Ekonomisk

Debatt: Välfärden ska gå att lita på

Under snart fyra år har den socialdemokratiskt ledda regeringen drivit en ekonomisk politik för ökad trygghet, hållbarhet och jämlikhet i hela landet. Med årets vårbudget inleder vi lanseringen av det största trygghetsprogrammet i modern tid.

ÖFK:s ordförande möter pressen

Foto: Marie Birkl/TT ÖSTERSUND 20180420 Östersund FK:s ordförande Daniel Kindberg (th) håller en pressträff angående anklagelserna om ekonomisk brottslighet.
Läs mer om Daniel Kindberg.
Kindberg avgår som vd efter brottsmisstankarna
Misstankarna mot Östersund FK:s ordförande Daniel Kindberg om ekonomisk brottslighet skakar den allsvenska föreningen. Kindberg har nu avgått som vd för Östersundshem och han möter medierna under en presskonferens på fredagskvällen.
Lyxlivet i miljardernas Svenska Akademien
Glöm ärtsoppa och billiga silverjetonger. Tänk i stället limousine, champagne, resebidrag och lägenheter i Stockholms innerstad. Att lämna Svenska Akademien kan innebära att vinka adjö till ett liv i lyx. För många kan ett avhopp betyda en rejäl ekonomisk smäll.
Läs mer om Svenska Akademien.

