Estland

Helamerikanska semifinaler väntar i US Open

Amerikanskan Madison Keys besegrade Kaia Kanepi, Estland, i två raka set i US Open-kvartsfinalen. Segersiffrorna skrev 6–3, 6–3. Det blir nu helamerikanska semifinaler i New York för första gången sedan 1981.
Läs mer om Estland, Kaia Kanepi och New York.

Estland utmanar bitcoin med egen kryptovaluta – estcoin

Redan i dag går det att få digitalt uppehållstillstånd i Estland. Och nu funderar landet på nästa steg – en egen kryptovaluta som ska heta estcoin.
Läs mer om Estland.
Pence: Ryssland största hotet mot baltstaterna
Läget mellan USA och Ryssland blir alltmer spänt.USA:s vicepresident Mike Pence besökte Estland på måndagen och slog fast att Ryssland, den oförutsägbara grannen, är det största hotet mot de tre baltstaterna, rapporterar BBC.
Läs mer om BBC, Estland, Mike Pence, Ryssland och USA.
USA:s meddelande till baltstaterna – ska skydda dem mot Ryssland
Spänningarna mellan USA och Ryssland ökar.I går gav Putin beskedet att 755 amerikanska diplomater tvingas lämna Ryssland.Samma dag anlände USA:s vice president Mike Pence i Estland, som det första stoppet på en kort Europaturn.Hans budskap: Vi ska skydda er mot Ryssland.

