Expressen

Kvällspostens medarbetare nominerade till journalistpris

Den afghanske 16-åringen kom ensam till Sverige under den stora flyktingkrisen 2015. En måndagsmorgon i september 2016 hittas hans mördade kropp på Östra kyrkogården i Malmö.Kvällspostens medarbetare Federico Moreno och Jens Christian ville veta vem han var och vad som låg bakom.Deras reportage är en del av en artikelserie i Kvällsposten och Expressen som nu blivit nominerad till Röda korsets journalistpris.

EU-toppens krav: Ta krafttag mot Google

Sociala medier-jättarnas ansvar för hat och hot diskuteras just nu på toppnivå i EU.På fredagen besökte Julian King, kommissionär för EU:s säkerhetsunion, justitieminister Morgan Johansson (S) och nye rikspolischefen Anders Thornberg.– Vi skulle vilja se ett inslag av mänsklig granskning i det automatiska systemet för att upptäcka den här typen av material, säger Julian King i Expressen TV.
Foppa: Jag är med – då vill jag vinna...
Från Madison Square Garden till Alfta ishall i Ovanåker.På lördag återfinns Peter Forsberg på isen när Sveriges två sämsta hockeylag gör upp inför fullsatta läktare.Pengarna går oavkortat till barncancerfonden och NHL-spelarnas fond för barn och ungdomar.– Allt man kan göra för att hjälpa till tycker jag man ska göra, säger Peter Forsberg.Matchen kommer att sändas direkt i Expressen TV.
Lydecker: "Mediestormen påverkar inte vår relation med Google"
Den senaste tiden har det stormat rejält kring Google i Sverige, till följd av granskningar gjorda av Expressen och DN.
Läs mer om Expressen, Google och Sverige.

