Ekot

Lärare dömd för våldtäkt av elev – fick jobba kvar

I spåren av Metoo-uppropen – nu avslöjar P2 Dokumentär och Ekot graverande uppgifter om Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.Lärare som tidigare har tvingats sluta, efter larm om sexuella trakasserier, har fått komma tillbaka.En av dem var dömd för våldtäkt – av en student på skolan.

Förslag om tuffare lag mot insiderbrott

Polis och åklagare föreslås få nya möjligheter när det gäller att utreda och lagföra misstänkta för olaglig aktiehandel, så kallat insiderbrott, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
De säljer andras kroppar – i Sverige
Vilka är de som säljer andras kroppar i Sverige idag? Ekot och P1-programmet Kaliber har granskat alla domar om koppleri och människohandel de senaste tre åren. I samarbete med Sveriges Radio publicerar Expressen nu en del av den granskning som reportrarna Maria Ridderstedt och Christian Ströberg gjort.
Felaktig visumhantering på svensk ambassad utreds
Två personer på Sveriges ambassad i Teheran i Iran har stängts av från sina tjänster efter misstankar om felaktig visumhantering, rapporterar Ekot. UD har utrett felaktigheter på ambassaden sedan i somras, men är förteget om fler detaljer.
Läs mer om Ekot, Iran och Teheran.

