Enat

Spanska hotet: Katalanske presidenten kan hamna i fängelse om han utropar självständighet

Hundratusentals människor har tidigare visat sitt stöd för ett enat Spanien och protesterat mot ett självständigt Katalonien.Snart ställs allt på sin spets.I morgon väntas katalanske presidenten Carles Puigdemont hålla ett tal till regionparlamentet där han kan utropa självständighet.Spaniens regering hotar med ett mångårigt fängelsestraff för honom om han gör det.
Läs mer om Katalonien.Snart och Spanien.

Hundratusentals tågar för fortsatt enat Spanien

En separatistisk sammansvärjning ska inte få förstöra vår demokrati, sade litteraturpristagaren Mario Vargas Llosa i ett tal i Barcelona på söndagen, inför hundratusentals demonstranter som liksom han vill undvika att Katalonien utropar självständighet. Men redan på tisdag kan regionpresidenten Carles Puigdemont göra just detta.
Läs mer om Barcelona, Katalonien och Spanien.
Svenska Maria oroad: Kritiskt läge i landet
Den tysta majoritetens demonstration för ett enat Spanien, som drog hundratusentals personer, gick lugnt till. Men svenska Maria Jönsson som bor i Barcelona beskriver läget som kritiskt.
Läs mer om Barcelona, Maria Jönsson och Spanien.
350 000 demonstrerar för enat Spanien i Barcelona
Cirka 350 000 människor har samlats i centrala Barcelona för att demonstrera för ett enat Spanien.Demonstrationerna kommer efter den uppmärksammade folkomröstningen om katalansk självständighet.Folkmassorna skanderade bland annat Viva Espana! Viva Catalonia!.– Kanske har vi varit tysta under för lång tid, säger demonstranten Alejandro Marcos, 44, till AFP.
Tusentals demonstrerar för enat Spanien
Tusentals människor har gått ut på gatorna i Barcelona, för att visa sitt stöd för ett enat Spanien och protestera mot ett självständigt Katalonien. – Kanske har vi varit tysta för länge, säger en av demonstranterna.
Läs mer om Barcelona, Katalonien och Spanien.
Klubbens protest inför mötet med Barcelona
Under söndagen håller Katalonien folkomröstning om självständighet.Då väljer fotbollsklubben Las Palmas att ta ställning för ett enat Spanien genom att spela med en spansk flagga broderad på matchtröjan i bortamatchen mot Barcelona.Vi tror på ett enhetligt Spanien, skriver Las Palmas på sin hemsida.Under eftermiddagen meddelades
Trump svingar vidare – men NFL står enat
NFL:s spelare och ledare är inte kända för att hålla ihop. Men efter Donald Trumps senaste uttalanden och twittrande står de för en gångs skull enade. – Presidentens känslokalla och stötande kommentarer är motsatsen till vad det här fantastiska landet står för, säger San Francisco 49ers ägare Jed York.
Läs mer om Jed York, NFL och San Francisco.
Trump svingar vidare – men NFL står enat
NFL:s spelare och ledare är inte kända för att hålla ihop. Men efter Donald Trumps senaste uttalanden och twittrande står de för en gångs skull enade. – Presidentens känslokalla och stötande kommentarer är motsatsen till vad det här fantastiska landet står för, säger San Francisco 49ers ägare Jed York.
Läs mer om Jed York, NFL och San Francisco.
Nicklasson: Ett enat trav-Sverige håller tummarna
Sportbladets Per Nicklassons krönika om sagohästen Delicious: Engagerar inte bara kretsen kring henne
Manchester står enat
Det skulle bli en stor fotbollsfest. Men måndagens terrordåd i Manchester arena gjorde att känslorna inför onsdagens Europa League-final mellan Manchester United och Ajax i Solna är helt andra. – Vi är alla väldigt nedstämda efter den tragiska händelsen. Vi tänker på offren och deras familjer. Men vi har ett jobb att sköta och åker till Sverige för att göra det jobbet, säger tränaren Jos Mourinho.
