Drottninggatan

Åkesson välkommen på Löfvens nya krismöte

Statsminister Stefan Löfven har bjudit in samtliga partiledare till ett krismöte på tisdagen efter it-skandalen på Transportstyrelsen.Det innebär att även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson får komma dit. Efter terrordådet på Drottninggatan i april blev han portad från ett stormöte.– Jimmie Åkesson har kallats till mötet den här gången, säger SD:s Paula Bieler.

Ge polisen verktyg mot terrorn

DN 18/7 2017. Med tanke på den förhöjda hotbilden mot Sverige, terrordådet på Drottninggatan i april och de senaste årens attacker i Europa, finns det ingen ursäkt för riksdagen att inte tillåta fler övervakningskameror.
Läs mer om Drottninggatan, Europa och Sverige.
Obekväma beslut krävs för att motverka terrorismen
Med en resolut insats klarade samhället att ta hand om följderna av terrorattentatet på Drottninggatan. Nu satsas 400 miljoner på att förstärka polisens förmåga. Men det räcker inte. Ökad övervakning behövs för att motverka terrorismen, skriver Dan Eliasson, rikspolischef, och Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen.
Granitblock ska hindra terrordåd i Stockholm
Betonglejonen på Drottninggatan i Stockholm har fått sällskap av tio granitblock. De ett ton tunga blocken ska hindra att fordon kör i hög hastighet på gågatan, och är en följd av terrordådet i april.
Läs mer om Drottninggatan och Stockholm.