Falska asylberättelser säljs dyrt till asylsökande

Personer som vill få uppehållstillstånd kan köpa falska asylberättelser för tiotusentals kronor. De påhittade bevisen ska hjälpa personerna att få asyl i Sverige, rapporterar Ekot.
Läs mer om Ekot och Sverige.
Volvo Cars koncernchef tillbakavisar fackets kritik mot låga investeringar i Sverige
Fackförbundet IF Metalls vice ordförande Glenn Bergström har kritiserat Volvo Cars för att inte investera tillräckligt i Sverige. Även om det just nu går på högvarv i Volvos fabriker är bristen på investeringar något som kan hota jobben på sikt, speciellt vid en konjunkturnedgång. Det ligger en investeringsgrad i Sverige, men vi anser inte att den är tillräcklig, säger Glenn Bergström till Sveriges Radio. Det finns stora investeringar som behöver göras i Göteborg. Det finns mycket ersättningar som måste göras i Olofström. Vi pratar inte om volymuppgångar, utan om
Allt grövre hot och våld mot Postnord
Hoten och våldet mot Postnords brevbärare och chaufförer blir allt värre, uppger Sveriges radio.Det gör personalen mer orolig.– Tidigare var brevbäraren fredad. Det är inte brevbäraren i dag, säger Postnords säkerhetschef Alexis Larsson till Ekot.
Läs mer om Ekot och Postnord.
Allvarligare hot mot brevbärare
Postnords brevbärare och chaufförer möts av allt grövre hot och våld i sitt arbete, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Ny rapport: Rekordlåg ungdomsarbetslöshet
En ny rapport från Arbetsförmedlingen visar att ungdomsarbetslösheten nu är den lägsta på tio år.– Man kan tala om en vattendelare på svensk arbetsmarknad. Med en gymnasieutbildning har du mycket goda chanser att få ett jobb, men utan en har du betydande svårigheter att få fäste på arbetsmarknaden, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg till Sveriges Radio Ekot.
Färre unga är arbetslösa
I november var 55.000 ungdomar mellan 18 och 24 år inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Jämfört med för fem år sedan är det nästan en halvering, rapporterar SR Ekot som tagit del av en ny rapport från Arbetsförmedlingen.
Läs mer om Arbetsförmedlingen.
Ny rapport: Färre unga är arbetslösa i Sverige
I november var 55 000 ungdomar mellan 18 och 24 år inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Jämfört med för fem år sedan är det nästan en halvering, rapporterar SR Ekot som tagit del av en ny rapport från Arbetsförmedlingen.
Läs mer om Arbetsförmedlingen och Sverige.
Rederier flaggar svenskt igen
Den svenska handelsflottan växer igen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Moderaterna ökar – men uppgången bromsar in
Moderaternas uppgång bromsar in. Det visar siffror från Svensk väljaropinion - en sammanställnig av flera mätningar som Sifo gör för Ekot.
Läs mer om Ekot, Sifo och Svensk.
Moderaternas uppgång har bromsat in
S backar och M:s ökning bromsar in. Ställningen mellan blocken är jämn. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanställning av flera opinionsundersökningar som Sifo gör åt Sveriges Radios Ekot.
Läs mer om Sifo och Svensk.
#allavi – nytt gemensamt upprop oavsett bransch
Flera branscher har i gemensamma upprop slagit larm om sexuella övergrepp och trakasserier i samband med #metoo-rörelsen.Nu vill kvinnor samla berättelserna i ett stort gemensamt upprop – för att visa att övergrepp sker oavsett bransch.12 007 människor har skrivit på uppropet #allavi i DN och Ekot.– När vi startade den här gruppen för en vecka sedan hade vi inte kunnat drömma om det här gensvaret, säger initiativtagare Maria Robsahm till Ekot.
Läs mer om Ekot och Maria Robsahm.
Ekot dödförklarade Kamprad: Ett misstag
Sveriges Radio skickade ut en felaktig tweet om att Ikea-grundaren Ingvar Kamprad dött. – Det var ett misstag, säger Olle Zachrison, chef för SR Ekot till SvD. Ingvar Kamprad mår bra, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet.
1 700 kvinnor från Försvarsmakten i nytt upprop
Över 1 700 kvinnor skriver under uppropet #givaktochbitihop mot kränkningar och övergrepp, rapporterar Ekot.Försvarsanställda kvinnor menar i uppropet att det råder en tystnadskultur i Försvarsmakten.I vittnesmålen berättar de om kränkande kommentarer, mobbning och våldtäkter.
Ministern vill öka skatteuttaget vid utlandsflytt
För att hindra skatteplanering vill regeringen införa en utflyttningsskatt för personer som för ut kapital från Sverige. Det säger finansminister Magdalena Andersson till Ekot.
Läs mer om Ekot, Magdalena Andersson och Sverige.
Kravet: Stoppa utvisningar direkt
Efter regeringens beslut om att låta fler ensamkommande unga få stanna i Sverige väcks kraven på att ställa in tvångsutvisningar av personer som kan komma att beröras av nya lagen, rapporterar Ekot.–Vi vill inte utsätta de här ungdomarna för att tvinga ut dem i ett liv som gömda, säger Christina Höj Larsen, V, migrationspolitisk talesperson till Sveriges Radio.
Internt bråk på Sveriges Radio om Lotta Brom
Ekot kritiseras för sin rapportering om Lotta Brom – i Medierna i SR anklagas redaktionen för att ha återgivit information som strider mot bättre vetande. Samtidigt har rapporteringen i SR-kanalen P5 diskuterats på ett internt möte: – Folk är liksom inte glada över hur det har skötts internt, berättar en person som arbetar på P4 och P5.
Klart: Alla partiledare till politikerveckan i Järva
Alla åtta ledare för riksdagspartierna kommer att delta under politikerveckan i Järva, i nordvästra Stockholm, i sommar, skriver Sveriges Radio Ekot.
Läs mer om Järva och Stockholm.
Allt fler turistbyråer slår igen
Allt fler turistbyråer stänger. I stället satsar kommuner på närvaro på nätet och i sociala medier, och på tillfälliga informatörer vid högsäsong, rapporterar SR Ekot.
Fler anmäler turkisk kartläggning i Sverige
Turkiet fortsätter att kartlägga regimkritiker bosatta i Sverige, enligt Sveriges Radio Ekot.
Läs mer om Sverige.
Rikard Wolff är död
Sångaren Rikard Wolff är död, enligt Ekot.Han blev 59 år.
Läs mer om Ekot.Han.