Etc

Byggstart för ETC:s klimatsmarta lägenheter närmar sig

Mot slutet av sommaren kommer ETC påbörja byggandet av det första crowdfundade klimatsmarta hyreshuset i Västerås. Johan Ehrenberg berättar om planerna. Vi närmar oss alltmer själva konstruktionsdelen av ETC Byggs hyreshuskoncept.
Läs mer om ETC.

Svenskt gruvbolag dömt för miljöbrott i Sibirien

Det svenska gruvbolaget Auriant mining har länge haft hög svansföring i miljöfrågor. Men när ETC granskar bolagets verksamhet i Sibirien framträder en helt annan bild.
Läs mer om Auriant, ETC och Sibirien.
John Oliver: "Innan Trump blev president var han ganska rolig"
Igår började femte säsongen av "Last Week Tonight" med John Oliver. Dagens ETC träffade den brittiske komikern i New York för att diskutera humor och journalistik i tider av Trump och #metoo.
Regeringen: "Pengarna bör användas till de unga"
Att kommunerna inte använder pengarna som tänkt upprör många som arbetar med ensamkommande flyktingar. "Men ett generellt bidrag var enda möjligheten att få ut pengarna snabbt", säger finansmarknadsminister Per Bolund till Dagens ETC.
Läs mer om Per Bolund.

Charmig, dekadent - och lite på dekis

Filmfestivalen vaknade till liv i efterkrigstidens Berlin och skulle återupprätta stadens status som filmcentrum i Europa. Dagens ETC tar reda på hur stark festivalens ställning är i dag när den 68:e upplagan närmar sig.
Läs mer om Berlin och Europa.
Efter metoo - tomma löften om förändring
Två till tre månader efter att många av de branschspecifika #metoo-uppropen vittnade om övergrepp på jobbet frågar Dagens ETC: Pågår en #metoo-revolution på svenska arbetsplatser?
Sportsåpa i gammal grekisk tappning
Spektakel, akrobatik och folk som slår varandra på käften. Wrestlingens första kall är visserligen underhållning, men enligt fantasterna finns mer att upptäcka. Dagens ETC tar pulsen på en föreställning med tvåtusenåriga anor.
Polarpriset - musikens Nobel
På onsdag delas Polar Music Prize ut, musikens motsvarighet till vetenskapens Nobelpris. Dagens ETC påminner om prisets bakgrund, historia och kritiken som framförts mot det.
Läs mer om Nobel och Polar Music Prize.
Hjälp oss starta ETC Play
Nu söker vi en redaktör till ETC Play. Inom kort lanseras streamingtjänsten ETC Play. Det kommer att bli bra! IT-avdelningen kodar så att tangenterna ryker. Och vi har tunga samarbeten klara som garanterar hög kvalitet vad gäller utbud.
ETC ger dig en digital tidning - varje söndag
Nu växlar vi upp med en extra tidning för dig som prenumererar på nyhetsmagasinet ETC. Nyhetsmagasinet ETC är vårt veckomagasin och lockar hela tiden nya läsare. Varje månad tillkommer många prenumeranter.
Läs mer om ETC.
"Naturligt att metoo backar tillbaka lite"
Idag hålls ett panelsamtal under rubriken "Metoo - vad händer nu?" i Göteborg, och en av de som deltar är Kristin Busterud Öhman från Femjur, en grupp feministiska juridikstudenter. Dagens ETC ringde upp för att ställa tre frågor inför debatten.
Berusade människor fortsätter dö i polisens arrest
Sedan Dagens ETC:s stora granskning för ett år sedan har ytterligare minst fem omhändertagna personer dött i polisens arrest. Ändå är inget nytt lagförslag på gång.
Dålig Oscarsglans på Netflix och HBO
Hur bra är de svenska videotjänsterna på de senaste årens Oscarsnominerade filmer? Sådär, visar en kartläggning som Dagens ETC har gjort.
Läs mer om HBO, Netflix och Oscarsnominerade.
Västerås blir första staden med ETC:s klimatsmarta hyreshus
Johan Ehrenberg rapporterar för ETC Bygg, som fått markanvisning i Västerås. Någon gång i slutet av sommaren väntas bygget dra igång. När Västerås stad bjöd in till markanvisningstävling så var det över 30 byggföretag som sökte mark.
Ska föreläsa om mobilbranschens avigsidor
Konfliktmineraler i Kongo, barnarbete i Kina, fossildriven energiförbrukning i mobilnäten. På onsdag kommer ETC Mobils Kent Vilhelmsson till ETC Bokcafé Växjö för att berätta om hur ETC arbetar för att förändra mobilbranschen.
Läs mer om ETC, Kina och Kongo.
Skogen tjänar på en god och saklig dialog
I Dagens ETC i går gick skogsbiologer och naturvårdare till hårt angrepp mot reklamkampanjen Svenska skogen, och kritiserade skogsbolagen för att blunda för klimatfrågan. I dag svarar en representant för skogsbranschen på kritiken.
Läs mer om Svenska.
Regeringens sparkrav på Försäkringskassan kritiseras
Nu blåser det kring sjukförsäkringen och socialminister Annika Strandhäll (S). Efter Dagens ETC:s serie av artiklar om hur Försäkringskassan jobbar för lägre sjukpenningtal har regeringens 9,0-mål debatterats i riksdagen och på debattsidor.
Nej, svenska medier mörkar inte problem med invandringen
Det finns inget fog för påståendet att tidningar tonar ner problemen med invandring - tvärtom. Antalet artiklar om brott och risker kopplade till migration har ökat med nio gånger sedan 2005, visar Dagens ETC:s undersökning.
Desperationen växer i Syriens närområde
Kriget i Syrien är snart inne på sjunde året. Den senaste tiden har det kommit flera alarmerande rapporter om flyktingarnas allt svårare situation i grannländerna. ETC har besökt Jordanien för att träffa syrier som lever utanför flyktinglägren.
Läs mer om Jordanien och Syrien.
"Jag står nog i mitten"
ETC välkomnar Daniel Suhonen som ny ledarskribent i tidningen. Han är författare, debattör och chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.
Läs mer om Daniel Suhonen.
Här är vårens kurser i ETC Solpark
Solceller, fårskötsel, odling och ekosmart byggande. Missa inte vårens alla kurser och seminarier i ETC Solpark i Katrineholm.
Läs mer om Katrineholm.
Trots nya övergrepp - Turkietavtalet kvarstår
Turkiet begår nya övergrepp i anfallet mot syrienkurderna i Afrin. Men de riksdagspartier Dagens ETC talat med har en fortsatt delad syn på EU:s kritiserade flyktingavtal med Turkiet.
Läs mer om Afrin, Turkiet och Turkietavtalet.
Ikeas uppgång - och hotet mot fortsatta framgångar
Unikt framgångsrik entreprenör eller hänsynslös företagare? Nyss avlidne Ingvar Kamprad passar förmodligen in under båda beskrivningarna. Dagens ETC tecknar huvuddragen i historien om Ikea och fyller i nyanserna som saknats.
Läs mer om Ikea och Ingvar Kamprad.
Stora skillnader i vård för våldtagna
Vilken vård du får om du blir våldtagen beror i stor utsträckning på var i landet du bor. Det visar Dagens ETC:s granskning av landets landsting. Det är inte heller så att störst underlag ger bäst resurser.
Norge har redan lagen
Sedan 2009 är det olagligt för norska medborgare att köpa sex i ett annat land. Justitieminister Morgan Johansson säger till Dagens ETC att regeringen tittat på grannlandet under arbetet med att ta fram en liknande lag i Sverige.
Läs mer om Sverige.