Downs syndrom

TV: För alltid hand i hand

Weekend. När andra rockade sockorna på Internationella Downs syndrom-dagen hade Sara Gladh låtit tatuera in dottern Sallys lilla handflata i sin.
Läs mer om Sara Gladh.

Rockar sockor fett - utvecklingsstördas orkester i Gävle har svängt i 18 år

När rocka sockorna firas rockas det fett i Kulturhuset i Gävle. Star Flight står för underhållningen. Ett arton år gammalt band som har sin utgångspunkt i Gävle FUB-förening. - Människor med Downs syndrom är varma.
Föräldrar försökte stoppa Rocka sockorna på skolan
På förskolan ville man uppmärksamma Downs syndrom-dagen med omaka strumpor.Men flera föräldrar satte sig emot och menade att det var en politisk aktion, skriver Aftonbladet.– Att det finns människor som vänder sig emot det känns sjukt, säger en förälder, vars barn med Downs syndrom går på den berörda förskolan till Aftonbladet.Föräldern lyckades slutligen övertala skolan att ändra sig.
Nathea rockar sockarna för systern Noelle
I dag är det internationella dagen för Downs syndrom. Det är också dagen då sockorna ska rockas, genom att bära olika strumpor. Nathea är trettonåringen som gjorde så att dagen fick rejäl spridning i Sverige.
Läs mer om Noelle och Sverige.

