Eu toppmötet

Både ense och oense i Berlin

På toppmötet i Berlin var statsminister Stefan Löfven och hans värdinna, förbundskansler Angela Merkel oense om EU:s nästa långtidsbudget.

EU:s finansministrar enas om hårdare koll av skatteplanering

Det är fortfarande stiltje i förhandlingarna om att utöka EU:s bankunion. Samtidigt varnar EU-kommissionen för att det börjar bli ont om tid att klubba igenom reformer i tid till toppmötet i juni.
Läs mer om EU-kommissionen.
Annika Ström Melin: Praktgräl om asylpolitiken på EU-toppmötet
Efter ett praktgräl om asylpolitiken under natten till fredag är EU-ledarna tillbaka på ruta ett, kommenterar DN:s EU-korrespondent Annika Ström Melin.
Läs mer om EU-ledarna och EU-toppmötet.
Storgräl om flyktingar inför EU-toppmötet
Ett häftigt gräl rasar mellan EU:s höjdare och institutioner, lagom till årets sista toppmöte. Donald Tusk vill skrota ett förslag om obligatoriska flyktingkvoter för alla EU-länder och skälls nu ut på löpande band i Bryssel. EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) är en av dem kritiserar Tusks agerande.
Läs mer om Bryssel, EU-länder och EU-toppmötet.

