Författare

Jesper Bengtsson ny ordförande i Svenska PEN

Eskilstuna-Kurirens krönikör Jesper Bengtsson valdes på onsdagskvällen till ordförande i Svenska PEN, föreningen som värnar yttrandefriheten och arbetar för att fängslade författare ska friges.
Läs mer om Jesper Bengtsson och Svenska PEN.

Han tar över Svenska Pen

Han är chefredaktör, frilans, författare, folkhögskollärare och extraknäckande musikalregissör. Nu också Svenska Pens nya ordförande. Varför tar du dig an det här uppdraget? - Därför att yttrandefrihetsfrågorna är extremt viktiga.
Läs mer om Svenska Pen.
Ultralöpare: Låt inte Sverige blir en rädd nation
Rädslan i Sverige växer, enligt Nationella trygghetsundersökningen. Det måste tas på allvar, eftersom rädslan styr oss mer än vi tror – ofta åt fel håll. Och den är en starkt bidragande orsak till främlingsfientlighet, skriver Kristina Paltn, författare och ultralöpare.
Nesbø gör thriller av Macbeth
När Jo Nesbø blev tillfrågad om han ville skriva en modern tolkning av en Shakespearepjäs hade han ett krav: det måste vara Macbeth. – Först var jag negativ till idn att skriva ett beställningsverk. Det roliga med att vara författare är ju att man får ha egna ider, säger Nesbø till TT.
Läs mer om Macbeth och Nesbø.

Prisbelönt författare och lokal illustratör knyts till antologin om Ådalen: "Vi är mycket stolta"

Två nya kulturskapare knyts nu till antologin om Ådalen och Kramfors kommuns besöksprojekt. I ord och bild ska de knyta samman allt från sågverksepoken till häxprocesserna.
Läs mer om Ådalen.
"Nobelstiftelsen behöver inte Svenska Akademien - kan klippa banden med stöd av lag"
KOMMENTAR - av Lennart Frii, f.d. hovrättsråd och författare till bl.
Hanne Kjöller: Håll krisbearbetningen borta från domstolarna
KOLUMNEN. Hanne Kjöller är journalist, författare och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Jag förstår att man som brottsoffer vill få svar på frågan: Hur kunde du? Men jag tvivlar på att domstolarna är bästa platsen för att få ett vettigt svar.
Lärarna behöver ett rättvist lönesystem
Det är fullt möjligt att individuell lönesättning är ett välfungerande system i vissa branscher. Men för lärare fungerar det inte, skriver Daniel Sandin, författare och förstelärare.
Läs mer om Daniel Sandin.
Näringsfysiologen: Jag äter choklad varje dag
För många självutnämnda experter och argument som mer liknar religion än vetenskap. Det är några av problemen i kostdebatten, menar Linda Bakkman, näringsfysiolog och författare. Hon jobbar i dag som kostrådgivare åt Sveriges olympiska kommitt och kommer från och med måndag att medverka regelbundet i SvD.
Läs mer om Linda Bakkman och SvD.
Döden verkar enklare än livet
Isabella Nilsson slöt ett förbund med sin mor om att leva ett år till i stället för att självsvälten skulle avsluta hennes liv. Och som författare har hon nu tagit makten över sina demoner. – Det vore väldigt skönt om vi kunde få bort bilden av att anorexia har med utseendet att göra. Att kvinnor svälter sig modellsmala.
Stjärnförfattaren sätter egna ord på bokhandelns presentpapper
På Akademibokhandelns kassar och presentpapper är det alltid en författare eller illustratör som tolkar begreppet "Att läsa är att resa". Nu i vår är det deckardrottningen Viveca Sten som fått äran.
Läs mer om Att och Viveca Sten.
Richard Swartz: Ett liv utan fågelsång kan inte vara ett lyckligt liv
KOLUMNEN. Richard Swartz är författare, journalist och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Bin, fjärilar och andra insekter stängs i dag in i vad som om de vore människor skulle kallas getton. Att svalornas skriande i skyn således har blivit en sällsynthet är en sorglig olycka.
Katarina Wennstam: Förlåt, men jag storknar
Svenska Akademien låter rättsvårdande myndigheter ta emot den utredning som undersökt flertalet anklagelser om sexuella trakasserier. Här är reaktionerna på Svenska Akademiens pressmeddelande. Att anmäla misstänkta brott borde vara en självklarhet, säger en författare. Det minsta de kan göra, säger en annan.
Caroline Ringskog Ferrada-Noli: "Jag vill skildra mörkret i ett vanligt kvinnoliv"
I podcasten En varg söker sin pod diskuterar hon livet och kulturen med Liv Strömqvist. 2009 debuterade hon som författare med romanen Naturen.
Läs mer om Liv Strömqvist och Naturen.
Vilka författare vågar nu svara i mobilen?
AB Kultur kommenterar den senaste turen i Svenska Akademien-cirkusen. Kerstin Ekman är ute. Och även Lotta Lotass. Enligt den stadgeändring som kungen bestämt. Klas Östergren går också bort. Han kan få sitt begärda utträde.
Hanne Kjöller: Både fel och förutsägbart när SVT beskriver Försäkringskassan
KOLUMNEN. Hanne Kjöller är författare, journalist och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. I den mallade journalistiken är Migrationsverket och Försäkringskassan alltid skurkar. Aldrig de domstolar som har sista ordet. Och som vanligtvis slås det fast att myndigheterna har agerat i enlighet med svensk lag.
Författare dansbandsdebuterar: "Vill låta biblioteksbesökarna få dansa"
Hur går det när fyra skönlitterära författare tar sig an dansbandsgenren? På nya skivan "Författare skriver dansband: Dramaqueen" provar Johanna Thydell, Magnus Utvik, Katarina von Bredow och Hanna Hallgren sina vingar som dansbandsförfattare.
Författare dansbandsdebuterar
Hur går det när fyra skönlitterära författare tar sig an dansbandsgenren? På nya...
Det mördas fler journalister än någonsin i Centralamerika
Krönika David Isaksson journalist och författare Det mördas fler journalister än någonsin i Centralamerika Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.
"Hantera Svenska Akademiens kaos enligt dagens rättssystem - varför ser kungen över stadgarna?"
DEBATT - av Kristina Ahlström, advokat och författare Den senaste veckan har det hänt mycket med Svenska Akademien. I media har mycket rapporterats och kommenterats.
Åsa Veghed
Kulturchef Skara kommun. Åsa Veghed blir ny kulturchef i Skara kommun med start den 13 augusti. Tidigare har hon arbetat som projektledare, producent och musikskribent, och är även författare och förläsare.
Läs mer om Skara.
Förlaget som trodde på litteratur som skaver
Ezra Pound, Roland Barthes, Baader-Meinhof-ligan, Bruno K Öijer – författare som de etablerade förlagen på 60- och 70-talen inte ville eller vågade ge ut togs inte sällan om hand av den mytomspunne förläggaren Bo Cavefors. En ny avhandling granskar uppstickarförlagets betydelse för tidens litterära kultur.
Norske författaren Jon Michelet är död
Den norske författaren Jon Michelet har gått bort, rapporterar Verdens Gang. Michelet, som blev 73 år, var en av Norges bäst säljande och mest kritikerrosade författare.
Läs mer om Jon Michelet.
Lund invaderas av författare
En av Sveriges mest utlånade barnboksförfattare, Martin Widmark, kommer till Lun...
Läs mer om Lun och Martin Widmark.