Ekonomisk

Indien vill ta över ekonomisk ledarroll

DAVOS. Om drygt tio år väntas Indien bli världens tredje största ekonomi. Indiens premiärminister Narendra Modi, som på tisdagen höll öppningstalet på Världsekonomiskt forum (WEF), försöker positionera sig som en global politisk ledare.

Humöret på topp bland världens vd:ar

Trots klimathot och Brexit har andelen optimister bland företagsledare aldrig varit så hög som den är nu – nära 6 av 10 bedömer att global ekonomisk tillväxt kommer att förbättras det närmaste året. Det visar den årlliga undersökning som konsultjätten Pwc gjort.
Läs mer om Brexit och Pwc.
Börsveteranen varnar: Lugnet före stormen
Lugnet på börsen betyder att investerare skulle oroa sig för en ny börskrasch, säger Joachim Fels, global ekonomisk rådgivare på Pimco.
Läs mer om Pimco.
Räntorna kan sticka snabbare än man tror
Det som gör det kommande året annorlunda är framför allt skiftet i den globala centralbankspolitiken i kombination med god ekonomisk tillväxt i de flesta utvecklade ekonomier.

Regeringen måste berätta sanningen om amorteringar

Vilka analyser låg egentligen till grund för det skärpta amorteringskravet som börjar gälla om mindre än två månader? Regeringen har inte kunnat visa några offentliga dokument och nu ska finansmarknadsminister Per Bolund frågas ut i riksdagen. Centerns ekonomisk-politisk talesperson Emil Källström är en av kritikerna som vill att regeringen lägger korten på bordet.
Läs mer om Emil Källström och Per Bolund.
06.45: Vilka fonder ska man satsa på i år?
Hög tid för vårstädning i sparportföljen. Vilka surdegar ska ut och vilka fondfavoriter ska man satsa på 2018? Privatekonomiredaktör Frida Bratt gästar Ekonomistudion onsdag och ger råd på vägen. Medverkar i programmet gör även Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson (C) angående regeringens hantering av frågan om skärpt amortering. Nu ska finansmarknadsminister Per Bolund (MP) frågas ut i riksdagen. Programmet sänds varje vardag klockan 06.45.
Moderaterna: Sprickan i regeringen om migrationen är allvarlig
Moderaterna är kritisk mot att de två regeringspartierna, S och MP, är oeniga om hur många flyktingar Sverige ska ta emot. – Det är anmärkningsvärt att ett regeringsparti (MP) inte förmår se kopplingen mellan migration och integration. Det säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson till DN.
Läs mer om Elisabeth Svantesson och Sverige.
Vårdmodell på Karolinska gynnar friskare patienter
Mindre pengar till vård för fattiga och sjuka – mer till rika och friskare patienter. Det är konsekvensen av en ekonomisk styrmodell baserad på värdebaserad vård, enligt en ny studie. Konceptet har införts i svensk vård. – Det ger en omvänd Robin Hood-effekt, säger Eric T Roberts, en av forskarna, till DN.
Läs mer om Karolinska och Robin Hood-effekt.
Regeringens ljusa prognoser kan kosta staten sex miljarder
Med ljusa prognoser för sysselsättning och integration för regeringen en riskfylld ekonomisk politik, enligt moderatledaren Ulf Kristersson. Om den inte ändras kommer Sverige stå sämre rustat och ha mindre handlingsutrymme när ekonomin väl vänder ner, skriver Kristersson på DN Debatt.
Var tionde skulle säga upp sig om de hade råd
Fler än var tionde svensk är så less på sin chef att de vill säga upp sig. De flesta saknar dock ekonomisk buffert. Tre av tio har stannat enbart för att klara räkningarna. Men Erik och Lisa Mossinger har sparat sig till råd att sluta jobba – om de skulle vilja.
Läs mer om Lisa Mossinger.
Kryptovaluta kan lösa Vladimir Putins problem
När Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 svarade världen med sanktioner.Den ryska rubeln föll och en ekonomisk kris var ett faktum.Nu kanske landet kan undkomma de utländska sanktionerna genom en digital valuta.
Läs mer om Krimhalvön.
Ekonomiska bördor driver missnöje i Iran
Årtionden av ekonomisk vanskötsel, hårda internationella sanktioner, arbetslöshet och höga levnadsomkostnader. Enligt iranierna själva är det ekonomisk osäkerhet som driver de regimkritiska demonstrationerna i landet.
Läs mer om Iran.
Utan internationellt kapital stannar Sverige
Synen på att staten lånar pengar utomlands är helt irrationell i den svenska debatten. Det är ett mysterium varför de svenska skattebetalarna inte ska kunna låna kapital på de internationella marknaderna för viktiga projekt – framför allt nu då kostnaden för dylika lån är extremt låg. Det skriver Anders Ögren, docent i ekonomisk historia.
Läs mer om Sverige.
Lewicki nobbade pengarna för att stanna i Malmö FF
