Författare

Maja Hagerman: Domstolen skrev Sveriges och samernas historia

KOLUMNEN. Maja Hagerman är författare, vetenskapsjournalist och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. 2016 gav tingsrätten Girjas sameby ensamrätt att förfoga över jakt och fiske i sitt byområde ovanför odlingsgränsen. På tisdagen kommer hovrättens dom i målet. Står sig bedömningen?

Bob Marley blev skjuten – sen blev allt ännu värre

I Marlon James uppmärksammade En kort krönika om sju mord ryms hela Jamaicas moderna historia.Amanda Svensson läser en imponerande författare men hoppas att han väljer ett kortare format till nästa roman.
Mörbultande resa genom Bergmans textuniversum
Ingmar Bergman var en mästerlig stilist, men texten såg han bara som ett verktyg, ett halvfabrikat. Jens Liljestrand läser en rörig men rolig bok om världsregissören som motvillig författare.
En av dem får DN:s Kulturpris 2018
En tonsättare, en teaterman, en designer, en författare och en regissör – alla har de gjort succ. Möt de fem nominerade till DN:s Kulturpris 2018: Andrea Tarrodi, Henrik Dorsin, Bea Szenfeld, Agnes Lidbeck och Amanda Kernell. De intervjuas här av fem DN-skribenter, och bilderna är tagna av Anette Nantell.

