Ensamkommande

Fler avvisningar efter skärpt gränskontroll

Att plocka fram id-kortet hör resan till för resenärer mellan Danmark och Sverige. Gränspolisen ser också tydliga effekter av höstens skärpta inre gränskontroller: Dubbelt så många avvisningar, gömda ensamkommande hittas och fler beslag.
Läs mer om Danmark och Sverige.

Fortfarande många ensamkommande som väntar på beslut

Vid årets början väntade fortfarande 3.800 personer som sökt asyl som ensamkommande barn 2015 eller 2016 på beslut i sitt ärende. Det framgår av en prognos från Migrationsverket som DN tagit del av.
Läs mer om Migrationsverket.
Nu har 11 000 blivit åldersbedömda – trots kritiken
Regeringen gav Rättsmedicinalverket i uppdrag att skyndsamt ta fram en metod för att bedöma ålder på ensamkommande flyktingbarn. Nu har nästan 11.000 individer bedömts med hjälp av en metod som fått svidande kritik från svenska och utländska experter. Trots det, menar Rättsmedicinalverket att deras utvalda metod är den bästa.
Migrationsverket bortser från uppgifter - nekar asylsökande uppehållstillstånd
Medicinska åldersbedömningar av ensamkommande barn har mött stark kritik.Men Migrationsverket lutar sig nästan enbart mot dem och tar liten hänsyn till socialtjänstens bedömningar i frågan visar en granskning av SVT Nyheter.– Generellt ska det här inte förekomma, att uppgifter som finns i ärendet inte värderas, säger Daniel Salehi på Migrationsverket till SVT.

