Författare

Lena Andersson: Det underbara med språket

KOLUMNEN. Lena Andersson är författare, skribent och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Tillgången till metanivåer är människans signum, och språkets. I avsikt att skriva några artiklar om skrivandet och läsandet inleder jag med människan som språkvarelse.

Tonen i Indien har hårdnat mot bokaktuella Roy

Efter succn med De små tingens gud skrev Arundhati Roy debattböcker. Nu är hon tillbaka som skönlitterär författare. I Indien har hon stundtals klassats som nationens fiende.
Läs mer om Arundhati Roy, Indien och Roy.
Bengt Ohlsson: Du försöker utmärka dig, men du vet väl att du är helt obetydlig?
KRÖNIKA. Om jag berättade att jag är författare skulle de se ut som om det är lika intressant som ett utskick från Länsförsäkringar.
Läs mer om Länsförsäkringar.
Richard Swartz: Den förlorade storhetens litenhet
Kolumnen. Richard Swartz är journalist, författare och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Europas folk håller sig alla med en smickrande fast fullständigt verklighetsfrämmande självbild som gör dem större än de är. Men efter 1945 har vi alla blivit små för gott.

Schizofrena författare ger mig lust att leva

Martina Montelius har blivit på gott humör av att läsa och Gunilla Brodrej har blivit generad över ett sms.
Läs mer om Gunilla Brodrej.
Karl Ove Knausgård: Det är bättre att folk läser Mein Kampf än att den blir mytisk
Karl Ove Knausgård har varit i Tyskland för att lansera sjätte delen i romansviten Min kamp – den del som innehåller en 400 sidor lång essä om Hitler. DN:s Björn af Kleen och Anders Hansson följde med en orolig författare till München. De säger till mig att en tysk inte hade kunnat göra det jag har gjort, säger Karl Ove Knausgård.
Hynek Pallas: Bob Dylan står i skuld till filmkonsten
Bob Dylan är som bekant inte bara musiker och författare – utan också en stor filmfantast.
Lena Andersson: Även samer kan längta bort ibland
KOLUMNEN. Lena Andersson är författare, skribent och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Vår tid har gått från att förstå individers uppbrott som ett befrielseprojekt till att se det som en reaktion på omvärldens nedlåtenhet och förtryck. Alla vill egentligen stanna där de föds, tycks grundantagandet vara.
Brittiska författare exploderar i skadeglädje efter valet: En pissfabrik
Fula, skitiga och elaka – efter Brexitchocken för ett år sedan är brittiska vänsterförfattare redo att ta skadeglädjen till sina hjärtan och gör skön (nåja) konst av den.
Läs mer om Brexitchocken.
Anders Olsson: Så kan modersmålet leva vidare för en ny författare i Sverige
Kan det finnas ett modersmål för en författare i exil? Kan en diktares ursprungliga språk bevara sin levande kraft när rötterna klipps av – de rötter som är nödvändiga för att det ska hållas intakt? Anders Olsson söker svaret i en dikt av Jila Mossaed.
Läs mer om Jila Mossaed och Sverige.
Här sker sexhandeln i Sverige: Får vara ifred
Var tionde svensk har någon gång köpt sex och bara en promille av fallet upptäcks av polisen. En ny tendens enligt polisen är att marknaden nu har börjat flytta ut från storstäderna. – Här jobbar inte polisen lika aktivt mot prostitution och sexköparna får vara i fred, säger Simon Häggström, författare och kriminalinspektör vid människohandelsgruppen.
Läs mer om Simon Häggström och Sverige.
Bernard-Henri Lvy: Punkt för Trump sätts av väljarna
KOLUMNEN. Bernard-Henri Lvy är fransk författare och filosof, mest känd för sin bok Barbari med mänskligt ansikte. Det är möjligt att avsätta president Trump på juridisk väg. Men det är inte sannolikt. Det är när väljarna har fått nog som hans tid kommer att vara ute.
Läs mer om Barbari och Trump.
Gå ner 4 kilo – med Michael Mosleys succmetod
