Drottninggatan

Åklagare begär mer tid för åtalet mot Akilov

Åtalet mot Rakhmat Akilov, den man som sitter häktad misstänkt för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april förra året, kan komma att dröja. Åklagare önskar få ytterligare tid på sig för förberedelsearbetet.

Nya 3D-tekniken ska fälla Rakhmat Akilov

Här är nya tekniken som ska fälla Rakhmat Akilov för terrordådet på Drottninggatan.För första gången någonsin kommer brottsplatsdokumentation i 3D snart användas i en svensk rättegång.– Ja, det kommer finnas med, bekräftar åklagaren Hans Ihrman.Brottscentralen har besökt gruppen som arbetar med tekniken på polisen.
Expert: Svårt att fälla Akilov för terrorbrott
Rakhmat Akilov dödade fem och skadade femton när han mejade ner människor med en lastbil på Drottninggatan den 7 april 2017. Inom kort ställs han inför rätta åtalad för terroristbrott. Men det kan bli svårt för åklagaren att bevisa att det var ett terrordåd i lagens mening, enligt en straffrättsexpert som uttalat sig till SVT Nyheter.
Läs mer om Akilov och Drottninggatan.
Iryna, 37, förlorade ett ben i terrordådet
Hon skulle köpa en nyckelring till sin dotter då livet plötsligt förändrades för alltid.Iryna förlorade ett ben i terrorattacken på Drottninggatan ifjol och berättar nu sin historia för DN.– Jag hann bara se den i någon sekund. Jag rundade ett hörn, och så var den framför mig. Lastbilen. Sen känner jag bara ett hårt slag, har svårt att andas, säger hon till tidningen.
Läs mer om Drottninggatan.

