Eu domstolen

Nytt nederlag för anti-abortrörelser i Europa

EU-domstolen nobbar kraven från europeiska anti-abortaktivister som vill att EU lagstiftar om att beskydda rätten till liv i hela unionen.
Läs mer om Europa.

Ny dom utökar flygresenärers rätt till ersättning

EU-domstolen har via en dom slagit fast att resenärer som drabbas vid en vild strejk ska ersättas som vid en vanlig strejk.Detta då en vild strejk inte utgör extraordinära omständigheter.
EU-domstolen: Flygresenärer ska ersättas även vid vild strejk
En vild strejk bland personalen på ett flygbolag utgör inte extraordinära omständigheter som befriar flygbolaget från skyldigheten att betala kompensation till drabbade flygpassagerare. Det tillkännagav EU-domstolen i en dom på tisdagen, enligt ett pressmeddelande.
Läs mer om EU-domstolen.
EU-domstolen: Polsk skogsavverkning olaglig
Polen bröt mot EU:s miljölagstiftning genom skövlingen av urskog i landet, slår EU-domstolens högsta instans fast.

Generaladvokaten går emot Swedish Match om snusförbudet - frågan avgörs av EU-domstolen

Foto: Pontus Lundahl/TT EU:s snusförbud är varken oproportionerligt eller diskriminerande. Det spelar ingen roll att Swedish Match kan visa "alternativ" forskning om att snus inte skulle vara skadligt.
Läs mer om EU-domstolen och Swedish Match.
SWEDISH MATCH: GENERALADVOKAT VILL BEHÅLLA EU:S SNUSFÖRBUD (NY)
Tillägg: från fjärde stycket) BRYSSEL (Direkt) EU-domstolens generaladvokat föreslog på torsdagen att EU:s snusförbud behålls. Det framgår av ett pressmeddelande från domstolen.
Swedish Match pressas efter EU-besked
Aktie EU-domstolens generaladvokat föreslog på torsdagen att EU:s snusförbud behålls. Statistiskt sett följer EU-domstolen oftast men inte alltid generaladvokaternas förslag till avgörande.
Läs mer om EU-besked och EU-domstolen.
Swedish Match får negativt besked från EU
Snusjätten Swedish Match kommer inte att få sälja snus i EU. I alla fall inte om EU-domstolen följer det vägledande utlåtandet från generaladvokat Henrik Saugmandsgaard Øe som lämnades på torsdagsmorgonen.
EU-hotet stoppar inte gudingjakten
Åland (JJ) Trots hotet från EU blir det gudingjakt på Åland även denna vår. Det beslutade landskapsregeringen nyligen. Foto: Gettyimages EU-kommissionen hotar Åland med EU-domstolen, som Jaktjournalen tidigare uppmärksammat.
Swedish Match: Förhandsbesked om snusförbudet i EU på torsdag
INTERVJU Snuset har fått medial uppmärksamhet i såväl Storbritannien som Tyskland på sistone. I veckan väntar ett högintressant besked från EU-domstolen.
Uber förlorar i EU-domstolen
EU-domstolen gav på tisdagen Frankrike rätt mot Uber.
Läs mer om EU-domstolen, Frankrike och Uber.
Därför bör riksdagen vänta med Ceta-avtalet
Sverige borde vänta med att besluta om EU:s handels- och investeringsavtal med Kanada, det så kallade CETA-avtalet. Avtalet undergräver miljöskydd och demokrati och känns redan föråldrat. Det kommer förhoppningsvis falla i EU-domstolen, skriver Max Andersson, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.
EU-domstolen stoppar bolag från att stämma stater
Fram tills nu så har företag kunnat stämma EU-länder om de inför regler som gör det sämre för företagen, men den här möjligheten ser nu ut att begränsas. EU-domstolen i Luxemburg har nu satt ner foten i en uppmärksammad tvist och domen kan få stora effekter, rapporterar SvD:s EU-reporter Teresa Küchler.
Läs mer om EU-länder och Luxemburg.
