Eva

Stockholmstestet vecka 38

Eva-Karin Gyllenberg ställer fem frågor om Stockholms fontäner.

Självklart ska våra barn lära sig sydsamiska!

De samiska språken förbjöds och skambelades länge av den svenska staten. Eva Forsgren och hennes dotter Teresa tillhör två generationer sydsamer som nu kräver sitt hjärtas språk tillbaka.
Läs mer om Teresa.
Polisjakt efter Audirån mot familj i Djursholm
En familj i Djursholm i Danderyd rånades på en svart Audi under lördagseftermiddagen.– De hotade med ett tillhygge, säger Eva Nilsson vid StockholmspolisenEtt stort polispådrag, med hundpatruller och helikopter, jagar de misstänkta, som flydde i bilen som de hade lagt beslag på.
Diskriminering av kvinnor i högre åldrar
Endast kvinnor upp till 64 år ska få gratis kallelse till provtagning för livmoderhalscancer.Trots att äldre kvinnor löper stor risk att drabbas.– Det är en diskriminering av kvinnor i högre åldrar, säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.
Läs mer om Eva Eriksson.

Seniorboende träffat när buss besköts

Polisen utreder mordförsök sedan en buss blev träffad av skott.Nu står det klart att även ett boende för personer 55+, ett så kallat seniorboende och även ett bibliotek blev beskjutet.– Det är en fullständig likgiltighet mot tredje man, säger Eva-Gun Westford, pressinformatör för polisen region syd.
Läs mer om Eva-Gun Westford.
ISK-sparandet bör ha fasta spelregler
ISK har blivit en rejäl succ. Men den föreslagna skattehöjningen har föregåtts av en alltför ytlig analys och riskerar att bli kontraproduktiv. Ett långsiktigt sparande kräver långsiktiga spelregler, skriver Joakim Bornold och Eva Trouin, Nordnet.
Efter prisökningen: Telia höjer aviavgiften kraftigt
Här är Telias nya smäll mot de äldre kunderna: höjd avgift för pappersfakturor – med närmare 70 procent.Telejätten har sedan tidigare höjt kostnaden för fast telefoni.– En hälsofara för pensionärer, säger Eva Eriksson på SPF seniorerna.Men Telia håller inte med.
Läs mer om Eva Eriksson och SPF.
12-åring fick beröm för att erkänna mord
Saxmordet på en 11-årig pojke i Hovsjö 2001 kallas redan ett nytt Kevin-fall. Dagens Nyheter har granskat hur den utpekade mördaren – en då 12-årig pojke – utsattes för hårda förhörsmetoder, utan ombud eller föräldrar med sig. Pojken ska ha pressats tills han ändrade sin berättelse till ett erkännande – trots att inga tekniska bevis fanns. Samtidigt visar DN också att pojken fäste sig vid förhörsledaren Eva Tördahl och inte ville sluta träffa henne.
Läs mer om Eva Tördahl, Hovsjö och Kevin-fall.
Mystiska historien om Mannen utan minne
Amerikanen Michael Boatwright vaknade upp på ett sjukhus i Kalifornien med svår minnesförlust – allt han kom ihåg var det svenska språket.Han blev känd över hela världen som Mannen utan minne och sökandet efter hans egen identitet tog honom till Uddevalla.– Det är en fruktansvärd upplevelse att bygga sin identitet på vad andra människor säger att du är, säger ungdomskärleken Eva Espling.
Eva-Karin Gyllenberg: Bryggeriet ligger bakom stavningen
Hej Eva-Karin! Jag funderar över stavningen på gatuskyltarna på Münchenbacken vid Heleneborgsgatan. Münchensgatan, vilket i mina öron klingar fel. Vi säger ju inte Münchensbryggeriet, eller hur? Med vänlig hälsning Irma Balzano Svar: Nej, det är väl ingen som säger Münchensbryggeriet? I boken Stockholms gatunamn kan man läsa att backen i fråga fick sitt namn officiellt 1977 efter att ha hetat så i folkmun.
Stockholmstestet vecka 37
Eva-Karin Gyllenberg ställer fem frågor om Södermalm.
Läs mer om Södermalm.
Peter, 62, fick inte åka ända fram till terminalen
Peter, 62, skulle flyga från Arlanda men fick inte köra intill terminalen – trots att han har svårt att gå.I stället fick han ta hjälp av taxichauffören och frun Eva till terminalen, där han kunde få en rullstol.– Det är olyckligt, säger Johan Monie, på Arlanda Swedavia.
Skadad person hittad utomhus – polisen utreder grov misshandel
Polisen är i Huddinge med flera patruller – efter att ha hittat skadad person.– Det är rubricerat som grov misshandel, men det kan komma att ändras, säger Eva Nilsson vid polisen.
Läs mer om Eva Nilsson och Huddinge.
Barnutredaren: Jag tycker vi gjorde en bra utredning
