Försäkringskassan

Skattemiljoner gick till kvinnas healingfirma

En kvinna fick cirka 16 miljoner i assistansbidrag från Försäkringskassan – pengar som skulle gå till en svårt funktionshindrad person. I stället användes en större del av summan till kvinnans butik som bland annat erbjöd japansk healing och skratt-terapi, enligt en utredning av IVO.
Läs mer om Försäkringskassan och IVO.

Fler kvinnor sjukskrivna i psykiatriska diagnoser

Psykiatriska diagnoser ligger bakom 44 procent av alla sjukskrivningar i Stockholm. Det visar nya siffror från Försäkringskassan.
Sjukskrivningar av psykiska skäl fördubblade
Antalet sjukskrivningar i psykiatriska diagnoser har ökat med 111 procent mellan 2011 och 2016, uppger Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
Läs mer om Försäkringskassan.
Nordea förlorar statliga banktjänster
Nordea förlorar en stor del av statens bankaffärer när de nya avtalen för betalningstjänster träder i kraft den 1 april. I den tunga upphandlingsdelen, som gäller runt 40 myndigheter med stora transaktionsströmmar, till exempel Försäkringskassan och Skatteverket, är Swedbank den stora vinnaren, skriver Dagens industri.

Miljonsmäll väntar efter kommunens bidragsmiss

Kommunens lösning med villavagnar åt nyanlända flyktingar blir betydligt dyrare än beräknat.Försäkringskassan nekar nu bidrag för boende i villavagnar, som de på Lilleby Camping.Notan hamnar i stället hos kommunen.I ett internt mejl som GT tagit del av uppskattas kostnaden till som mest en miljon extra - varje månad.
F-kassan stängde datortjänst – personlig information spreds
Han fick information från Försäkringskassan om en annan persons lön och adress. Nu har den statliga myndigheten stängt ner Mina sidor – efter att man upptäckt att personliga uppgifter läckt ut till ett stort antal användare. – Det känns väldigt obehagligt, jag vet ju inte om någon annan fått mina uppgifter, säger tvåbarnspappan Linus Sjöberg, 41.
Läs mer om Försäkringskassan och Mina.
46 miljoner i skattepengar till svettinjektioner
46 miljoner kronor i svenska skattemedel har gått till en dansk klinik som behandlar patienter med svettproblem, visar en granskning i Kaliber i Sveriges Radio.Det är två tredjedelar av alla skattepengar som gick till planerad utlandsvård inom EU i fjol.Svenska landsting och försäkringskassan ifrågasätter en stor del av behandlingarna.
Läs mer om Kaliber.
Fyra häktade för assistansfusk
Fyra personer har häktats av Södertörns tingsrätt, misstänkta för grovt bedrägeri mot Försäkringskassan. De misstänks för att felaktigt ha begärt assistansersättning, trots att de inte hade rätt till det.
Läs mer om Försäkringskassan.
Vårdföretag misstänks ha lurat till sig miljoner
Ett vårdföretag i Stockholmsrådet misstänks ha lurat till sig tio miljoner kronor i en ny assistansskandal. En äldre svårt sjuk kvinna, som är anhörig till flera av de sex misstänkta, har lämnats i sticket. – Jag blir heligt förbannad när jag tänker på det här, säger Thomas Falk, chef för kontrollenheten på Försäkringskassan, till SVT.
Facebookbedragare försökte lura Maria
Okänd person utgav sig för att komma ifrån Försäkringskassan och kontaktade Maria Brusewitz via chatten på Facebook. Strax därefter ville personen komma åt hennes bankuppgifter. – Det stod att det skulle dras 1 000 kronor från mitt konto, säger Maria.
SD-topp krävs på pengar av FK
Sverigedemokraternas partistyrelseledamot Anne Karlsson har haft betalda politiska uppdrag samtidigt som hon varit sjukskriven och fått sjukpenning. Nu kräver Försäkringskassan tillbaka utbetalda pengar.
