Försäkringskassan

Svårt sjuke Neo, 7, nekas hjälp av Försäkringskassan

Neo, 7, föddes svårt sjuk och är kopplad till en respirator dygnet runt. Han kan varken gå eller prata.Nu kämpar föräldrarna för att han ska få den hjälp han behöver.– Jag har gråtit och bett på mina bara knän, säger Monica Hjertn, Neos mamma.Men Försäkringskassan och kommunen säger nej.

Ann-Marie Begler måste få nya direktiv

Ingen tvivlar på att Försäkringskassan vill undanröja fusket. Förhindra att skattemiljoner hamnar hos kriminella. Eller finansierar terrorresor till Syrien och Irak.Men vad som är alldeles galet är att den här lovvärda ambitionen blandas ihop med en brutal jakt på svårt sjuka och utsatta människor som får sina ersättningar indragna. Deras och deras familjers liv blir outhärdligt och omöjligt.
Andreas, 12, behöver hjälp dygnet runt – Försäkringskassan säger nej
Andreas Erkesjö, 12, har ADHD, grav autism och epilepsi.Läkare anser att han behöver tillsyn dygnet runt och familjen har ansökt om dubbel assistans.Försäkringskassans bedömning?Ingen assistans.– Det finns en stor risk att Andreas kan dö av ett krampanfall på natten om han inte får hjälp då, säger mamma Annika.
Läs mer om Annika och Försäkringskassan.
Birgitta Rubin: Anne-Marie Beglers Sommar i P1 – hon hade modet att stänga Lundsbergs internat
Helt ärligt så hade jag nog aldrig lyssnat på Ann-Marie Beglers sommarprogram om det inte vore för detta kommentarsuppdrag. Men som generaldirektör för Försäkringskassan, en av Myndighetssveriges tyngsta makthavare, är hon förstås intressant i sig.
Läs mer om Försäkringskassan.

