Dna

Skrev dödslista – drömde om det perfekta mordet

Han fantiserade om att utföra det perfekta mordet.Efter dubbelmordet på Tor och Ann-Christine Lekander i Mantorp återgick den nu åtalade 24-åringen till vardagen som småbarnsfar.Tre månader senare hamnade han på en lista med tolv namn över personer som köpt två specifika sorters tejp vid samma tillfälle.Då ringde polisen och bad om ett DNA-test.

24-åring döms till döden för våldtäkt och mord på sjuåring

En 24-årig man i Pakistan har dömts till döden för den grova våldtäkten och mordet på en sjuårig flicka i Kasur. Mannens dna kan kopplas till ytterligare minst fem mord. Han misstänks ha kopplingar till ett internationellt kriminellt gäng.
Läs mer om Kasur och Pakistan.
Stormy Daniels ska DNA-testa klänning
Porrstjärnan Stormy Daniels uppges ha haft ett sexmöte med Donald Trump 2006, vilket presidenten förnekar. Trumps advokat Michael Cohen har nyligen uppgett att han betalat henne för att hålla tyst om mötet.Nu gör Daniels som Monica Lewinsky – och DNA-testar sin klänning för att bevisa sin historia.

Forskare attackerar cancer med nanobotar

Mikroskopiska robotar byggda av dna kan bli ett nytt kraftfullt vapen mot cancertumörer, med lovande försök på möss.
Forskare attackerar cancer med nanobotar
Mikroskopiska robotar byggda av dna kan bli ett nytt kraftfullt vapen mot cancertumörer, med lovande försök på möss.
Ostraffad 24-åring åtalas för dubbelmordet i Mantorp
Han misstänks ha köpt två olika typer av tejp som han band sina offer med. Sedan utsattes de för så kraftigt våld att de avled. Fler än tusen förhör och en dna-träff senare grep polisen den 24-årige mannen i Mullsjö. På tisdag åtalas han för rånmorden på ett äldre par i Mantorp.
Läs mer om Mantorp och Mullsjö.
21-åringens dna har hittats på vapnet
Misstankarna har stärkts mot den 21-årige man som tros ha avfyrat skotten mot en polismans villa i Västerås. Hans dna har hittats på vapnet.
21-åringens dna har hittats på vapnet
Misstankarna har nu stärkts mot den 21-årige man som tros ha avfyrat skotten mot en polismans villa i Västerås.
Skotten i Västerås: 21-åringens dna har hittats på vapnet
Misstankarna har nu stärkts mot den 21-årige man som tros ha avfyrat skotten mot en polismans villa i Västerås. Hans dna har hittats på vapnet.
GW är kritisk mot polisens nya fynd
Kläder som Kevin hade på sig när han mördades har hittats i en låda hos polisen – och skickats för DNA-undersökning.Leif GW Persson är skeptisk till om det nya fyndet kan hjälpa den återupptagna utredningen.– Det står och faller på hur det har förvarats, säger kriminologiprofessorn.
Läs mer om Kevin.
GW kritisk mot polisens nya fynd i Kevin-fallet
Kläder som Kevin hade på sig när han mördades har hittats i en låda hos polisen – och skickats för DNA-undersökning.Leif GW Persson är skeptisk till om det nya fyndet kan hjälpa den återupptagna utredningen.– Det står och faller på hur det har förvarats, säger kriminologiprofessorn.
Läs mer om Kevin och Kevin-fallet.
Mördade Kevins kläder dna-testas – låg i låda hos polisen
Den mördade fyraårige Kevins kläder har påträffats i en låda som egentligen skulle ha slängts. Nu undersöks plaggen med dna-teknik, som inte fanns när pojken dödades 1998.
"De skrek på mig hela tiden"
Tycker du att Alexander Jakobsen dribblar mycket? Det är inte så konstigt - han har det i sitt fotbolls-DNA. "När jag har en chans vill jag försöka komma förbi", säger dansk-egyptiern.
Läs mer om Alexander Jakobsen.
Polisen får inte tillgång till dna-register
