Författare

Mark Weiner: Bannon och Trump är det öppna samhällets fiender

KOLUMNEN. Mark Weiner är amerikansk rättshistoriker och författare till boken Klanvälde: från stamsamhälle till rättsstat (2015). Även efter att Bannon lämnat uppdraget som Trumps chefsstrateg finns tankarna som förenat dem kvar. Deras syn på samhället och historien är väsensskild från den hållning som utgör grunden för det liberala, öppna samhället.
Läs mer om Bannon, Klanvälde och Trump.

Johan Hilton: Jag misstänker att det bor en författare i Stina Ekblad

För många är nog Stina Ekblad själva sinnebilden för så kallad finkultur, hela hennes väsen bär liksom med sig tonerna från en stråkkvartett – någonting upphöjt, behärskat och emellanåt rentav distanserat.
Läs mer om Stina Ekblad.
Ännu en författare gripen på turkisk begäran
Den tysk-turkiske författaren Dogan Akhanli har gripits i Spanien på begäran av Turkiet. Akhanli, en kritiker av president Recep Tayyip Erdogans regering, var efterlyst av Ankara via Interpol, säger hans advokat till tyska tidningen Der Spiegel.

Fängslande och episkt av Kjell Westö

I sin nya roman skildrar Kjell Westö en misslyckad författare.Annina Rabe ser ett konstruerat men fängslande försök till litterär självrannsakan.
Läs mer om Kjell Westö.
Lena Andersson: Tolerans borde normaliseras
KOLUMNEN. Lena Andersson är författare, skribent och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. En ideologisk förskjutning har skett när tolerans blivit skällsord, och formella friheter är för dem att upprätthålla som inte är så nogräknade med de utsattas lidande.
Linus Larsson om Annakarin Nybergs Sommar i P1: Friskt befriat från det pliktskyldiga gnölet om internet
Linus Larsson skriver om dagens sommarpratare, Annakarin Nyberg, internetforskare, författare.
Läs mer om Annakarin Nyberg.
Planerade bok om författare som mördar – nu gripen för mord
En känd kinesisk författare har gripits anklagad för att ha mördat fyra personer på ett enkelt hotell för 22 år sedan. Den 53-årige Liu Yongbiao hade i ett förord till en bok han skrev 2010 gett en vink om att hans nästa bok skulle handla om en författare som var en mördare.
Läs mer om Liu Yongbiao.
Det värsta som kan drabba en författare är att bli älskad
För att han genom mer än ett halvt sekel har tecknat närgångna, angelägna och banbrytande bilder av Sverige och Europa. Så lyder prisnämndens motivering till att Lars Norn utsetts till årets pristagare av Selma Lagerlöfs litteraturpris. SvD publicerar här exklusivt hela Lars Norns tacktal.
Läs mer om Europa och Sverige.
Idag anses det värre att vara rasist än sexist
Victoria Benedictsson var en av sin tids största författare och gick under av skammen av att vara född kvinna.Ebba Witt-Brattström gör i kulturens sommarserie Skam upp med det kvardröjande kvinnoföraktet.
Läs mer om Skam.
Richard Swartz: En boksamlares många jag
KOLUMNEN. Richard Swartz är journalist, författare och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. När bokslutet kommer allt närmare är det dags att samla böcker omkring sig, för att försöka förstå vad allt handlade om. Framgång osäker.
Författare är de nya borstbindarna
Det är som vi alltid har misstänkt: antalet svärord i samtidslitteraturen har ökat markant sedan det prydliga 1950-talet.
Maja Hagerman: En motbild till vikingaschablonen
KOLUMNEN. Maja Hagerman är författare, vetenskapsjournalist och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Minst hundra år för tidigt uppfördes en kyrka delvis i sten i Västergötland. Pionjären bakom bygget – en kvinna vid namn Kata – påminner om att historien inte består av rader av stelnade fakta.
Läs mer om Kata och Västergötland.
Strindbergs tvärsäkra åsikter gör det lättare att andas
Varför dras vi till gamla författare som uttrycker definitiva omdömen och bestämda åsikter? Håkan Lindgren funderar över undertexter, och upptäcker att tvärsäkra påståenden paradoxalt nog skapar en mycket mer nyanserad undertext än nyanserade åsikter.
UD har träffat gripen författare
Personal från Sveriges konsulat i Barcelona har nu träffat den gripne författaren Hamza Yalcin. Den 59-årige svensken har fått en advokat och uppges må bra.
Läs mer om Barcelona och Hamza Yalcin.
Erdoan visar fullständig brist på respekt
En svensk-turkisk författare har gripits i Barcelona, på uppmaning av turkiska myndigheter, uppger TT. Författaren Hamza Yalcin misstänks enligt uppgift för att ha organiserat terrorhandlingar. Men svenska rättighetsorganisationer oroas över turkiska myndigheters användande av terroranklagelser för att tysta kritiker.
Läs mer om Barcelona.
12 livsmedel som bränner fett
Det är skördetid och skafferiet är som rikast. Med andra ord är förutsättningarna perfekta för att välja god och nyttig mat som gör dig smal. – Det finns hur mycket som helst att välja på, säger Fredrik Pauln, författare och näringsfysiolog.
Läs mer om Fredrik Pauln.
På min begravning hoppas jag att alla röker, flörtar, och sjunger karaoke
Anna-Charlotta Gunnarsson är journalisten som blev författare som blev rockstjärna. I sommar leder hon, tillsammans med Maja Åström, radioprogrammet Fejk – om kritiskt tänkande och populärkultur.
Läs mer om Fejk och Maja Åström.
Lena Andersson: Den uppbyggliga litteraturen
KOLUMNEN. Lena Andersson är författare och fristående skribent i Dagens Nyheter. Denna artikel är den tredje i hennes serie om språk, skrivande och läsande. De återkommande kulturstriderna om fiktiva skildringars destruktivitet kan spåras till olika syn på medvetandet och dess förmåga eller icke-förmåga till förnuftiga tolkningar.
Här är författarna som har tjänat mest det senaste året
Harry Potters skapare J K Rowling är den författare i världen som har tjänat mest pengar under det senaste året, rapporterar affärstidningen Forbes.
Här är författarna som har tjänat mest senaste året
Harry Potters skapare J K Rowling är den författare i världen som har tjänat mest pengar under det senaste året, rapporterar affärstidningen Forbes.
Patti Smith minns vännen Sam Shepard
Sam Shepard var Clint Eastwood för intellektuella, skrev Mårten Blomkvist fyndigt i en runa häromdagen (DN 1/8). För en mer uramerikansk författare och skådis är svår att hitta; det skulle vara old Cormac McCarthy.
Den danska litteraturens golden boy
Unga danska författare ger frisk luft åt hela den skandinaviska poesin.Victor Malm livas upp av Bjørn Rasmussens eleganta enkelhet och bildfantasi.
Det bråkades rätt mycket i familjen Mann
Hela familjen Mann blir föremål för en biografi som hyllats i Tyskland. DN:s Mats Almegård har talat med bokens författare Tilmann Lahme om den omsusade familjens vardagsliv.
Läs mer om Mann, Tilmann Lahme och Tyskland.
Endast Teffi. Ingen annan behövs
I sin självbiografiska Memoirs berättar Teffi om möten med både Lenin och Rasputin, män som hon inte imponerades av. Hon skildrade revolutionen med både tårar och skratt och var en tid Rysslands stora författarstjärna – enligt tsar Nikolaj II den enda författare som behövdes för dynastin Romanovs jubileumsbok.
Läs mer om Lenin, Nikolaj II, Rasputin och Teffi.