Försäkringskassan

Ny tjänst säljer rådgivning om sjukintyg - kan öka klyftor

Fått avslag av Försäkringskassan? För 2 750 kronor kan du köpa online-rådgivning av ditt sjukintyg via en nystartad tjänst. Men läkare är kritiska: "Jag blir oroad.
Läs mer om Försäkringskassan.

Mest kvinnor som vårdar nära anhörig

Antalet personer som vårdar en närstående, och får närståendepeng, i länet ökar. Och precis som i övriga landet är det allra flest kvinnor som vårdar en närstående. Det är Nyhetsbyrån Sirén som tagit del av statistik från försäkringskassan.
Läs mer om Nyhetsbyrån Sirn.
Elin tvingades säga upp sig för att behålla assistenterna
ÖRNSKÖLDSVIK. Efter gymnasiet fick cp-skadade Elin Appelqvist, 22, en daglig verksamhet som hon trivdes med. Men när Försäkringskassan nekade henne assistans i sitt arbete hade hon inget annat val än att säga upp sig.
Elva miljarder mer i socialförsäkringar 2021
Försäkringskassan räknar med att utgifterna för socialförsäkringarna ökar med elva miljarder de närmsta åren, från 203 miljarder förra året till 214 år 2021. Siffrorna återfinns i ny prognos som myndigheten nu offentliggör.

Elva miljarder mer i socialförsäkringar

Utgifterna för socialförsäkringarna väntas öka med elva miljarder de närmsta åren, skriver Försäkringskassan i en ny prognos.
Läs mer om Försäkringskassan.
Liten risk dömas för fusk med bostadsbidrag
I fjol specialgranskade Försäkringskassan 2 319 ärenden om misstänkt fusk med bostadsbidrag. 785 utredningar ledde till någon slags åtgärd — och bara 107 fall polisanmäldes, alltså knappt 14 procent.
Läs mer om Försäkringskassan.
Dinamarca till Strandhäll: "Försäkringskassan följer inte lagen"
Imorgon ställer Rossana Dinamarca (V) i en interpellationsdebatt Annika Strandhäll (S) till svars: "Socialministern står vid sidan om och säger ingenting." Försäkringskassan följer inte lagen när de gör sina bedömningar av rätten till
Så stjäl de kriminella dina pensionspengar
Hemliga nätverk förser kriminella med falska kontrolluppgifter för att kunna genomföra bedrägerier. Men de får också en pensionsgrundande inkomst som kan ge dem en pension de inte har rätt att få – och pengar från Försäkringskassan.– Det har blivit ett sätt för de kriminella att slå mot hela samhället, säger Pia Bergman på Skatteverket.Ett av nätverken finns i Skåne.
Hög tid att ge personer med ME upprättelse
Hur kan ansvarig minister hävda att Försäkringskassan famlar i mörker när det gäller sjukdomen ME? Det finns redan idag mycket kunskap om detta tillstånd, men istället tycks myndigheterna ovilliga att ta till sig denna. Det skapar en helt ohållbar situation för många ME/CFS-sjuka i Sverige, skriver Malin Carlbom, leg. arbetsterapeut och långvarigt sjuk i ME.
Polisen misstänker: Assistentbolaget blåste F-kassan på 20 miljoner
Utredningen av misstänkt bidragsfusk i Malmö mot Försäkringskassan har vuxit explosionsartat. Åklagaren uppgav först att det kunde handla om bedrägerier på 10 miljoner kronor. I dag misstänker Försäkringskassan att det är frågan om dubbelt så mycket. Fusket ska ha administrerats av assistentbolaget.Bland de misstänkta som häktats finns en dömd bedragare, styrelseledamöter i bolaget och en jurist.
Kvinna jobbade i Norge men var sjukskriven i Sverige
En kvinna i Umeå tog under flera år ut full sjukersättning, samtidigt som hon arbetade i Norge. Nu kräver Försäkringskassan att hon betalar tillbaka över en halv miljon kronor, rapporterar Västerbottens-Kuriren.
Retorisk omsvängning utan nya faktaunderlag
SLUTREPLIK DN DEBATT 2/2. Det är anmärkningsvärt att Försäkringskassan kastar sina egna bedömningar av fusket och expertmetoden överbord samtidigt som Åsa Regnr (S) börjar hänvisa till de ovetenskapliga fuskuppskattningarna och ger myndigheten i uppdrag att spara pengar, skriver forskaren Niklas Altermark.
Försäkringskassan nekar hjälp till Noah, 5 – utan att ha träffat honom
Cp-skadade Noah, 5, får aldrig lämnas ensam och behöver tillsyn dygnet runt.Trots det nekas han assistans från Försäkringskassan.–Vi har intyg från Noahs läkare men de lyssnar inte, säger Tommy Edlund, Noahs pappa.
Oseriös skrämselpropaganda om assistansen
REPLIK DN DEBATT 7/2. Stig Svensson har utrett assistansfusket och kommit fram bland annat till att Försäkringskassan bör få ökade möjligheter att kontrollera misstänkta individer och företag. Det är utmärkt. Jag har inga invändningar mot det men däremot stora frågetecken kring hans resonemang om att kostnaderna för assistansen kan komma att fördubblas på 30-40 år, skriver Bengt Westerberg.
Lurade till sig över 240.000 kronor för vab
En 37-årig man i Nässjö åtalas för grovt bidragsbrott efter att han lämnat in felaktiga uppgifter som fått Försäkringskassan att betala ut 244.358 kronor för mycket till honom.
Läs mer om Försäkringskassan och Nässjö.
Regeringens sparkrav på Försäkringskassan kritiseras
Nu blåser det kring sjukförsäkringen och socialminister Annika Strandhäll (S). Efter Dagens ETC:s serie av artiklar om hur Försäkringskassan jobbar för lägre sjukpenningtal har regeringens 9,0-mål debatterats i riksdagen och på debattsidor.
Alexandra, 32, blev av med sin assistans
Tack vare assistansen kunde multifunktionshindrade Alexandra, 32, ha en bra vardag med fritidsaktiviteter.Men Försäkringskassan skar ner hjälpen rejält och sedan dess har hennes vardag försämrats.– Jag orkar inte mer, därför har jag ansökt om nåd hos regeringen, säger hennes mamma Ylva Landin, 63.
Läs mer om Alexandra och Ylva Landin.
Polisanmälningar om fusk har dubblats på ett år
REPLIK DN DEBATT 2/2. Niklas Altermark skriver att fusket inom den personliga assistansen överdrivs. Hans argumentation bygger på att regeringen och Försäkringskassan lyfter fram brottsligheten i syfte att få ner kostnaderna inom den personliga assistansen. Detta stämmer naturligtvis inte, skriver Ann-Marie Begler, generaldirektör för Försäkringskassan.
Lastbil har kraschat in i Arbetsförmedlingen
En lastbil har kraschat in i Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i Borås, skriver Borås Tidning.
"Jag har tömt kontot på alla besparingar"
Ett stort tack till Vanja Palm som står på den svagas sida mot Försäkringskassan. Det behövs fler som Vanja Palm för själv orkar man nog inte kämpa mot Försäkringskassan. Att vara utförsäkrad betyder att man är helt utan skyddsnät.
Försäkringskassan måste förklara sina beslut bättre
DN DEBATT 24/1. Regelverket i sjukförsäkringen går ibland i otakt med förändringar i samhället och människors behov vilket skapar oro. Vi ska därför utreda tillämpningen av begreppet normalt förekommande arbete samt särskilda skäl vid bedömning av arbetsförmåga. Försäkringskassan får också i uppdrag att öka förståelsen för sina beslut, skriver Annika Strandhäll (S).
Läs mer om Annika Strandhäll.
Ms-sjuke Michael, 55, krävs på 13 miljoner
Ms-sjuke Michael Jackbrise, 55, blev av med sina personliga assistenter vid årsskiftet.Nu har han dessutom polisanmälts av Försäkringskassan – som kräver honom på 13 miljoner kronor, enligt Skånska Dagbladet.– Jag har svårt nog som det är med sjukdomen, jag fattar inte hur de kan göra så här, säger han.
Sex anhållna i härva med assistansbedrägeri
Polisen har i en razzia i Malmö anhållit sex personer misstänkta för omfattande bedrägeribrott, skriver Kvällsposten/Expressen. De ska ha lurat Försäkringskassan på minst tio miljoner kronor i assistansersättning.
Läs mer om Försäkringskassan och Malmö.
Stor polisrazzia – ska ha bidragsfuskat för miljoner
Sex personer har anhållits efter misstankar om att ha blåst Försäkringskassan på över tio miljoner kronor.Bland de anhållna finns både assistenter och företrädare för ett bolag i Malmö.– Jag kan inte berätta någonting, säger en företrädare för bolaget till Kvällsposten.
Ny myndighet ska stoppa ekobrott
Regeringen vill att alla statliga utbetalningar, från till exempel arbetslöshetskassor, Försäkringskassan och kommuner, ska göras av en och samma myndighet. Detta för att stoppa den ekonomiska brottsligheten och öka kontrollen, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
Läs mer om Försäkringskassan.