Eva

Stjärnan: Det kommer inte gå obemärkt förbi

Under måndagskvällen är det dags för Guldbaggegalan.Skådespelaren Eva Röse, 44, berättar att det kommer ske någon form av manifestation mot trakasserier och övergrepp.– Självklart kan vi inte ha en gala där #tystnadtagning eller #metoo-uppropet går obemärkt förbi. Det vore katastrof, säger hon i Nyhetsmorgon.

Fråga Eva-Karin: Blackebergs smeknamn en seg historia

Visst är det spännande med namn – och kanske speciellt smeknamn? Att jag inte är ensam om att tycka det har jag fått många bevis på sedan jag skrev om smeknamn på platser och stadsdelar.
Köpfesten fortsätter – här är miljardärernas nya klipp
Börsfesten avskräcker inte de svenska aktiemiljardärerna. Det visar ny statistik från ägartjänsten Holding. Finansnestorn Gustaf Douglas tror på krisstämplade HM medan Eva Qviberg, gift med finansmannen, Mats Qviberg, har handlat aktier i fastighetsbolaget Wihlborgs.
Läs mer om Eva Qviberg och Holding.
Stockholmstestet vecka 3
Eva-Karin Gyllenberg ställer fem frågor om Liljevalchs och Vårsalongen.
Läs mer om Vårsalongen.

Hur blir ekonomiåret 2018?

Eva-Lena Jansson tog hem priset för 2017. Är det din tur i år?
Allätare vann årets DN:s ekonomitips
Från tre rätt till nästan full pott. Årets segrare i DN:s ekonomitips, Eva-Lena Jansson är överraskad och glad.
Läs mer om Eva-Lena Jansson.
Journalistkåren har förtigit mäns våld mot kvinnor
Den feministiska rörelsen och forskningen har under de senaste tjugo åren försökt förmedla kunskaper om kvinnors våldsutsatthet till media och till politiker. Men centrala delar av den svenska journalistkåren har varit en av de starkaste krafterna för att budskapet inte ska gå fram, skriver forskarna Eva Lundgren och Jenny Westerstrand.
Skärmflygare i krasch på flygfält
En skärmflygare har kraschat på Barkarby flygfält i Stockholm och är förd till sjukhus med ambulans.– Polisen har inte varit inblandad så jag vet inte mer, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen.
Nya begravningsmetoder gör döden till kommers
Askan efter en avliden måste hanteras etiskt och värdigt. När nya initiativ nu lanseras, såsom rest in tree, är metoden ytterst tveksam av flera skäl. Det skriver Eva Årbrandt Johansson, chef för Begravnings- och kyrkogårdsenheten vid Svenska kyrkan.
Värdet hos dig och mig och alla som lever just nu är okränkbart
Gullviva, nattviol och johannesnycklar är fridlysta i Sverige, men inte barnen. Eva Lind hade en liten eldsflamma på sin ena kind och den dansade på tåspetsarna och färgerna slog ut som en blomma och de torkade aldrig. Hon var min skolkamrat.
Läs mer om Sverige.
Expertens knep: Så klarar du vinterkylan
Människan är tålig och klarar av extrema klimat. Men utan kunskap, planering och rätt utrustning kan fjällsemestern bli både tråkig och farlig. Fjällsäkerhetsrådets ordförande Eva Thörnelöf delar med sig av sina tips om hur vi gör oss vän med kylan.
Läs mer om Eva Thörnelöf.
Flerbilskrock på Essingeleden
En krock mellan en lastbil och två personbilar påverkar morgontrafiken på Essingeleden i Stockholm på tisdagsmorgonen.– Mig veterligen har det inte med vädret att göra, här är fortfarande torrt på vägarna, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson.
Minnesord: Jan-Erik Roos
Professor Jan-Erik Roos, har avlidit 82 år gammal i sitt hem i Uppsala. Närmast anhöriga är frun Karin och döttrarna Sara, Anna och Eva.
Läs mer om Anna, Eva, Karin, Sara och Uppsala.
Bokrecension: Plats för egen tolkning i Eva Lindströms landskap
Eva Lindströms bilderböcker innehåller allt mindre text. I Kungen och Drottningen blir det nästan för lite.
Läs mer om Drottningen.
Smällen: En miljon svenskar kan missa skatteåterbäringen
100 000-tals personer riskerar att missa sin skatteåterbäring 2018.Det är följden av Skatteverkets beslut att upphöra med servicen att betala ut pengarna automatiskt via utbetalningskort. Förändringen berör närmare en miljon deklaranter.– Anmäl konto senast när du deklarerar, uppmanar Eva Bodn, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Läs mer om Eva Bodn och Skatteverket.
Stockholmstestet vecka 2
Eva-Karin Gyllenberg ställer fem frågor om kvinnonamnen i Fruängen.
Läs mer om Fruängen.
Ewa Rydberg minns krogshowerna i Malmö – för exakt 50 år sedan
Kvällsposten firar 70 år i år – och en titt i arkiven visar att det finns mycket att blicka tillbaka på.Som för exakt 50 år sedan: Då gjorde Eva Rydberg sin första krogshow på Kronprinsen – med Owe Thörnqvist– Jag älskade att jobba på Kronprinsen - min mamma bodde ju i huset...
Maskerade knivrånare slog till mot butik
Vid 17.51 torsdagen kom larm om ett knivrån mot en butik.Flera maskerade gärningsmän hotade personalen.– Vi har precis landat på platsen och har ännu inte pratat med målsägande, säger Eva Nilsson, presstalesperson på Stockholmspolisen.
Stora ilskan mot Postkodmiljonären
Fredagens avsnitt av TV4:s Postkodmiljonären har väckt ramaskri i Frankrike.Anledningen?Programmet drev med president Emmanuel Macrons efternamn.Jag har noll respekt för svensk tv, skriver en användare på Twitter.– Frågan är ställd med glimten i ögat, säger Eva Voors, pressansvarig för Postkodlotteriet.
Minnesord: Lennart Grafström
Som tidigare meddelats har civilekonom Lennart Grafström, Stockholm, avlidit, 81 år gammal. Närmast anhöriga är barnen Pia med familj, Magnus, systrarna Gunilla och Eva med familjer samt Jadwiga P.
Varumärkesexperten: Dubbelsmäll för H&M
Nu rasar flera storstjärnor mot HM.En av dem som riktar kritik mot svenska klädjätten – efter anklagelserna om rasism – är basketkändisen LeBron James.– Det är inte bra att bli uppmärksammade för något som kan ge negativa associationer, säger varumärkesdoktorn Eva Ossiansson.
Läs mer om Eva Ossiansson.
Man skjuten i huvudet i Rinkeby – stort polispådrag
En man har skjutits i huvudet i Rinkeby utanför Stockholm.Händelsen inträffade vid en pizzeria, enligt uppgifter till Expressen.– Det är precis det jag har också. Jag vet bara att han är förd till sjukhus, vi har massor av patruller ute och försöker säkra vittnet, säger Eva Nilsson vid polisen.
Fråga Eva-Karin: Kärt barn har många namn
Hej! Blacke om Blackeberg? Nä, Blackan! Jag är 50 år och har bott i Blackan de senaste 20 åren, har även gått i Blackans gymnasium (80-talet) samt varit här ofta under barndomen (60-70-talet). Jag har aldrig hört Blacke. Granne 15 år: Blackan. Pappa, 75 och hans jämnåriga kompis som bott hela sitt liv här: Blackan.
Läs mer om Blackan, Blacke och Blackeberg.