Författare

Johanne Lykke Holm: Djuna Barnes lärde mig att ta risker

Det finns böcker som får läsaren att se världen med nya ögon, att känna och tänka på ett nytt sätt. I Boklördag skriver författare och kritiker om böckerna som förändrade deras liv. I dag förklarar Johanne Lykke Holm varför Djuna Barnes Nattens skogar har följt henne genom livet.
Läs mer om Johanne Lykke Holm.

Lena Andersson: Om blåslampan stängdes av

KOLUMNEN. Lena Andersson är författare, skribent och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Mekaniska avståndstaganden och repression mot samhällets åsiktsfiender är i dag starkare än den reflekterade analysen av deras samhällskritik och ider. Så blir individualismens fria samhälle bara en spegelvänd version av kollektivismens.
Johannes Anyuru: Mitt beslut om Bokmässan i tio punkter
182 författare har hittills undertecknat uppropet mot Bokmässans beslut att låta Nya Tider medverka. Johannes Anyuru formulerar sitt eget beslut i tio punkter.
Läs mer om Bokmässan och Nya Tider.
Därför åker tidningarna till Bokmässan
De stora tidningarna planerar att vara på plats på årets Bokmässa. DN:s kulturchef Björn Wiman håller dock en dörr öppen för att ändra sig:–Utan författare blir en Bokmässa inte intressant för någon.

