Estland

Kronprinsessan Mette-Marits comeback – efter sjukdomen

I mitten av mars meddelade det norska hovet att kronprinsessan Mette-Marit hade hälsoproblem och skulle genomgå en mindre operation och sjukskrivas fram till påsk.Nu kommer hon snart göra comeback då kronprinsessparet kommer besöka Estland, Lettland och Litauen senare i april då länderna firar 100 år sedan sin självständighetsförklaring.
Läs mer om Estland, Lettland, Litauen och Mette-Marit.
Källor: Baltstater kallar upp ryska sändebud
Utrikes. Rysslands ambassadörer i Estland, Lettland, Litauen och Polen har kallats upp till ländernas utrikesdepartement, uppger källor för de ryska nyhetsbyråerna Ria och Tass.
Läs mer om Estland, Lettland, Litauen, Polen och Ria.
Tredje raka JVM-guldet för lillasyster Öberg
Elvira Öberg, lillasyster till OS-guldmedaljören Hanna Öberg, tog sitt tredje guld på lika många starter vid JVM i skidskytte i Estland. – Det är helt underbart. Att jag har lyckats prestera bra tre gånger på raken... det är helt otroligt, säger Elvira Öberg till Aftonbladet.

Rapport: Putinkopplad penningtvätt via Danske Bank

Redan 2013 slog en chef i Danske Bank larm om att släktingar till Rysslands president Vladimir Putin och den ryska underrättelsetjänsten FSB stod bakom penningtvätt via Danske Bank i Estland.
Estland firade 100 år av självständighet
På lördagen firade Estland 100 år av självständighet med festligheter och en militärparad i huvudstaden Tallinn.
Läs mer om Estland och Tallinn.
Estland vill att EU och Nato försvarssatsar
Ett litet land intill en jättelik och militärt allt mer avancerad och hotfull granne.
Läs mer om Nato.
Estland vill att EU och Nato försvarssatsar
Ett litet land intill en jättelik och militärt allt mer avancerad och hotfull granne. Estlands president Kersti Kaljulaid vill att EU lägger mer pengar på försvaret av unionens gränser – för Estland självt har nått taket för vad landet klarar av.
Läs mer om Estland, Kersti Kaljulaid och Nato.
Estland vill att EU och Nato försvarssatsar
Läs mer om Nato.
Avtal med Nordea-bank efter LO-basens skarpa utspel
LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson gick till attack i DN mot Nordeas ledning efter en lång strid facklig tvist i Nordeas hälftenägda estniska bank. Några timmar senare tecknade banken det första fackliga bankavtalet i landet sedan Estland blev självständigt. Avtalet kan få konsekvenser för landets marknadsledande banker Swedbank och SEB.
Läs mer om Estland, Nordea-bank, SEB och Swedbank.
Nordiska fack flyttar från Nordea efter bråk i Estland
Nordeas chef i Estland jämförde fackligt arbete med terrorism. Nu svarar Nordens fackliga samorganisation (NFS) med att flytta sina pengar från banken. – De beter sig som skitstövlar, säger NFS ordförande Karl-Petter Thorwaldsson om den estniska ledningen.
Experten: Fördelen talar för svensk seger i kväll
Årets januariturn avrundas med ett nordiskt derby.Efter ett kryss mot Estland väntar i kväll Danmark i Abu Dhabi.Då mönstrar Janne Andersson en helt ny startelva.– Estland och Danmark är jämlika motstånd så de som inte får starta mot Estland startar nu, säger förbundskaptenen till förbundets hemsida.
Målskytt senast – får nu plats i startelvan
Förbundskaptenen Janne Andersson har tagit ut startelvan till landskampen mot Danmark i Förenade arabemiraten. Precis som han aviserade inför matcherna i Abu Dhabi byts hela startuppställningen från mötet med Estland (1–1) ut.
Läs mer om Abu Dhabi, Danmark, Estland och Förenade.
Sverige kryssade i säsongspremiären
