Estland

Estland firade 100 år av självständighet

På lördagen firade Estland 100 år av självständighet med festligheter och en militärparad i huvudstaden Tallinn.
Läs mer om Estland och Tallinn.

Estland vill att EU och Nato försvarssatsar

Ett litet land intill en jättelik och militärt allt mer avancerad och hotfull granne.
Läs mer om Nato.
Estland vill att EU och Nato försvarssatsar
Ett litet land intill en jättelik och militärt allt mer avancerad och hotfull granne. Estlands president Kersti Kaljulaid vill att EU lägger mer pengar på försvaret av unionens gränser – för Estland självt har nått taket för vad landet klarar av.
Läs mer om Estland, Kersti Kaljulaid och Nato.
Estland vill att EU och Nato försvarssatsar
Läs mer om Nato.
Avtal med Nordea-bank efter LO-basens skarpa utspel
LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson gick till attack i DN mot Nordeas ledning efter en lång strid facklig tvist i Nordeas hälftenägda estniska bank. Några timmar senare tecknade banken det första fackliga bankavtalet i landet sedan Estland blev självständigt. Avtalet kan få konsekvenser för landets marknadsledande banker Swedbank och SEB.
Läs mer om Estland, Nordea-bank, SEB och Swedbank.
Nordiska fack flyttar från Nordea efter bråk i Estland
Nordeas chef i Estland jämförde fackligt arbete med terrorism. Nu svarar Nordens fackliga samorganisation (NFS) med att flytta sina pengar från banken. – De beter sig som skitstövlar, säger NFS ordförande Karl-Petter Thorwaldsson om den estniska ledningen.
Experten: Fördelen talar för svensk seger i kväll
Årets januariturn avrundas med ett nordiskt derby.Efter ett kryss mot Estland väntar i kväll Danmark i Abu Dhabi.Då mönstrar Janne Andersson en helt ny startelva.– Estland och Danmark är jämlika motstånd så de som inte får starta mot Estland startar nu, säger förbundskaptenen till förbundets hemsida.
Målskytt senast – får nu plats i startelvan
Förbundskaptenen Janne Andersson har tagit ut startelvan till landskampen mot Danmark i Förenade arabemiraten. Precis som han aviserade inför matcherna i Abu Dhabi byts hela startuppställningen från mötet med Estland (1–1) ut.
Läs mer om Abu Dhabi, Danmark, Estland och Förenade.
Sverige kryssade i säsongspremiären
Sverige spelade 1-1 mot Estland i säsongens första landskamp, i Abu Dhabi. En match som tände till sista tjugo minuterna, då Sverige radade upp möjligheter att avgöra. Inte minst då Kalle Holmberg, som förutom kvitteringen hade ytterligare 4–5 lägen.
Holmberg räddade oavgjort för Sverige
Sverige var i brygga mot Estland.Men IFK Norrköpings skyttekung Kalle Holmberg hoppade in och räddade 1–1 för Sverige i årets första landskamp.– Han är det stora utropstecknet i dag, säger C Mores kommentator Jesper Hussfelt.
Spelarna som slåss om en VM-plats under januariturnn
Söndag kväll inleder fotbollslandslaget det nya året, VM-året, med träningslandskamp mot Estland i Abu Dhabi. Truppen består av 23 spelare, där alla har en dröm om att kunna knipa någon av sista platserna i sommarens VM-trupp. Men möjligheten att hitta snabbspåret, och nå målet är liten, försvinnande liten.
Läs mer om Abu Dhabi, Estland, VM-trupp och VM-året.
Jag hörde att folk satt och snackade om mig
ABU DHABI. Jordan Larssons 2018 kunde knappast ha börjat bättre.Ny klubb, uttagen till Januariturnn och på söndag gör han A-landslagsdebut mot Estland.I en lång intervju med SportExpressen berättar 20-åringen om landslagschansen, tuffa tiden i Holland, huliganattacken i Helsingborg och hur den påverkat honom.Han berättar också om varför han vill att farsan Henke tar ett nytt tränarjobb snart och hur han ser på comebacken i allsvenskan.- Det är en chans till revansch för mig. Att jag kan bevisa att jag klarar mig utan min farsa, säger han.
Jordan Larsson gör landslagsdebut mot Estland