Polisen bör inte få tillgång till sjukvårdens biobanksregister, inte ens vid utredning av grova brott. Det framgår av en utredning som lämnas till regeringen i dag.
Oprah Winfrey vill inte bli president
Efter sitt hyllade brandtal på Golden Globe Awards pekades Oprah Winfrey ut som USA:s nästa president.Men i en intervju med magasinet InStyle förnekar tv-stjärnan att hon är intresserad av att ta över efter Donald Trump, rapporterar BBC.– Det finns inte i mitt DNA, säger hon till tidningen.
Självmordet avslöjade misstänkte mördaren
På tisdagen genomförde polisen i Ulricehamn en rutinmässig DNA-topsning på den unge mannen – dagen efter tog han sitt liv.Och självmordet ledde till att polisen snabbare kunde hitta den misstänkte mördare man jagat i snart tre månader.– Vi insåg att topsningen kan ha utlöst dödsfallet, säger Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg.
Läs mer om Ulricehamn och Älvsborg.
Nytt test ska kunna upptäcka cancer
Åtta vanliga sorters cancer kan upptäckas – med ett vanligt blodprov.Det menar forskare på Johns Hopkins-universitet i Baltimore, USA, skriver BBC.Forskarna har upptäckt att tumörer släpper ut både proteiner och muterat DNA i blodet – i mycket små mängder.
Läs mer om Baltimore, DNA och USA.
Vännernas gåta efter mordet: Inte våldsam
För kompisgänget är den misstänkte mördaren i Ulricehamn en gåta.Tre dagar efter mordet festade de ihop – som om ingenting hade hänt.– Han var precis som vanligt, glad och tjötade på, säger en nära vän.Men vid årsskiftet drog han sig undan – och svarade inte när kompisarna frågade om han skulle DNA-topsas.– Jag tänkte att det vore bra om det gick och samåka till polisen. Men han sa ingenting, säger vännen.
Läs mer om Ulricehamn.
Leif GW hyllar polisen efter DNA-beskedet
Polisens arbete med topsning i Ulricehamn gjorde att gärningsmannen hittades.Kriminologiprofessor Leif GW Persson gratulerar polisen – han trodde inte att de skulle lyckas:– Normalt brukar inte sådant lyckas så det är bara att gratulera.
Läs mer om Ulricehamn.
Polisen: Säkra på att han mördade
Flera vittnen – både kvinnor och män – kände obehag av mannen de mötte vid motionsspåret i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn.Nu vet polisen: det var mördaren de mötte i skogen.Utöver DNA-träffen stämmer de kläder han bar när han strök runt i skogen överens med fynd som polisen gjort i bostaden.– Det var en svart sotarmössa, en mörk parkasjacka och ett par Converseskor, säger utredningsledaren Göran Arvidsson.
Catarina Lundbäck om DNA- metoden: Gett utdelning
Efter att polisen via en så kallad masstopsning fått DNA-träff på gärningsmannen i mordet i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn betraktar polisen mordet som polisärt uppklarat.Enligt Expressens kriminalkrönikör Catarina Lundbäck, kan metoden vara effektiv för att lösa grövre brott.– I grova brott och när man har bra spår så är det relevant att göra den här typen av topsningar, säger hon.
Joggingmordet uppklarat
Polisen har fått en dna-träff i jakten på den som mördade en 60-årig kvinna i Ulricehamn. Enligt ett pressmeddelande är mannen död.
Läs mer om Ulricehamn.
Dna-träff i Ulricehamn-mordet
Polisen har fått en dna-träff i jakten på den som mördade en 60-årig kvinna i Ulricehamn i höstas. Enligt ett pressmeddelande från polisen är mannen död.
Läs mer om Ulricehamn och Ulricehamn-mordet.
DNA-träff i Ulricehamnsmordet
Polisen har fått DNA-träff gällande mordet på en kvinna i Ulricehman.Den misstänkte gärningsmannen som DNA-träffen matchats mot visade sig vara avliden.