Försäkringskassan

Försäkringskassan struntar i mina intyg

Nästan 16 000 personer fick sin sjukpenning indragen i fjol.En siffra i statistiken är Helena Lundqvist, 51, som nu ska söka jobb trots att hon har svårt att gå, stå och sitta.Helenas läkare Johan Hambraeus anser att det är sparkrav som styr, inte medicinska bedömningar.– Det spelar ingen roll vad jag som läkare skriver.Han ser hur skyddsnätet försvinner från allt fler sjuka och svaga patienter.
Läs mer om Helena Lundqvist.
Utbränd på jobbet? 7 råd för hur du gör comeback
Allt fler blir sjuka av stress. Enligt nya siffror från Försäkringskassan har sjukskrivningarna för psykiatriska diagnoser ökat med 111 procent sedan 2011 – majoriteten är stressrelaterade. Psykologen Kerstin Jeding delar med sig av råden som hjälper dig att komma tillbaka till jobbet efter utmattning.
Läs mer om Försäkringskassan.

Ny lag ska göra det svårare att vara ekobrottsling

Att vara ekobrottsling och komma över stora summor skattepengar har varit alldeles för enkelt. Därför föreslår nu statens utredare skärpta straff för grovt bidragsbrott och en ny utredningsenhet vid Försäkringskassan. – Vi kommer lägga fram lagförslag före valet, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Håkan, 50, är fast i sin rullstol – nekas hjälp
Håkan Andersson Haverstedt, 50, blir sämre för varje dag som går. På grund av sjukdomen ALS kan han inte längre äta, klä sig eller förflytta sig själv. Trots det väljer Försäkringskassan att neka honom utökad assistans. –Hur tänker de? Han klarar inte av att göra något själv, säger Helen, Håkans fru för.
Läs mer om Försäkringskassan och Helen.
Fejkad intervju med Försäkringskassan sprids i ryska medier
En våg av psykisk sjukdom sköljer över Sverige, rapporterar ryska medier. Men uppgifterna bygger på helt påhittade siffror och en fejkad intervju med Försäkringskassans generaldirektör.
Läs mer om Försäkringskassan och Sverige.
Psykisk ohälsa ger längre sjukskrivning
Sjukskrivningar till följd av psykiatriska diagnoser är 70 procent längre än för alla andra sjukskrivningar, enligt en rapport från Försäkringskassan.
Läs mer om Försäkringskassan.
Självbetjäningen på F-kassans sajt nere
Försäkringskassan har plockat bort självbetjäningen från sin sajt under påskhelgen. Det har lett till viss förvirring. – Man kommer inte in på de tjänsterna eftersom vi har ett planerat underhåll, säger Maikel Ilias, t f presschef vid Försäkringskassan.
Läs mer om Försäkringskassan.
Skattemiljoner gick till kvinnas healingfirma
En kvinna fick cirka 16 miljoner i assistansbidrag från Försäkringskassan – pengar som skulle gå till en svårt funktionshindrad person. I stället användes en större del av summan till kvinnans butik som bland annat erbjöd japansk healing och skratt-terapi, enligt en utredning av IVO.
Läs mer om Försäkringskassan och IVO.
Fler kvinnor sjukskrivna i psykiatriska diagnoser
Psykiatriska diagnoser ligger bakom 44 procent av alla sjukskrivningar i Stockholm. Det visar nya siffror från Försäkringskassan.
Sjukskrivningar av psykiska skäl fördubblade
Antalet sjukskrivningar i psykiatriska diagnoser har ökat med 111 procent mellan 2011 och 2016, uppger Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
Läs mer om Försäkringskassan.
Nordea förlorar statliga banktjänster
Nordea förlorar en stor del av statens bankaffärer när de nya avtalen för betalningstjänster träder i kraft den 1 april. I den tunga upphandlingsdelen, som gäller runt 40 myndigheter med stora transaktionsströmmar, till exempel Försäkringskassan och Skatteverket, är Swedbank den stora vinnaren, skriver Dagens industri.
Miljonsmäll väntar efter kommunens bidragsmiss
Kommunens lösning med villavagnar åt nyanlända flyktingar blir betydligt dyrare än beräknat.Försäkringskassan nekar nu bidrag för boende i villavagnar, som de på Lilleby Camping.Notan hamnar i stället hos kommunen.I ett internt mejl som GT tagit del av uppskattas kostnaden till som mest en miljon extra - varje månad.
F-kassan stängde datortjänst – personlig information spreds
Han fick information från Försäkringskassan om en annan persons lön och adress. Nu har den statliga myndigheten stängt ner Mina sidor – efter att man upptäckt att personliga uppgifter läckt ut till ett stort antal användare. – Det känns väldigt obehagligt, jag vet ju inte om någon annan fått mina uppgifter, säger tvåbarnspappan Linus Sjöberg, 41.
Läs mer om Försäkringskassan och Mina.
46 miljoner i skattepengar till svettinjektioner
46 miljoner kronor i svenska skattemedel har gått till en dansk klinik som behandlar patienter med svettproblem, visar en granskning i Kaliber i Sveriges Radio.Det är två tredjedelar av alla skattepengar som gick till planerad utlandsvård inom EU i fjol.Svenska landsting och försäkringskassan ifrågasätter en stor del av behandlingarna.
Läs mer om Kaliber.
Fyra häktade för assistansfusk
Fyra personer har häktats av Södertörns tingsrätt, misstänkta för grovt bedrägeri mot Försäkringskassan. De misstänks för att felaktigt ha begärt assistansersättning, trots att de inte hade rätt till det.
Läs mer om Försäkringskassan.
Vårdföretag misstänks ha lurat till sig miljoner
Ett vårdföretag i Stockholmsrådet misstänks ha lurat till sig tio miljoner kronor i en ny assistansskandal. En äldre svårt sjuk kvinna, som är anhörig till flera av de sex misstänkta, har lämnats i sticket. – Jag blir heligt förbannad när jag tänker på det här, säger Thomas Falk, chef för kontrollenheten på Försäkringskassan, till SVT.
Facebookbedragare försökte lura Maria
Okänd person utgav sig för att komma ifrån Försäkringskassan och kontaktade Maria Brusewitz via chatten på Facebook. Strax därefter ville personen komma åt hennes bankuppgifter. – Det stod att det skulle dras 1 000 kronor från mitt konto, säger Maria.
SD-topp krävs på pengar av FK
Sverigedemokraternas partistyrelseledamot Anne Karlsson har haft betalda politiska uppdrag samtidigt som hon varit sjukskriven och fått sjukpenning. Nu kräver Försäkringskassan tillbaka utbetalda pengar.
Arbetsgivare slipper kostnader för långtidssjukskrivna
Arbetsgivarna tjänar inget ekonomiskt på att få långtidssjukskrivna tillbaka i arbete. Försäkringskassan och aktörer som Afa och Alecta täcker alla kostnader.
Läs mer om Afa och Alecta.
Fusket upprör ministern: Vi måste vara självkritiska
Situationen är fullständigt oacceptabel. Det säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) efter SvD:s granskning – som visat att Försäkringskassan betalat ut skattemiljoner till oseriösa assistansbolag och att anställda begått dataintrång och stulit uppgifter om funktionshindrade. – Här måste vi vara självkritiska från politikens sida. Det har inte skötts tillräckligt bra, säger Strandhäll.
Toni, 44, bluffade till sig miljoner i bidrag
I 15 år uppgav sig Toni Pranjic, 44, lida av en svår variant av nervsjukdomen MS – och fick tio miljoner kronor av Försäkringskassan. Men på polisens spaningsfilm rör sig Toni obehindrat. Nu döms han och hustrun Weronica, 48, till tre års fängelse – och ska betala tillbaka miljonerna.