Blågul seger i VM-kvalgenrepet

Sveriges basketlandslag vann genrepet inför VM-kvalet. Det blev 82–77 mot Estland hemma i Södertälje.
Nytt guld till Tove Alexandersson i VM
Ingenting tycks kunna stoppa Tove Alexandersson. Den svenska orienteringsstjärnan var fullständigt överlägsen i medeldistansen vid VM i Estland och tog hem guldet i stor stil.
Läs mer om Estland och Tove Alexandersson.
Nytt VM-guld till överlägsen Alexandersson
Ingenting tycks kunna stoppa Tove Alexandersson. Den svenska orienteringsstjärnan var fullständigt överlägsen i medeldistansen vid VM i Estland och tog hem guldet i stor stil.
Alexandersson osäker efter förkylning
En förkylning stoppade henne från sprinten. Nu hoppas Tove Alexandersson på att kunna springa långdistansen i orienterings-VM i Estland. – Jag brukar vara ganska pigg när jag börjar träna igen, säger hon.
Läs mer om Estland och Tove Alexandersson.
Historiskt svenskt VM-guld i sprintstafett
Jonas Leandersson gjorde det avgörande rycket och Helena Jansson förvaltade guldläget. Sverige vann sprintstafetten i orienterings-VM i Estland. – Helt underbart, säger Jansson.
Svenskt VM-brons i orientering
Han har haft skadeproblem och tvivlat på formen. Trots osäkerheten kom Jerker Lysell till start i sprintloppet i orienterings-VM i Estland – och det gjorde han rätt i. Den 28-årige svensken, som är regerande världsmästare på distansen, knep bronsmedaljen efter en dramatisk tiondelsstrid mot Matthias Kyburz.
Läs mer om Estland och Jerker Lysell.
Alla svenska orienterare vidare i sprintkval
Samtliga sju svenskar tog sig vidare ifrån sprintkvalet när orienterings-VM i Estland inleddes.
Läs mer om Estland.
Tallinn tar taget om EU
Relationen till öst spelar naturligt nog en stor roll när Tallinn tar taget om EU. Estland ersätter Malta då ordförandeklubban i EU går från småstat till småstat.
Läs mer om Malta och Tallinn.
15 VM-medaljer – men Janssons främsta mål i år är att nå målet
Nio VM och 15 medaljer. Men för Helena Jansson har hennes mästerskap inte enbart varit en kamp mot konkurrenterna i världseliten. De har också handlat om en lång rad skador. Inför VM i Estland som inleds på fredag är målet inte satt i antal pallplatser. – Det är först och främst att jag ska kunna springa klart de distanser jag är uttagen på och att ingenting ska hända, säger 31-åringen.
AIK föll tungt mot FC Flora i Estland
AIK hade en tung eftermiddag i Estland.Den allsvenska seriefyran förlorade träningsmatchen mot FC Flora med 2-0.Detta sedan de grönklädda gjort två mål på kort tid i den andra halvleken.
Läs mer om Estland och Estland.Den.
AIK-spelaren saknas i truppen – av familjeskäl
AIK åker till Estland och Tallinn för en träningsmatch mot FC Flora.I matchtruppen saknas dock anfallaren Sulejman Krpic.SportExpressen erfar att Krpic är kvar i Bosnien Hercegovina på grund av familjeskäl.Anfallaren väntas återvända till Stockholm i nästa vecka.
Hoppas på VM-medalj i otrevlig terräng
Han leder orienteringens världscup men har aldrig vunnit en VM-medalj. I Estland hoppas Martin Regborn bryta trenden i sitt tredje världsmästerskap. – Jag har visat att jag har kapaciteten att var med där uppe och slåss om medaljerna, säger 25-åringen.
Läs mer om Martin Regborn och VM-medalj.
Ogier besegrad av estnisk stallkamrat
Den regerande rallyvärldsmästaren, Ford-föraren Sebastien Ogier, fick nöja sig med en femteplats i VM-rallyt på Sardinien. Fransmannen, som leder årets VM-sammandrag och har vunnit VM de senaste fyra åren, kunde ändå glädja sig åt att segern gick till stallkompisen Ott Tanak från Estland.
Tove Alexandersson hoppas på repris i orienterings-VM
Hon har två VM-guld att försvara från hemma-VM förra året, men Tove Alexandersson är inte rädd för att bära favoritskapet. När orienterings-VM avgörs i Estland i början av juli springer hon alla distanser. – Jag tror och hoppas det ska fungera bra, säger 24-åringen från Borlänge.
Estland utvisar två ryska diplomater
Två ryska diplomater utvisas från Estland. Landets utrikesdepartement anger inte närmare vad som ligger bakom utvisningen. Ryska utrikesdepartementet ska ha svarat att motåtgärder är att vänta.
Läs mer om Estland.
27-åriga Laura bodde i misär på bondgården
MELLANSVERIGE. Lantarbetaren Laura, 27, överlevde julen på potatis när mjölkgården krisade. Medan andra arbetare från Estland kom och gick blev Laura och hennes barn kvar hos bonden i sju år. Nu är Lauras arbetsgivare åtalad för djurplågeri och riskerar att bli av med gården.
Läs mer om Estland och Laura.
Anhöriga kräver att Estland utreder Estonia
Nästan 23 år efter att Estonia förliste har anhöriga kontaktat Estlands regering och kräver att orsaken till färjekatastrofen ska utredas på nytt, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.
Läs mer om Estland och Estonia.
Estland stärker gränsen – med 90 kilometer stängsel
I september förra året påbörjades bygget av ett 2,5 meter högt metallstängsel längs Estlands gräns mot Ryssland. Syftet är att minska risken för att obehöriga tar sig in i landet.
Läs mer om Ryssland.
Det här är som en drog för mig
GÖTEBORG. Satsningen mot den absoluta världstoppen bromsades in av en efterhängsen fotskada.Operationen gjorde att Lina Strand, 28, fick ställa in hela orienteringssäsongen 2015 – vilket fick henne att ta ännu ett kliv i sin utveckling.– Det finns massor av exempel på idrottare som kommit tillbaka starkare och jag får nog skriva upp mig på den listan, säger hon.Siktet är inställt på VM i Estland – men först ska hon ta guld i Tiomila på hemmaplan i helgen.
Läs mer om Estland, Lina Strand och Tiomila.
15-åring tar Estland med storm
Landets högsta berg mäter inte mer än 318 meter över havet. Ändå har Estland fostrat en av världens just nu största freeskiingstjärnor. Kelly Sildaru är 15 år, tog sitt första X-games-guld som 13-åring – och blir svenska Emma Dahlströms största konkurrent i OS nästa år.
Läs mer om Estland och X-games-guld.