Europa

Chock i Sverige när EU vill ha fler föräldradagar

Alla föräldrar, både kvinnor och män inom EU ska garanteras minst fyra månaders föräldraledighet vardera som inte kan överlåtas, enligt ett EU-förslag. – Vi blev lite chockade över förslaget, säger Per Hilmersson, teamchef Europa och juridik på TCO.

Mikael Holmström: Sverige hotas när Europa splittras

Ett kvartsekel av fred och samarbete i Europa kan vara till ända. I stället avgör makt och militär styrka. Små länder som Sverige och Finland får allt mindre handlingsutrymme och riskerar att dras in i krig.
Läs mer om Europa, Finland och Sverige.
Majoriteten av EU-medborgarna gillar EU
Stödet för EU ökar i Europa, och även svenskarna är något mer positiva i år än i fjol.
Läs mer om EU-medborgarna och Europa.
Lastbilsbossarna blickar mot börsen
När VW Trucks & Bus ska bli global världsledare hamnar de stora investeringarna framöver i andra världsdelar än Europa. Högsta chefen Andreas Renschler ser börsnotering som ett alternativ om bolaget vill växa snabbare.
Läs mer om Europa.

Explainer: Därför vill en halv miljon flytta till Liberland

Nästan en halv miljon människor vill flytta till en sumpig träskmark mitt i Europa.
Läs mer om Europa och Liberland.
Sommarens nya direktflyg till Europa
Spanien, Kroatien och Grekland fortsätter vara högaktuella resmål i sommar. Resor till Almer, Istrien och en liten flygplats på Kreta är några av årets resenyheter. Allt om Resor har listat sommarens nya resor med direktflyg.
Därför vill nära en halv miljon människor flytta till ett träsk mitt i Europa
Nästan en halv miljon människor vill flytta till en sumpig träskmark mitt i Europa. DN:s Måns Mosesson och Anders Hansson följer med till Liberland, där missnöjet över skatter, invandring och byråkrati flyger fritt.
Läs mer om Europa och Liberland.
Väljarras kan stoppa drömmen om storkoalition
De traditionella vänster- och högerpartierna i Europa tappar mark. I Sverige har det samlade väljarstödet för Socialdemokraterna och Moderaterna aldrig varit så lågt som nu, visar en ny genomgång som SvD har gjort av Sifos mätningar. På fem år har de två partierna tappat över en miljon väljare.
Fredrik Reinfeldt varnar för stängda gränser efter terrordåd
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt varnar för att stänga gränserna efter raden av terrordåd i Europa. I sitt första tal i Sverige efter lastbilsattacken på Drottninggatan betonade han betydelsen av invandring för att väga upp en åldrande befolkning.
Oförändrad asylprognos
Migrationsverket står fast vid prognosen att cirka 35.000 personer kommer att söka asyl i Sverige i år. Ett alltmer svårgenomträngligt Europa och skärpta gränskontroller och lagar är orsaken till dämpningen.
Läs mer om Europa och Sverige.
Världen satsar på försvar – stort lyft för Saab
Saabchefen Håkan Buskhe räknar med en fortsatt stark utveckling under året och avslöjar för SvD Näringsliv att försäljningen av försvarsmateriel framöver kan gå upp med 20–30 procent i Europa. Nya rapporten visar på en kraftig ökning av orderingången under första kvartalet.
Läs mer om Europa, Saab och SvD Näringsliv.
Per Wirtn: Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater
I Är vi framme snart? åker författaren Per Wirtn ut på tågluff i ett sönderfallande EU. Kristina Lindquist läser ett djärvt och personligt försvar av drömmen om Europa.
Läs mer om Europa och Per Wirtn.
Mustang är världens mest sålda sportbil
Ford Mustang är världens mest sålda sportbil enligt analysföretaget IHS Markit – mycket tack vare ökad popularitet i Europa.Den ikoniska modellen rullade ut i 150 000 exemplar under förra året.
Läs mer om Europa.Den.
Tidsfråga innan folket i Europa störtar EU
Sverigedemokraterna vs Miljöpartiet, om populism. I kvällens Bara Politik – med Niklas Svensson möts toppolitikerna Mikael Jansson (SD) och Maria Ferm (MP). Han hyllar Donald Trump och Marine Le Pen. Hon sågar dem båda.
Ajax arena döps om efter legendar
Den 3 maj spelar Ajax den första semifinalen i Europa League mot Lyon i Amsterdam. På en arena som snart heter Johan Cruijff Arena.
IFK Kristianstads klubbläkare specialgranskar Zlatans skada
IFK Kristianstads klubbläkare Markus Waldn, 41, ingår i teamet som ska specialgranska Zlatan Ibrahimovic knäskada.Walden är med i en forskningsgrupp i Linköping som jobbar för Uefa.– Vi har samlat in skadematerial sedan 2001 på Manchester United och andra toppklubbar i Europa, säger han.
Svenske läkaren ska utreda Zlatans skada
IFK Kristianstads klubbläkare Markus Waldn, 41, ingår i teamet som ska specialgranska Zlatan Ibrahimovic knäskada. Waldn är med i en forskningsgrupp i Linköping som jobbar för Uefa. – Vi har samlat in skadematerial sedan 2001 på Manchester United och andra toppklubbar i Europa, säger han.
Uppgifter: Datorförbudet på flyg till USA kan utökas till att gälla från Europa
Enligt källor till The Guardian kan det snart vara förbjudet att flyga till USA med en laptop i kabinen, även från Europa.
Läs mer om Europa, The Guardian och USA.
Volvos vd om starka rapporten: Styrkebesked
Det var en nöjd Martin Lundstedt, vd för AB Volvo, som presenterade årets första kvartalsrapport. – Vi har ett starkt Europa när det gäller produkt- och marknadsmix. Och vi har en serviceaffär som går starkare, säger Martin Lundstedt. Kursen är upp över 8 procent på eftermiddagen.
Läs mer om Europa och Martin Lundstedt.
Wirtn visar varför Europa behöver EU
I Är vi framme snart? undersöker Per Wirtn EU som identitet och demokratisk lösning.Elisabeth Åsbrink läser en bok som äntligen tar unionen på det allvar den förtjänar.
Läs mer om Europa och Per Wirtn EU.
Kraftig uppgång på börserna i Europa
Kurserna på Europas börser steg över lag kraftigt under måndagen, som en reaktion på den första omgången av det franska presidentvalet.
Läs mer om Europa.
Ryssland sätter hoppet till Marine Le Pen
Ryssland bäddar för kaos i Europa genom att satsa på Marine Le Pen och Frankrikes extremhöger, även om lite är känt om kandidaternas Rysslandspolitik.
Kultursynen avslöjar antidemokraterna
Marine Le Pen eller Emmanuel Macron? Slutstriden i det franska presidentvalet kan bli avgörande för synen på kultur i Europa.
Läs mer om Emmanuel Macron och Europa.
A A Gill: Lines in the sand. Collected journalism
Britten A A Gill hade en av vår tids vassaste pennor. I artikelsamlingen Lines in the sand skriver han lite oväntat om flyktingkrisen i Europa. Jesper Högström lyfter på hatten.
Läs mer om Europa.
Tre frågor om börsrusningen
Aktiekurser på börser runt om i Europa stiger kraftigt på måndagsmorgonen. DN:s Dan Lucas svarar på tre frågor om börsrusningen.
Läs mer om Europa.