Mamma Helens uppmaning på rocka sockorna-dagen

Helen Nilsson, 46, har tröttnat på skällsord som mongo och damp.I ett försök att sätta stopp för dessa uttryck vill hon i dag, på rocka sockorna-dagen, hylla sin son Michael som föddes med Downs syndrom:– Folk förstår inte vad som ligger bakom de orden, säger Helen.
Läs mer om Helen och Michael.
Rocka sockorna för allas lika värde
Nu är det dags igen - den 21 mars varje år bär människor över hela världen omaka strumpor. Detta för att uppmärksamma internationella Downs syndrom dagen.
Låt oss fortsätta ha anledning att rocka sockor
Är vi verkligen ärliga när vi säger att vi gilla olika? I dag, när vi rockar sockor på Internationella Downdagen, gör det ont i själen när jag tänker på hur personer med Downs syndrom och andra funktionsvariationer stämplas.
Ellens svåra kamp för systern Idas liv
Ida Dahl, 22, är autistisk, har Downs syndrom och hyperventilerar sig till medvetslöshet.Hennes urinblåsa och magfunktion har slutat fungera – och på ett och ett halvt år har Ida rasat 19 kilo i vikt.Men Försäkringskassan vill inte ge henne den assistans som enligt familjen är nödvändig.– Vi är helt desperata. Det är så illa och snart orkar vi inte mer, säger lillasyster Ellen.
Läs mer om Ellen och Ida.
Rocka sockorna! Därför bär vi omaka strumpor
Den 21 mars 2018 är det återigen dags att rocka sockorna! Initiativet har blivit ett sätt att stå upp för alla med Downs syndrom och hylla våra olikheter. En av många som valt att engarera sig är Nathea Anemyr vars syster Noelle har Downs syndrom.
Läs mer om Nathea Anemyr och Noelle.
Downsdiagnosen blev Amandas superkraft
Under flera år mobbades Amanda Malmberg för sin diagnos Downs syndrom.För att bearbeta känslorna började hon skriva om sina upplevelser – och till slut blev anteckningarna en hel bok, som snart släpps.– Nu är det bara att fortsätta stå emot mobbningen och visa att de inte kan ta min tron ifrån mig, nu har jag satt ner min fot, säger hon.
Läs mer om Amanda Malmberg.
Fler aborterar foster med Downs syndrom
Det föds färre barn med Downs syndrom i Sverige. Från att under ett drygt decennium ha legat på nivån 200–300 barn om året som föds med kromosomavvikelser är nu antalet nere i 160, uppger SVT Nyheter som tagit del av statistik från Socialstyrelsen.
Läs mer om Socialstyrelsen och Sverige.
Färre barn föds med Downs syndrom visar ny statistik
Allt färre barn föds med Downs syndrom.Sedan tio år tillbaka föds mellan 200 och 300 med kromosomavvikelser – nu är antalet nere i 160.–Fler arborteras nu jämfört med senaste åren, säger Karin Källn, professor i reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet till SVT Nyheter.
Läs mer om Karin Källn.
Nu har Alexander, 21, fått jobb på McDonald's
21-åriga Alexander Cardell föddes med Downs syndrom – men har aldrig låtit diagnosen hindra honom från att uppnå sina drömmar.Efter att ha praktiserat på McDonald's de senaste månaderna, har han nu fått en anställning.– Jag trodde absolut att han skulle klara det, säger Alexanders mamma, Tina Cardell.
Alexander hyllas för sitt arbete på McDonald's
Alexander Cardell, 21, föddes med Downs syndrom.Men han låter inte funktionsvariationen hindra honom och han har redan hunnit testa på flera olika yrken.Nu har han fått praktik på McDonald's – där han hyllas av både medarbetare och gäster.– Jag hoppas att jag blir anställd, säger Alexander och berättar om sina framtidsdrömmar.
Läs mer om Alexander.
Mattias kan förlora sina assistenter
Anna Eklund Tarantinos son har Downs syndrom och är dessutom autistisk.Nu riskerar Mattias, 23, att förlora sina två personliga assistenter – något som skulle få förödande konsekvenser för hans liv.– Alternativet är fastspänning och att droga ner honom. Detta är extremt ångestladdat. Jag har ont i magen hela tiden, säger mamma Anna.Minister Åsa Regnr menar att debatten om LSS går åt fel håll.– Det är inte en utveckling som regeringen önskar, säger hon i ett uttalande.
Läs mer om Anna.Minister.
Därför gör Adelina, 3, succ på Instagram
Adelina, 3, är redan något av en instagram-kändis. Med sina 35 000 följare hjälper hon mamma Linda Wenthe att sprida kunskap om att kommunicera med teckenspråk.För Adelina som har Downs syndrom har tecken blivit centralt för att kommunicera.– Hon är en väldigt social liten tjej, säger mamma Linda Wenthe.
Läs mer om Adelina, Instagram och Linda Wenthe.
Jonas, 25, tv-revansch efter stora blåsningen
25-årige Jonas Wiman, som har Downs syndrom, lurades på pengar av okända män under sommaren 2015. Fallet fick stor uppmärksamhet när Brottscentralen efterlyste mannen och inom ett dygn var han gripen. Nu har Jonas lämnat händelsen bakom sig, men har på nytt fått medielampan riktad mot sig – som tv-stjärna i TV4.
Läs mer om Brottscentralen och TV4.
Noel, 4, rockar sockorna – hade kalas på förskolan
Idag, den 21 mars, är det återigen dags att rocka sockorna för att hylla olikheter och stå upp för alla med Downs syndrom.En som definitivt glider runt i olika strumpor är fyraåriga Noel Glasell från Träslövsläge utanför Varberg.– Han har på sig omaka strumpor och har även fått med sig cupcakes med små sockar på till förskolan där han ska fira dagen med sina kompisar, säger mamma Therse Hägg.
Nu får Joel Axberg, 21, sin drömlägenhet
Hyresvärden försökte kräva Joel Axberg, 21, på flera tusen extra i hyra på grund av att han har Downs syndrom. Nu har hyresvärden anmälts till diskrimineringsombudsmannen –och Joel har fått en lägenhet, rapporterar Sveriges Radio. –Jag tror han kommer trivas väldigt bra i den lägenheten vi fått tag i nu, säger Anna Axberg, Joels mamma.
Läs mer om Anna Axberg, Joel och Joel Axberg.
Här gör Madelines modekollektion succ
Madeline Stuart, 20, från Australien fortsätter sitt segertåg genom modevärlden. Nu släpper modellen, som har Downs syndrom, sin egen modekollektion. Den har redan gjort succ på New York Fashion Week. – Det visar på att samhället blir mer inkluderande och får mer mångfald, säger Rosanne Stuart, Madelines mamma och manager.
Eriks tårar i SVT för det döda spädbarnet
Erik Seaholm gråter när han får ta del av sin familjs öde i Allt för Sverige. Seaholms skånska släktingar förlorade sitt spädbarn – något som hänt Erik. – Det här har påverkat mig mycket mer än jag trodde det skulle göra, säger Seaholm i SVT-programmet. Samtidigt hyllar han sin dotter Pearl –som föddes med Downs syndrom.
Läs mer om Allt, Erik, Pearl, SVT, Seaholm och Sverige.
Läraren gifte sig - bjöd in hela klassen till bröllopet
Kinsey French jobbar som speciallärare på en skola för barn med Downs syndrom. Hon är extremt nära sina elever och när hon gifte sig var det därför självklart att bjuda in hela klassen. De gulliga bilderna sprids nu över nätet. – Vi är som en familj, säger bruden till sajten WLKY.
Beviset för Einsteins teori kan vinna Nobelpris
Spekulationerna om vem som vinner årets olika Nobelpris är i full gång. Fostertest som upptäcker Downs syndrom eller upptäckten av Einsteins gravitationsvågor – SvD har samlat några av kandidaterna som kan tilldelas årets Nobelpris i kemi, medicin och fysik.
Läs mer om SvD.
Pojkens dröm går i uppfyllelse - framför döende mamman
Vanligtvis bär Robby Heil vatten åt skolans amerikanska fotbollag. I deras senaste match gick det ansvaret till någon helt annan. Robby, som har Downs syndrom, tog nämligen plats i laget och sprang hem en touchdown. Allt framför sitt största fan - mamma Debbie som är döende i cancer.
Läs mer om Debbie och Robby Heil.