Arbetsgivare slipper kostnader för långtidssjukskrivna
Arbetsgivarna tjänar inget ekonomiskt på att få långtidssjukskrivna tillbaka i arbete. Försäkringskassan och aktörer som Afa och Alecta täcker alla kostnader.
Läs mer om Afa och Alecta.
Fusket upprör ministern: Vi måste vara självkritiska
Situationen är fullständigt oacceptabel. Det säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) efter SvD:s granskning – som visat att Försäkringskassan betalat ut skattemiljoner till oseriösa assistansbolag och att anställda begått dataintrång och stulit uppgifter om funktionshindrade. – Här måste vi vara självkritiska från politikens sida. Det har inte skötts tillräckligt bra, säger Strandhäll.
Toni, 44, bluffade till sig miljoner i bidrag
I 15 år uppgav sig Toni Pranjic, 44, lida av en svår variant av nervsjukdomen MS – och fick tio miljoner kronor av Försäkringskassan. Men på polisens spaningsfilm rör sig Toni obehindrat. Nu döms han och hustrun Weronica, 48, till tre års fängelse – och ska betala tillbaka miljonerna.
Par döms till fängelse för assistansfusk
Ett gift par dömdes på måndagen av Södertörns tingsrätt till vardera tre års fängelse för grova bidragsbrott. De ska också betala tillbaka drygt tio miljoner kronor till Försäkringskassan.
Läs mer om Försäkringskassan.
Ministern: Beredd att gå nästan hur långt som helst
Justitieminister Morgan Johansson (S) vill städa upp i assistansbranschen efter SvD:s granskning. Ministern vill se fler poliser som är specialiserade på bidragsbrott, fler fällande domar mot fuskarna och öppnar för en ny utredningsenhet inom Försäkringskassan. – Vi kommer gå fram med nya lagförslag på området före valet, säger Johansson.
Sjuka får bara en bråkdel av sin tidigare lön
De som har sjukersättning ska få 64,7 procent av sin tidigare inkomst från Försäkringskassan. Men ersättningen blir ofta mycket lägre.
Läs mer om Försäkringskassan.
Skattemiljoner till fuskbolag – trots indragna tillstånd
Vanvård, ekonomisk brottslighet och skattefusk räcker inte för att stänga ned oseriösa assistansbolag. Försäkringskassan har betalat ut cirka 84 miljoner till tre fuskbolag trots att samtliga fått indraget tillstånd. En funktionshindrad kvinna, som anlitat ett av bolagen, hittades ensam och smutsig på en madrass.
Familj döms för bidragsfusk på 9 miljoner
En mamma och hennes två vuxna söner döms till fängelse för att i många år ha ljugit om att den ena sonen varit svårt utvecklingsstörd. Försäkringskassan betalade ut nio miljoner kronor i ersättning.
Vabfuskare upptäckt – tvingas betala tillbaka 340 000
Han var inte hemma och vårdade sjuka barn. Ändå tog han ut föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning. Nu kräver Försäkringskassan att den 40-årige mannen från Halland betalar tillbaka över 300 000 kronor.
Läs mer om Försäkringskassan och Halland.
40-årig man vabfuskade för 340.000 kronor
Han var inte hemma och vårdade sjuka barn. Ändå tog han ut föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning. Nu kräver Försäkringskassan att den 40-årige mannen från Halland betalar tillbaka över 300.000 kronor.
Läs mer om Försäkringskassan och Halland.
Lurade till sig nio miljoner – dom i dag
Han kunde inte äta, borsta tänderna eller sköta sin hygien – enligt uppgifterna till Försäkringskassan.Men polisen har dokumenterat hur den 32-årige mannen var på shoppingtur med sin mamma, då helt rörlig.I dag kommer dom mot familjen.
Mindre assistansfusk polisanmält 2016
2016 polisanmäldes något färre fall av misstänkt assistansfusk av Försäkringskassan än året före. Men orsaken är inte minskat fusk.
Läs mer om Försäkringskassan.