Drönare

Deras galler ska skydda jetmotorer - genom att slå undan drönare och fåglar

Nu testas ett galler av kolfiberförstärkt polymer som ska skydda jetmotor. Materialet i Bird & Drone Strike Shield ska vara nog flexibelt för att inte slita sönder fåglar och drönare till farliga småbitar.
Läs mer om Bird och Drone Strike Shield.

Saudiarabien skärper regler för drönare

Utrikes. Saudiarabien inför restriktioner för drönare, dagen efter det att säkerhetsstyrkor skjutit ner en hobbydrönare nära kungens palats i Riyad. Drönaren upptäcktes av en patrull som "hanterade den utifrån sin order".
Läs mer om Riyad.
Saudiarabien skärper regler för drönare
Saudiarabien inför restriktioner för drönare, dagen efter det att säkerhetsstyrkor skjutit ner en hobbydrönare nära kungens palats i Riyad.
Läs mer om Riyad.
Hälften av befolkningen här är handikappade
– Har ni kommit hit bara för att ta bilder eller tänker ni göra något för att hjälpa oss också? Det frågar en kvinna i Taiz som har blivit rädd för fotograf Niclas Hammarströms drönare, en slags kamera med vingar som han har flugit med för att ta bilder av de sönderskjutna husen uppifrån. – Jag trodde den skulle släppa en bomb, säger hon och är både arg och skakad.
Läs mer om Taiz.
Protesterna vid gränsstängslet får kritik när dödstalen stiger
Gaza vaknade av ett intensivt surrande ljud i luften från israeliska drönare. Den fjärde fredagen av demonstrationerna på Gazaremsan, Marschen för rätt till återvändande – alltså för de palestinier som fördrevs eller flydde i samband med Israels grundande 1948, vilkas miljoner barn och barnbarn nu lever spridda över Mellanöstern.
Iran anklagas för att ge rebeller drönare
Iran anklagas för att förse de shiamuslimska Huthirebellerna i Jemen med drönare som används för att attackera mål i Saudiarabien.
Iran anklagas för att ge rebeller drönare
Iran anklagas för att förse de shiamuslimska Huthirebellerna i Jemen med drönare som används för att attackera mål i Saudiarabien.
Israel: Iransk drönare var beväpnad
Israeliska militären uppger att en drönare som sköts ned över landet i februari var iransk, styrdes av det iranska flygvapnet från en bas i Syrien samt att den bar vapen och var på väg att attackera ett mål i Israel.(TT) Israeliska militären
Läs mer om Israel och Syrien.
För första gången väljer ai ut vem drönaren ska döda
Foto: US Air Force Nu utvecklar USA drönare där artificiell intelligens fattar beslutet om vem som ska dödas - och sedan utför attacken. Dagens operatörer verkar dock anse att ett mänskligt finger fortsatt behövs på avtryckaren.
Läs mer om USA.
Spiondrönare vid militärövning ska få skjutas ned
På senare tid har flera svenska militärövningar störts av misstänkta drönare.Nu ska svensk militär och skyddsvakter få rätt att skjuta ned luftfarkosterna, enligt en statlig utredning som Sveriges Radio rapporterar om.
Militär kan få skjuta ned oönskade drönare
En statlig utredning med representanter från alla riksdagspartier föreslår att drönare som flyger ovanför skyddsobjekt ska kunna skjutas ned eller störas med elektronisk utrustning, rapporterar SR Ekot.
Drönare kan få skjutas ned
Inrikes. En utredning med representanter från alla riksdagspartier föreslår att drönare som flyger ovanför skyddsobjekt ska kunna skjutas ned eller störas med elektronisk utrustning, rapporterar SR Ekot.
Drönare kan få skjutas ned
En utredning med representanter från alla riksdagspartier föreslår att drönare som flyger ovanför skyddsobjekt ska kunna skjutas ned eller störas med elektronisk utrustning,
Video: Rysk drönarleverans gick sådär
Den ryska posten vill leverera paket med drönare. Med tanke på hur jungfrufärden gick verkar det finnas fortsatt utvecklingspotential.
EU-politikern: ISP bryter mot svensk lagstiftning
Myndigheten ISP möter nu hård kritik från EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) efter SvD:s avslöjande om att svenska militära drönare sålts till Kina. – Vi ser gång efter annan att ISP tar beslut i strid med den svenska och europeiska lagstiftningen, säger Bodil Valero.
Svensk flygtrafik varnas för ryska robotskjutningar
Svensk flygtrafik och sjöfart varnas nu för ryska robotskjutningar i Östersjön under nästa vecka. Den ryska övningen ska äga rum på internationellt vatten sex mil söder om Karlskrona.– Detta är mycket ovanligt, säger en källa inom Försvarsmakten.Tidigare har det varit känt att den ryska marinen under 2018 kommer börja använda en ny luftvärnsrobot med längre räckvidd och bättre förmåga att skjuta ned fientliga flygplan, missiler och drönare.
Militära drönare – detta behöver du veta
Svensk drönartillverkning har starka kopplingar till Försvarsmakten. Redan på 90-talet började tekniken utvecklas av svenska bolag. Här är Sveriges del av en marknad som förväntas omsätta drygt 70 miljarder dollar mellan 2016 och 2020, enligt Goldman Sachs.
Läs mer om Försvarsmakten.
Ryska specialförband i drönarövning i Östersjön
Ryska specialstyrkor med ett 50-tal Spetsnaz-soldater har i veckan övat spaning med drönare i Östersjön.Flera försvarsövningar på svensk mark har under senare tid störts av främmande drönare och den ryska övningen sammanfaller med att en stor svensk försvarsövning ihop med amerikanska marinen avslutas.
Cybaero har mörkat problem med militära drönare
Drönarbolaget Cybaero, handelsstoppat på First North sedan en dryg månad på grund av likviditetsbrist, har i ett pressmeddelande från maj 2016 låtit bli att nämna flera kritiska brister med ett militärt drönarsystem.
Läs mer om First North.