Drottninggatan

Löfven skickade länkar till terroroffrets anhöriga

Efter att Chris Bevington, 41, mördats i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, skrev hans föräldrar ett känsloladdat brev till Stefan Löfven. I det vädjade de om hjälp till svärdottern och barnbarnen i Sverige.Nu svarar statsministern, skriver Aftonbladet:Jag blev djupt berörd av ert brev, i vilket ni delar era tankar och känslor, skriver han bland annat.

Femte dådet utfört av uzbeker – bara i år

FBI utreder New York-terroristen Sayfullo Saipovs bakgrund efter dådet på tisdagen.En detalj: Han kommer från Uzbekistan.Samma land som kopplas till fyra andra uppmärksammade terrordåd i år – bland annat dådet på Drottninggatan den 7 april.– Exakt hur det samarbetet ser ut är väldigt svårt fört oss att gå in på, säger Johanna Blomqvist vid Säpo om kontakterna med USA.
Flera likheter mellan Akilov och New York-terroristen
De utvandrade båda från Uzbekistan, använde bilar – och fanns på polisens radar före terrordåden. Det finns uppenbara paralleller mellan misstänkte 29-årige terroristen i New York och Rakhmat Akilov som genomförde dådet på Drottninggatan.
Åtal dröjer om terrordådet på Drottninggatan
Ett åtal mot Rakhmat Akilov, misstänkt för lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm, dröjer.