Sverige spelade 1-1 mot Estland i säsongens första landskamp, i Abu Dhabi. En match som tände till sista tjugo minuterna, då Sverige radade upp möjligheter att avgöra. Inte minst då Kalle Holmberg, som förutom kvitteringen hade ytterligare 4–5 lägen.
Holmberg räddade oavgjort för Sverige
Sverige var i brygga mot Estland.Men IFK Norrköpings skyttekung Kalle Holmberg hoppade in och räddade 1–1 för Sverige i årets första landskamp.– Han är det stora utropstecknet i dag, säger C Mores kommentator Jesper Hussfelt.
Spelarna som slåss om en VM-plats under januariturnn
Söndag kväll inleder fotbollslandslaget det nya året, VM-året, med träningslandskamp mot Estland i Abu Dhabi. Truppen består av 23 spelare, där alla har en dröm om att kunna knipa någon av sista platserna i sommarens VM-trupp. Men möjligheten att hitta snabbspåret, och nå målet är liten, försvinnande liten.
Läs mer om Abu Dhabi, Estland, VM-trupp och VM-året.
Jag hörde att folk satt och snackade om mig
ABU DHABI. Jordan Larssons 2018 kunde knappast ha börjat bättre.Ny klubb, uttagen till Januariturnn och på söndag gör han A-landslagsdebut mot Estland.I en lång intervju med SportExpressen berättar 20-åringen om landslagschansen, tuffa tiden i Holland, huliganattacken i Helsingborg och hur den påverkat honom.Han berättar också om varför han vill att farsan Henke tar ett nytt tränarjobb snart och hur han ser på comebacken i allsvenskan.- Det är en chans till revansch för mig. Att jag kan bevisa att jag klarar mig utan min farsa, säger han.
Jordan Larsson gör landslagsdebut mot Estland
Jordan Larsson gör debut i fotbollslandslagets landskamp mot Estland i januariturnn. Förbundskapten Janne Andersson ger Larsson chans från start. Jordan Larsson, som nyligen skrivit på för IFK Norrköping, kallades in till landslaget sedan Carlos Strandberg lämnat sent återbud på grund av en lårskada.
Läs mer om Estland och Larsson.
Svenska startelvan mot Estland – han gör debut
ABU DHABI. Janne Andersson har presenterat sin startelva mot Estland.Jordan Larsson är en av flera landslagsdebutanter.– Många spelare ser bra ut här och det ska bli spännande att följa dem, säger Andersson.
Läs mer om Andersson, Estland och Estland.Jordan.
Redsense Medical får distributionsavtal i Baltikum
Redsense Medical har tecknat ett distributionsavtal gällande Estland, Lettland och Litauen med bolaget Sormedica, som är en del av koncernen Interlux.
Nordeaägd bank i storbråk oroar fack
Nordea riskerar att förlora både LO och TCO som kunder. Orsaken är en skandal i Estland där styrelseordföranden för en Nordeaägd bank jämför facklig verksamhet med terrorism och vill ge klubbordföranden sparken.
Läs mer om Estland, Nordeaägd och TCO.
500 får gå från Nordea i Finland
Bankjätten Nordea skär ned. 420 tjänster försvinner i Finland och drygt 50 tjänster flyttas till Estland och Polen, rapporterar Bloomberg.
Läs mer om Bloomberg, Estland, Finland, Nordea och Polen.
Låt Estland stå modell för taxiavreglering i Sverige
Regeringen springer taxibranschens intressen och hämmar utvecklingen av en modern transportsektor. Det är hög tid att följa Estlands exempel och avreglera taximarknaden ordentligt. Slopa krav på taxiförarlegitimation, taxitrafiktillstånd, reklamdekaler och taxameter. Det skriver Gustaf Palmr, Timbro.
Läs mer om Gustaf Palmr, Sverige och Timbro.
Östersundsback kontaktad av Grekland – uttagen i Anderssons januaritrupp
Under tisdagen tog förbundskaptenen Janne Andersson ut truppen till fotbollslandslagets januariläger i Abu Dhabi. Det är fokus på spelare från de nordiska ligorna. I Abu Dhabi väntar matcher mot Estland 7 januari och Danmark 11 januari. - Bra matcher för ett ungt svenskt landslag, säger Janne Andersson.