Strandhäll om Försäkringskassan: Jag kommer att följa upp kontrollerna

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) kommer att följa upp Försäkringskassans efterkontroller av utbetalningen av assistansersättningen. Det säger hon efter DN:s granskning. - Det är oerhört olyckligt att man haft inkörningsproblem med det nya systemet, säger ministern.
Läs mer om Försäkringskassan.
Försäkringskassan: Vi ska kontrollera allting efterhand
Assistansersättning har betalats utan nödvändiga kontroller. Det bekräftar Försäkringskassan efter DN:s granskning. Kontrollerna ska i stället göras i efterhand, något som handläggare tror kommer bli svårt. – Det har jag väldigt svårt att förstå hur man skulle hinna med, säger en anställd på myndigheten.
Läs mer om Försäkringskassan.
F-kassans facit: Nära 4 miljarder till fuskbolag
Pengar som ska gå till svårt funktionshindrade har under flera år strömmat ut till ekobrottslingar och oseriösa företag. När SvD granskar hur mycket assistansersättning som Försäkringskassan betalat ut till oseriösa assistansbolag landar siffran på 3,9 miljarder, för 15 bolag.
Läs mer om Försäkringskassan.
Miljontals kronor kan ha betalats ut utan kontroll
Miljontals kronor i assistansersättning från Försäkringskassan kan ha betalats ut utan kontroll.Detta sedan ett nytt handläggningssystem, som egentligen skulle upptäcka fusk, har godkänt felaktiga utbetalningar.Det rapporterar Dagens Nyheter.
Läs mer om Försäkringskassan.
Miljontals kronor kan ha betalars ut utan kontroll
Miljontals kronor i assistansersättning från Försäkringskassan kan ha betalats ut utan kontroll.Detta efter ett nytt handläggningssystem kan ha godkänt felaktiga utbetalningar.Det rapporterar Dagens Nyheter.
Läs mer om Försäkringskassan.
Försäkringskassan betalar ut miljoner utan kontroll
Miljontals kronor i assistansersättning kan ha betalats utan kontroll. Försäkringskassans nya handläggningssystem som skulle upptäcka fusk har i stället lett till att tusentals felaktiga utbetalningar kan ha godkänts, enligt uppgifter till DN. – Det här är rent vidrigt förfarande med våra skattepengar, säger en anställd på myndigheten.
Försäkringskassan läckte skyddade personuppgifter
Den nyseparerade kvinnan fick skyddade personuppgifter. Men Försäkringskassans tjänst Mina sidor avslöjade henne nya adress för ex-mannen. Nu har JK beslutat att kvinnan ska få 20.000 kronor i kränkningsersättning.
Läs mer om Mina.
Så fuskar svenskar med bidrag och sjukpenning
Svenska folket fortsätter att fuska med ersättningar och bidrag från Försäkringskassan.Hittills i år har myndigheten krävt tillbaka 188 miljoner som betalts ut på felaktiga grunder.Bland de avslöjade finns en barnfamilj som år efter år plockade ut barnbidrag utomlands.– Vi jobbar med riktade kontroller. Det är ett bra sätt att hitta de som ligger i riskzonen att begå brott, säger avdelningschef Johan Gellerstedt.
Läs mer om Johan Gellerstedt.
Mercedes, 27, amputerade foten – nu tvingas hon jobba
Mercedes Sjunnesson amputerade foten i slutet av förra året.Trots läkarintyg på att hon borde vara sjukskriven krävde Försäkringskassan att hon började arbeta – fyra månader efter amputationen. Nu får hon inte längre sjukpenning.– Det är hemskt, jag mår jättedåligt. Jag försöker vara glad för barnen, men hälften av nätterna är helt sömnlösa, säger hon.
Läs mer om Försäkringskassan.
SD-toppen fick sjukpenning – samtidigt som hon jobbade
Margareta Forslund, SD-politiker i kommunstyrelsen i Sölvesborg, fick 108 954 kronor utbetalt i sjukpenning från Försäkringskassan som hon inte hade rätt till.Nu kräver myndigheten att hon ska betala tillbaka – eftersom hon ska ha jobbat i sin second hand-butik under sjukskrivningen.Margareta Forslund har överklagat beslutet.
Apatisk pappa blåste F-kassan på 6 miljoner
En familj i Uddevalla lyckades lura Försäkringskassan på 6,5 miljoner kronor under tio års tid.Pappan påstods vara apatisk – trots det kunde polisens spanare smygfota honom när han obehindrat körde bil för att sedan köpa en tunnbrödsrulle.Nu döms pappan, mamman och sonen till flera års fängelse för bidragsfifflandet.
Familj kvitterade ut svensk barnbidrag utomlands - tvingas betala tillbaka
Familjen hade sedan länge lämnat Sverige och lyckades år efter år kvittera ut barnbidrag.Men nu kräver Försäkringskassan tillbaka 166 500 kronor från familjen.
Läs mer om Försäkringskassan och Sverige.
Väntetiderna kortades efter hård JO-kritik
I våras fick Försäkringskassan skarp kritik från JO på grund av sina långa handläggningstider vid omprövning av sjukpenningsbeslut. Nu har kötiden kortats rejält, från ett halvår ner till tio veckor. – Vi ska inte hamna där igen, säger Tomas Höglund, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.
Så ska ministern får bukt med fusket
VIDEO | I en granskning har det kommit fram att myndigheten Försäkringskassan, betalar ut assistansersättning som finansierar bland annat terrorresor till Syrien och Irak. Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister, intervjuas av SvD:s reporter Frida Svensson om hur man ska komma tillrätta med detta.
Artificiell intelligens ska ge kortare telefonkö hos Försäkringskassan
Får farmor vabba? En fråga långt ifrån byråkratsvenskan som myndigheter i dag använder. Men fullt sökbar i Försäkringskassans nya system för handläggarna.
Läs mer om Försäkringskassan.
Artificiell intelligens ska ge kortare telefonkö hos Försäkringskassan
Får farmor vabba? En fråga långt ifrån byråkratsvenskan som myndigheter i dag använder. Men fullt sökbar i Försäkringskassans nya system för handläggarna.
Läs mer om Försäkringskassan.
Försäkringskassans chefer går efter misstänkt resefusk
Två chefer har tvingats gå efter att ha samarbetat i en härva med misstänkt fusk med misstänkta reseersättningar inom Försäkringskassan i Västsverige.Det skriver Nya Lidköpingstidningen.Enligt tidningen ska chefen ha kvitterat ut lönetillägg för stora belopp under lång tid, tillägg som godkänts av en annan överordnad chef.Försäkringskassan utesluter inte polisanmälan.
Avslöjande om hur naivt samhället möter IS-krigare
Deras terrorresor finansieras med bidrag från svenska skattepengar, främst studiemedel och Försäkringskassan. De drygas ut med kriminalitet, bland annat knarkhandel och momsbedrägerier.Så kommer de hem från sina mördaruppdrag och krigsförbrytelser. Flest till Malmö, Stockholm och Göteborg.