Drönare

Pilotlarm om drönare: Behöver extra bränsle

Svensk Pilotförening uppmanar nu piloter att starkt överväga att flyga med extra bränsle när Arlanda är destinationen. Bakgrunden är ett flertal drönarincidenter som stängt flygplatsen.
Läs mer om Arlanda.

Drönare stoppade trafik på Arlanda

Trafiken på Arlanda flygplats har stoppats efter att man sett drönare i luftrummet. Igen. Förra veckan stod flygtrafiken stilla i en timme av samma anledning.
Läs mer om Arlanda.
Drönare stängde trafiken på Arlanda
Läs mer om Arlanda.

Trafiken på Arlanda har stoppats

Trafiken på Arlanda Flygplats har stoppats.Anledningen sägs vara en drönare.
Läs mer om Arlanda.
Företag börjar sälja drönare med automatvapen
Det amerikanska företaget Duke Robotics har lanserat en ny typ av drönare – utrustad med automatvapen, skriver nyhetssajten Digital Trends.
Iransk drönare störde amerikanskt stridsflygplan
En iransk drönare flög knappt 30 meter ifrån ett amerikanskt stridsflygplan som försökte landa på det amerikanska hangarfartyget USS Nimitz i Persiska viken, vilket fick stridsflygplanet att väja.
Läs mer om Persiska.
Bränslebrist för två plan när drönare stoppade flygtrafik
Under ett stopp i flygtrafiken på Arlanda på måndagseftermiddagen, orsakat av att en drönare observerats i närheten av flygplatsen, varnade piloterna på två ankommande plan om bränslebrist. Ett undantag gjordes och planen tilläts landa.
Läs mer om Arlanda.
Just nu: All flygtrafik stoppad på Arlanda
All flygtrafik har stoppats på Arlanda sedan en drönare observerats i luftrummet över flygplatsen, skriver Aftonbladet.– Vi har inga plan som kan lyfta eller landa just nu, säger Swedavias pressinformatör Viktoria Ström till tidningen.
Drönare stoppade trafiken på Arlanda
En drönare orsakade att all flygtrafik på Arlanda stoppades på torsdagen. Det var en privatperson som tipsade flygplatsen om den obemannade farkosten vid klockan 19. Då gjordes bedömningen att luftrummet behövde stängas av, skriver Sigtunabygden.
Läs mer om Arlanda och Sigtunabygden.
Här går allt fel – mitt i sändning
Kaos under sändningen i Nyhetsmorgon – programledare kastar sig undan drönare.Under onsdagen tappar drönarpiloten kontrollen och kraschar i direktsändning.– Oj ducka!, säger TV4-profilen Petra Nordlund under programmet.
Läs mer om Nyhetsmorgon.
LFV: Folk förstår inte nya drönarlagen
All trafik på Bromma flygplats stängdes av när en drönare upptäcktes i det kontrollerade luftrummet. En ny lag, som trädde i kraft i veckan, kan ha förvillat.
Läs mer om Bromma.
Ida och Adam fick bilen länsad på Gotlandsfärjan
Ida och Adams bil blev länsad på Gotlandsfärjan. Kamera, dator, drönare och kläder stals – på mindre än 15 minuter.–Allt var där, säger Ida Lindholm.
Drönare orsakade trafikstopp på Bromma flygplats
Bromma flygplats fick vetskap om en drönare som flög i flygplatsens kontrollzon och all trafik var tvungen att stängas av under 30 minuter. Från och med i dag är det lagligt att utan tillstånd använda sig av kamera från drönare – men flygning i någon av flygplatsernas luftrum är fortfarande förbjudet.
Läs mer om Bromma.
Datainspektionen: Omöjligt hålla koll på drönarna
Privatpersoner och företagare behöver inte längre söka tillstånd för att fotografera med drönare. Drönarpiloten får nu ett stort ansvar för att hålla koll på personuppgiftslagen. Datainspektionen, myndigheten som ska skydda medborgarnas personliga integritet, varnar för att man inte har möjlighet att hålla koll på att reglerna följs.
Fritt fram för drönare – med vissa begränsningar
Den 1 augusti blir det fritt fram att använda drönare i Sverige igen utan att de klassas som övervakningskameror. De kommande fem åren förväntas antalet kommersiella drönare att tiofaldigas på de största marknaderna. Men förvänta dig inte att få din pizza levererad av en drönare inom den närmaste framtiden.
Läs mer om Sverige.
SVT anmäls - bröt mot lagen under inspelning
SVT har blivit anmälda efter inspelningen av realityserien Det stora fågeläventyretKanalen är misstänka för att ha flugit drönare på en förbjuden plats i Älvdalen.Vår utgångspunkt när vi gör program är att följa de lagar och förordningar som gäller skriver Camilla Hagert som är presschef på SVT i ett meddelande.
Amerikansk soldat försökte hjälpa IS
En 34-årig soldat hjälpte vad han trodde var IS att införskaffa en drönare som de skulle använda mot den amerikanska militären.
Närgången drönare fotograferar sjukhus
I helgen kan patienter på Linköpings universitetssjukhus titta ut genom fönstret och mötas av en kameradrönare. Hela området ska fotograferas från luften för att skapa en virtuell modell. Snart kan drönarna bli vanligare – i sommar ska lagen som hittills har stoppat många ändras.
Nu krävs tillstånd för att flyga drönare i Danmark
Nu är det nästan slut på att flyga drönare i grannlandet, i alla fall för de som inte har ett så kallat drönartillstånd. I Danmark införs nya regler för hobby-drönarflygning. Från och med den första juli i år skärper landet nu reglerna för vad som gäller, skriver danska tidningen BT.
Läs mer om Danmark.
Drönare används för kontroll av skog
Skogsstyrelsen har på försök börjat använda drönare för att kontrollera skog, skriver Bärgslagsbladet. Främst ska de användas för att se till att skogen sköts som den ska.
Läs mer om Bärgslagsbladet.
Spiondrönare från Nordkorea byggd av delar från sju länder
En nordkoreansk drönare som för två veckor sedan störtade och påträffades i Sydkorea efter att ha tagit spionbilder på ett avancerat amerikanskt antimissilsystem hade satts ihop av komponenter från sju olika länder.
Läs mer om Nordkorea och Sydkorea.