Drottninggatan

Stefan Lisinski: Akilov kanske aldrig kommer ut ur fängelset

Den stora rättegången om terrordådet på Drottninggatan närmar sig slutet. Åklagarsidan har lagt stor möda på att visa att de mord och mordförsök som Rakhmat Akilov begått ska räknas som terroristbrott. Hur som helst kan straffet bara bli livstids fängelse.

Åtgärder krävs efter slangsprängning vid Hötorget

När ett saneringsföretag skulle tömma en fettavskiljare tidigare i år gick en slang sönder och stinkande slam läckte ut på Drottninggatan. Nu vänder sig företaget till Arbetsmiljöverket och kräver att uppdragsgivaren Stockholm vatten vidtar åtgärder för att förhindra liknande olyckor.
Hör åklagaren yrka på livstid för dådet på Drottninggatan
0:37 Spela Familj hörde konstigt ljud - delar av huset rasade ner klipp i dag kl 11:29 längd 0:37 Det finns risker med att ha strandtomt, något en familj i USA fick erfara när hela deras veranda plötsligt rasade ner mot sjön.
Läs mer om Drottninggatan och USA.
Nya detaljerna om Akilovs liv i Sverige innan terrordådet
Fredag den 7 april 2017, strax innan klockan skulle slå 15.00 körde Rakhmat Akilov en lastbil in i folkmassan på Drottninggatan i Stockholm. Fem personer miste livet den dagen och många fler blev skadade och påverkade av det hemska dådet.