Oscar Lewicki har förlängt kontraktet med Malmö FF.Nu står det klart att han nobbade ekonomisk mer fördelaktiga bud för att stanna i klubben.– Jag ska vara ärlig och säga att det fanns andra alternativ, som var ekonomiskt bättre än Malmö. Men magkänslan den sa jag vill ju spela i Malmö, säger han till Sydsvenskan.
Här får matsvinnet en ny chans
Minskat matsvinn och en hjälpande hand till människor i ekonomisk utsatthet. Matmissionen har hittat ett sätt att förena nytta med nytta.
Runars oväntade extrajobb – efter fängelsehotet
Runar Sögaard misstänks för ekonomisk brottslighet och riskerar fängelse.Nu har han landat ett nytt gig.Livsstilscoachen och tv-profilen säljer fyrverkerier – i Sundsvall.– Jag är tokig i fyrverkerier, säger han till Sundsvalls Tidning.
Läs mer om Sundsvall.
Det kommer bli en ruskig känsla
Ta femtio år av svensk idrottstradition. Krydda det med ett hatmöte mellan två rivaler. Och addera den ständiga kampen om ekonomisk överlevnad – så har du annandagsderbyt mellan Edsbyn och Bollnäs. – Om man förlorar en sådan här match så är det sorg i flera dagar, säger Michael Bolin.
Läs mer om Edsbyn och Michael Bolin.
Familjen Broströms uppgång och fall
Broströmskoncernen växte fram när Göteborg blev en industristad.Fartygsflottan trafikerade världshaven och bolaget var stans största arbetsgivare.Samtidigt skapade familjen Broströms privatliv rubriker om skandalbröllop, missbruk och ond bråd död.I samband med varvskrisen på 1970-talet gick det snabbt utför.– Tidigare misstag var roten till problemen som sedan knäckte Broströms, säger Per Halln, doktor i ekonomisk historia vid Göteborgs universitet.
Läs mer om Göteborg och Per Halln.
De bygger ett klimatsmart hus – för att bli mindre sårbara
För tio år sedan var Fredik och Elin Kaufeldt Olsson nära att förlora allt.Men med en långsiktig plan har de byggt upp sina marginaler igen, och nu paret på att bli immuna mot ekonomisk osäkerhet – med hjälp av ett klimatsmart hus.
Läs mer om Elin Kaufeldt Olsson och Fredik.
Skuldsättningen beror på ökande klassklyftor
I en ny studie står det klart att det finns ett samband mellan växande skillnader i inkomster och skuldsättningen. Det är helt avgörande att politikerna fokuserar på minskande klassklyftor och på att bygga ut den offentliga sektorn, skriver Lars Ahnland, doktorand i ekonomisk historia.
Nya miljonsuccn: Är hennes grej...
Charlotte Kalla gör både sportslig och ekonomisk succ.Hennes bolag, Charlotte Kalla AB, har strax under 18 miljoner kronor i egna tillgångar.Och den svenska skiddrottningen fortsätter att arbeta aktivt för sin framtid efter skidkarriären tillsammans med sin manager Olle Håkanson.– Hon är som en liten företagsledare, säger han.
Bajsplockarna ska hålla rent efter 9 000 hundar
I början av Januari 2018 invaderar över 9000 hundar Svenska Mässan i Göteborg för den årliga hundmässan MyDOG.Trots att hunden ofta kallas för människans bästa vän, så har de inte samma toalettvanor som vi.Lösningen blir 30 tappra volontärer som ska spendera fyra dagar med att plocka skit – utan ekonomisk ersättning.– De tycker om hundar och jobbar stenhårt för att få vara en del av själva sammanhanget, säger Tommy von Brömsen, mässansvarig.
L kräver analys av Bolund – kallar upp till finansutskottet
Analysen måste upp på bordet. Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson begär att Per Bolund (MP) kallas till riksdagens finansutskott om det skärpta amorteringskravet. – Finns ingen analys är risken stor att man fattar ett felaktigt beslut, säger Mats Persson till SvD.
Läs mer om Bolund, Per Bolund och SvD.
Skippa julhetsen - och spara tusentals kronor
Skippa årets julhets och bli en ekonomisk vinnare.Struntar du i julklappar och julöl kan det betyda tusentals kronor i vinst, visar en ny studie.- Svenskar siktar högt inför julhelgen, men oftast mynnar allting ut i överkonsumtion och dyra klappar som ingen ändå kommer ihåg, säger Mattias Hallgrim på Zmarta Group.
Läs mer om Zmarta Group.
Saudis kronprins köpte palats för 2,5 miljarder
Kronprins Mohammed bin Salman, 32, har tagit strid mot korruptionen hos Saudiarabiens elit och predikat ekonomisk återhållsamhet.Nu avslöjar New York Times att prinsen låg bakom det dyraste husköpet under 2015: palatset Chateau Louis XIV vid Versailles i Frankrike.– Han har försökt bygga en image, med ganska stor framgång, att han är annorlunda, en reformerare, åtminstone en social reformerare, och att han inte är korrupt. Det här är ett hårt slag mot den imagen, säger Bruce O. Riedel, tidigare CIA-analytiker till New York Times.
Läs mer om Bruce O, Frankrike och Salman.