Försäkringskassan

Liberalerna KU-anmäler Regnr för LSS-brev

Riksdagsledamoten Bengt Eliasson (L) KU-anmäler barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnr (S) för det direktiv hon gav Försäkringskassan om rätten till assistans, som även påverkade dem som omfattas av lagen om stöd och service till funktionshindrade (LSS).

Wendela, 11, kan inte andas – all hjälp dras in

Wendela Bergsten, 11, i Habo lider av ett livslångt syndrom som gör att hennes andning måste övervakas dygnet runt.Nu har familjen fått muntligt besked från Försäkringskassan att all assistans dras in.– Det känns fruktansvärt. Hon kommer inte att överleva ett dygn utan hjälp, säger hennes mamma Katarina Bergsten.
Cancersjuka Veronika fick ingen sjukpenning
Cancersjuka Veronika Fredriksson i Rödeby blev utan sjukpenning – på grund av att Arbetsförmedlingen gjort en miss.Trots att myndigheten erkände missen, blev det inte godkänt av Försäkringskassan.– Jag trodde att systemet skulle fungera när man behövde det, säger Veronika.
Anna Holmlunds kamp mot Försäkringskassan
Sedan Anna Holmlunds olycka har hennes föräldrar Lars och Margaretha kämpat mot olika myndigheter och instanser för att dottern ska få den hjälp hon behöver.Nu – efter nästan tio månaders tid – har Försäkringskassan beslutat att ge Holmlund mer tid med assistenter.Men det kan ha krävts en olycka i hemmet för att det skulle ske.

