Em premiären

Lewickis viktiga vår för att ta sig med till VM: "Har en god möjlighet att komma med"

Oscar Lewicki var ordinarie i Sveriges startelva under Erik Hamréns sista tid som förbundskapten. Han startade bland annat play off-matcherna mot Danmark och EM-premiären, men har fallit bort under Janne Andersson.

Svensk revanschlusta efter chockförlusten

Mardröm, katastrof, fiasko. Det var inga positiva omdömen det svenska handbollslandslaget fick efter förlusten i EM-premiären mot Island. Nu måste man vinna mot Serbien på söndagen. – Det finns en extra revanschlust i laget, säger spelmotorn Jim Gottfridsson inför matchen.
Island chockade Sverige i EM-premiären
Sverige fick en mardrömsstart i EM. Island chockade det svenska laget och hade stundtals lekstuga med det svenska laget. Som mest ledde Island med tio mål. Till sist blev det förlust med 24–26 (8–15). Därmed är troligen Sverige borta från spel om medaljerna i detta EM.
Läs mer om EM-premiären, Island och Sverige.
Krossen: Vi blir ju tillintetgjorda
Sverige det riktigt tungt i EM-premiären mot Island.Efter en halvlek ligger Sverige under med hela 8-15.–Vilken mardrömshalvlek, säger TV3:s kommentator Robert Perlskog.
Firma Appelgren/Palicka viktigast i EM-premiären
I kväll är det dags. Premiärmatch mot Island i herrarnas handbolls-EM. Två spelare får inte misslyckas om Sverige ska gå långt i detta mästerskap: målvakterna. – Island är en nyckelmatch, säger Andreas Palicka.
Läs mer om EM-premiären, Island och Sverige.
Gick ner i lön för damernas skull
Det talas ofta om de stora löneklyftorna mellan kvinnor och män inom elitidrott.Herrarna i det svenska handbollslandslaget valde att ta tag i saken – och sänkte frivilligt sin ersättning för att få samma förutsättningar som damerna.– För mig kändes det som en självklarhet, säger Jesper Nielsen inför EM-premiären mot Island.
Islänningen Andrsson sjunger på svenska i premiären
Split. Han är född i Sverige av isländska föräldrar. Han bor i Sverige, men är isländsk medborgare och har spelat OS för Island. Nu är han svensk förbundskapten för det svenska handbollslandslaget som i sin första EM-match möter – Island. – Jag gillar dem och tycker jättemycket om dem, men jag tycker mycket mer om att vinna, säger Kristjn Andrsson.
Jim Gottfridsson – draken som är landslagets kreatör
Det är i motvind en drake lyfter. Det twittrade Jim Gottfridsson när han i början av hösten 2017 hade opererats för en svår benskada. Många räknade bort honom från EM. Men nu är han med och i träningsmatcherna mot Ungern visade han hur mycket han betyder för handbollslandslaget. – Jag har lyft, konstaterar den 25-årige spelmotorn inför EM-premiären mot Island på fredag.
Jakobsson tillbaka efter tiden i det mörka rummet
När de andra spelarna i handbollslandslaget firade VM-triumfer i Frankrike för ett år sedan, låg Johan Jakobsson helt stilla i ett mörkt rum. Bara dagar före VM-premiären fick han hjärnskakning efter en smäll på träningen. Nu är han tillbaka i landslaget igen och ser fram emot EM i Kroatien. Och han funderade aldrig på att sluta. – Inte för fem öre, säger 30-åringen i dag utan att tveka.
Ny storseger tog Sverige till kvartsfinal
Sveriges herrar är klara för kvartsfinal i bordtennis-EM. Det blev en överlägsen seger med 3–0 mot Grekland, precis som mot Ryssland i premiären. – Vi gjorde en mycket bättre match i dag och alla spelarna är i bra ordning formmässigt, säger förbundskaptenen Peter Blomquist.
Märkligt av Sverige – jag förstår det inte
