Drönare

MP: Sverige bör verka för förbud mot killer robots

I EU diskuteras ett gemensamt regelverk för militära drönare. Men frågan är om inte det kommer att vara daterat när det väl är på plats. Nästa steg i vapenutvecklingen är så kallade autonoma vapensystem (i folkmun killer robots), alltså system som kan ta egna beslut om vem, vad och när de ska attackera, skriver miljöpartisterna Bodil Valero och Max Andersson.
Läs mer om Bodil Valero och Max Andersson.

Mer kameraövervakning på akuter och i ambulanser

Landstinget vill ha fler övervakningskameror på akuter och ambulanser. Man vill också använda drönare i akutsjukvården. – Vi har en ökad hotbild mot akuterna med gängbrottslighet och måste få öka skyddet med fler kameror, säger finanslandstingsråd Irene Svenonius (M).
Schweiz får nätverk av drönare för medicinska nödlägen
Snabba leveranser kan rädda liv. Nu bygger Schweiz upp ett transportsystem där drönare ska se till att akuta leveranser kommer fram och inte fastnar i trafiken.
Läs mer om Schweiz.
Schweiz får nätverk av drönare för medicinska nödlägen
Snabba leveranser kan rädda liv. Nu bygger Schweiz upp ett transportsystem där drönare ska se till att akuta leveranser kommer fram och inte fastnar i trafiken.
Läs mer om Schweiz.
Ny teknik ska skydda badande från hajar
Hajar är inget populärt badsällskap. Nu sätts ett nytt vapen in på drabbade stränder: Drönare.
Efter Harvey används drönare på allvar i hjälparbetet
Drönare har på allvar blivit ett redskap i katastrofhjälpen efter stormen Harvey i Texas. Under de senaste dagarna har tillstånd för drönarflygning snabbehandlats av den amerikanske luftfartsmyndigheten.
Läs mer om Harvey.
Här är DJIs nya drönare – kan flyga i hela 30 minuter
Företaget visar upp både en ny och en ny-gammal drönare under IFA-mässan i Berlin. Samt något som kallas för sphere mode.
Läs mer om Berlin.
Drönare tvingar SAS att tanka planen med extra bränsle
Tanka flygplanen med extra bränsle för att förhindra bränslebrist och ytterst en katastrof.Flygbolaget SAS har i tysthet tagit till denna drastiska åtgärd som en direkt följd av drönarplågan kring Arlanda flygplats.Flera flygplan har tvingats nödlanda på grund av bränslebrist när Arlanda i all hast tvingats stänga på grund av larm om drönare i området.Svensk pilotförening kräver krafttag innan en olycka inträffar.– Situationen är ohållbar, säger Tomas Gustafsson, ordförande i Pilotföreningens flygsäkerhetskommitt och kapten på SAS.
Läs mer om Arlanda.
Drönare ska upptäcka hajar på australiska stränder
Mänskliga spejare är dåliga på att upptäcka hajar i vattnet från luften. Därför tar Australien modern teknik till hjälp.
Läs mer om Australien.
Proffsens 10 favoriter på Gran Canaria
Gran Canaria är så mycket mer än betonghotell och billiga drinkar. Följ med författarna till guideboken Mitt Gran Canaria när de visar några av sina favoriter – bland annat skönt strandliv, bra krogar, dykning, vandring och en härlig hacienda på en bananplantage. De har filmat både i luften med drönare, på land och till och med under vattnet.
Drönare kan ha smygfilmat badgäster på Kallbadhuset
Flera nakenbadare på Kallbadhuset på Ribersborg i Malmö reagerade på måndagen när en drönare plötsligt flög in över badanläggningen.Enligt en polisanmälan som gjorts misstänks mannen som styrde farkosten ha fotograferat uppifrån drönaren.
Läs mer om Kallbadhuset, Malmö och Ribersborg.
Pilotlarm om drönare: Behöver extra bränsle
Svensk Pilotförening uppmanar nu piloter att starkt överväga att flyga med extra bränsle när Arlanda är destinationen. Bakgrunden är ett flertal drönarincidenter som stängt flygplatsen.
Läs mer om Arlanda.
Drönare stoppade trafik på Arlanda
Trafiken på Arlanda flygplats har stoppats efter att man sett drönare i luftrummet. Igen. Förra veckan stod flygtrafiken stilla i en timme av samma anledning.
Läs mer om Arlanda.
Drönare stängde trafiken på Arlanda
Läs mer om Arlanda.
Trafiken på Arlanda har stoppats
Trafiken på Arlanda Flygplats har stoppats.Anledningen sägs vara en drönare.
Läs mer om Arlanda.
Företag börjar sälja drönare med automatvapen
Det amerikanska företaget Duke Robotics har lanserat en ny typ av drönare – utrustad med automatvapen, skriver nyhetssajten Digital Trends.
Iransk drönare störde amerikanskt stridsflygplan
En iransk drönare flög knappt 30 meter ifrån ett amerikanskt stridsflygplan som försökte landa på det amerikanska hangarfartyget USS Nimitz i Persiska viken, vilket fick stridsflygplanet att väja.
Läs mer om Persiska.
Bränslebrist för två plan när drönare stoppade flygtrafik
Under ett stopp i flygtrafiken på Arlanda på måndagseftermiddagen, orsakat av att en drönare observerats i närheten av flygplatsen, varnade piloterna på två ankommande plan om bränslebrist. Ett undantag gjordes och planen tilläts landa.
Läs mer om Arlanda.
Just nu: All flygtrafik stoppad på Arlanda
All flygtrafik har stoppats på Arlanda sedan en drönare observerats i luftrummet över flygplatsen, skriver Aftonbladet.– Vi har inga plan som kan lyfta eller landa just nu, säger Swedavias pressinformatör Viktoria Ström till tidningen.