Granitblock ska förhindra terror – sattes upp på natten

Under natten mot tisdagen sattes tio kraftiga hinder av granit upp på Drottninggatan. Syftet är att förhindra framtida terrorattacker i stil med lastbilsdådet i april.
Läs mer om Drottninggatan.
Fortfarande möjligt för lastbilar att köra på Drottninggatan
Efter terrordådet på Drottninggatan lovade staden att man skulle placera ut fler hinder för att undvika att något liknande sker igen. Men arbetet har blivit försenat och det är fortfarande möjligt för en stor lastbil att köra samma väg, enligt P4 Stockholm.
Läs mer om Drottninggatan.
Akilov omhäktad – nekas läsa medier
Rahmat Akilov omhäktas misstänkt för terrorbrott i Stockholm, där han misstänks för att den 7 april ha kört in med lastbil på Drottninggatan och dödat fem personer.
Läs mer om Drottninggatan och Stockholm.
Rakhmat Akilov begärs omhäktad
Rahmat Akilov omhäktas misstänkt för terrorbrott i Stockholm, där han misstänks för att den 7 april ha kört in med lastbil på Drottninggatan och dödat fem personer.
Läs mer om Drottninggatan och Stockholm.
Akilov står fast vid erkännande
Den 7 april misstänks Rakhmat Akilov, 39, ha kapat en lastbil för att sen meja ner offer på Drottninggatan i Stockholm.Fem personer dödades i terrorattacken.På torsdagen hålls omhäktningsförhandlingar för Akilov.– Ja, svarar försvarsadvokat Johan Eriksson på frågan om Akilov står fast vid sitt erkännande.
Graaf räddade livet på sig själv och barnen
Magdalena Graaf blev vittne till terrordådet på Drottninggatan.I en intervju med tidningen Junia berättar tv-profilen nu om den fruktansvärda upplevelsen.– Jag såg allting och minns folk, kroppsdelar och en barnvagnsinsats som flög i luften, säger hon till tidningen.
Läs mer om Drottninggatan.I och Junia.
Magdalena Graaf blev vittne till terrordådet
Magdalena Graaf blev vittne till terrordådet på Drottninggatan. I en intervju med tidningen Junia berättar tv-profilen nu om den fruktansvärda upplevelsen. – Jag såg allting och minns folk, kroppsdelar och en barnvagnsinsats som flög i luften, säger hon till tidningen.
Läs mer om Drottninggatan och Junia.
Akilov misstänks för hets mot folkgrupp
Rakhmat Akilov, som erkänt terrordådet på Drottninggatan, misstänks för hets mot folkgrupp, skriver Aftonbladet. Enligt polisanmälan har han anklagat häktespersonalen för att vara rasister, skrikit sieg heil och heil Hitler och gjort Hitlerhälsningar. Den 30 juni togs det beslut om att inleda en förundersökning om hets mot folkgrupp.
Åklagaren begär förlängning för åtal om terror på Drottninggatan
Åklagaren har begärt förlängd åtalstid i terrordådet på Drottninggatan. I morgon hålls ny häktningsförhandling mot den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov.
Brandmän utbildas för att hantera terror
I april skedde terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Nu utbildas Stockholms brandförsvar i att hantera den typen av situationer, skriver SVT Stockholm.
Läs mer om Drottninggatan och Stockholm.
Terroroffren på Drottninggatan får minnesplats
Snart ska det finnas en permanent möjlighet för människor att hedra Drottninggatans terroroffer.–Uppdraget är utlagt på Kulturhuset och Stadsmuseet. Vad det blir är för tidigt att säga, säger biträdande stadsdirektör Fredrik Jurdell.Minnessakerna som lämnades på Sergels torg har omhändertagits av stadsmuseet.
Drottninggatans gågata förlängs
Sommargågata i dag – permanent nästa år – blir förlängningen av Drottninggatan norrut från Tegnrgatan och trafikborgarrådet Daniel Helldn klippte som vanligt i dessa sammanhang det blågula invigningsbandet och tillfälligtvis har Beth Laurins (bilden) skulptur Glad placerats längs sommargågatan.
Brandkår räddade liv under terrordådet
Under terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april löste Storstockholms brandförsvar uppgiften i huvudsak väl, enligt en utredning.
Läs mer om Drottninggatan och Stockholm.
August Blanches ande vilar än över det nyrenoverade apoteket
Det gamla apoteket Ugglan på Drottninggatan 59 bjöd förvånade fotgängare på gratis fruktdryck och kunder på konfekt som ett led invigningen av den renoverade gamla butikslokalen vars vackra takmålningar från det sena 1800-talet restaurerats. Det var i den här lokalen författaren August Blanche dog i ett slaganfall den 30 november 1868 på väg till Kungsträdgården för att hålla festtalet vid avtäckningen av Karl II-statyn där.
Övertid ökar dramatiskt: Orolig någon skadar sig
Redan månaderna före terrordådet på Drottninggatan hade polisens övertid ökat i både Stockholm och Malmö. Flera polisområden klarar inte bemanningen utan ett rejält användande av övertid. – Jag är orolig att belastningen ska innebära att någon skadar sig, berättar en polis för SvD.
Läs mer om Drottninggatan, Malmö, Stockholm och SvD.
Akilov omhäktad för Stockholmsdådet
Rakhmat Akilov har erkänt att han körde lastbilen som dödade fem personer på Drottninggatan. I dag omhäktades han av Stockholms tingsrätt. Hans advokat har yppandeförbud men sa att över 1000 förhör av hållits i fallet.
Rakhmat Akilov fortsatt häktad
Rakhmat Akilov, som misstänks för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, omhäktas på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott. Beskedet kom efter en överläggning i Stockholms tingsrätt bakom stängda dörrar.
Läs mer om Drottninggatan och Stockholm.
Omhäktningsförhandling för terrormisstänkte Akilov
Rakhmat Akilov har begärts omhäktad och klockan 10 på torsdagen inleddes omhäktningsförhandlingen i Stockholms tingsrätt.Han misstänks för terroristbrott genom mord efter vansinnesfärden på Drottninggatan som krävde fem människors liv.
Läs mer om Akilov och Drottninggatan.
Rakhmat Akilov i rätten för omhäktning
I dag hålls en ny häktningsförhandling mot Rakhmat Akilov som är misstänkt för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.
83-årig tiggare skadades i attentatet — nu tillbaka på Drottninggatan
Papusa Ciuraru, 83, satt och tiggde när terrordådet inträffade. Lastbilen som Rakhmat Akilov körde missade henne med någon decimeter och träffade ett betonglejon som krossade hennes fot. Nu sitter hon återigen på Drottninggatan.
Här slukas terrorlastbilen av lågor efter dådet i Stockholm
Här slukas hytten i terrorlastbilen av lågor efter dådet på Drottninggatan. I dokumentären Drottninggatan 14:53 visar SVT tidigare okända bilder från sekunderna efter attacken. Efter att den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov kraschat in i Åhlns city försökte en man slå sig in i den med ett järnrör.