Enat

Curlingsupporter vill se återförenat Korea

Bättre vintersport i Sydkorea, högre status i världen - och på sikt ett enat Korea. Det hoppas curlingsupportern Kim Chung-Hyun att OS och Paralympics i Pyeongchang kan bidra till.

Curlingsupporter vill se återförenat Korea

Bättre vintersport i Sydkorea, högre status i världen - och på sikt ett enat Korea. Det hoppas curlingsupportern Kim Chung-Hyun att OS och Paralympics i Pyeongchang kan bidra till.
Curlingsupporter vill se återförenat Korea
Bättre vintersport i Sydkorea, högre status i världen – och på sikt ett enat Korea. Det hoppas curlingsupportern Kim Chung-Hyun att OS och Paralympics i Pyeongchang kan bidra till. – En dag måste vi återförenas. Så att det blir som det var för 70 år sedan, säger den 33-årige grundskoleläraren.
Världen behöver ett starkare EU
Ett aggressivt Ryssland, flyktingkris, klimatkris och ett inåtvänt styre i USA kräver ett enat och handlingskraftigt EU. Tyvärr går mycket i motsatt riktning: Flera regeringar i EU flörtar med regimen i Moskva.
Läs mer om Moskva, Ryssland och USA.

Expert: OS borde få guld i diplomati

Det enade hockeylaget, invigningen under gemensam flagg och inte minst den välsynkroniserade nordkoreanska hejarklacken som också har hejat på Sydkorea. De sportsliga tecknen om ett enat Korea under OS har fått rejält politiskt genomslag – i positiv riktning. – Jag tycker OS borde få guld i diplomati, säger en analytiker till TT.
Läs mer om Korea och Sydkorea.
Tvingas ändra – efter hård kritik
Efter att japanska myndigheter reagerat kraftigt har Sydkorea valt att sluta använda den version av flaggan för ett enat Korea som inkluderar en omstridd ö-grupp öster om fastlandet.Det uppger det sydkoreanska utrikesdepartementet.
Läs mer om Korea och Sydkorea.
Ett enat Korea möter här Sverige
Ett enat Korea mötte på söndagen Sverige i en träningsmatch. Den historiska matchen vann damkronorna med 3-1. Mediaintresset och symbolvärdet är stort för hockeylaget som förenar Nord- och Sydkorea i vinter-OS.
Läs mer om Korea, Nordoch Sydkorea och Sverige.
Europa står enat när Trump landar: Räkna inte ut oss
Europas tunga ledare gjorde en styrkeuppvisning vid Davosmötet på onsdagen, dagen innan Donald Trump landar. Angela Merkel försäkrade att Europa är stärkt och sporrat. – Vi måste ta mer ansvar när USA koncentrerar sig på sig själva. Vi måste ta vårt öde i våra egna händer, sa Angela Merkel.
Hennes mamma dödades i terrorattacken på flygplatsen i Bryssel
Bryssel. Katarina Viktorsson förlorade sin mamma i terrorattacken på Bryssels flygplats Zaventem för snart två år sedan. Saknaden och smärtan är fortfarande outhärdlig, hon har dokumenterade stressyndrom – tillsammans med 200 andra anhöriga har hon i organisationen V-Europe enat sig i kritik mot de belgiska myndigheternas bemötande.
Läs mer om Bryssel, V-Europe och Zaventem.
EU måste enas – annars väntar inbördeskrig
Europas nya inbördeskrig kommer inte att stå mellan nationer utan mellan sociala och politiska lojaliteter.Per Wirtn läser en ovanligt upplyftande stridsskrift för ett enat, federalt EU – och en räddad demokrati.
Uppsalas studentnationer i nytt #metoo-upprop
I spåren av #Metoo – nu går 826 nuvarande och tidigare medlemmar vid Uppsalas studentnationer samman i ett enat upprop:Mot fysiska övergrepp, sexuella kränkningar och psykiskt våld.Nu publicerar UNT hela uppropet #Inationensintresse.
Läs mer om UNT.
EU försiktigt – men enigt om tvåstatslösning