Apatisk mångmiljonbedragare körde bil och rökte vattenpipa

Pappan i familjen skulle vara svårt sjuk och vårdades i hemmet på heltid av sina anhöriga.Totalt ersatte därför Försäkringskassan familjen med 6,6 miljoner kronor.Men så fotograferade polisens spanare den apatiske mannen körandes bil och mumsandes på en tunnbrödsrulle.Nu har hovrätten fastställt domarna för mannen och hustru: båda döms till fyra års fängelse och pengarna ska betalas tillbaka.Plus ränta.
Läs mer om Försäkringskassan.
Kvinna fick barn med exmaken – tre gånger: Mannen i mitt liv
Försäkringskassan krävde tillbaka 136 000 från en kvinna som fått bostadsbidrag och underhållstöd, rapporterar Dagens juridik.Orsaken var att kvinnan fått barnen med sin exman – och att man ansåg att det därför fanns familjegemenskap.Kvinnan överklagade beslutet och hävdar att exparet inte bor ihop.Det var ett misstag att bli gravid med honom tre gånger efter skilsmässan, men han var mannen i mitt liv, uppger hon i överklagandet.Nu går kammarrätten på kvinnans linje – och låter henne behålla pengarna.
Anfallen kan döda Loke, 4 – nekas assistans
Varje krampanfall kan leda till döden för fyraårige Loke.Han behöver hjälp dygnet runt –men nekas assistans från Försäkringskassan.–Jag önskar att de fick prova att vara med om det här i två dagar, säger mamma Michelle Jansson, 25.
Allt fler upplever att de blir orättvist bedömda
Regeringen vill dämpa kostnadsutvecklingen för assistansersättning. Försäkringskassan försöker stoppa fusk. Men allt fler kontaktar Neuroförbundet för att de upplever att de får fel vård när Försäkringskassan arbetar under nya riktlinjer. – De ägnar sig åt någon slags kollektiv bestraffning på den personliga assistansen för att man hittat fuskare, säger den socialdemokratiska politikern Anki Foss.
Vi föräldrar är otroligt oroliga
Eleonora, snart två år, föddes med en sällsynt kromosomavvikelse. Hon är i behov av tillsyn dygnet runt, men trots det har Försäkringskassan avslagit familjens ansökan om personlig assistans. – Det som pågår just nu gör oss föräldrar så otroligt oroliga inför både nutid och framtid, säger Eleonoras pappa Rickard Lundqvist.
Bebisen Ebbe inte tillräckligt sjuk – ersättningen dras in
Ebbe, snart åtta månader, föddes med flera svåra sjukdomar.Försäkringskassan bestämde att han inte längre är allvarligt sjuk – tvärtemot läkarnas bedömning. Föräldrarna skulle inte längre få vab-ersättning för vård av allvarligt sjukt barn.– Hans hälsa har inte förbättrats överhuvudtaget. Han är fortfarande lika svårt sjuk, säger Ebbes mamma Sara Lundström i Trollhättan.Efter GT:s samtal överväger försäkringskassan att ändra sitt beslut.
Bidragsbluffaren avslöjas – av ex-fruns hemliga film
Mannen överdrev sina funktionshinder och misstänks ha blåst kommunen och Försäkringskassan på nästan fem miljoner kronor.Här avslöjas han – när ex-frun spelade in honom i hemlighet.Filmen skickade hon sedan till en jurist som hade insyn i parets infekterade vårdnadstvist.– Jag ville visa att den han försvarade var bedragare, säger ex-frun i förhör.
Läs mer om Försäkringskassan.
F-kassan vill dra in Niclas assistans: Omänskligt
Niclas Hansen, 28, har autism, mental retardation, epilepsi och aggressionsutbrott och är i behov av assistans dygnet runt.Men det tycker inte Försäkringskassan som vill ge honom 2,5 timmars assistans – i veckan.– Han kommer sättas in i ett rum så får han ligga där, hans liv är inte värt mer än så känns det som, säger Niclas pappa Sven-Erik Hansen.
Försäkringskassan varnar för bedragare
Försäkringskassan varnar för bedragare.Bedragarna tar kontakt på Facebook – för att sedan försöka lura till sig personuppgifter och uppgifter om bankkonton.Nu uppmanar myndigheten att aldrig lämna ut denna typ av uppgifter.
Läs mer om Facebook.
Felicia, 19, kan knappt äta själv – Försäkringskassan vill dra in assistansen
Felicia Henningsson, 19, har en svår utvecklingsstörning, autism och epilepsi.Hon har stora svårigheter att äta och ett krampanfall utan tillsyn kan bli hennes död.Men Försäkringskassan anser att Felicias grundläggande behov inte fyller deras krav –och vill slopa hennes assistans helt.–Man känner sig väldigt maktlös, säger My Henningson, Felicias mamma.
Heidi, 42, behöver hjälp dygnet runt – nekas
Hon slutar andas 22 gånger i timmen och behöver hjälp dygnet runt efter en hjärnskada.Men nu har försäkringskassan dragit in Heidi Stafrins hela assistansersättning – med motivet att hennes hjälpbehov inte är tillräckligt stora.– Jag hoppades att de skulle tänka på människan men det gör de inte, säger Heidi Stafrin.
Läs mer om Heidi Stafrin.
Efter Transportstyrelsen: Försäkringskassan tar hand om myndigheters it-drift
Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att skapa en säker it-drift för de myndigheter som är intresserade. Vi har tillräckliga resurser, säger cio:n Stefan Olowsson.
Läs mer om Försäkringskassan.
Efter Transportstyrelsen: Försäkringskassan tar hand om myndigheters it-drift
Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att skapa en säker it-drift för de myndigheter som är intresserade. Vi har tillräckliga resurser, säger cio:n Stefan Olowsson.
Läs mer om Försäkringskassan.
Försäkringskassan ska säkra it-drift
Regeringen ger Försäkringskassan i uppdrag att skapa en säkrare it-drift för statsförvaltningen.
Läs mer om Försäkringskassan.
Svårt sjuke Neo, 7, nekas hjälp av Försäkringskassan
Neo, 7, föddes svårt sjuk och är kopplad till en respirator dygnet runt. Han kan varken gå eller prata.Nu kämpar föräldrarna för att han ska få den hjälp han behöver.– Jag har gråtit och bett på mina bara knän, säger Monica Hjertn, Neos mamma.Men Försäkringskassan och kommunen säger nej.
Ann-Marie Begler måste få nya direktiv
Ingen tvivlar på att Försäkringskassan vill undanröja fusket. Förhindra att skattemiljoner hamnar hos kriminella. Eller finansierar terrorresor till Syrien och Irak.Men vad som är alldeles galet är att den här lovvärda ambitionen blandas ihop med en brutal jakt på svårt sjuka och utsatta människor som får sina ersättningar indragna. Deras och deras familjers liv blir outhärdligt och omöjligt.
Andreas, 12, behöver hjälp dygnet runt – Försäkringskassan säger nej
Andreas Erkesjö, 12, har ADHD, grav autism och epilepsi.Läkare anser att han behöver tillsyn dygnet runt och familjen har ansökt om dubbel assistans.Försäkringskassans bedömning?Ingen assistans.– Det finns en stor risk att Andreas kan dö av ett krampanfall på natten om han inte får hjälp då, säger mamma Annika.
Läs mer om Annika och Försäkringskassan.
Birgitta Rubin: Anne-Marie Beglers Sommar i P1 – hon hade modet att stänga Lundsbergs internat
Helt ärligt så hade jag nog aldrig lyssnat på Ann-Marie Beglers sommarprogram om det inte vore för detta kommentarsuppdrag. Men som generaldirektör för Försäkringskassan, en av Myndighetssveriges tyngsta makthavare, är hon förstås intressant i sig.
Läs mer om Försäkringskassan.
Strandhäll om Försäkringskassan: Jag kommer att följa upp kontrollerna
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) kommer att följa upp Försäkringskassans efterkontroller av utbetalningen av assistansersättningen. Det säger hon efter DN:s granskning. - Det är oerhört olyckligt att man haft inkörningsproblem med det nya systemet, säger ministern.
Läs mer om Försäkringskassan.
Försäkringskassan: Vi ska kontrollera allting efterhand
Assistansersättning har betalats utan nödvändiga kontroller. Det bekräftar Försäkringskassan efter DN:s granskning. Kontrollerna ska i stället göras i efterhand, något som handläggare tror kommer bli svårt. – Det har jag väldigt svårt att förstå hur man skulle hinna med, säger en anställd på myndigheten.
Läs mer om Försäkringskassan.
F-kassans facit: Nära 4 miljarder till fuskbolag
Pengar som ska gå till svårt funktionshindrade har under flera år strömmat ut till ekobrottslingar och oseriösa företag. När SvD granskar hur mycket assistansersättning som Försäkringskassan betalat ut till oseriösa assistansbolag landar siffran på 3,9 miljarder, för 15 bolag.
Läs mer om Försäkringskassan.