Terroroffrets familj vädjar till statsministern

Han överlevde inte Rahmat Akilovs blodiga terrorattack på Drottninggatan – men lyckades rädda sin sjuårige son från den framrusande lastbilen.Nu har Chris Bevingtons föräldrar skrivit ett flera sidor långt brev till Stefan Löfven, enligt Aftonbladet:Hans sista osjälviska och heroiska handling på jorden var att kasta honom i säkerhet, skriver de.De vädjar samtidigt om statsministerns hjälp och stöd.
Här tränas ambulanspersonal inför framtida terrordåd
På Drottninggatan hamnade oskyddade ambulanssjukvårdare mitt i en terrorzon. Det saknas tydliga riktlinjer för när personalen ska gå in och rädda liv i Stockholm i dag. På ett nytt träningscenter i Solna får ambulanssjukvårdare simulera terrordåd i samövningar med polis och räddningstjänst.
Läs mer om Solna och Stockholm.
Ny utvärdering vill se skärpt beredskap för terror
Misstanken om ett terrordåd på Drottninggatan fanns redan efter ett par minuter. Men de första ambulanserna larmades till en trafikolycka och körde rakt in på Drottninggatan under terrorhot. En ny utvärdering, ett halvår efter dådet, slår fast att Stockholms katastrofmedicinska beredskap behöver skärpas.
Läs mer om Drottninggatan.
Fler stenlejon på Drottninggatan
Ett halvår efter terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm har nu ett dussin nya stenhinder placerats mellan Sergels torg och Strömmen, rapporterar P4 Stockholm.
Dödsfall i samband med terrorattacken lex Maria-anmäls
Mannen sökte vård för nacksmärtor på Danderyds sjukhus. Men efter terrorattacken på Drottninggatan skickades han hem eftersom sjukhuset gått in i katastrofläge och strax därpå avled han. Nu lex Maria-anmäls händelsen.
Läs mer om Drottninggatan.
Man skickades hem från sjukhuset – dog
När Danderyds sjukhus gick upp i katastrofläge efter terrordådet på Drottninggatan skickades en man hem med smärtstillande.Två timmar senare fick han en dödlig hjärtinfarkt.Nu lex-Maria-anmäls sjukhuset.
Läs mer om Drottninggatan.
Karlssons utpekande på Facebook kan vara förtal
I ett uppmärksammat inlägg på Facebook har riksdagsmannen Mattias Karlsson (SD) pekat ut personer som illegala invandrare och kopplat ihop dem med terrorattentatet på Drottninggatan. Uttalandet kan vara förtal.
Läs mer om Drottninggatan och Facebook.
Terrormisstänkt omhäktas för dåd på Drottninggatan
Rakhmat Akilov, som misstänks för att ha dödat fem personer i terrordådet på Drottninggatan i april, ska sitta fortsatt häktad, enligt Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och Drottninggatan.
Ny förhandling om Akilov i tingsrätten
Utredningen efter terrordådet på Drottninggatan drar ihop sig och åtal kan väckas innan årsskiftet, enligt åklagare.På fredagen 13.00 är det omhäktningsförhandling vid Stockholms tingsrätt. Akilov själv medverkar via länk.
Läs mer om Akilov och Drottninggatan.
Akilovs restriktioner lättas – får titta på tv
Terrormisstänkte Rakhmat Akilov har hållits häktad med fullständiga restriktioner sedan dådet på Drottninggatan i april.Nu får han läsa tidningar, lyssna på radio och titta på tv, rapporterar Aftonbladet.– Utredningen har kommit så långt att vi gör den bedömningen, säger åklagare Hans-Jörgen Hanström, till tidningen.
Lisa Magnusson: Varje gripen terrorist är en seger
Nu mobiliserar nazisterna, och från Syrien återvänder jihadisterna. Terrordådet på Drottninggatan lär inte bli det sista på svensk mark.
Läs mer om Drottninggatan och Syrien.
Terrormisstänkte Akilov omhäktas igen
Rakhmat Akilov, misstänkt för att ha dödat fem personer och skadat ytterligare femton i terrordådet på Drottninggatan, omhäktades ännu en gång på onsdagseftermiddagen.
Läs mer om Drottninggatan.
Förlängd åtalstid begärd för Rakhmat Akilov
Rakhmat Akilov, 39, sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017.Akilov har erkänt att han kapade lastbilen och körde ihjäl sina fem offer.Nu begärs förlängd åtalstid i fallet, uppger åklagarmyndigheten.
Kritik mot landstingets insats vid terrordådet
Beslutet att stänga hela tunnelbanan och stoppa alla citybussar - och samtidigt uppmana till evakuering innerstaden fick allvarliga konsekvenser visar landstingets utvärdering av terrordådet på Drottninggatan. – Polisen behöver i framtiden analysera om man måste stoppa all trafik eller om bara en station ska stängas, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd.
Läs mer om Drottninggatan.
150 brottsoffer för terrordådet på Drottninggatan
Fem människor dödades och 15 skadades när en lastbil i hög fart körde på folk på Drottninggatan och sedan kraschade in i fasaden på Åhlns.Polis och åklagare har dock identifierat betydligt många fler brottoffer för terrordådet i Stockholm.– För närvarande har vi plus minus 150 personer som vi bedömer att de utsatts för någon brottslig handling i samband med attentatet, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare på riksenheten för säkerhetsmål till Ekot.
Läs mer om Drottninggatan, Ekot och Stockholm.
150 brottsoffer i dådet på Drottninggatan
150 brottsoffer har identifierats av polis och åklagare sex månader efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, rapporterar Ekot.
Läs mer om Drottninggatan, Ekot och Stockholm.
Ingen medelväg om tiggeri – bara två val
I början av 90-talet gick jag med en väninna på Drottninggatan i Stockholm och där satt plötsligt en tiggare. Det var på den tiden mycket ovanligt.Min väninna som var uppfostrad inom arbetarrörelsen sprang fram till tiggaren och sa upprört:I Sverige har vi inga tiggare, vi har ett annat system som tar hand om de människor som behöver pengar. Nu vill jag att du går härifrån.
Läs mer om Drottninggatan och Stockholm.
Två nattliga bilbränder
Två bilar sattes i brand i Helsingborg sent på söndagskvällen.Den första brann på Drottninggatan vid handikappbadet klockan 22.59, den andra på Kadettgatan en halvtimme senare, 23.34.Polisen ser inget omedelbart samband mellan bränderna.Räddningstjänst och polis ryckte ut på båda händelserna.
Åtal för lastbilsdådet skjuts fram igen
Chefsåklagaren Hans Ihrman har ännu en gång lämnat in en begäran om förlängd åtalstid efter det misstänkta terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april i år. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Förlängd åtalstid begärd om terrordådet på Drottninggatan
Den 7 april genomfördes ett terrorattentat på Drottninggatan i centrala Stockholm.Fem personer dödades när en lastbil kördes in i fotgängare – misstänkte Rakhmat Akilov har erkänt dådet.Nu begär vice chefsåklagare förlängd åtalstid i fallet, framgår i ett pressmeddelande.