Britterna lägger sig platt för EU:s alla krav

Skilsmässoarrangemangen mellan EU och Storbritannien är klara för underskrift på EU-toppmötet nästa vecka, och Theresa May kan lättat börja planera för handelsdiskussioner direkt efter julledigheten. Men premiärministern har också anledning att oroa sig: hittills har EU fått igenom alla sina krav, och Theresa May inte ett enda.
Valutaanalytiker: Brexitförhandlingarna kan få pundet på fall
Valutaanalytiker spår en volatil period för det brittiska pundet inför EU-toppmötet i mitten av december.
Läs mer om EU-toppmötet.
Diplomatilskan efter tabben på flygplatsen
Den estländske premiärministerns resa hem från EU-toppmötet i Göteborg blev inte som planerat.Flyget lyfte från Landvetter flygplats.Men kvar på plattformen stod premiärministern Jüri Ratas och Estlands övriga delegation.Plötsligt stängdes dörren i våra ansikten, skriver den estländske ambassadören Merle Pajula i en arg skrivelse till utrikesdepartementet.–Det är obegripligt, jag har aldrig upplevt något liknande tidigare, säger den estländske ambassadören.
Toppmötesnotan landade på 50 miljoner
Polisens kostnader för insatserna i samband med EU-toppmötet i Göteborg i mitten av november summeras till ungefär 52 miljoner kronor, uppger SR P4 Sjuhärad.
Läs mer om EU-toppmötet och Göteborg.
Kräver snabba åtgärder mot libysk slavhandel
Migrationsfrågan är central under toppmötet mellan Afrikanska unionen och EU. Värdlandets president, Elfenbenskustens Alassane Ouattara, kräver snabba åtgärder för att sätta stopp för övergrepp mot migranter, där ingår slavhandeln i Libyen.
Läs mer om Afrikanska och Libyen.
Migrationen ämne för toppmöte i Afrika
När toppmötet mellan EU och AU inleds i dag i Elfenbenskustens ekonomiska nav Abidjan är det Afrikas unga befolkning som står i fokus. Men den överordnade frågan är migrationen, som aktualiserats av nyheten om afrikanska migranter som säljs som slavar i Libyen.
Läs mer om Abidjan, Afrika och Libyen.
Hemliga spelet bakom fasansfulla mackorna
Det bestående minnet från EU-toppmötet i Göteborg är kycklingbaguetterna som fick polisen, Leif GW Persson och allmänheten och att koka.Nu avslöjar polischefen Erik Nord det hemliga efterspelet – och hur mycket de hånade mackorna kostar skattebetalarna.Han är samtidigt inte främmande för att leverantören ska ställas inför rätta.– Vi godtar inte vad som helst, säger Erik Nord.
Presidenten nära att krocka med älg
När Frankrikes president Emmanuel Macron var på väg till Landvetter för att ta flyget hem efter EU-toppmötet i Göteborg var han nära att krocka med en älg.Här är polisens egen bild från händelsen, som visas i kvällens avsnitt av Veckans brott i SVT.– Nu lär fransmän till och med vara mer förtjusta i älgar än vad tyskarna är. Men den typen av älgkontakt hade man nog gärna undvikit, säger Leif GW Persson i programmet.
Forskare: EU har inte råd att blunda för klyftorna
EU-toppmötet är över. Men det kommer inte att räcka att slå fast att EU ska blir mer rättvist och socialt. Vägen dit är höljd i dunkel, liksom även ansvaret för att hantera de gigantiska sociala och ekonomiska klyftorna som växer fram. En union ska inte ha så tydliga vinnare och förlorare, skriver fyra forskare.
Polischefens vägran: Betalar inte för maten
Efter polisernas klagomål gällande gårdagens baguetter som serverades under EU-kommenderingen blev det bot och bättring när de fick in de nya.– Det var för jäkligt i går, de nya kan inte jämföras med de gamla. Nu blev man mätt, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.Samtidigt meddelar Nord att polisen inte har för avsikt att betala för de usla mackorna som polisen fick under toppmötet.
Hårdare frågor i kulisserna på EU-toppmötet
Bakom kulisserna till EU-toppmötet om sociala rättigheter i Göteborg utspelades flera bataljer om gamla och nya stridsfrågor. Inte minst om den politiskt känsliga brittisk-irländska gränsen och vilken stad som ska hysa EU:s läkemedelsmyndighet efter brexit.
Läs mer om EU-toppmötet och Göteborg.
EU-toppmötet lämnar frågor om uppföljning
Göteborg. Statsminister Stefan Löfven var nöjd efter fredagens toppmöte i Göteborg, där EU:s samarbete på de sociala frågorna befästes. Även om riktlinjerna är frivilliga betonade också mötets andra värd, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker: – Det här är ingen diktsamling, det är ett program.
Polischefen: Allt har gått enligt plan
Göteborg. Uppskattningsvis arbetade 4.000 poliser från hela landet arbetade i Göteborg under EU-toppmötet. Klas Friberg, polischef Region Väst, är nöjd med den rekordstora insatsen. Men vill inte avslöja vad den kostat.
Händelserna bakom hotbilderna i Göteborg
En av de största insatserna i svensk polishistoria pågår just nu i samband med EU-toppmötet i Göteborg.Nu berättar Säkerhetspolisens chefsanalytiker Ahn-Za Hagström om händelserna i Sverige och utlandet som påverkat hotbilden.– Vi har beaktat alla tre extremistmiljöerna - vit maktmiljöerna, autonoma miljön och de våldsbejakande islamistiska miljöerna, säger Ahn-Za Hagström.
Live: Pressträff efter EU-toppmötet
Följ presskonferensen som hålls efter EU-toppmötet i Göteborg.
Läs mer om EU-toppmötet och Göteborg.
EU-toppmöte risas och rosas av göteborgarna
Skolor och arbetsplatser stängde, trafiken stod stilla och restaurangägare förlorade stora inkomster, men många göteborgare tog de vedermödor som EU-toppmötet skapade med ro. - Fast det är klart att man undrar vad allt det här kostar, säger göteborgaren Kristoffer Lundgren.
Om jag var leverantör skulle jag skämmas
Säkerhetsarbetet kring EU-toppmötet löper som planerat, berättar kommenderingschef Erik Nord. Men poliserna på fältet är missnöjda med smörgåsarna som delats ut av myndigheten. – Jag förstår dem, om jag var leverantör skulle jag skämmas, säger Erik Nord.
Läs mer om EU-toppmötet och Erik Nord.
Statsministerbråk i kulisserna på EU-mötet
GÖTEBORG. Toppmötet i Göteborg skakas av en allvarlig konflikt mellan Stefan Löfven och Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, kan Expressen nu avslöja.Inför en viktig omröstning i Bryssel på måndag kritiserar danska regeringskällor den svenske statsministern för att inte stå upp för det nordiska samarbetet.Löfven vägrar lova danskarna sitt stöd.
Polischefens ilska mot mot äckliga mackan
En baguette med en gul och grön sörja.Här är vad som serveras i matväg till poliserna i den omfattande EU-kommenderingen under toppmötet i Göteborg.Erik Nord, polischef i Västra Götaland, är missnöjd:– Vi har fått klagomål från våra poliser, och det har jag fullförståelse för, säger han.
Live: Politiker anländer till EU-toppmötet
Stefan Löfven tar emot sina kollegor när de anländer till EU-toppmötet.
Läs mer om EU-toppmötet.