Em premiären

Ny storseger tog Sverige till kvartsfinal

Sveriges herrar är klara för kvartsfinal i bordtennis-EM. Det blev en överlägsen seger med 3–0 mot Grekland, precis som mot Ryssland i premiären. – Vi gjorde en mycket bättre match i dag och alla spelarna är i bra ordning formmässigt, säger förbundskaptenen Peter Blomquist.
Märkligt av Sverige – jag förstår det inte
DEVENTER. Grästuvorna flög och spelarna föll.Matcharenan i EM-premiären vill vi helst glömma.Hur den kommer att vara i Deventer i morgon kväll – det valde landslaget bort att ta reda på.Vilket märkligt beslut.
Läs mer om Deventer, EM-premiären och Sverige.
Sverige nobbade matcharenan – Schelin presskonferensen
DEVENTER. Spelarna kritiserade underlaget efter 0–0-premiären mot Tyskland i Breda. Men inför Sveriges viktiga andra match i EM-slutspelet, mot Ryssland på fredag, väljer Sverige att inte träna på matcharenan. Samtidigt gjorde landslaget en ändring i sista stund – och valde att skicka fram Nilla Fischer i stället för lagkaptenen Lotta Schelin på den officiella presskonferensen.

Sverige beslut – efter parodin

DEVENTER. När Sverige mötte Tyskland i EM-premiären var underlaget på Rat Verlegh Stadion i Breda dåligt.Något landslaget upptäckte redan dagen innan och kunde anpassa skovalet efter.Inför morgondagens match mot Ryssland tränar Sverige inte en enda gång på matcharenan i Deventer.– Det tar tid att åka till arenan och vi lägger hellre den på att vila och vara på hotellet, säger Sundhage.
DN frågar. Vem är landslagets mest underskattade spelare?
Efter 0–0 mot Tyskland i EM-premiären väntar nu Ryssland i nästa gruppspelsmatch (fredag kväll) för svenska landslaget. Att laget gör en bra insats blir förstås avgörande men vem tycker spelarna själva är bättre än vad publiken förstår.
Läs mer om EM-premiären, Ryssland och Tyskland.
Hon är det stora hotet mot Sverige
UTRECHT. Här är det stora ryska hotet på fredag – Jelena Danilova.Det är hon som ska svara för målen när EM:s sensationslag Ryssland ställs mot Sverige.– Att få göra mål direkt i EM-premiären betyder mycket för självförtroendet, säger den 30-åriga anfallsstjärnan.
Ljuger om jag säger att jag inte tog åt mig
ARNHEM. Kritiserad och ifrågasatt.Nu berättar Jonna Andersson om situationen innan EM-premiären.– Det är klart att man går ned sig och att det var tufft, säger hon.
Frankrike segrade i premiären
Frankrike är en av förhandsfavoriterna till EM-titeln i Nederländerna. I premiären mot Island vann Frankrike med 1–0 efter att ha fått en sen straff som Eugnie Le Sommer kunde smälla dit.
Lisa Dahlkvist om skostrulet
Mittfältaren satte av misstag på sig en lagkamrats – för små – skor för att spela EM-premiären.
Läs mer om EM-premiären.
Dahlkvist spelade EM-premiären med fel sko: En storlek mindre, fick kramp
ARNHEM. Lisa Dahlkvists skobyte mitt under EM-premiären förbryllade både publik och experter. Dagen efter 0–0-matchen mot Tyskland kom förklaringen. – Jag hade fått på mig Linda Sembrants vänstersko. Den var en storlek mindre, så då fick jag kramp, säger mittfältaren.
Läs mer om EM-premiären och Tyskland.
Sanningen bakom stora kaoset i EM-premiären
ARNHEM. Lisa Dahlkvist blandande ihop skorna med Linda Sembrant.I halva matchen mot Tyskland spelade mittfältsstjärnan med fel skor.På ena foten hade Dahlkvist en sko i fel storlek.– Jag fick kramp i ena foten för att den var för liten, säger Dahlkvist.
Positivt besked om Schough
Olivia Schough fick lämna EM-premiären mot Tyskland med en lårskada. Men hon har repat sig bra, enligt landslagsläkaren Mats Börjesson.
Läs mer om EM-premiären, Schough och Tyskland.
Sundhages krisstamtal – med svenska hjälten
Pia Sundhage var missnöjd med Hedvig Lindahls spel med fötterna under EM-premiären.Och förbundskaptenen menar att landslagsmålvakten ska leva upp till hennes skyhöga krav.– Jag ska ha ett samtal med henne. Jag kan bli upprörd för att jag vet att Hedvig är riktigt bra på det här, säger Sundhage.
Sågar planen: Är bedrövligt
BREDA. Lisa Dahlkvist var tvungen att byta skor redan efter en kvart – och flera andra spelare halkade omkring på den dåliga planen i EM-premiären.– Jag tycker det är bedrövligt i ett sådant här stort mästerskap, säger Jonna Andersson.
Tyskan avbryter med ett könsord
BREDA. Caroline Seger delade med sig av sina tankar efter 0-0 i EM-premiären mot Tyskland.Mitt under intervjun bröt tyska stjärnan Josephine Henning in – och delade med sig av sin mest grova svenska vokabulär.
Mittag: Sverige kan gå långt
Sverige visade åter defensiv styrka i EM-premiären. Tyska stjärnan Anja Mittag tror att det åter kan bli ett vinnande koncept för Blågult. – Spelar Sverige som mot oss så tror jag att de kan gå väldigt långt, säger hon efter premiären.
Tyska Bild hyllar svenskan: Världsklass
Sverige lyckades i EM-premiären äntligen bryta trenden med förluster mot Tyskland. Efter 0–0-matchen får svenskorna många lovord av tidningskrönikörerna.
Läs mer om EM-premiären och Tyskland.
Anja Mittag: Komplimang till Sverige
Breda. Matcher mot Sverige brukar sluta med vinst. Men i EM-premiären på måndagskvällen tog det stopp för Tyskland. – Sverige gjorde det bra och stod kompakt. Så komplimang till dem, sade Rosengårdsstjärnan Anja Mittag efter 0-0.
Poängräddaren Lindahl: Det här lägger jag på pluskontot
BREDA. Poängräddaren Hedvig Lindahl hyllade laget. Men självklart var målvakten även nöjd med jätteräddningen i den 83:e minuten i EM-premiären mot Tyskland. – Jag är ganska reaktionssnabb. Det var bra att det kom till användning, säger 34-åringen.
Läs mer om EM-premiären och Tyskland.
Anders Sännås Lundqvist: Defensiven håller – nu måste Sverige gå framåt
BREDA. 0-0 i EM-premiären mot regerande Europamästarna Tyskland innebar en bonuspoäng för Sverige i jakten på en plats i kvartsfinalerna. Och precis som i OS förra året var det den svenska defensiven som firade triumfer.
Beskedet om svenska stjärnan efter skadan
BREDA/STOCKHOLM. Olivia Schough var tvungen att bryta EM-premiären i den andra halvleken med ett hårt lindat lår. Nu berättar stjärnan att det rör sig om en lårkaka.– Jag ska sova med ispåse hela natten, säger Schough.
Läs mer om EM-premiären och Schough.
Sundhage nöjd med försvarsspelet
Svenska förbundskaptenen Pia Sundhage var halvnöjd med 0–0 i EM-premiären mot världsmästarna Tyskland. – Vårt försvarsspel lyckades vi med. Det hade varit ännu roligare om vi även hade lyckats med vårt omställningsspel, säger Sundhage till SVT.
Hedvig Lindahl hyllas efter EM-premiären
Sverige fick 0-0 mot Tyskland i EM-premiären. Hedvig Lindahl gjorde en jätteinsats och stod för flera matchavgörande räddningar när Sverige bärgade en poäng.Nu hyllas Lindahl.Hedvig Lindahl är världsklass, skriver den tyska tidningen Bild.
Wow, det hände grejer när hon kom in
Här är SvD:s betyg på svenska landslagets insats i 0–0-matchen i EM-premiären mot Tyskland.
Läs mer om EM-premiären och Tyskland.