Endometrios

Helene Åström lever med konstant smärta – var tionde kvinna drabbad

Hur klarar man av vardagen om man hela tiden har ont? Helene Åström är en av många kvinnor som misstänks ha endometrios. När allt känns svårt hittar hon stöd i familj och på sociala medier. – Det drabbar ju var tionde kvinna. Samtidigt är det många som inte ens har hört ordet förut, säger hon.

Kunskapen om endometrios ska bli bättre

Det är inte helt ovanligt att patienter som lider av endometrios missar många år av vård. Det beror delvis på att kunskapen både i samhället och i vårdinstanser är för låg. Det menar Matts Olovsson, professor i obstetrik och gynekologi och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Läs mer om Akademiska och Uppsala.
Sjukdomen fick Sara att operera bort sin livmoder
Kraftiga smärtor, blödningar och svårigheter att bli gravid. Upp emot 250 000 kvinnor lever med endometrios men det tar i genomsnitt upp till åtta år innan de får en diagnos. Nu har Socialstyrelsen tagit fram nya riktlinjer för sjukdomen, men dessa kritiseras för att vara för vaga.
Läs mer om Sara och Socialstyrelsen.
Elvira, 24, ska opereras för sin endometrios – i London
Elvira Eberfors, 24, lever med extrema smärtor varje dag.Nu hoppas hon kunna få hjälp med sin endometrios – iLondon, Storbritannien.–Jag har haft ont varje dag i flera år nu, säger hon.
Läs mer om London och Storbritannien.Jag.