Polisen i Södertälje var tidigt säkra på att Jonas dödat sin bästa vän. Barnutredaren Eva Tördahl ledde de kritiserade förhören. Sexton år senare berättar hon om utredningen i en intervju med DN. - Jag tycker att vi gjorde en bra utredning. Och det står jag fast vid, säger hon.
Läs mer om Södertälje.
Misstänkt dubbelmördare kan ha haft en kumpan
En småbarnspappa i 20-årsåldern är anhållen misstänkt för dubbelmordet i Mantorp.Men polisen har inte uteslutit att han kan ha haft en kumpan – och fortsätter förhöra personer i hans närhet.– Brottsmisstanken har inte försvagats mot honom, säger Eva Nemec Nordh, åklagare.
Läs mer om Eva Nemec Nordh och Mantorp.Men.
Experter: Lagligt med nazimarsch utan tillstånd
Söndagens nazistmarsch genom Göteborg skedde utan tillstånd, och utan att polisen avbröt demonstrationen. Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke förklarar hur rättsläget ser ut.
Läs mer om Göteborg.
Därför tillåter polisen nazistdemonstrationer
Efter dagens nazistmarsch genom Göteborg undrar säkert många varför polisen inte avbryter nazisterna – då de aldrig sökt tillstånd att demonstrera.Experterna Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke förklarar hur rättsläget ser ut.
Läs mer om Göteborg.
Därför får nazisterna marschera
Efter dagens nazistmarsch genom Göteborg undrar säkert många varför polisen inte avbryter nazisterna – då de aldrig sökt tillstånd att demonstrera. Experterna Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke förklarar hur rättsläget ser ut.
Läs mer om Göteborg.
Man anhållen för dubbelmordet i Mantorp
En man är anhållen för dubbelmordet i Mantorp utanför Linköping. – Polisen systematiska och uthålliga kartläggningsarbete har lett fram till att vi lyckades identifiera en misstänkt man, säger vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh, vid åklagarkammaren i Linköping i ett uttalande.
En person anhållen för dubbelmordet i Mantorp
En person har anhållits misstänkt för dubbelmordet i Mantorp utanför Linköping, uppger åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.Mannen är anhållen på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat paret i Mantorp. – Denna man är tidigare okänd för oss, säger vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh, vid åklagarkammaren i Linköping.
Person anhållen för dubbelmordet i Mantorp
En person är anhållen för dubbelmordet i Mantorp utanför Linköping. – Polisen systematiska och uthålliga kartläggningsarbete har lett fram till att vi lyckades identifiera en misstänkt man, säger vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh, vid åklagarkammaren i Linköping i ett uttalande.
Man skadad efter fall – förd till sjukhus med helikopter
En byggarbetare har skadats allvarligt efter att ha fallit från en byggnadsställning i Tyresö utanför Stockholm.Mannen är förd med ambulanshelikopter till sjukhus – och polisen utreder händelsen som ett arbetsmiljöbrott.– Det kommer ske en teknisk undersökning, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.
Biskop: SD vill ha en kyrka som inte finns längre
Hon har blivit sinnebilden för allt som SD – och andra kritiker – ogillar med dagens kyrka. Själv vill Eva Brunne, biskop i Stockholm, inte som vid tidigare val avråda från en röst på SD. Men hon är orolig över partiets politik – och för att kyrkan återigen ska bli mer konservativ.
Läs mer om Eva Brunne och Stockholm.
Hatarna som vill styra kyrkan
Horder av barbarer ta över och våldföra sig på vårt vackra land. Här är hatet, rasismen och aggressiviteten från SD-kandidater i kyrkovalet. Expressen har – tillsammans med Expo – kartlagt kyrkopolitikerna som engagerat sig i högerextrema grupper, attackerat Prideparaden, hyllat Hitler och skrivit om att släcka Mona Muslim. – Vi har horder av barbarer i landet, säger SD-kandidaten Eva Wensbo som skrivit anonymt på hatsajten Avpixlat.
Polisens varning: Kvinnor luras på dejtingsajter – av soldater
Flera kvinnor i Värmland har blivit lurade på stora summor pengar efter att ha utsatts för bedrägeri på nätet.Bedragarna utger sig för att vara amerikanska soldater och har inlett kärleksrelationer med offren på sociala medier.– De är väldigt skickliga, säger Eva-Maria Hallgren, förundersökningsledare på polisens bedrägerirotel i Värmland.
Läs mer om Eva-Maria Hallgren och Värmland.