Författare

Att skriva eller inte skriva – aktörerna har greppat pennan

En rad namnkunniga skådespelare har skaffat sig en andra karriär som författare, flera av dem ger ut böcker i höst. – Jag tror att vi har en känsla för vändpunkter och dramaturgi, säger Andreas Kundler.

Peter Madsen-författare: Peter tyckte att det behövdes en avslutning

I åtta år har den danska författaren och journalisten Thomas Djursing följt Peter Madsen, ubåtsägaren som misstänks ha mördat den svenska journalisten Kim Wall. Han har skrivit en bok om den danska uppfinnaren och planerar nu att göra en uppföljare. – Självklart kan jag inte släppa honom nu, det vore absurt, säger Thomas Djursing till den danska tidningen Berlingske.
Läs mer om Berlingske, Kim Wall och Peter Madsen.
En författare som blottar konstverkets kraft
Ungraren Lszl Krasznahorkai brukar varje år återkomma i Nobelprisspekulationerna.Ulf Olsson läser en författare som förtrollas av konstens rituella detaljer.
Humorgrupp #metoo-kuppade Aftonbladets direktsändning
Aftonbladets egen direktsändning kuppades när en humorgrupp valde att nämna namnet på den medarbetare som anklagas för övergrepp. Det är svårt att stoppa men ansvaret faller likväl på tidningens ansvariga utgivare, säger Nils Funcke, författare och expert i medierätt och pressetik, till DN.

