Försäkringskassan

Gåtfull trötthetssjukdom ökar snabbt bland sjukskrivningar

Kroniskt utmattningssyndrom är en av de snabbast växande diagnoserna i Sverige – enligt SvD:s beräkningar kan den stå för var sjunde långtidssjukskrivning. Många av dem som uppgett att de har sjukdomen har fått avslag från Försäkringskassan och överklagat.
Läs mer om Försäkringskassan och Sverige.

Försäkringskassan drar i bromsen – oklar juridik stoppar gemensam it-drift

Efter en dom från Kammarrätten kan Försäkringskassan inte fullfölja uppdraget att sköta andra myndigheters it-drift. Det här är ett jättestort dilemma, säger cio Stefan Olowsson.
Försäkringskassan drar i bromsen – oklar juridik stoppar gemensam it-drift
Efter en dom från Kammarrätten kan Försäkringskassan inte fullfölja uppdraget att sköta andra myndigheters it-drift. Det här är ett jättestort dilemma, säger cio Stefan Olowsson.
Försäkringskassan dras in i muthärva
Nu dras även Försäkringskassan in i den misstänkta muthärvan kring it-utbildningsföretaget Labcenter. Åtta anställda på myndigheten i Sundsvall anmäls till Försäkringskassas personalansvarsnämnd för att bland annat ha tagit emot presentkort och mobiltelefoner i samband med utbildningarna, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Tio misstänks i muthärva på Försäkringskassan

