Estland

27-åriga Laura bodde i misär på bondgården

MELLANSVERIGE. Lantarbetaren Laura, 27, överlevde julen på potatis när mjölkgården krisade. Medan andra arbetare från Estland kom och gick blev Laura och hennes barn kvar hos bonden i sju år. Nu är Lauras arbetsgivare åtalad för djurplågeri och riskerar att bli av med gården.
Läs mer om Estland och Laura.

Anhöriga kräver att Estland utreder Estonia

Nästan 23 år efter att Estonia förliste har anhöriga kontaktat Estlands regering och kräver att orsaken till färjekatastrofen ska utredas på nytt, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.
Läs mer om Estland och Estonia.
Estland stärker gränsen – med 90 kilometer stängsel
I september förra året påbörjades bygget av ett 2,5 meter högt metallstängsel längs Estlands gräns mot Ryssland. Syftet är att minska risken för att obehöriga tar sig in i landet.
Läs mer om Ryssland.
Det här är som en drog för mig
GÖTEBORG. Satsningen mot den absoluta världstoppen bromsades in av en efterhängsen fotskada.Operationen gjorde att Lina Strand, 28, fick ställa in hela orienteringssäsongen 2015 – vilket fick henne att ta ännu ett kliv i sin utveckling.– Det finns massor av exempel på idrottare som kommit tillbaka starkare och jag får nog skriva upp mig på den listan, säger hon.Siktet är inställt på VM i Estland – men först ska hon ta guld i Tiomila på hemmaplan i helgen.
Läs mer om Estland, Lina Strand och Tiomila.

15-åring tar Estland med storm

Landets högsta berg mäter inte mer än 318 meter över havet. Ändå har Estland fostrat en av världens just nu största freeskiingstjärnor. Kelly Sildaru är 15 år, tog sitt första X-games-guld som 13-åring – och blir svenska Emma Dahlströms största konkurrent i OS nästa år.
Läs mer om Estland och X-games-guld.
Det går inte att köra över vårt land på några timmar
I Estland är man är inte rädd för Ryssland utan bättre förberedd än någonsin på att försvara sig. Budskapet kommer från Riho Terras, Estlands försvarschef som i april tar emot allierade trupper. Vår huvuduppgift är att få Putin att tro på Nato, säger han.
Läs mer om Nato, Putin och Ryssland.
Stina Nilsson vann VM-genrepet
Stina Nilsson vann VM-genrepet i Otepää, Estland. Hon var ett av många poitiva besked för förbundskaptenen Rikard Grip. – Det är inte fel att visa att man är i bra slag vilket hon gör nu, säger Rikard Grip.
600 amerikanska soldater till Baltikum
600 amerikanska soldater är på väg till Baltikum, rapporterar SVT Nyheter. Den första tredjedelen anländer till Estland under dagen. De förflyttas från Polen dit USA nyligen stationerade omkring 3 500 soldater.
Läs mer om Baltikum, Estland, Polen och USA.
Estlands president: Trump har försäkrat att Nato är en viktig allians
Med Vladimir Putins Ryssland som granne bygger Estland sin säkerhet på USA och Nato. När Donald Trump kallar försvarsalliansen föråldrad är det inte vad esterna vill höra. Två oberäkneliga kollegor gör livet surt för Estlands president Kersti Kaljulaid, som besöker Sverige i dag. DN har träffat henne i Tallinn.
Trump och Ryssland får Estland att mobilisera
Donalds Trumps varning och Rysslands militära upptrappning i området. Båda är skäl för Estland att mobilisera – försvarsanslagen ökas samtidigt som landets hemvärn nu ser en klar medlemsökning.
Läs mer om Estland och Ryssland.
Trump och Ryssland får Estland att mobilisera
Donalds Trumps varning och Rysslands militära upptrappning i området. Båda är skäl för Estland att mobilisera – försvarsanslagen ökas samtidigt som landets hemvärn nu ser en klar medlemsökning.
Läs mer om Estland och Ryssland.
Tallinn och Teheran allt populärare turistmål
En ö i Vietnam, Vancouver i Kanada, weekendstaden Tallinn i Estland och Teheran i Iran är några av resmålen som trendar i vinter, enligt researrangören Ticket. De finns med bland resmålen dit bokningarna har ökat mest jämfört med förra vintern.
Estland utklassar Sverige – disciplin bakom Pisasucc
När de svenska Pisa-resultaten var som sämst vändes blickarna åt Finlands utbildningssystem. I stället kunde man ha studerat Estland. Här utklassar landets elever sina svenska motsvarigheter i Pisa – trots betydligt mindre resurser.
Belgien rusar fram mot VM
Belgien vann sin fjärde raka match i VM-kvalet när de lätt spelade ut Estland hemma på Kung Baudouin-stadion i Bryssel. Matchen slutade 8–1 tack vare två mål vardera av Dries Mertens och Romelu Lukaku.
Belgien rusar fram mot VM
Belgien vann sin fjärde raka match i VM-kvalet när de lätt spelade ut Estland hemma på Kung...
Läs mer om Estland, Kung och VM-kvalet.
Belgien krossade Estland med 8-1
FOTBOLL. Belgien vann sin fjärde raka match i VM-kvalet när de lätt spelade ut Estland hemma på Kung Baudouin-stadion i Bryssel.
Regeringskris i Estland
Estlands premiärminister Taavi Roivas förlorade på onsdagen en förtroendeomröstning i parlamentet....
Läs mer om Estland.
Regeringskris i Estland
Estlands regerande trepartikoalition har spruckit. De två mindre partierna, socialdemokratiska SDE och konservativa IRL, avbröt samarbetet med statsministers Taavi Roivas liberala Estniska reformpartiet. Nu ökar trycket på att den Nato- och västvänliga premiärministern ska lämna sin post.
Läs mer om Estland, Estniska, IRL, Natooch och SDE.
Regeringskris i Estland
Estlands regerande trepartikoalition har spruckit. De två mindre partierna, socialdemokratiska SDE...
Läs mer om Estland och SDE.
I veckans medieflöde: Estland, Finland, Norge
Allt är inte Amerikas allt mindre Förenta Stater, det händer mycket också i våra grannländer utanför nyhetsflödet.
Läs mer om Finland, Förenta Stater och Norge.
Ryska stridsplan kränkte Finland och Estland
Ryska stridsflygplan kränkte Finlands och Estlands luftrum under en förflyttning av avancerade robotar under gårdagskvällen och fredagsmorgonen. Det uppger Dagens Nyheter.
Läs mer om Estland och Finland.
Flytt av rysk robot skyddades av stridsplan
Ryska robotar har skyddats av stridsplan vid en transport över Östersjön, skriver DN. Det är vid en transport till Kaliningrad som ett ryskt stridsflyg uppges ha skyddat transporten – och kränkt luftrummen i både Finland och Estland.
Rysk robotflytt skyddades av stridsplan
Ryssland har idag på Östersjön flyttat avancerade robotar till den ryska enklaven Kaliningrad. Därifrån kan de nå Öland, Gotland och sydöstra Sverige. Transporten skyddades av ryskt stridsflyg som uppges ha kränkt luftrummet i både Finland och Estland.
Olsson visade vägen med sina tre assist
Sverige är 90 minuter från en direktplats i nästa års U21-EM, efter seger 3–0 borta mot Estland. Spelmotorn Kristoffer Olsson matchvinnare, med tre målgivande passningar. Kvalet avgörs på måndag, då Sverige möter Kroatien, i Trelleborg, i den avslutande kvalomgången.
Läs mer om Estland, Kroatien, Sverige och Trelleborg.
U21-landslaget nära direktplats till EM
Kristoffer Olsson bakom Sveriges 3-0-seger borta mot Estland
Läs mer om Estland.