DEVENTER. Grästuvorna flög och spelarna föll.Matcharenan i EM-premiären vill vi helst glömma.Hur den kommer att vara i Deventer i morgon kväll – det valde landslaget bort att ta reda på.Vilket märkligt beslut.
Läs mer om Deventer, EM-premiären och Sverige.
Sverige nobbade matcharenan – Schelin presskonferensen
DEVENTER. Spelarna kritiserade underlaget efter 0–0-premiären mot Tyskland i Breda. Men inför Sveriges viktiga andra match i EM-slutspelet, mot Ryssland på fredag, väljer Sverige att inte träna på matcharenan. Samtidigt gjorde landslaget en ändring i sista stund – och valde att skicka fram Nilla Fischer i stället för lagkaptenen Lotta Schelin på den officiella presskonferensen.
Sverige beslut – efter parodin
DEVENTER. När Sverige mötte Tyskland i EM-premiären var underlaget på Rat Verlegh Stadion i Breda dåligt.Något landslaget upptäckte redan dagen innan och kunde anpassa skovalet efter.Inför morgondagens match mot Ryssland tränar Sverige inte en enda gång på matcharenan i Deventer.– Det tar tid att åka till arenan och vi lägger hellre den på att vila och vara på hotellet, säger Sundhage.
DN frågar. Vem är landslagets mest underskattade spelare?
Efter 0–0 mot Tyskland i EM-premiären väntar nu Ryssland i nästa gruppspelsmatch (fredag kväll) för svenska landslaget. Att laget gör en bra insats blir förstås avgörande men vem tycker spelarna själva är bättre än vad publiken förstår.
Läs mer om EM-premiären, Ryssland och Tyskland.
Hon är det stora hotet mot Sverige
UTRECHT. Här är det stora ryska hotet på fredag – Jelena Danilova.Det är hon som ska svara för målen när EM:s sensationslag Ryssland ställs mot Sverige.– Att få göra mål direkt i EM-premiären betyder mycket för självförtroendet, säger den 30-åriga anfallsstjärnan.
Ljuger om jag säger att jag inte tog åt mig
ARNHEM. Kritiserad och ifrågasatt.Nu berättar Jonna Andersson om situationen innan EM-premiären.– Det är klart att man går ned sig och att det var tufft, säger hon.
Frankrike segrade i premiären
Frankrike är en av förhandsfavoriterna till EM-titeln i Nederländerna. I premiären mot Island vann Frankrike med 1–0 efter att ha fått en sen straff som Eugnie Le Sommer kunde smälla dit.
Lisa Dahlkvist om skostrulet
Mittfältaren satte av misstag på sig en lagkamrats – för små – skor för att spela EM-premiären.
Läs mer om EM-premiären.
Dahlkvist spelade EM-premiären med fel sko: En storlek mindre, fick kramp
ARNHEM. Lisa Dahlkvists skobyte mitt under EM-premiären förbryllade både publik och experter. Dagen efter 0–0-matchen mot Tyskland kom förklaringen. – Jag hade fått på mig Linda Sembrants vänstersko. Den var en storlek mindre, så då fick jag kramp, säger mittfältaren.
Läs mer om EM-premiären och Tyskland.
Sanningen bakom stora kaoset i EM-premiären
ARNHEM. Lisa Dahlkvist blandande ihop skorna med Linda Sembrant.I halva matchen mot Tyskland spelade mittfältsstjärnan med fel skor.På ena foten hade Dahlkvist en sko i fel storlek.– Jag fick kramp i ena foten för att den var för liten, säger Dahlkvist.
Positivt besked om Schough
Olivia Schough fick lämna EM-premiären mot Tyskland med en lårskada. Men hon har repat sig bra, enligt landslagsläkaren Mats Börjesson.
Läs mer om EM-premiären, Schough och Tyskland.
Sundhages krisstamtal – med svenska hjälten
Pia Sundhage var missnöjd med Hedvig Lindahls spel med fötterna under EM-premiären.Och förbundskaptenen menar att landslagsmålvakten ska leva upp till hennes skyhöga krav.– Jag ska ha ett samtal med henne. Jag kan bli upprörd för att jag vet att Hedvig är riktigt bra på det här, säger Sundhage.