklagaren Madeleine Pettersson har begärt att han lämnar ett DNA-prov till den svenska utredningen. – Det är det vi vill ha från Rumänien, säger hon.
Microsoft tror på DNA-lagring – köper ytterligare 10 miljoner strängar
DNA erbjuder massiv lagring på minimal yta, men ännu är kostnaden ett hinder för de flesta.
Ferrari förbjuder vissa färger: Inga fler Pokemon-Ferraris
Ferrari sätter stopp för vissa färger, hur mycket du än är villig att betala. De ingår inte i vårt DNA, säger en Ferrarichef.
Läs mer om DNA och Ferrarichef.
400 kvinnor topsade i jakt på Maries mördare
Här är sju kalla fall som polisen i Sverige arbetar aktivt för att lösa.Ett av dem är mordet på Marie Johansson i syaffären Stuvkällaren i Göteborg 2005. Nu har polisen testat över 400 personers DNA för att hitta gärningskvinnan.– Kanske kan det bli en lösning på fallet ändå. Det vore skönt, säger Christina Born Johansson, Maries mamma.
DNA-testet visar sanningen om Jackson
Fick Janet Jackson och exet James DeBarge ett hemligt kärleksbarn tillsammans? Nu sägs ett DNA-test visa sanningen, skriver Radar Online. – Jag försöker fortfarande känna efter hur det är att bli pappa till en främling, säger James DeBarge.
Läs mer om Jackson och Radar Online.
Dna-prov bekräftar: kroppsresterna är den försvunna familjens
Resultaten från en analys av dna-prover tagna från hittade kroppsrester bekräftar att det rör sig om familjen Troadec som försvann förra månaden. En ex-svåger har erkänt att han slagit ihjäl alla fyra med en kofot.
Läs mer om Troadec.
Chuck Berrys låtar utgör rockmusikens DNA
Hösten 1977 skickade NASA ut två obemannade farkoster, Voyager 1 och Voyager 2, med syfte att utforska rymden. Efter 39 och ett halvt år år är båda fortfarande intakta och skickar rapporter tillbaka till jorden.
Läs mer om DNA och Voyager.
Mördad nordkoreansk halvbror identifierad
Den mördade halvbrodern till Nordkoreas diktator, Kim Jong Nam, har nu identifierats med hjälp av DNA från hans son, säger Malaysias vice premiärminister.
Läs mer om DNA och Kim Jong Nam.
Bockbrännaren åtalas – efter DNA i mössan
Bara någon timme efter det att Gävlebocken, som firade 50 år, hade invigts i november förra året stod den i lågor. Nu väcks åtal mot en 20-årig man som misstänks ha tänt eld på den, skriver Gefle Dagblad. –Det bygger på dna och vittnesuppgifter som i kombination, enligt min uppfattning, ger mig den bevisning som gör att jag kan väcka åtal, säger åklagare Lars Göransson.
Läs mer om DNA, Gefle Dagblad och Gävlebocken.
Polisen misstänker: Tränare våldtog unga pojkar i sitt fotbollslag
En fotbollstränare i en Stockholmsklubb misstänks för åtta grova våldtäkter mot tre pojkar som spelar i hans lag. Två av pojkarna är i tioårsåldern. I bevisningen ingår dna-spår – men fotbollstränaren nekar genom sin advokat till alla anklagelser. – Frågan om sexuella övergrepp inom idrotten får stor plats på Riksidrottsmötet i maj, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsstyrelsen.