Etc

Skola förbjuder energidrycker

Gumaeliusskolan i Örebro förbjuder energidrycker på skolan, rapporterar ETC Örebro.– Vissa kunde lassa in ett flak med energidryck i sitt skåp, säger läraren Anders Österberg till tidningen.
Läs mer om Örebro.

IF Metall-funktionärer anklagas för trakasserier

Även IF Metall dras in i #metoo-reaktionerna.Nu anklagas flera fackliga funktionärer för sexuella trakasserier, skriver ETC.En kvinna säger till tidningen att hon fick kämpa för att någon i organisationen skulle reagera.– Det har hela tiden känts som att man velat att det ska försvinna av sig självt, säger hon till ETC.
Läs mer om ETC.
Agerar svenska elitstyrkan bakom riksdagens rygg?
Regeringen dribblar med den svenska Irakstyrkans mandat. Svenska elitsoldater har tillåtits verka med kurdiska Peshmergaförband i den krigshärjade staden Kirkuk, enligt ett reportage i tidningen ETC. Om uppgifterna är korrekta, vilket allt talar för, sker detta bakom ryggen på riksdagen.
Läs mer om ETC, Kirkuk och Peshmergaförband.
Internutredning mot SVT-chef efter uppgifter om trakasserier
En SVT-chef internutreds efter uppgifter om sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Anklagelserna har enligt tidningen Dagens ETC framkommit i samband med #MeToo-uppropet. – SVT är en stor arbetsplats som inte är förskonad från den här typen av grejer, säger Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT, till DN.
Läs mer om Hanna Dowling och SVT.

SVT-chef utreds för sexuella trakasserier

I samband med #MeToo-kampanjen har anklagelser om sexuella trakasserier riktats mot en högt uppsatt SVT-chef, enligt Dagens ETC.SVT uppger för tidningen att de inlett en intern utredning mot mannen.– Vi inväntar utredningen innan vi tar ställning till en eventuell brottsanmälan, säger Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT till ETC.
Läs mer om ETC, Hanna Dowling och SVT.
IT-projekt stoppas – hemliga uppgifter riskerar att spridas
Göteborgs stad stoppar ett stort IT-projekt på grund av risk för att hemliga uppgifter kan spridas.Samtidigt har omkring 23000 kommunanställda redan fått programvaran installerad, rapporterar ETC Göteborg.
Läs mer om IT-projekt.
Polisnotan för demonstrationerna: Över 20 miljoner kronor
Polisinsatsen under helgens demonstrationer i Göteborg kostade minst 20 miljoner kronor.Det säger polisens kommunikationschef Malin Sahlström till ETC Göteborg.– Men det kan komma att bli betydligt högre summor än så, säger hon.
Läs mer om Göteborg och Malin Sahlström.
Ingegerd, 83, plöjde genom nazisterna med sin Ica-vagn
Nazisterna samlades utanför 83-årige Ingegerds Ica-butik – då plöjde hon genom hopen med sin kundvagn.Efter att Dagens ETC:s reporter Eigil Söderin lade ut klippet på en förbannad Ingegerd på Twitter hyllas damen stort på sociala medier.– Jag blev så fruktansvärt upprörd när de skulle ta över vår parkering. Vem som helst hade gjort likadant, säger Ingegerd till GT.
Nordea slussar miljoner – till nazistiska NMR
Nordiska motståndsrörelsen omsätter miljonbelopp.Och pengarna samlas in via ett postgirokonto hos Nordea, rapporterar Dagens ETC.Swedbank och Paypal har tidigare stängt av NMR:s konton, men Nordea vill inte svara på varför man behåller nazistorganisationen som kund.
Läs mer om NMR, Nordea och Paypal.
Polis slarvade bort ännu ett tips inför demonstrationen
Polisen i Göteborg missade inte ett utan två tips inför Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i Göteborg förra söndagen, avslöjar ETC Göteborg.– Vi har gjort två misstag här och det är allvarligt, säger Daniel Norlander på polisen till ETC.
Läs mer om Daniel Norlander, ETC och Göteborg.
KD-politikern avgår – köpte nazistpropaganda
Den kristdemokratiske lokalpolitikern Mattias Falk avgår med omedelbar verkan efter att han avslöjats som en återkommande kund i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens webbshop.–Jag kommer beställa mer grejer därifrån om jag hittar något av intresse, säger Falk till tidningen ETC som avslöjar inköpen.
Läs mer om ETC, Falk och Nordiska.
KD-politiker avgår efter nazistavslöjande
En kristdemokratisk kommunpolitiker i Värmland avgår efter att tidningen ETC avslöjat att politikern beställt propagandamaterial från Nordiska motståndsrörelsen och nazistiska böcker.
Läs mer om ETC, Nordiska och Värmland.
Kommunal SD-topp stödmedlem i Nordiska Motståndsrörelsen
Fredrik Franzn, vice ordförande för SD i Järfälla, tecknade under 2014 upp sig för ett stödmedlemskap i den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen. Det avslöjar Dagens ETC.
SD-politiker medlem i NMR: En god sak
Strax före valet 2014 tecknade Fredrik Franzn, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Järfälla, ett hemligt stödmedlemskap i Nordiska motståndsrörelsen.Det visar en granskning som Dagens ETC har gjort av läckta uppgifter.Även 13 andra kommunpolitiker från SD har gett ekonomiskt stöd till den nazistiska organisationen.
Anna Johansson om it-skandalen: Jag har inget att skämmas för
Anna Johansson (S) välkomnar KU:s granskning efter it-skandalen och säger att fler regeringstjänstemän än vad som framkommit tidigare haft kännedom om situationen. Hon hoppas att granskningen ska reda ut vad som egentligen har hänt. Det skriver ETC Göteborg.
Anna Johansson: Jag har ingenting att skämmas för
Anna Johansson (S) fick avgå som infrastrukturminister efter IT-skandalen i somras.I en ny intervju med ETC Göteborg säger hon att hon inte har något att skämmas för.– Det finns olika sätt att ta ansvar och jag agerade snabbt så fort jag fick information, säger hon till tidningen.
Läs mer om IT-skandalen.
Tidigare artistvännens attacken mot Hellström: Sveriges största tjuv
En gång de både vänner och ett radarpar på scen.Nu går Timo Räisänen till attack mot Håkan Hellström – och utseendehånar sin gamla polare.– Sveriges största tjuv, säger Timo Räisänen i intervjun med ETC Göteborg.
GW om Carmonas erkännande: Vill tjäna pengar
I en intervju med tidningen ETC erkänner Leo Kinesen Carmona att han var med och planerade och utförde Arlandarånet – som han säger att han ångrar djupt och menar har förstört hans liv. Leif GW Persson tror att erkännandet hänger ihop med att Carmona snart släpper sin första bok.– Frågar du mig så är jag övertygad om att han fortfarande skiter i detta. Men nu har han sett en möjlighet här att tjäna en hacka på tampen och då tar han den, säger Leif GW Persson.
Två mördades för att dölja Arlandarånet
Arlandarånet kan kallas ett av de mest lyckade rånen i svensk kriminalhistoria – inte en krona av det rekordstora rånbytet på 44 miljoner kronor har återfunnits och ingen har dömts för brottet. Två personer som misstänks har varit inblandade i rånet har mördats.Nu, när brottet är preskriberat, erkänner Leo Kinesen Carmona, som är dömd för att ha beställt mordet på en av döda männen, att han planerade och genomförde rånet.– Jag ångrar det djupt, det har förstört mitt liv, säger Carmona till ETC.
Leo Kinesen Carmona erkänner Arlandarånet
Efter över 15 år erkänner nu Leo Kinesen Carmona från hiphop-gruppen Kartellen att han var med på Arlandarådet.– Jag planerade det och var med och utförde det. Och jag ångrar det djupt, det har förstört mitt liv, säger han till Etc.
Läsaren: Min fru har blivit helt vild i sängen
Jag och min fru har varit gifta i snart 11 år. Hon är 190 centimeter lång och väger ungefär 85 kilo och jag är ungefär 183 lång och väger 80 kilo. Under våra 11 år som vi har haft sex har min fru varit en lugn person i sängen som inte alls skriker och utger höga stön etc.
Dollarstore-vd:ns nya hån mot SVT och ETC
Här är Dollatstore-vd:n Peter Ahlbergs nya utspel:Han lovar att skickar genussäkrade tårtor till SVT och ETC, skriver Dagens industri.Efter mediestormen – och starka Dollarstore-siffror – vill han tacka för ett gott samarbete.
DN gratulerar: Johan Ehrenberg
I mer än 40 år har han varit en röst att räkna med i debatten och medielandskapet. Och trots en obotlig cancersjukdom bygger Johan Ehrenberg vidare på sin ETC-rörelse.
Läs mer om Johan Ehrenberg.
John Pickard: Symphony No 5, Sixteen sunrises etc.
Till förra årets midsommarhelg gjorde jag ett uppslag i DN om soluppgången i musik.
Läs mer om Sixteen.
Johan Croneman: Veckans sjuka fakta – herrarna vinner med 102-0
Vi räknade tv-sända matcher i veckan. Fotbollsmatcher, hockeymatcher, handboll, volleyboll etc. 102 herrmatcher. 0 dammatcher. Ni läste rätt: Noll.