Miljoner begärde ändring hos Google
I maj 2014 slog EU-domstolen fast att människor har rätt att vända sig till sökmotorer och begära att information om dem ska tas bort.
Läs mer om EU-domstolen och Google.
Miljoner begärde ändring hos Google efter EU-dom
I maj 2014 slog EU-domstolen fast att människor har rätt att vända sig till sökmotorer och begära att information om dem ska tas bort. Google rapporterar nu att cirka 2,4 miljoner sådana begäranden kommit in från europer sedan dess och att 43 procent lett till att information faktiskt har tagits bort.
Läs mer om EU-dom, EU-domstolen och Google.
EU-domstolen: Fisket i Västsahara brott mot lagen
EU bryter mot lagen när man tar upp fisk i västsahariska vatten, det slog EU-domstolen fast på onsdagen. Marocko, som ockuperar Västsahara, har inte rätt att sälja fiskerättigheter som inte tillhör det egna landet.
Läs mer om EU-domstolen och Västsahara.
EU-advokat vill stoppa polsk avverkning
EU-domstolen bör konstatera att Polen bryter mot EU-lag genom att tillåta avverkning i den naturskyddade Bialowieza-skogen. Det anser domstolens generaladvokat Yves Bot i sitt utlåtande inför kommande dom.
Läs mer om Bialowieza-skogen, EU-lag och Polen.
Ulf Bernitz: Nya eltariffer strider mot EU-rätten
DEBATT. Regeringen bereder nu en rapport från Energimarknadsinspektionen om en ny prisreglering för elnätet. Här har man tyvärr inte lärt sig läxan från 2009, när Sverige fälldes i EU-domstolen för att på flera sätt inte ha genomfört EU-direktivet för elmarknaden korrekt.
Nytt läge efter svensk match om snuset i EU
Bättre läge än tidigare – men fortfarande en svår utmaning.Så kan man sammanfatta senaste ronden i EU-domstolen om svensk snusexport.– Det fanns en nyfikenhet från domarna och frågorna var relevanta, säger Patrik Hildingsson på Swedish Match.
EU-domstol: Tester får inte avgöra en asylsökandes sexuella läggning
Myndigheter i Europa får inte använda psykologiska tester som grund för att avslå asylansökningar – som gjorts av människor som hävdar att de flytt på grund av sin sexuella läggning. Det slår EU-domstolen fast.
Läs mer om EU-domstolen och Europa.
EU: Psykologiska homotester på asylsökande är kränkande
EU-domstolen slår nu fast att Tjeckiens och Ungerns metoder att bedöma om en asylsökande är homosexuell är kränkande och innebär ett intrång i privatlivet, det skriver Svenska Dagbladet.Bland annat har man i Ungern låtit de asylsökande tolka abstrakta bilder, varpå en psykolog letat efter tecken på homosexualitet i svaren. Tidigare har Tjeckien låtit de asylsökande titta på heteroporr för att se om de blir upphetsade.
EU-domstolen: Homotester på asylsökande är kränkande
Att använda psykologiska tester för att slå fast om en asylsökande verkligen är homosexuell eller inte, är kränkande och ett intrång i den sökandes privatliv, säger EU-domstolen.
Läs mer om EU-domstolen.
Messi vill ta patent på Messi – men EU kan stoppa
Lionel Messi vill smida medan karriärjärnet är varmt och varumärkesskydda namnet MESSI i hela EU. Men hittills har fotbollsstjärnan fått nobben. Fallet har nu landat i EU-domstolen.
Läs mer om EU-domstolen och Messi.
Ny match i EU om snuset – men utan regeringsstöd
Sverige har lägst andel rökare i Sverige.Men exportera snus till Europa får vi inte.När frågan nästa vecka åter ska upp i EU-domstolen i Luxemburg kommer svenska regeringen inte att ge Swedish Match stöd, skriver Dagens Nyheter.