Socialdemokraterna måste ta ansvar för åldersbedömningarna

11/1 2018. Det är inte vi som bestämmer, det är vetenskapen, tycks regeringen vilja säga i fråga om de ensamkommande. Men detta är inte vetenskap, utan politik.
Jurist: Blir oerhört förvånad om det går till domstol
Två ensamkommande polisanmäls av Mariestads kommun för bidragsbrott efter att ha bott på ett kommunalt boende för barn. Men flera jurister som SvD talat med menar att fallet med största sannolikhet inte går till domstol. – Det kommer bli svårt att bevisa uppsåt, säger juridikprofessorn Mårten Schultz.
Läs mer om Mårten Schultz och SvD.
Ensamkommande anmäls för bidragsbrott
Två personer som anlände som ensamkommande asylsökande till Mariestad har anmälts för bidragsbrott sedan deras ålder skrivits upp. Det rapporterar Mariestads-Tidningen. Kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) står bakom anmälan.
Ensamkommande fick åldern uppskriven – polisanmäls
Mariestads kommun är först ut i landet med att polisanmäla ensamkommande, som fått sin ålder uppskriven, för bidragsbrott. Beslutet väcker skarp kritik. – Ja, som politiker får man både ros och ris, säger kommunalrådet Johan Abrahamsson (M).
Läs mer om Johan Abrahamsson.
Ensamkommande barn – med 72 års mellanrum
Hon kom hit som 7-åring 1942. Han kom som 16-åring 2014. Från olika länder i olika tider har minderåriga skickats ensamma till Sverige för att undkomma krig. SvD:s chefredaktör Fredric Karn har två av dem i sin närhet.
Läs mer om Fredric Karn och Sverige.
Nu får flyktingbarnen sämre skydd i USA
Det amerikanska justitiedepartementet försämrar nu möjligheten för ensamkommande flyktingbarn att behandlas som just barn när de ställs inför domare i USA.
Läs mer om USA.
MP: De borgerliga sviker de ensamkommande
Flera av Allianspartierna visar nu tydligt att deras engagemang för ensamkommande inte står sig. Regeringen har presenterat ett förslag till lösning, som är konkret och som kan hjälpa tusentals ungdomar, skriver Maria Ferm (MP).
Läs mer om Allianspartierna och Maria Ferm.
Familjen bjuder in ensamkommande till jul
Linda Claesson Sjö kommer tillsammans med sin familj att öppna sin dörr till andra än släktingar på julafton. Då är nämligen ensamkommande och nyanlända välkomna att fira tillsammans med familjen. – Livet måste betyda mer än att vi bara ska tänka på oss själva, säger hon.
Löfvens order: Öka antalet åldersbedömningar
Över 35 000 ensamkommande ansökte om asyl i Sverige under 2015. Åldern kan vara avgörande i asylprocessen – men spelar även stor roll när det gäller boende och omvårdnad. Förra året fick Rättsmedicinalverket i uppdrag att genomföra medicinska åldersbedömningar – som nu kritiseras hårt från flera håll. Här är det du behöver veta om SvD:s granskning av åldersbedömningarna.
Luf och Cuf: Vi måste hjälpa de ensamkommande
Regeringens förslag om de ensamkommande har stora brister – det håller vi med om. Men det får inte hindra Centerpartiet och Liberalerna att så snabbt som möjligt hjälpa de unga som svävar i ovisshet. Situationen är akut och måste lösas, skriver de båda partiernas ungdomsförbund.
Läs mer om Centerpartiet, Cuf och Liberalerna.
Liberaler, stå upp för er deportationspolitik!
Vill Jan Björklund och Liberalerna seriöst värna om oss lärare – då bör ni rösta för regeringens förslag om att låta ensamkommande stanna. Det skriver 203 lärare i en replik.
Läs mer om Liberalerna.
Annie Lööfs nya besked plågar båda blocken
Centerpartiet avvisar regeringens förslag om ensamkommande, men öppnar för förhandling. Det sätter både Alliansen och regeringspartierna under press – och lämnar de ensamkommande i fortsatt ovisshet.
Läs mer om Alliansen.
Centern hotar att sänka regeringens nya förslag om ensamkommande
Centerpartiet sågar regeringens nya förslag om ensamkommande och kommer inte att stödja förslaget. Det skriver partiledaren Annie Lööf och den migrationspolitiska talespersonen Johanna Jönsson i ett debattinlägg på SvD.
Lööf vill sänka regeringens förslag om ensamkommande
Centerpartiets partiledare Annie Lööf riktar i ett debattinlägg på Svenska Dagbladet skarp kritik mot regeringens förslag om ensamkommande.– I dess nuvarande form är förslaget fullt av hål och brister, skriver hon tillsammans med migrationspolitiska talespersonen Johanna Jönsson.
C kan fälla regeringens förslag om ensamkommande
Riksdagen stoppar regeringens nuvarande förslag som kan ge tusentals ensamkommande uppehållstillstånd för att gå klart gymnasiet. Centerpartiet skriver på SvD Debatt att förslaget måste göras om för att partiet ska ge klartecken.
Läs mer om SvD Debatt.
Centern: Regeringens förslag om ensamkommande brister
Regeringens lösning för den stora gruppen ensamkommande är inte genomtänkt. Av den information vi fått hittills finns det fortfarande en hel del arbete kvar för att Centerpartiet ska kunna stödja förslaget, skriver Annie Lööf och Johanna Jönsson.
Studie: Ensamkommandes utsatthet kan leda till drogproblem
Generellt har ensamkommande ungdomar fler riskfaktorer för psykisk ohälsa och social utsatthet än de barn som kommit till Sverige i sällskap med sina föräldrar – och därmed kan det finnas en ökad risk för narkotikaanvändning, visar en kartläggning från Folkhälsomyndigheten.
17-åringens dröm före knivmordet
Han hade en dröm att alla ensamkommande skulle få stanna i Sverige.En annan var att få hit sina nära och kära, från Iran.Nu är 17-årigen död – knivmördad på en skola i Enskede.– Jag började skrika rakt ut när jag fick veta, säger Fatemeh Khavari från organisationen Ung i Sverige.
Så ska fler ensamkommande få stanna i Sverige
Regeringen behöver få med sig ett borgerligt parti för att få igenom förslaget för att fler ensamkommande ska få stanna. Nu har M, KD och L sagt nej – och allt ljus hamnar på Centerpartiet.
Läs mer om Centerpartiet och Sverige.
Annie Lööfs svåra val: afghaner eller Alliansen
Det blir nu Centerpartiet som avgör om regeringen ska få stöd för förslaget som ska göra det lättare för ensamkommande att stanna, för gymnasiestudier. Det blir ett svårt och smärtsamt val för Annie Lööf.