Hustruns ord om sorgen: Han var min livskamrat

Chris Bevington, 41, flyttade till Sverige för kärleken, bildade familj – och mördades i terrordådet på Drottninggatan.Hans fru berövades sin livskamrat.Hans barn förlorade sin stora förebild.– Han var ungdomlig, hade livsglädjen och bara längtade efter att pojkarna skulle bli så stora att han kunde spela fotboll med dem, berättade hustrun under ett känslomässigt vittnesmål i den pågående terrorrättegången.
Läs mer om Sverige.
Hustrun: Det är en enorm förlust
På onsdagen hölls de sista vittnesförhören efter terrordådet den sjunde april då Rakhmat Akilov mejade ned människor på Drottninggatan i Stockholm. Först berättade hustrun till den 41-årige britt som avled hur hon och parets två söner drabbats.
Polis på Drottninggatan: Som att kliva in i en krigsfilm
Det var som att kliva in i en krigsfilm. Så beskrev en polis i rättssalen vad hon och hennes kollega möttes av när de kom till Drottninggatan efter attentatet i april förra året. Samtidigt berättade Rakhmat Akilov i rätten om varför han inte vill utvisas till Uzbekistan om han fälls.
Hustrun: En enorm förlust
Hustrun till den 41-årige britt som miste livet i attacken beskrev en gränslös sorg och smärta som drabbat familjen när förhören i förhandlingen om lastbilsdådet på Drottninggatan i dag gick in på sin sista dag.
Läs mer om Drottninggatan.
Hennes make dödades i dådet: Var mitt allt
Hustrun till den 41-årige britt som miste livet i attacken beskrev en gränslös sorg och smärta som drabbat familjen när förhören i förhandlingen om lastbilsdådet på Drottninggatan i dag gick in på sin sista dag.
Läs mer om Drottninggatan.
Polisen sökte uzbekisk artist i stället för Akilov
Två månader innan dådet på Drottninggatan fick polisen i uppdrag att hitta och utvisa Rakhmat Akilov från Sverige.Men Migrationsverket gav dem fel namn – och fel land.I stället för Akilov efterlystes Rahmatjon Kurbonov – en känd uzbekisk artist, visar onsdagens avsnitt av SVT:s Uppdrag granskning.
Akilov-målet: Nu förhörs de sista vittnena
Förhören i förhandlingen om lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm går nu in på sin sista dag.
Läs mer om Drottninggatan och Stockholm.
Akilov-målet: Nu förhörs de sista vittnena
Förhören i förhandlingen om lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm går nu in på sin sista dag. Under onsdagen ska hustrun till den 41-årige britt som miste livet i attacken höras, samt fem vittnen.
Läs mer om Drottninggatan och Stockholm.
Elvaårings pappa: Mitt liv är förstört
Året som gått har varit ett enda stort trauma för pappan till den elvaåriga flicka som dödades i attacken på Drottninggatan i Stockholm.
Läs mer om Drottninggatan och Stockholm.
Elvaåringens pappa: Mitt liv är förstört
Året som gått har varit ett enda stort trauma för pappan till den elvaåriga flicka som dödades i attacken på Drottninggatan i Stockholm. Nu berättar han om sin stora saknad efter dottern och riktar kritik mot hur staten behandlar de efterlevande.
Läs mer om Drottninggatan och Stockholm.
Akilovrättegången: Fler anhöriga berättar
Förhören med anhöriga till de fem dödsoffren efter lastbilsattacken på Drottninggatan fortsätter i dag. De efterlevande berättar under tre dagar om sina upplevelser och skadeståndskrav, och i dag är det anhöriga till den elvaåriga flickan samt den belgiska kvinnan som dödades i dådet som ska höras i rätten.
Läs mer om Drottninggatan.
Anna Lindmarker om att få sitt äktenskap att hålla
Mitt under sändningen efter terrordåden på Drottninggatan bad Anna Lindmarker om ursäkt för att hon också hade fokus på telefonen som hon sms:ade med vuxne sonen på medan han försökte ta sig hem genom tumultet i Stockholm.– Det var ganska många som hörde av sig och uttryckte uppskattning över det: att jag satt där både i egenskap av mamma och nyhetsankare. Jag är i första hand människa, i andra hand programledare, säger TV4 Nyheterna-stjärnan i en stor intervju där hon också berättar om hur otroligt kär hon är i sin man Lasse, om lönekampen och om blygheten
Krogpatrullen: Blackstones stekstenar roar - men höjer inte kvaliteten
Krogpatrullen testar: Blackstone Steakhouse Vad: Grill/steakhouse Var: Drottninggatan 28, Gävle Förrätter 89-145 kr, varmrätter 145-375 kr,
Läs mer om Gävle Förrätter.
Chris Bevingtons pappa om sorgen: Nackhåren reser sig
Chris Bevington, 41, dog i terrordådet på Drottninggatan den 7 april.Nu berättar hans föräldrar om sorgen efter sin son.
Läs mer om Drottninggatan.
Lush kliver in på Drottninggatan - öppnar sin största butik hittills
I maj öppnar Lush en butik på Drottninggatan. Med sina 150 kvadratmeter blir det varumärkets största butik i Sverige hittills. "En milstolpe." Den 4 maj öppnar Lush sin nionde butik i Sverige, vilket också blir den största hittills.
Läs mer om Drottninggatan, Lush och Sverige.
Rättegången mot Akilov når slutfas
Vad som hände vid och inne i varuhuset Åhléns när terroråtalade Rakhmat Akilov kraschade där efter färden på Drottninggatan i Stockholm står i fokus under dagens förhandling om dådet.(TT) Vad som hände vid och inne i varuhuset Åhléns när
Rättegången mot Akilov når slutfas
Inrikes. Vad som hände vid och inne i varuhuset Åhléns när terroråtalade Rakhmat Akilov kraschade där efter färden på Drottninggatan i Stockholm står i fokus under dagens förhandling om dådet.
Fjärrstyrda möbler och cykelställ kan bli stadens nya trafikhinder
Monterade möbler som kan fjärrstyras för att stoppa eller öppna för biltrafik. Betongmoduler som fungerar som bänkar. Pollare med möjlighet att dubblera som cykelställ. Så ser tre förslag för nya trafikhinder ut, som initierats av museet ArkDes efter terrordådet på Drottninggatan i april 2017.
Läs mer om Drottninggatan.
Hennes ben amputerades efter Drottninggatan-dådet
Den 38-åriga ukrainska kvinnan blev allvarligt skadad i terrordådet på Drottninggatan.Läkarna sa: För att rädda ditt liv måste vi amputera benet.På måndagen lämnade hon ett känslosamt vittnesmål i den pågående rättegången mot Rakhmat Akilov.– Jag förstår att minnena kommer följa mig hela livet. Jag vill glömma det här. Men varje morgon när jag vaknar och inte har mitt ben kvar. Då återvänder jag dit.
Iryna hörs i rätten – starka känslor när hon möter den misstänkte
På måndagen var det Irynas tur att höras om sina upplevelser på Drottninggatan den 7 april 2017. Känslorna blev för starka när hon fick se den misstänkte terroristen. Iryna föll i tårar. – Jag trodde att jag låg och höll på att dö, eftersom att ingen pratade med mig, sade hon i rätten.
Läs mer om Drottninggatan.
Stora miljonnotan för terrorn på Drottninggatan
Terrordådet på Drottninggatan i april förra året kostade 20,9 miljoner kronor. Den största delen av kostnaden stod polisens insats för, skriver Dagens Nyheter.
Läs mer om Drottninggatan.