Bertil Falck, grundare av Bokmässan: Kampanjen har fått orimliga proportioner

Författare, kulturjournalister och medlemmar av Svenska Akademien ställer sig upp som en man och ger en helt skev bild av vad Bokmässan står för. Bertil Falck, grundare av Bokmässan kommentarer författarupproret.
Läs mer om Bokmässan och Svenska Akademien.
Bertil Falck, grundare av Bokmässan: Märkligt prov på åsiktsfrihet
Författare, kulturjournalister och medlemmar av Svenska Akademien ställer sig upp som en man och ger en helt skev bild av vad Bokmässan står för. Bertil Falck, grundare av Bokmässan kommentarer författarupproret.
Läs mer om Bokmässan och Svenska Akademien.
Jan Guillou ryter ifrån mot bokmässanuppropet
150 författare har skrivit på ett upprop mot att högerextrema Nya Tider får ställa ut på Bokmässan.Journalisten och författaren Jan Guillou kommer att delta på mässan och menar i en intervju med Dagens Nyheter att yttrandefriheten går före olämpliga åsikter. Han är också överraskad över hur många författare som skrivit under.– De flesta är okända och har på det sättet råd att bojkotta hur mycket som helst, säger han till DN.
Författarna som säger ja till bokmässan
150 författare, journalister, poeter och översättare har hittills skrivit under ett upprop om att bojkotta Bok Bibliotek, efter mässans beslut att låta högerextrema Nya Tider delta. SvD har pratat med fyra författare om varför de väljer att inte skriva under uppropet.
Läs mer om Bok Bibliotek och Nya Tider.
Fler författare ansluter sig till uppropet
Från 127 till 183 underskrifter – samtidigt som allt fler författare ansluter sig till uppropet mot Nya Tiders närvaro på Bokmässan råder oenighet kring de konkreta effekterna på mässprogrammet.
Läs mer om Bokmässan.
I författarens huvud, del 2: Jesper Högström
Skribenten är sina hjärnspökens offer. Kritikern och författaren Jesper Högström satt i arkiven för att studera Hjalmar Söderbergs brev. Då upptäckte han att sekelskiftets paranoida författare kändes välbekanta...
Läs mer om Jesper Högström.
127 författare bojkottar Bokmässan i Göteborg
Bokmässans beslut att låta högerextrema Nya Tider återkomma i höst upprör stora delar av Kultursverige.Nu publicerar Dagens Nyheter ett upprop från 127 författare som bland annat skriver: Så länge högerextrema krafter närvarar kan inte vi göra det.– Det handlar inte om att sätta munkavle men man måste sätta gränser i det offentliga rummet, säger Göran Rosenberg, en av författarna som står bakom uppropet.
127 författare i upprop mot Bokmässan
Kritiken mot Bokmässans beslut att låta högerextrema Nya Tider vara med växer. I ett stort upprop som DN nu publicerar säger över 100 författare och översättare, bland dem fyra Akademiledamöter, att de inte tänker vara på mässan så länge Nya Tider är det.
127 författare bojkottar Bokmässan i höst
Bokmässans beslut att låta den högerextrema sajten Nya Tider återkomma i höst upprör stora delar av kultur-Sverige.Nu publicerar Dagens Nyheter ett upprop från 127 författare som bland annat skriver: Så länge högerextrema krafter närvarar kan inte vi göra det.
Läs mer om Bokmässan och Nya Tider.
127 författare i upprop mot Bokmässan: Så länge högerextrema krafter närvarar kan inte vi göra det
Kritiken mot Bokmässans beslut att låta högerextrema Nya Tider vara med växer. I ett stort upprop som DN nu publicerar säger över 100 författare och översättare, bland dem tre Akademiledamöter, att de inte tänker vara på mässan så länge Nya Tider är det.
Amos Oz: Judas
I Amos Oz nya roman Judas skildras staten Israel i skenet av Judas Iskariots förräderi. Björn Wiman läser en Nobelvärdig författare som briljerar i litterärt stämningsmåleri.
Läs mer om Israel och Nobelvärdig.
Karin Boyes tid påminde om vår
Elisabeth Hjorths roman om Karin Boye och Ruth Kjelln-Björkquist har tydliga samtidskopplingar.Victor Malm undrar varför författare som vill skriva om vår egen tid måste ta omvägen via en annan.
Tyska spelare målades ut som nazister
Vad händer när rivaliteten inom fotbollen spårar ur?Ida Ölmedal intervjuar Isobel Hadley-Kamptz, författare till boken Om sport och våld.
Tappa 3 kilo med 25 superlivsmedel
Gör som författare Erica Palmcrantz Aziz och hennes mamma. Låt färsk mat och lyxiga, enkla mellanmål bli en genväg till hälsa. – Min mamma har gått ner 25 kilo, hon har aldrig ätit så mycket och så gott någonsin. Och hon har hållit vikten i tio år!
Politisk expert: MP:s tidigare glans har falnat
Ett rekordlågt stöd för Miljöpartiet i den senaste Sifo-mätningen och utspel om fotbojor för personer som ska avvisas. Det är tecken på att glansen slutligen försvunnit, säger en författare som skrivit en bok om partiet.
Lena Andersson: Skapad till människans avbild
KOLUMNEN. Lena Andersson är författare, skribent och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Med tanke på att vår tids terrorister påstår sig vara religiöst motiverade är det märkligt att de aldrig är rasande på Gud, utan bara på människorna. Troligen är det för att Gud i grunden är irrelevant och religionsbegreppet skymmer sikten.
Läs mer om Gud.
Enbart de döda bor kvar i Reval
Bisarr och drastisk humor som antitotalitär strategi: I Döden i Reval återskapade Werner Bergengruen, nazikritisk författare som gick i inre exil under Hitlertiden, sin baltiska hemstad som i en förvriden skrattspegel.
Aleksander Motturi: Broder
En storebror ligger och dör på sjukhuset. En författare försöker berätta hans historia trots att texten trilskas. Aleksander Motturi har skrivit en väldigt bra roman, tycker Rebecka Kärde.
Läs mer om Rebecka Kärde.
Richard Swartz: Europa brottas med Tyskland
KOLUMNEN. Richard Swartz är journalist, författare och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Läxan från andra världskriget var att Tyskland måste hållas nere. Men historiens ironi vill att det nu är vi andra europer som sätter EU i gungning genom vår fruktan för att Europa ska bli för tyskt.
Läs mer om Europa och Tyskland.
Någonstans bakom metanivåerna finns en stark berättelse
Synd att Aleksander Motturi döljer sin story om brodern bakom egna minnesbilder från den skrivande vardagen. Att samtidigt vilja vara sin egen författare, läsare, litteraturvetare och kritiker blir några roller för mycket.
Läs mer om Aleksander Motturi.