Lita inte på Bergman – han var visst författare

Han skrev hyllad skönlitteratur långt innan han regisserade, och hans filmmanus publicerades i bokform. Ändå vägrade den geniförklarade regissören se sig som annat än en hantverkare – och han satte bilden högt över ordet. John Sjögren har läst en utmärkt bok om Bergmans bidrag till litteraturen.
Läs mer om Bergman.
Lena Andersson: Biskopen i Fanny och Alexander är månne bilden av folkhemmet
KOLUMNEN. Lena Andersson är författare och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. En protestantism utan barmhärtighet ser ut att vara måltavla för Ingmar Bergmans avsky i Fanny och Alexander. Troligare är att den är en metafor för den politiska ordning som hade förödmjukat honom.
Läs mer om Alexander och Fanny.
Minnesord: Ivonny Lindquist
Ivonny Lindquist, Stockholm, förskollärare, lekterapeut, författare, byrådirektör, medicine hedersdoktor, har avlidit, 98 år gammal, på några dagar när. Närmast anhörig är sonen Håkan med familj.
Läs mer om Håkan och Stockholm.
DN gratulerar: Yvonne Hirdman, historieprofessor och författare
För författaren och historieprofessorn Yvonne Hirdman handlar en stor del av arbetet om att beskriva nyanserna. Svartvita beskrivningar går bort, likaså flosklerna.
Läs mer om Yvonne Hirdman.
Nathan Shachar: När själen hungrar gör människan revolution
KOLUMNEN. Nathan Shachar är DN:s korrespondent i Jerusalem, författare och fristående kolumnist på ledarsidan. Enligt journalistikens standardformulär ställer sig förtryckta människor i vägen för pansarvagnarna bara om matpriserna stiger. I själva verket gäller sådana protestvågor oftast djupare behov.
Läs mer om Jerusalem.
Youtubestjärnan: Jag var en egoistisk snorunge
Psykisk ohälsa, smink och veganism. Therese Lindgren har med sin spretiga mix av ämnen blivit en av Sveriges största youtubers och en storsäljande författare på bara fyra år.
Det lilla förlaget som vidgade det stora imperiet
Bloomsburygruppen, där Virginia Woolf ingick, brukar anklagas för att vara en samling överklassesteter som romantiserade good old England. Men sanningen är att de tidigt skapade en dialog med koloniernas författare, skriver Ingela Lind.
Richard Swartz: En ridå av missförstånd
KOLUMNEN. Richard Swartz är journalist, författare och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Östeuroperna törstade efter frihet och befrielse från Moskva när de gick med i EU. Men drömmen handlade aldrig om demokrati i den bemärkelse som Bryssel tänkte sig.
Läs mer om Bryssel och Moskva.
Världens första EU-roman viktig och underhållande
Robert Menasse, österrikisk författare, gillar Europa. Med Die Hauptstadt har han skrivit världens första EU-roman. Huvudstaden är förstås Bryssel, centrum i en krisande europeisk kontinent och i en underhållande transnationell berättelse.
Läs mer om Bryssel, EU-roman och Europa.
Rösten som ger kraft åt den nya svarta vågen
Skarpsynt filmkritiker, författare och viktig inspiration för Black lives matter. Med utgångspunkt i James Baldwins bok The devil finds work skriver Jeanette Gentele om huvudpersonen i nyligen Baftanominerade I am not your negro.
Författare kan visst vara förfärligt avundsjuka
I sin bok om skrivande framställer Haruki Murakami författare som generösa mot nykomlingar i branschen.Nina Lekander tänker på Malou von Sivers debutroman och får syn på sin egen författaravundsjuka.
Läs mer om Haruki Murakami och Malou.
DN gratulerar: Catharina Ingelman-Sundberg, författare
Hon har gjort världssucc med sina böcker om tuffa tanter i Pensionärsligan. Privat har Catharina Ingelman-Sundberg också haft smak för äventyr. 15 år som marinarkeolog vittnar om det.
Hemliga dokument: Borges ratades för bortglömd författare
Kampen om 1967 års Nobelpris avslöjad. Det stod mellan Graham Greene, Jorge Luis Borges och Miguel Angel Asturias när mottagaren skulle koras. SvD:s Kaj Schueler har läst de 50 år gamla dokumenten – som hittills varit hemliga – om hur det gick till när den i dag relativt bortglömde Asturias fick världens finaste litteraturpris.
Läs mer om Graham Greene.
Vargas Llosa i protest mot benådning av ex-president
Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa är en av 230 författare i Peru som protesterar mot benådningen av den tidigare presidenten Alberto Fujimori.
Läs mer om Alberto Fujimori och Peru.
Det hände på själva julafton
KOLUMNEN. Richard Swartz är journalist, författare och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Utan Gud slås tappen ur verklighetens tunna och vad som rinner ut ur den är all andlighet, varje mirakel och mystik.
Leif GW:s ärliga ord om dottern
Malin Persson Giolito är Sveriges bäst säljande författare - och dotter till Sveriges favoritprofessor Leif GW Persson.Han är stolt som en tupp och avslöjar hemligheten bakom hennes framgångar.– Det är härligt med tjejer som har självkänsla, det gillar jag. Det har hon alltid haft, säger Leif GW.
Läs mer om Leif GW Persson.Han och Leif GW.
Boktips! Här är Nordens bästa kvinnliga författare
Under julen har vi tid att läsa böcker. Vill du vidga dina vyer kan du få tips om Nordens 800 bästa kvinnliga författare. Många av dem är helt bortglömda.
LO:s samordning har hållit löneskillnaderna nere
Det finns forskning som pekar mot att fackföreningar motverkar pressen nedåt på låga löner och håller tillbaka oproportionerlig lönestegring bland högavlönade. Det skriver ekonomen Anna-Kirsti Löfgren, författare till en ny LO-rapport.
DN gratulerar: Johan Hakelius, journalist och författare
Skribenten Johan Hakelius blev en övertygad anglofil redan som barn. Då gjorde han även en annan upptäckt. Med kombinationen kunskap och rapp käft kunde han komma långt.
Svenska Jane Horney sköts till döds på havet
Bara 27 år gammal sköts den svenska agenten Jane Horney i ryggen med två skott.Hennes kropp sänktes sedan i Öresund, inlindad i en segelduk och nedtyngd med järnkättingar.Det var den danska motståndsrörelsen som var övertygad om att Jane Horney var en tysk spion – och därmed förtjänade att dö.– Jane Horney offrade livet för ett underrättelsesamarbete som ingen ville kännas vid, säger Jan Bergman, tv-producent och författare.
Läs mer om Jan Bergman, Jane Horney och Öresund.
För Hjalle var julen inte bättre förr
Kanske borde vi tala om Söderbergjul snarare än om Nornjul. För Hjalmar Söderberg var julen dyster, dyster och åter dyster. Jesper Högström gör en visit hos en författare som gick till historien – men som visste mer om ensamhetens villkor än någon annan.
Läs mer om Nornjul och Söderbergjul.