Eu stöd

USA planerar för nya sanktioner mot Ryssland

EU vädjar till Iran och Ryssland om stöd för att undvika ytterligare användning av kemvapen i Syrien, rapporterar Reuters. Samtidigt misstänker USA att Ryssland har försökt undanröja spåren av den påstådda gasattacken i Douma.
Läs mer om Douma, Iran, Ryssland, Syrien och USA.
Det här ska May och Löfven prata om på måndag
Theresa Mays besök hos Stefan Löfven på måndag är ännu ett led i britternas charmoffensiv inför brexit. Med bara ett år kvar till Storbritanniens EU-utträde måste May göra allt hon kan för att få stöd hos likasinnade. Det gäller även för de brittiska relationerna till Ryssland efter giftattacken.
Läs mer om Löfven, May, Ryssland och Stefan Löfven.
Besvärligt utan EU:s jordbruksstöd
Den rödgröna regeringen driver en politik i Sverige. Och en annan i EU. Foto: Fredrik Sandberg/TT Det svenska jordbruket är i hög grad beroende av EU-stöd.
Läs mer om EU-stöd och Sverige.

Erdogan hoppas på bättre relation till EU

Efter att mötet avslutas sade Turkiets president Erdogan att han hoppas perioden av dåliga relationer med EU är förbi, rapporterar Reuters. Han säger också att Turkiet förväntar sig EU:s stöd – inte kritik – i kampen mot terrorism.
Läs mer om Erdogan och Turkiet.
May: En hänsynslös attack
Skamlöst och hänsynslöst, säger Storbritanniens premiärminister Theresa May om nervgiftsattacken mot ryske ex-spionen Sergej Skripal i Salisbury. Nu söker hon stöd mot Ryssland på EU-toppmötet i Bryssel.
Ny fond för journalistiskt samarbete i EU
Internationella Pressinstitutet och Europeiska centret för press- och mediefrihet startar en ny fond till stöd för journalistiskt samarbete över landsgränserna inom EU.
Läs mer om Europeiska.
El i vägen sätter fart på lastbilen
Elvägar kan bli en ny viktig intäktskälla för elbolagen. Det tror Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon som vill dra igång ett stort vägtest. Hon får stöd av EU-kommissionären Violeta Bulc som vill ha fart på utbyggnaden av ny infrastruktur.
Stöd för brittiska krafttag
Nordiska ledare, EU-länder och Nato-allierade ställer sig bakom Storbritannien i utredningen av giftattacken i Salisbury - och uppmanar Ryssland att svara på de frågor som ställs.(TT) "Det internationella samfundet måste vara bestämt i sitt
Norden ger stöd för brittiska krafttag
Nordiska ledare och EU-länder ställer sig bakom Storbritannien i utredningen av giftattacken i Salisbury – och uppmanar Ryssland att svara på de frågor som ställs.
Oklart läge efter valet i Italien
När de första rösterna räknats har Silvio Berlusconis högerkoalition störst stöd, men inget av blocken har fått tillräckligt med röster för att bilda regering. Största parti ser ut att bli EU-skeptiska Femstjärnerörelsen.
Malmström om Trumps nya stålregler
Donald Trumps besked om tullavgifter på stål och aluminium har fått världen att reagera.EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är djupt besviken – och tänker ta strid.– Jag har ett väldigt starkt stöd att vidta motåtgärder, säger hon till TT.
Läs mer om Cecilia Malmström.
USA-börser: Sportskokedjan slaktas efter klen försäljning
De 28 EU-länderna gav enligt källor på fredagen EU-kommissionen sitt enhälliga stöd för att snabbt införa repressalier mot import från USA. New York-börserna öppnade nedåt på oro över ett möjligt globalt handelskrig och införande av stål- och aluminiumtullar.
Läs mer om EU-kommissionen, EU-länderna och USA.
USA-börser: Tullskräck sänker Wall Street
De 28 EU-länderna gav enligt källor på fredagen EU-kommissionen sitt enhälliga stöd för att snabbt införa repressalier mot import från USA. New York-börserna öppnade veckans sista handelsdag nedåt efter oro över ett möjligt globalt handelskrig efter införande av stål- och aluminiumtullar.
Ekonom om EU:s taktik: Här kommer Trump straffas
Vilka motåtgärder är det sannolikt att EU vidtar mot USA:s nya tullar? – Jag tror man riktar in sig på produkter från Mellanvästern där Donald Trump byggt sitt stöd, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms handelskammare.
Tidigare Ericssonanställda får EU-miljoner
EU-parlamentet har gett grönt ljus för drygt två miljoner euro i stöd till tidigare anställda hos telekomjätten Ericsson.
Läs mer om EU-miljoner och Ericsson.
EU-miljoner till tidigare Ericsson-anställda
På torsdagen gav EU-parlamentet klartecken till EU-stöd på drygt två miljoner euro till 900 uppsagda arbetstagare från telekomföretaget Ericsson i Sverige. Det framgår av ett pressmeddelande.
EU enigt – ska slå tillbaka med strafftullar mot USA
EU:s handelsministrar ger starkt stöd till kommissionen för att snabbt slå tillbaka mot USA med strafftullar om USA inför tullar på stål och aluminium från EU. Det sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström vid en presskonferens efter handelsministrarnas möte i Sofia på tisdagen.
Läs mer om Cecilia Malmström, Sofia och USA.
EU-parlamentet stödjer De Guindos som vicechef för ECB
Europaparlamentets ekonomiska utskott gav på tisdagen sitt stöd för att Luis de Guindos ska utses till ny vicechef i Europeiska centralbanken.
Läs mer om ECB och Europeiska.
Afrikanska länder vill ha snabbt EU-stöd
Dubblat EU-stöd ska hjälpa fem afrikanska länder i södra Sahara att bekämpa islamister och flyktingsmugglare. Men pengarna behövs snabbt, varnar mottagarna.
Läs mer om EU-stöd och Sahara.
EU-miljard mot oro och migration i Sahara
EU dubblar upp sitt stöd till den afrikanska styrka som ska bekämpa jihadister och flyktingsmugglare i södra Sahara. Förhoppningen där bakom: att samtidigt ytterligare minska antalet migranter till Europa.
Läs mer om Europa och Sahara.
Nytt presstöd ska ge mer lokal journalistik
Mer lokal journalistik och mer teknikneutralt stöd är huvudlinjerna i förslaget till nytt presstöd som sju partier står bakom. Mediebranschen är positiv men efterfrågar mer detaljer. Och vad säger EU?
Rädslan för Iran kan dämpa ilskan mot Jerusalembeslutet
Slovenien är på väg att erkänna Palestina som stat och EU ger pengar till dess uppbyggnad. Detta till följd av Donald Trumps Jerusalembeslut. Nu ska arabländerna diskutera nya åtgärder mot beslutet. Samtidigt vill de ha USA:s stöd gentemot Iran. Det innebär en svår balansgång.
Läs mer om Iran, Jerusalembeslutet och Palestina.
Olle Svenning: EU:s stöd för Madrid säger något dystert om Europa
Olle Svenning om Madrids trixande med juridiken.
Läs mer om Europa och Madrid.
Ny match i EU om snuset – men utan regeringsstöd
Sverige har lägst andel rökare i Sverige.Men exportera snus till Europa får vi inte.När frågan nästa vecka åter ska upp i EU-domstolen i Luxemburg kommer svenska regeringen inte att ge Swedish Match stöd, skriver Dagens Nyheter.