Fler borde erkänna Jerusalem som vår huvudstad, tycker Israels Benjamin Netanyahu vid det första israeliska premiärministerbesöket i EU på över 20 år. Men EU är fortsatt försiktigt – och mer enat än väntat.
Läs mer om Jerusalem.
EU enat om hårdare krav efter utsläppsfusk
EU har beslutat införa hårdare krav på typgodkännande och kontroll av motorfordon som resultat av utsläppsskandalen för Volkswagens dieselbilar.
300 000 demonstrerade för ett enat Spanien
Uppemot en miljon personer samlades i Barcelona i dag för att demonstrera mot försöken att göra Katalonien självständigt, enligt AFP.Demonstranterna ska ha skanderat att den petade regionpresidenten Carles Puigdemont bör sättas i fängelse, skriver BBC.Samtidigt erbjuder Belgien den tidigare ledaren politisk asyl.
Läs mer om Barcelona, Belgien, Katalonien och Spanien.
Stor manifestation för enat Spanien
Flera toppolitiker deltar i manifestationen, däribland från de tre oppositionspartier i det numera upplösta katalanska parlamentet.
Läs mer om Spanien.
Tusentals samlas för ett enat Spanien
Många tusen människor har samlats på den stora boulevarden Passeig de Gràcia i centrala Barcelona inför demonstrationen som inleds klockan 12.
Läs mer om Barcelona, Passeig och Spanien.
Manifestation för ett enat Spanien
Läs mer om Spanien.
Tusentals i demonstration i Madrid – för enat Spanien
Carles Puigdemont kan inte längre titulera sig regionpresident i Katalonien. Även resten av hans styre är nu officiellt avsatt, och i dess ställe träder centralregeringen i Madrid. Puigdemont väntas inom kort kommentera situationen.
Läs mer om Katalonien, Madrid och Spanien.
Demonstration för ett enat Spanien
På Plaza de Coln i Madrid har tusentals människor samlats för att protestera mot Kataloniens utropande av en självständig republik och hylla ett enat Spanien.
Läs mer om Coln, Madrid och Spanien.
Spanska hotet: Katalanske presidenten kan hamna i fängelse om han utropar självständighet
Hundratusentals människor har tidigare visat sitt stöd för ett enat Spanien och protesterat mot ett självständigt Katalonien.Snart ställs allt på sin spets.I morgon väntas katalanske presidenten Carles Puigdemont hålla ett tal till regionparlamentet där han kan utropa självständighet.Spaniens regering hotar med ett mångårigt fängelsestraff för honom om han gör det.
Läs mer om Katalonien.Snart och Spanien.
Hundratusentals tågar för fortsatt enat Spanien
En separatistisk sammansvärjning ska inte få förstöra vår demokrati, sade litteraturpristagaren Mario Vargas Llosa i ett tal i Barcelona på söndagen, inför hundratusentals demonstranter som liksom han vill undvika att Katalonien utropar självständighet. Men redan på tisdag kan regionpresidenten Carles Puigdemont göra just detta.
Läs mer om Barcelona, Katalonien och Spanien.
Svenska Maria oroad: Kritiskt läge i landet
Den tysta majoritetens demonstration för ett enat Spanien, som drog hundratusentals personer, gick lugnt till. Men svenska Maria Jönsson som bor i Barcelona beskriver läget som kritiskt.
Läs mer om Barcelona, Maria Jönsson och Spanien.
350 000 demonstrerar för enat Spanien i Barcelona
Cirka 350 000 människor har samlats i centrala Barcelona för att demonstrera för ett enat Spanien.Demonstrationerna kommer efter den uppmärksammade folkomröstningen om katalansk självständighet.Folkmassorna skanderade bland annat Viva Espana! Viva Catalonia!.– Kanske har vi varit tysta under för lång tid, säger demonstranten Alejandro Marcos, 44, till AFP.