Hon tvingas söka vård utomlands

Under större delen av sitt liv har Tilda Rundström kämpat med smärtorna från sin endometrios. Trots åtskilliga åtgärder har hon inte blivit bättre. Nu vänder hon sig till läkare i London för att få hjälp.
Läs mer om London och Tilda Rundström.
Ny gynstol ska hjälpa patienter med endometrios
En ny gynstol på marknaden har inbyggd värme som ska göra undersökningar mindre smärtsamma för patienter med endometrios.– Stolen innebär inte minst en enorm skillnad för kvinnor som lider av smärtor till följd av endometrios, säger gynekologen och uppfinnaren av stolen Greta Edelstam i ett pressmeddelande.Nu hoppas hon att vården ska få upp ögonen för stolen.
Läs mer om Greta Edelstam.
Riktlinjer ska ge bättre vård vid endometrios
Vården av kvinnor med svåra underlivssmärtor till följd av endometrios måste förbättras. Det kräver Socialstyrelsen som nu för första gången publicerar nationella riktlinjer för hur dessa kvinnor bör bemötas och behandlas.
Läs mer om Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen: Behandling av endometrios måste bli bättre
Kunskapen om sjukdomen endometrios måste bli bättre. Detta enligt Socialstyrelsen som tar fram nya riktlinjer för bättre behandling av sjukdomen som drabbar upp till var tionde kvinna i fertil ålder. – Det ser i dag olika ut vilken vård man får. Genom nya nationella riktlinjer vill vi att alla ska få en god och jämlik vård, säger utredare Elisabeth Eidem vid Socialstyrelsen.
Riktlinjer ska ge bättre vård vid endometrios
Vården av kvinnor med svåra underlivssmärtor till följd av endometrios måste förbättras.
Riktlinjer ska ge bättre vård vid endometrios
Inrikes. Vården av kvinnor med svåra underlivssmärtor till följd av endometrios måste förbättras. Det kräver Socialstyrelsen som nu för första gången publicerar nationella riktlinjer för hur dessa kvinnor bör bemötas och behandlas.
Läs mer om Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen: Behövs bättre vård vid endometrios
Vården av kvinnor med svåra underlivssmärtor till följd av endometrios måste förbättras. Det kräver Socialstyrelsen som nu för första gången publicerar nationella riktlinjer för hur dessa kvinnor bör bemötas och behandlas.
Läs mer om Socialstyrelsen.
Rebecas osannolika graviditet: Helt sjukt
Rebeca Alvarez Bodn har haft endometrios sedan tidiga tonår – och chansen att någonsin få barn kändes försvinnande liten.Men när hon gjorde ett graviditetstest visade stickan det otroliga.– Jag ringde Mikael direkt och han trodde inte heller på att jag var gravid, berättar Rebeca.
Läs mer om Mikael och Rebeca.
Caroline plågades av smärtor i 21 år
Tio procent av alla fertila kvinnor lever i dag med endometrios. Sjukdomen innebär ofta svåra smärtor, psykisk obalans och en försvårad vardag.Ändå är sjukdomen svår att fastställa, och många har i flera år fått kämpa för sin diagnos.– Jag fick kämpa mot sjukvården i många år med fruktansvärda smärtor, det är en hemsk sjukdom, säger Malmöbon Caroline Lindquist, 34, som lider av svår endometrios.
EliSophies ilska mot beslutet: Jättesjukt
Den danska pedagogen sökte jobb på en skola och fick det.Men när hon berättade att hon led av den smärtsamma kvinnosjukdomen endometrios ångrade sig skolan och drog tillbaka erbjudandet.Nu har hon fått skadestånd för skolans agerande.– Sjukdomen har många konsekvenser för dem som lider av det, säger Katja Vatanen, ordförande för svenska endometriosföreningen.
Läs mer om Katja Vatanen.
Läkarna avfärdade Huldas smärta som mensvärk
Hulda Andersson led i många år av kraftiga smärtor vid mens. När hon var 31 år togs hon äntligen på allvar och fick diagnosen endometrios. I mars kom hennes bok Endometrios - mensvärken från helvetet. – Det är dags att börja prata om endometrios som den folksjukdom det är, säger hon.
Jag har endometrios, den svåraste graden
God morgon Doktor Armfelt. Fick precis en länk skickad till mig där du svarade på en fråga om benskörhet. Jag har endometrios, den svåraste graden och har gått på olika hormonbehandlingarna i flera år.
Läs mer om Doktor Armfelt.
Mensvärken från helvetet fick till slut sin förklaring
Hulda Andersson var 31 år när hon fick förklaringen på den helvetiska mensvärk hon haft sen tonåren. Endometrios är den dolda folksjukdomen som cirka 200 000 kvinnor i Sverige lider av. Mörkertalet är stort och i snitt tar det åtta år att få diagnos. Nu har hon skrivit en bok för att berätta om livet med svår smärta.
Läs mer om Sverige.
Inez Karlsson om den tuffa sjukdomstiden
Den före detta galoppjockeyn Inez Karlsson, som var med Mästarnas Mästare, vittnar nu om smärtorna som kvinnosjukdomen endometrios kan orsaka. I lång intervju med Året runt beskriver hon hur problemen – och hur hon blivit bättre. – Jag stod i duschen och lät hett vatten rinna över magen, samtidigt som tårarna rann., säger Inez Karlsson till Året runt. Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!
Läs mer om Inez Karlsson och Året.
Läkarna måste lyssna mer på de drabbade
Läkarna måste skapa ett bättre förtroende hos patienter med svår smärta. Många som drabbats av endometrios upplever att deras smärtupplevelser förringas och att de nekas hjälp. Det skriver Cindy Larsen, Endometriosförbundet, i en replik till smärtläkaren Emmanuel Bäckryd.
Studie: Endometrios kopplas till hjärtrisker
Kvinnor med endometrios löper en större risk att drabbas av olika typer av hjärtsjukdomar. Speciellt utsatta är yngre kvinnor, visar en ny studie som sätter ytterligare ljus på den smärtsamma sjukdomen.
Läkaren frågade mig hur många jag legat med
35 kvinnor med endometrios i protest mot kvinnoklinik
Endometrios-sjuka gör uppror mot vården
Nathalie Andersson, 27, och Nadja Milton, 21, har vårdats för endometrios under lång tid. Trots deras kraftiga smärtor menar de att sjukvården bemöter dem som missbrukare. –De säger att man överdriver, att man bara är ute efter att få smärtstillande. Som om man vore en narkoman, säger Nadja Milton.
Läs mer om Nadja Milton.
Lena Dunham akut till sjukhus - opereras
Lena Dunham måste opereras för en sprucken cysta på ena äggstocken. Girls-skaparen har tidigare gått ut i sociala medier och berättat om sin endometrios.
Stjärnan tvingas ställa in efter sjukdomen
Lena Dunham tvingas att ställa in pressturnn inför nya säsongen av Girls. Skådespelaren och regissören lider av sjukdomen Endometrios. På Instagram berättar hon att hon måste vila.
Endometrios - nu ska nya riktlinjer tas fram
Länge har både läkare och patienter efterlyst bättre vård för kvinnor som drabbats av endometrios, en sjukdom som innebär stora smärtor vid mens och sex. Nu får Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram riktlinjer för hur patienterna ska behandlas.
Läs mer om Socialstyrelsen.