Granskning visar hur Google sprider nazipropaganda

Google låter videomaterial som lett till fällande domar ligga kvar på Youtube, det visar en granskning som DN och Expressen har gjort. Tidningarna visar också hur Google sålt annonser i samband med en antisemitisk hatlista över judiska personer.
Läs mer om Expressen, Google och Youtube.
Malin Åkerman återvänder till Sverige – för karriären
Malin Åkerman, 39, kan inte en enda Tomas Ledin-hit. Trots det är det hon som ska förkroppsliga hans sensuella Isabella i storfilmen baserad på den folkkära artistens låtar.Det blir mycket nytt för skådespelerskan som nu får flytta hem till Sverige.– Jag får en härlig svensk sommar i år, säger hon till Expressen.
Läs mer om Expressen, Isabella och Sverige.
Putin delar de unga i Ryssland
MOSKVADe föddes samma år som Sovjetunionen dog, 1991.De var för unga under 1990-talet för att ha några ordenliga minnen av det kaotiska decenniet.Så det enda de vet, är ett liv under Vladimir Putin.Expressen träffade några ryska 1991:or och tog deras valtemperatur inför det ryska presidentvalet.Särskilt hög är den inte.
Google-chefen Anna Wikland ställde in prestigefull föreläsning
Googles Sverigechef Anna Wikland skulle under onsdagen ha föreläst på en prestigefylld IT-konferens i Stockholm – men ställde in sin medverkan.Det var först när det var hennes tur att gå upp på scenen som besökarna, som hade betalat cirka 7 000 kronor för biljetterna, fick veta att hon inte skulle komma.– Det var många i rummet som blev besvikna, säger en källa till Expressen.
Läs mer om Expressen och Stockholm.
Hatvideor på Youtube har setts 43 miljoner gånger
Flera centrala aktörer inom den svenska vit makt-rörelsen är aktiva på Youtube där man sprider antisemitisk och hatisk propaganda . Det visar en sammanställning som tidningen Expo har gjort efter Expressen och DN:s granskning av IT-jätten.Totalt har videorna på sajten över 43 miljoner sidvisningar.
Smutsigt spel i kulisserna inför SD-konferensen
Skrämda ombud, löften om inflytande för de som röstar rätt, massavhopp, en partistyrelse som kör över distrikten – och falska uppgifter om att Moderaterna och Sverigedemokraterna ingått en hemlig överenskommelse.Expressen har granskat det smutsiga spelet bakom kulisserna inför Sverigedemokraternas valkonferens som inleds i kväll.
Här är Kent Ekeroths nya liv - i Budapest
Här är Kent Ekeroths nya liv - i Budapest.Expressen kan nu avslöja hur SD-ledamoten skaffat boende och startat bolag i Ungerns huvudstad.Till sin hjälp har han tagit förre SD-toppen Erik Almqvist - Budapestbo och kollega från järnrörsskandalen.– Jag tänker inte gå in på personliga detaljer, säger Kent Ekeroth.
Så gick Bildt bakom ryggen på Westerberg för att säkra makten
Hur regerar man med stöd av ett parti som man inte vill ta i med tång? Ulf Kristersson kan ju alltid fråga Bildt och framför allt Lars Tobisson. LÄS MER: Här är alla Torbjörn Nilssons reportage i Expressen
Läs mer om Bildt, Expressen och Westerberg.
I kväll hyllas de stora hjältarna på Eldsjälsgalan
Eldsjälsgalan prisar de stora hjältarna i förenings-Sverige.Mediepartnern Expressen TV finns på plats och bevakar galakvällen på Berns – och Expressen-profiler tar plats på scenen för att dela ut priser.
Kenneth Gärdestad får vila bredvid sin bror
Kenneth Gärdestad kommer att begravas den 4 april, uppger familjen för Expressen.
Läs mer om Expressen.
Jönsson tävlar med blodpropp i benet
Sporttelegram. Skidåkaren Emil Jönssons uppladdning inför världscupavslutningen i Falun har varit dramatisk. Sprintspecialisten har fått en blodpropp i benet, skriver Expressen.
Läs mer om Expressen och Falun.
Viktigt att erkänna att Google inte är neutralt
Är Googles och Youtubes gynnande av extremt innehåll ett hot mot demokratin? SvD:s mediejournalist Malin Ekman och Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, möts i Kultur-Expressen för ett samtal om nätjättarnas ansvar.
Upprörda Nordea-kunder samlas på bolagsstämman
I dag väntas Nordea rösta igenom Finlandsflytten, under årsstämman i Vinterträdgården.En av aktieägarna som tycker flytten är en dålig id är Sakari Hukari, 71, som själv kommer från Finland.– De flesta kunderna finns i Sverige. Många av mina vänner som är Nordeakunder är upprörda, säger han till Expressen.
Känd svensk artist åtalas - körde ner flaska mellan kvinnas bröst
En känd svensk artist åtalas nu för två fall av sexuellt ofredande, det avslöjar tidningen Expressen. Kvinnan som har anmält mannen var tidigare skådespelare, och sommaren 2017 var hon med under en reklamfilmsinspelning.
Läs mer om Expressen.
Granskning: Youtube rekommenderar SD framför andra partier
Youtubes algoritmer främjar filmer om Sverigedemokraterna (SD) och Jimmie Åkesson, visar en granskning från organisationen Algo Transparency och Expressen. Organisationen granskar Youtubes innehåll.
Nordkoreas utrikesminister ska möta Wallström och diskutera möte med Trump
Sverige har föreslagits som mötesplats för USA:s president och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.På torsdagseftermiddagen landar Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho i Sverige – för samtal med utrikesminister Margot Wallström, kan Expressen berätta.Vip-terminalen på Arlanda har förberetts för Ri Yong-Hos ankomst, erfar Expressen.
Ingvar Kamprads aska strödd vid familjegården
Ingvar Kamprad är begravd i hemlighet. Askan efter Ikea-grundaren spreds redan tre dygn efter hans död.När tusentals människor samlades för att sörja honom under minnesstunden i Älmhult var den strödd över ägorna vid älskade gården Bölsö. Begravningsentreprenör Edwin van der Horst var med som utomstående vittne.– Jag kan inte alls uttala mig om det, säger han till Expressen.
Sverige sämsta lag möts – förstärker med Foppa
På lördag möts Sveriges två sämsta(!) ishockeylag.Men The Lightnings från Alfta har ett ess i rockärmen – Peter Forsberg.– Nu är det sista striden, tredje gången gillt, nu måste vi ju vinna, säger Christer Johansson, spelande arrangör i The Lightnings.Matchen kommer att sändas direkt i Expressen TV
Google-chef: Jag skulle inte vilja se mitt namn på listan
Expressen har rapporterat att hatlistor om svenska judar lätt kunde hittas på Google. Googles juridiske chef David Price säger att företaget inte accepterar antisemitism. – Jag skulle inte vilja se mitt namn och bild på den listan, säger han i Aktuellt om listan som uppmärksammats i Expressens granskningar av företaget. Samtidigt säger Price att det höga antalet anmälningar som kommer in till företaget försvårar läget.
Läs mer om Aktuellt, David Price, Google och Price.
Möllers ilska mot sin mamma: Hon kastade mig till vargarna
Hon vaknade upp blodig i sommarstugan och larmade polis.Pekade ut Johanna Möller och vittnade i domstol.Nu är hon föremål för sin livstidsdömda dotters vrede.Det var väldigt lätt för min mamma och syster att kasta mig till vargarna, skriver Johanna Möller i ett 38 sidor långt brev till Expressen.
Läs mer om Expressen och Johanna Möller.
Ebba Busch Thor: Visar att internet är ett laglöst land
I kvällens Bara Politik riktar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor skarp kritik mot Google och Youtubes agerande kring att nazistiskt material tillåts ligga kvar på deras plattformar. – Jag är verkligen glad över att Dagens Nyheter och Expressen har gjort de här granskningarna. Det visar på det stora problemet med att internet upplevs som, och de facto är, ett laglöst land.