Jordan Larsson gör debut i fotbollslandslagets landskamp mot Estland i januariturnn. Förbundskapten Janne Andersson ger Larsson chans från start. Jordan Larsson, som nyligen skrivit på för IFK Norrköping, kallades in till landslaget sedan Carlos Strandberg lämnat sent återbud på grund av en lårskada.
Läs mer om Estland och Larsson.
Svenska startelvan mot Estland – han gör debut
ABU DHABI. Janne Andersson har presenterat sin startelva mot Estland.Jordan Larsson är en av flera landslagsdebutanter.– Många spelare ser bra ut här och det ska bli spännande att följa dem, säger Andersson.
Läs mer om Andersson, Estland och Estland.Jordan.
Redsense Medical får distributionsavtal i Baltikum
Redsense Medical har tecknat ett distributionsavtal gällande Estland, Lettland och Litauen med bolaget Sormedica, som är en del av koncernen Interlux.
Nordeaägd bank i storbråk oroar fack
Nordea riskerar att förlora både LO och TCO som kunder. Orsaken är en skandal i Estland där styrelseordföranden för en Nordeaägd bank jämför facklig verksamhet med terrorism och vill ge klubbordföranden sparken.
Läs mer om Estland, Nordeaägd och TCO.
500 får gå från Nordea i Finland
Bankjätten Nordea skär ned. 420 tjänster försvinner i Finland och drygt 50 tjänster flyttas till Estland och Polen, rapporterar Bloomberg.
Läs mer om Bloomberg, Estland, Finland, Nordea och Polen.
Låt Estland stå modell för taxiavreglering i Sverige
Regeringen springer taxibranschens intressen och hämmar utvecklingen av en modern transportsektor. Det är hög tid att följa Estlands exempel och avreglera taximarknaden ordentligt. Slopa krav på taxiförarlegitimation, taxitrafiktillstånd, reklamdekaler och taxameter. Det skriver Gustaf Palmr, Timbro.
Läs mer om Gustaf Palmr, Sverige och Timbro.
Östersundsback kontaktad av Grekland – uttagen i Anderssons januaritrupp
Under tisdagen tog förbundskaptenen Janne Andersson ut truppen till fotbollslandslagets januariläger i Abu Dhabi. Det är fokus på spelare från de nordiska ligorna. I Abu Dhabi väntar matcher mot Estland 7 januari och Danmark 11 januari. - Bra matcher för ett ungt svenskt landslag, säger Janne Andersson.
92-åringen har bara kört Sovjetbilar och aldrig med automatlåda – här får hon provköra Tesla Model X
Måsvingedörrar, tyst motor och Autopilot – för en förare som kört gamla bilar med förbränningsmotor bjuder Tesla Model X på en hel del nyheter att anpassa sig till. Men det är ingenting emot vad 92-åriga Roosi från Estland får uppleva när hon kommer från ett liv av Sovjetbyggda bilar, som Lada och Moskvitj. Roosi har aldrig ägt en modern bil eller en bil byggd i Väst, och hon har heller aldrig kört en bil med automatlåda. När hon introduceras till Tesla Model X i en ny Youtubefilm från estniska Geenius Meedia vill hon först inte köra själv, men sedan ångrar hon sig oc
Intrum säljer verksamhet för nära 7 miljarder kronor
Inkassoföretaget Intrum säljer Lindorffs verksamheter i Danmark, Estland, Finland och Sverige samt Intrum Justitias verksamhet i Norge till Lowell för cirka 700 miljoner euro, motsvarande 6,8 miljarder kronor.
Läs mer om Danmark, Estland, Finland, Lowell, Norge och Sverige.
Country as a service: så digitaliserade han Estland
Han har varit cio för hela Estland. Och gjort det möjligt för vem som helst att bli digital medborgare. Möt Taavi Kotka, entreprenören som inte är rädd att tala om för folk när de snackar skit.
Läs mer om Estland.
Danske Bank stäms för misstänkt penningtvätt
Danske Bank har på onsdagen stämts vid en fransk domstol i samband med en undersökning om penningtvätt. Ärendet härrör från transaktioner utförda av kunder i Danske Bank Estland under åren 2008-2011, enligt ett pressmeddelande.
Läs mer om Danske Bank Estland.
Eltel slutför försäljningen av sin affärsverksamhet i Estland
Eltels försäljning av sin affärsverksamhet i Estland till det estniska företaget Tecnolines OÜ, vilket annoncerades den 30 augusti 2017, har nu godkänts av de estniska konkurrensmyndigheterna och försäljningen har därmed slutförts.
Läs mer om Estland.