Dröm om enat Korea lever: Kan bli som USA–Kanada
Drömmen om ett enat Korea är långsökt. Ett och samma folk har blivit främlingar för varandra. Men det finns alternativ. – Nord och Syd skulle efter ett tag kunna bli som USA och Kanada, säger Kwon Yong-ju till SvD.
Läs mer om Kanada, Korea, Kwon Yong-ju, SvD, Syd och USA.
Hjältarna under terrorattacken
Sällan har svenska folket varit så enat som efter terrordådet i Stockholm. Tusentals samlades i en manifestation på Sergels torg på söndagen för att minnas och hedra. Men när paniken under dådet var som allra värst, steg några fram och gjorde det där extra. Vi kan kalla dem hjältar.
Läs mer om Stockholm.
2 februari – en dag för klassiska svenskguld
Kanske är det att begära för mycket med en liten nationaldag. Men skulle en sådan komma på tal borde den infalla den 2 februari. Det datumet skrev Sixten Jernberg, Ingemar Stenmark och Pernilla Wiberg in sig i historieböckerna genom sina klassiska segrar i OS och VM. Den officiella nationaldagen, den 6 juni, sägs fira 1809 års regeringsform och att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523. Tydligen bröt vi Kalmarunionen också, Sverige blev ett enat land. Gäsp! Hur många har känt blodet svalla och gåshuden resa sig vid dessa minnen? Nej, trodde just det. Nästa samvetsfråga: Vilka reste sig inte ur sin fåt
Annika Ström Melin: När USA går sin egen väg förstärks försöken att få ett mer enat EU
Donald Trump kritiserar Tysklands förbundskansler Angel Merkel och hävdar att fler länder kommer att lämna EU. USA:s blivande president sätter hård press på EU och utan hjälp från Washington kommer Bryssels röst i världen blir betydligt svagare, kommenterar DN:s EU-korrespondent Annika Ström Melin.
Läs mer om Angel Merkel och Washington.
Erdogan: De försöker skapa kaos
I ett första längre uttalande sedan den skjutning på en nattklubb i Istanbul där minst 39 människor dog och 69 skadades uppmanar president Recep Tayyip Erdogan det Turkiska folket att stå enat mot terrorn.
Börsen minst lika opålitlig som Trump
Donald Trump är opålitlig, sa börsanlaytiker som enat spådde ett börsras om republikanen vann. Men är det någon som visat sig vara opålitlig senaste dagarna är det börsen själv.
Läs mer om Trump.
May: Vi måste visa upp ett enat EU gentemot Ryssland
Theresa May gav sig på torsdagen, för första gången efter det brittiska folkets beslut att lämna EU och hennes eget tillträde som Storbritanniens nya premiärminister, in i lejonets kula: EU-toppmötet med de 27 andra stats- och regeringscheferna i Bryssel.
Läs mer om Bryssel och Ryssland.
Ett enat Norrland är maktens stora skräck
Är det dags för Norrland att lämna Sverige? Mats Jonsson tycker att kontraktet mellan storstaden och landsbygden har brutits.
Läs mer om Norrland och Sverige.
Kritiken: Bildt jämförd – med Bagdad Bob
I en debattartikel efterlyser tidigare utrikesminister Carl Bildt större sympatier för Turkiet från EU:s sida, och menar att kuppförsöket där nyligen enat landet i försvaret för demokratin. Men hans inlägg har mötts med massiv kritik. Expressens fristående ledarskribent Sakine Madon jämför Carl Bildt med Bagdad Bob - diktator Saddam Husseins talesperson under invasionen av Irak.
Leoparden speglar Europas trötthet
I Giuseppe Tomasi di Lampedusas Leoparden betraktar en adelsman med matthet hur hans klassprivilegier hotas av ett enat Italien. Lampedusas klassiker ger en bild av det slumrande Sicilien som är giltig även för dagens politiska utveckling.
Läs mer om Italien och Sicilien.