Iryna förlorade benet i attacken på Drottninggatan

Snart väntas åtal väckas mot den misstänkte terroristen på Drottninggatan. Utanför Åhlns city rammade han en 37-årig mamma. DN:s Alexander Mahmoud berättar hennes historia för första gången.
Läs mer om Drottninggatan.
Advokat: Få terrorfall i domstol beror på rörig lagstiftning
I slutet av januari väntas åtalet för terrorattacken på Drottninggatan. Lagar om terroristbrott har funnits sedan 2003 – ändå har bara sex personer blivit dömda. – Grundproblematiken är att lagstiftningen är väldigt otydlig och komplicerad, säger advokat Thomas Olsson.
Läs mer om Drottninggatan.
Iryna förlorade sitt ena ben i attacken på Drottninggatan
Hur mår du? - Som normalt. Vill du berätta något särskilt? - Jag vill bara glömma allt. Som? - Att jag gick på gatan och en lastbil körde över mig. *** Hon sitter i den låga soffan i lägenheten i Stockholm och sveper över bilderna på mobilen. Ett litet Jula-element på golvet kämpar hårt, en julgran på byrån håller på att vissna.
Krav på ersättning efter Stockholmsdådet
Flera av brottsoffren har sökt ersättning från det försäkringsbolag som försäkrat lastbilen som användes vid terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Kapad lastbilschaufför ses inte som målsägande
Lastbilschauffören vars fordon blev kapat av Rakhmat Akilov och använt som vapen vid terrordådet på Drottninggatan ses inte längre som målsägande, skriver DN.
Han känner sig rättslös och diskriminerad
Den sjunde april 2017 misstänks Rakhmat Akilov ha kapat en lastbil och använt den som vapen i terrorattentatet på Drottninggatan. Snart inleds rättegången men Akilovs första offer – chauffören till lastbilen – ses inte längre som målsägande. – Han känner sig rättslös, säger mannens målsägandebiträde Bernardo Bernales.
Terrorrättegången mot Akilov hålls i säkerhetssalen
Rättegången om terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april väntas starta i februari. Nu är det klart att rättegången kommer att hållas i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, skriver domstolen på sin hemsida.
Läs mer om Akilov, Drottninggatan och Stockholm.
Rättegång om terrordådet i säkerhetssalen
Rättegången om terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april väntas starta i februari. Nu är det klart att rättegången kommer att hållas i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, skriver domstolen på sin hemsida.
Läs mer om Drottninggatan och Stockholm.
Så gör vi det svårare att leva som extremist i Sverige
DN Debatt 16/1. Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på en förhöjd nivå och enligt Säpo har antalet individer inom de våldsbejakande extremistiska miljöerna ökat till cirka 3 000. Efter attentatet på Drottninggatan ingicks en överenskommelse om åtgärder, men det räcker inte, skriver Tomas Tob (M) och föreslår bland annat att det ska bli möjligt att återkalla medborgarskap.
Läs mer om Drottninggatan, Sverige och Säpo.
120 miljoner till sjukhusens terrorberedskap
Regeringen avsätter 120 miljoner under tre år till alla landsting för att sjukhusens beredskap för att ta emot skadade i terrordåd ska höjas, skriver Aftonbladet. Karolinska universitetssjukhuset tog emot många av de skadade i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm förra året.
Här avslöjas H&M:s hemliga superbutik
Hemligheten med HM:s spökbutik på Drottninggatan i Stockholm är avslöjad.Det blir två HM-butiker av klädjättens igenbommade lokal.Dina Pengar kan i dag avslöja att företagets hemliga projekt P 12 kommer att se dagens ljus på adressen och bolagets nya klädsatsning Arket tar plats i entrplanet.
Efter terrordådet i Stockholm – nu vill fler ha ersättning
Tre nederländska medborgare söker nu ersättning efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i fjol. Totalt är det åtta personer som nu kräver skadestånd från svenska staten.
Läs mer om Drottninggatan och Stockholm.
Rakhmat Akilovs nya krav stoppas
Rakhmat Akilov, som erkänt terrordådet på Drottninggatan, har begärt att få ha en digital översättningspenna i sin cell – men Kriminalvården säger nej.En digital översättningspenna medför svårigheter vid visitation och har lagringsmöjligheter, vilket skulle kunna äventyra säkerheten i häktet, skriver myndigheten i sitt beslut.
HM bommar igen i centrala Stockholm
Nerplockade skyltar och bråte är allt som finns kvar av HM-butiken på Drottninggatan i central Stockholm. Klädjätten behåller dock lokalen inom koncernen. Det är ännu för tidigt att avslöja vad som kommer att ske i huset, uppger HM:s pressavdelning.
H&M stänger butik utanför huvudkontoret
HM stänger har slagit igen portarna på butiken vid hörnet Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan i Stockholm, berättar Dagens industri, Di.Butiken ligger vid bolagets huvudkontor.Beslutet kommer efter att klädjätten i december presenterade en kvartalsrapport som fick aktien att störtdyka.
Läs mer om Di.Butiken och Stockholm.
Efterklokhet underminerar förmågan att avvärja terror
DN DEBATT 1/1. Analyser av attacken på Drottninggatan har börjat offentliggöras. Risken är nu att debatten kommer att styras av efterklokhetens logik, att politiker och medier kommer att sitta på läktaren, peka ut misstag och utkräva ansvar. Ett sådant klimat äventyrar på sikt utvecklingen av vår förmåga att avvärja terrorbrott, skriver fyra säkerhetsforskare.
Läs mer om Drottninggatan.
Dokument: Ett av de värsta terrordåden i Sveriges historia
2017 blev året då Sverige skakades av ett av de värsta terrordåden i landets historia. Nio månader efter att fem personer dödades och ett femtontal skadades har mycket förändrats: utökad kameraövervakning, skärpt terrorlagstiftning och fler betonglejon på Drottninggatan. Men vi kommer fortfarande inte åt de miljöer där extremismen får näring, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.
Läs mer om Drottninggatan och Sverige.
Enkät: Var bara ett kvarter ifrån Åhlns när det small
Hur har dådet på Drottninggatan påverkat dig?
Läs mer om Drottninggatan.
Polisen slog sönder bil under terrorjakt – kvinna får skadestånd
Polisen misstänkte att det fanns en bomb i en bil strax efter terrorattacken på Drottninggatan. Misstankarna var obefogade, men den sönderslagna bilen fick köras direkt till skroten. Nu får bilägaren drygt 15.000 kronor i ersättning.
Läs mer om Drottninggatan.
Såg människor i full panik – sen blev Drottninggatan öde
Tomas Oneborg | På eftermiddagen, fredagen den 7 april 2017, befann jag mig i en godisbutik på Slöjdgatan, vid Hötorget. De fem mest populära chokladäggen inför påsk skulle fotograferas. På kassakvittot från godisbutiken anges klockslaget 14.47. Jag dröjde mig kvar några minuter till för att ta några extra foton. Exakt sex minuter senare, 14.53, larmades polisen om att en lastbil i hög fart körde på människor på Drottninggatan.