Christine Lagarde: Håll er borta från all form av protektionism

WASHINGTON. Christine Lagarde, Internationella valutafondens direktör, varnar för ekonomisk osäkerhet till följd av protektionism och hot om handelskrig.
Läs mer om Internationella.
Biogasflopp i Göteborg ger miljardsmäll för skattebetalarna
Forskningsanläggningen Gobigas blev en ekonomisk härdsmälta och konserveras efter förluster på nästan 2 miljarder kronor. Göteborg Energis nye vd Alf Engqvist aviserar i stället nya jätteinvesteringar på uppemot 15 miljarder kronor.
Läs mer om Alf Engqvist och Göteborg.
Miljonbelopp till region Värmland
STOCKHOLM Under torsdagen beslutades det att jord- och skogsbrukare i Värmland tilldelas 8,7 miljoner kronor. Beslutet fastställdes när Landshypotek Ekonomisk Förening höll stämma på Gröna Lundsteatern i Stockholm.
Så vill svenskarna ha den perfekta bostadsrätten
Svenska bostadsrättsägare är beredda att betala högre avgift för att få tillgång till gym, övervakningskameror och låsta grindar i sina föreningar.Det visar en färsk undersökning från Sveriges bostadsrättscentrum, SBC.– Genom att investera i exempelvis solceller, gym eller elbilsladdning kan man få en attraktivare förening, säger Markus Pålsson, affärsområdeschef ekonomisk förvaltning på SBC.
Läs mer om SBC.
Utrikes födda kvinnor riskerar livslång ekonomisk utsatthet - integrationspolitiken under lupp
Foto: Jessica Gow/TT Utrikes födda kvinnor halkar efter rejält när gäller både jobb och försörjning. I en ny granskning ska Riksrevisionen därför gå till botten med detta - och om regeringens integrationspolitik lever upp till riksdagens mål.
Läs mer om Riksrevisionen.
Framåt tillsammans - för ett tryggare Värmland
Under snart fyra år har den socialdemokratiskt ledda regeringen drivit en ekonomisk politik för ökad trygghet, hållbarhet och jämlikhet i hela landet. Med årets vårbudget inleder vi lanseringen av det största trygghetsprogrammet i modern tid.
Läs mer om Värmland.
Centerpartiet varnar: Historiskt lågt sparande
Fyra år av bakåtsträveri, sammanfattar Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson regeringens mandatperiod.
Läs mer om Emil Källström.
V: Inte konstigt att vårdpersonal slutar - det är bråttom att bryta trenden
I Sverige finns möjligheter att skapa ett gott liv för alla, men det är alldeles för få som får del av framgångarna. Vi kan se hur en liten ekonomisk elit drar ifrån oss andra. Klyftorna i samhället växer och särskilt märks det i arbetslivet.
Regeringen lägger en halv miljard på gröna förslag
Regeringen satsar en halv miljard kronor i vårdbudgeten på gröna förslag – den största miljöbudgeten någonsin, betonar Amanda Lind (MP).Men Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström är inte övertygad om nyttan i förslagen.– Hittills har Miljöpartiets facit inte imponerat, eftersom de svenska utsläppen har ökat, säger han.
Läs mer om Amanda Lind och Emil Källström.
M sågar regeringens välfärdssatsning
Regeringen satsningar på välfärden kritiseras av Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M).
Svantesson: Finansministern blandar bort korten
Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, tycker att finansminister Magdalena Andersson "blandar bort korten".
Läs mer om Magdalena Andersson.
SD:s uppmaning: Fäll vårbudgeten
Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt riktar en uppmaning till alliansen att förhandla ihop sig om budgeten.
Läs mer om Oscar Sjöstedt.
M: Regeringen har prioriterat fel
Vårbudgeten Konjunkturen är stark, men regeringen är svag och har prioriterat fel. Det sade Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, vid en pressträff på måndagen.
Anderssons iskalla frågor kan bli ett problem för oss alla
Göran Eriksson: Intresset är närmast sensationellt lågt för ekonomisk politik och arbetsmarknadsfrågor just nu, när Magdalena Andersson presenterar regeringens sista vårbudget före valet.
Läs mer om Magdalena Andersson.
M: Regeringen har misslyckats trots högkonjunktur
De rödgrönas gemensamma förslag på DN Debatt om reformer för 2,6 miljarder kritiseras av Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. – När det gäller polisen är det sorgligt att regeringen har vaknat så sent, säger hon och menar att S-MP-regeringen har misslyckats trots goda ekonomiska förutsättningar.
Insändarskribent påpekar: "Alliansen som klubbade igenom outsourcing - privatisering av skattefinansierad verksamhet"
Alliansens misstroende mot tre statsråd i regeringen på grund av skandalen inom Transportstyrelsen ger mig anledning att skriva enbart på grund av ordet "outsourcing." 1991 klubbade Allianspartierna införandet av en ekonomisk styrmodell, NPM,
Karolinska erkänner: Tekniskt haveri kan ha orsakat Saheens död
Hjärtat stannade på trebarnspappan Saheen Hawlader, 52. Samtidigt havererade it-systemet på Nya Karolinska där han låg, och hjärtövervakningen som skulle ha larmat, larmade aldrig, avslöjade DN. Nu erkänner sjukhuset fel – och hans familj kan eventuellt få ekonomisk ersättning. – Det känns bra, men hans högsta önskan var att få hit sin fru och sina barn, säger vännen Ahamed Alaodin.
Luftfartsverket går mot dyster ekonomisk framtid
Luftfartsverket står inför tuffa år och ska enligt affärsverkets egna prognoser gå med ackumulerade förluster på över 1,2 miljarder kronor mellan 2019 och 2024. Till 2023 är det egna kapitalet slut enligt prognosen.
Direktsänd debatt: Så är det ekonomiska läget i Sverige
Klockan 11.30 drabbar samtliga riskdagpartier samman i en ekonomisk-politisk debatt i Di TV.
Läs mer om Di TV och Sverige.
Striden i Akademien – männen mot kvinnorna?
En man anklagas för sexövergrepp och ekonomisk brottslighet – men det är två kvinnor som får ta konsekvenserna. Så beskrivs striden inom Svenska Akademien från flera håll. Andra menar att striden inte alls gäller manligt mot kvinnligt.
Läs mer om Akademien och Svenska Akademien.
EU vill hjälpa bilägarna att få ersättning efter dieselgate
Dieselskandalen har drabbat miljontals bilägare runtom i världen.Men bara ett fåtal har lyckats få någon ekonomisk kompensation.Det vill EU ändra på. Enligt ett nytt förslag ska konsumenter få mer makt mot teknik- och biljättarna.