En misstänkt muthärva utreds just nu på Försäkringskassan i Sundsvall.Åtta personer misstänks för att ha tagit emot presentkort och produkter av ett IT-företag.Utöver det ska även två chefer vara inblandade för att ha godkänt fakturor från företaget, skriver Sundsvalls Tidning.
Till slut fick Eleonora assistans – nu kämpar familjen för andra
Eleonora, 2, föddes med en ovanlig genetisk avvikelse, ett tillstånd som kräver tillsyn dygnet runt.Föräldrarna Rickard Lundqvist och Emma Aldin ansökte om assistans från Försäkringskassan – som godkände tio minuters hjälp om dagen för deras dotter.På söndagen hålls en manifestation för att uppmärksamma den situation som Eleonora, och många fler med henne, befinner sig i.
Försäkringskassan: Sjukpensionera fler
Försäkringskassan vill förtidspensionera fler.Enligt myndigheten är kraven för sjukersättning i många fall orimliga.– Vi har en äldre grupp som har varit sjukskrivna länge där vi inte har något att erbjuda eller göra, säger avdelningschefen Lars-Åke Brattlund till TT.
Läs mer om Lars-Åke Brattlund.
Alltfler sjukskriva blir av med sjukpenning
Fler och fler sjukskrivna blir av med sin sjukpenning, sedan hösten 2015 har avslagen tredubblats, skriver SVT Nyheter.Regeringens kräver att Försäkringskassan pressar ner dagarna, vilket gör att fler får avslag på sina ansökningar.– De ska stå för medmänsklighet som de sa i valrörelsen. Man blir inte friskare för att man blir fattig, det här är bara en press på människor, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.
Läkare kallade patient utvecklingsstörd och fet
Kvinnan behövde få kompletterande uppgifter för att skicka till Försäkringskassan.Då skrev läkaren att patienten var utvecklingsstörd.
Regeringen fryser beslut om assistansersättning
Regeringen stoppar tillfälligt de omprövningar som Försäkringskassan gör av brukarnas rätt till personlig assistans. Det meddelar ansvariga ministern Åsa Regnr (S) på en pressträff på tisdagen.
Regeringen stoppar omprövningar av assistansersättning
Regeringen stoppar tillfälligt de omprövningar som Försäkringskassan gör av brukarnas rätt till personlig assistans. Det meddelar ansvariga ministern Åsa Regnr (S) på en pressträff på tisdagen.
Intern rapport vill skärpa reglerna för barnbidrag utomlands
Barn som går i skola utomlands i flera år kan få svenskt barnbidrag. Enligt en intern utredning i Försäkringskassan är reglerna för generösa och rätten till barnbidrag behöver ses över, rapporterar Ekot.
Läs mer om Ekot och Försäkringskassan.
Brevet från Försäkringskassan kan trasa sönder Peters värld
Det hjälper inte att regeringen planerar att ändra lagen nästa år. Nu i november kan det komma ett brev från Försäkringskassan som slår sönder Peter Jannessons värld och tvingar honom att flytta hem till mamma och pappa.
Läs mer om Försäkringskassan.
Domare: Försäkringskassan har tolkat domen fel
En övertolkning av en dom kommer få stora konsekvenser för rätten till personlig assistans. Ett justitieråd som dömt i målet är självkritisk. – Domen kunde ha varit tydligare, säger Thomas Bull på Högsta förvaltningsdomstolen.
Läs mer om Högsta.
Stor ökning av barn som förlorar personlig assistans
Under årets första sex månader förlorade nästan dubbelt så många barn den statliga ersättningen för personlig assistans som under samma period förra året. – Vi befarade att domen som kom 2015 skulle slå slå hårdare mot just barn – det kan vara resultatet av den vi ser nu, säger Monica Svanholm på Försäkringskassan.
Justitieråd: Försäkringskassan övertolkar assistansdom
Försäkringskassan övertolkar den nya domen från Högsta förvaltningsdomstolen om personlig assistans. Det hävdar justitierådet Thomas Bull i Högsta förvaltningsdomstolen som har varit med och dömt i ärendet, rapporterar Ekot.
Läs mer om Ekot och Högsta.
Rickards ilska i kampen för svårt sjuka dottern
För två år sedan föddes Rickard Lundqvist och Emma Aldins dotter Eleonora.Det visade sig att flickan hade en ovanlig genetisk avvikelse, som orsakade stora hjärnskador och återkommande epileptiska anfall – som för Eleonora är förenade med livsfara.Trots hennes svåra tillstånd nekade Försäkringskassan familjen assistans, något som fick Rickard att skriva ett brev till statsrådet Åsa Regnr (S).– Beskedet från Försäkringskassan var som ett slag i ansiktet, säger Rickard Lundqvist.
Pappa i upprört brev till minister: Tycker du att det är rättssäkert?
Allt färre får beviljad assistans från Försäkringskassan och omkring 6.000 personer riskerar att få färre timmar, varnar myndigheten i ett brev till regeringen. Eleonora, två år, är en av dem som nekats assistans av Försäkringskassan. Hon föddes med en sällsynt genetisk avvikelse och är i behov av tillsyn dygnet runt.
Läs mer om Försäkringskassan.
Bakläxa för Försäkringskassan – tvingas göra om stor upphandling
Atea tog hem Försäkringskassans upphandling av datacenterinfrastruktur. Men igår kom en dom som tvingar myndigheten att göra om sin upphandling.
Läs mer om Försäkringskassan.
Bakläxa för Försäkringskassan – tvingas göra om stor upphandling
Atea tog hem Försäkringskassans upphandling av datacenterinfrastruktur. Men igår kom en dom som tvingar myndigheten att göra om sin upphandling.
Läs mer om Försäkringskassan.
Wendela, 11, kan inte andas själv – assistansen dras in
Wendela Bergsten, 11, i Habo lider av ett livslångt syndrom som gör att hennes andning måste övervakas dygnet runt.Försäkringskassan beslutade att dra in hennes assistans – en dödsdom enligt familjen.Efter all kritik förklarar sig nu myndigheten i en intervju med Jönköpings-Posten.– Först vill jag säga att jag har full respekt för Wendelas situation, men våra beslut styrs av rådande lagstiftning och rättspraxis, säger Birgitta Lindgren, områdeschef på Försäkringskassan, till tidningen.
Sjukskriven polis jobbade extra som busschaufför
Polismannen var sjukskriven och fick drygt 93 000 kronor i sjukpenning av Försäkringskassan.Samtidigt extraknäckte han som busschaufför.Nu döms han för bidragsbrott, skriver Göteborg Direkt.
Liberalerna KU-anmäler Regnr för LSS-brev
Riksdagsledamoten Bengt Eliasson (L) KU-anmäler barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnr (S) för det direktiv hon gav Försäkringskassan om rätten till assistans, som även påverkade dem som omfattas av lagen om stöd och service till funktionshindrade (LSS).