Richard Swartz: En populism med rötter i Wien

KOLUMNEN. Richard Swartz är journalist, författare och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Österrike rör sig inte bara högerut utan har också närmast sig den migrationspolitiska fundamentalismen i Ungern och Polen.
Läs mer om Polen, Ungern och Wien.
Är svenskar för tråkiga för att dela ut Nobelpriset?
Den amerikanske författaren Garrison Keillor hävdade nyligen att Sverige inte borde få dela ut Nobelpriset i litteratur, eftersom nationens egna författare saknar känsla för roligheter och relationer. Har han rätt? Kristofer Ahlström undersöker hanteringen av humor i svensk litteratur.
Bokrecension: Peter Fröberg Idling har gehör för det mardrömslika
I Peter Fröberg Idlings nya roman är socialismen genomförd och konsumtionssamhället avskaffat. Jesper Högström läser en författare med gehör för det mardrömslika.
Kulturvärlden splittras av kampen: Barcelona har blivit en kulturell öken
I Barcelona har dynamiken mellan katalanskt och spanskt länge varit en tillgång. Nu har det separatistiska uppsvinget delat regionens kulturvärld. DN har talat med författare från båda sidor, och de talar om oöverstiglig polarisering och vänskaper som krossas.
Thomas Bodström petas som ny landshövding efter hårda kritiken
Efter den hårda kritiken – nu petar regeringen Thomas Bodström som ny landshövding i Stockholm.Bodström får inget avgångsvederlag.– Jag beklagar regeringens beslut. Jag hade gärna blivit landshövding men nu fortsätter livet som advokat och författare, säger Thomas Bodström i ett pressmeddelande.
Läs mer om Stockholm.Bodström.
Regeringen ändrar sig – Thomas Bodström blir inte landshövding
Den förre justiteministern Thomas Bodström blir inte ny landshövding i Stockholms län. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande på sin hemsida. - Jag beklagar regeringens beslut. Jag hade gärna blivit landshövding men nu fortsätter livet som advokat och författare, säger Thomas Bodström i pressmeddelandet.
Regeringen upphäver beslutet om Bodström som landshövding
Regeringen upphäver beslutet att utse Thomas Bodström som landshövding i Stockholm, uppger de i ett pressmeddelande.– Jag beklagar regeringens beslut. Jag hade gärna blivit landshövding men nu fortsätter livet som advokat och författare, säger Thomas Bodström i pressmeddelandet.
Läs mer om Bodström och Stockholm.
De kan få SvD:s litteraturpris
Välskrivet, enastående och fantastiskt berättat. Det är några omdömen om de fyra författare som nu har nominerats till SvD:s litteraturpris.
Läckbergs bekännelse – skäms över jobbet
Camilla Läckberg skäms över sin framgång som författare - och tackar sina fans för stödet.I ett inlägg på sin Instagram skriver Läckberg om sina brister, och rädslan för att ta plats.Som kvinna sitter det så djupt rotat i mig att känna en slags märklig skam över att få framgång, över att ta plats skriver Camilla Läckberg.
Lena Andersson: Allt förändras men är sig likt
KOLUMNEN. Lena Andersson är författare, skribent och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Den sanningsföraktande postmoderna filosofin är populär och har besynnerligt nog tagit rygg på empiri och mätbarhet som väg till sanningen. Både på läroanstalter och i restaurangkök kan man möta den.
Bokrecension: Sympatiskt av Torbjörn Elensky i Gränser
Resor genom tid och rum i sympatisk essä. Torbjörn Elensky har alltid varit en gränslös författare, skriver Leif Zern.
Jag kallar mig gärna arbetarförfattare
Sven Olov Karlsson, författare och kritiker på Expressens kultursida, tilldelas Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2018 till minne av arbetarförfattaren Ivar Lo-Johansson. Prissumman är på 125 000 kronor.
Läs mer om Ivar Lo-Johansson.
Nathan Shachar: Mobbningens ordförråd
KOLUMNEN. Nathan Shachar är DN:s korrespondent i Jerusalem, författare och fristående kolumnist på ledarsidan. I Sverige ska man säga rom, inte zigenare. Men man behöver bara åka till Spanien eller Rumänien för att inse att de berörda inte alltid uppskattar att namnet på deras grupp tabubeläggs.
Läs mer om Jerusalem, Rumänien och Spanien.
När sexrobotarna blivit allmängods
Margaret Atwoods nya roman Hjärtat stannar sist är kusligt aktuell.Valerie Kyeyune Backström njuter av en författare i dystopisk högform.
Läs mer om Hjärtat.
Richard Swartz: En märklig europeisk paradox
KOLUMNEN. Richard Swartz är journalist, författare och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Förhållandet till tyskarna är motsägelsefullt. Å ena sidan finns förhoppningar om tyskt ledarskap under Merkel. Å andra sidan finns en irritation över det som uppfattas som Berlins arrogans.
Läs mer om Merkel.
Fängslad författare tillbaka i Sverige
Den svenske författaren och journalisten Hamza Yalcin har landat på Kastrups flygplats utanför Köpenhamn efter att ha varit frihetsberövad i Spanien.Nu är det bara ett steg kvar innan han kan återförenas med sin familj – tåget till Halmstad.
Fem saker du bör veta om Kazuo Ishiguro
Efter Bob Dylan skulle Akademien välja en smal okänd författare, trodde man. Så blev det inte riktigt. Med romanen Återstoden av dagen från 1989, som filmatiserades med Anthony Hopkins i huvudrollen, är Kazuo Ishiguro ett världskänt namn och mycket läst författare.
Ola Larsmo: En Nobelpristagare som visar hur plikt kan dölja livslögn och feghet
Genom hela sitt författarskap kretsar Kazuo Ishiguro runt människor som bara låter sina liv passera. Men för att berätta den historien växlar han ständigt mellan genrer, skriver Ola Larsmo om en samtidigt kompromisslös och populär författare.
Läs mer om Kazuo Ishiguro och Ola Larsmo.
Jag väntar mig mer av Svenska Akademien
Kazou Ishiguro är en kompetent och läsvärd författare, men saknar Nobelklass.Victor Malm beklagar valet av en i sammanhanget medelmåttig författare.
Här är Kazuo Ishiguros fem bästa böcker
Årets Nobelpristagare i litteratur är ingen svårtillgänglig författare. Med något undantag. Jonas Thente tipsar om fem oumbärliga böcker av Kazuo Ishiguro.
Läs mer om Kazuo Ishiguro.