Att tappa fyra kilo på en månad klarar de flesta. – Det är enkelt, säger Cathrine Schück, författare och licensierad kostrådgivare. Hemligheten är att aldrig hoppa över måltider och ösa på med grönt. Här ger hon 10 råd till nybörjaren.
Läs mer om Cathrine Schück.
Författaren Juan Goytisolo död
Den spanske författaren Juan Goytisolo, en av landets mest hyllade författare i modern tid, har gått bort vid 86 års ålder.
Läs mer om Juan Goytisolo.
Richard Swartz: Tjänster och små diskreta gåvor
Kolumnen. Richard Swartz är journalist, författare och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Korruptionen kan vara både rationell och funktionell. Men den bygger varken på lag eller likabehandling. Trots ländernas inträde i EU lunkar den östeuropeiska vardagen på i de gamla spåren.
Maja Hagerman: Låt oss slippa pekpinnarna
KOLUMNEN. Maja Hagerman är författare, vetenskapsjournalist och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Regeringen påstår att den nya lagen ska skydda museernas politiska oberoende. Men i samma handrörelse drar den museerna allt tätare in under en central, statlig styrning.
Sex dagars krig gav 50 års infekterad ockupation
Den 5 juni 1967 utbröt sexdagarskriget mellan Israel och arabstaterna. Nu, 50 år senare, reser Anita Goldman runt och frågar israeliska författare om ockupationen som de helst vill förtränga.
Läs mer om Anita Goldman och Israel.
Lena Andersson: När ansvar betyder likriktning
KOLUMNEN. Lena Andersson är författare, skribent och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Sverigedemokraterna talar ständigt om ansvarslösa politiker. Men vad består deras egna förmodat ansvarsfulla åtgärder av? Är det inte bara inskränkta fri- och rättigheter och en trång gemenskap?
Avskalad, aldrig inställsam, rentav kärv
Den senaste - och kortaste – av Kjell Askildsens noveller är också den bästa, skriver John Sjögren när han läser en författare som mästare på koncentrad berättarkonst.
Läs mer om John Sjögren.
Xavier Dolan: Inte hela världen?
I Xavier Dolans nya film återvänder en författare till sin dysfunktionella familj för att berätta att han är döende. Kerstin Gezelius ser ett ojämnt drama med några lyriskt svävande scener.
Simon Sköld om pengarna med Camilla Läckberg
Camilla Läckbergs sambo Simon Sköld öppnar nu upp om livet med en av Sveriges mest framgångsrika författare - och hur han hanterar livet med hennes miljoner.Vi har det väldigt bra ekonomiskt och det är vi båda väldigt tacksamma för, skriver han i deras gemensamma blogg Stjärnfamiljen.
Facebooks beslut har ingen vetenskaplig grund
Enligt Facebooks läckta riktlinjer ska man inte stoppa liveströmmar på personer som skadar sig själva, och självmordshot som ligger minst fem dagar i framtiden går att ignorera. Men riktlinjerna är baseras inte på någon forskning, enligt Thrèse Eriksson, beteendevetare och författare till två böcker om självskadebeteende.
Jens Lapidus: Jag ville sluta på topp
Jens Lapidus, 42, ligger inte på sofflocket. För att bli av med myrorna i kroppen röjer han på landet på helgerna. Kostymerna har han ingen användning för längre. Nyligen blev advokaten författare på heltid, och snart kommer han ut med nya boken, Top Dogg.
Läs mer om Top Dogg.
Richard Swartz: Jag var modernitetens försökskanin
KOLUMNEN. Richard Swartz är journalist, författare och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. På resa blir hotellrummet den fasta punkten och de som bor där en avantgardistisk förtrupp. Ett modernt samhälle består av personer som inte känner varandra och aldrig kommer att träffas.
Äventyrare på topplista över drömjobb
Svenskarnas drömyrke är projektledare, enligt en ny undersökning. Många drömmer även om mer sällsynta jobb som äventyrare och författare.