Försäkringskassan

Brottsliga assistansbolag får fortsätta i åratal: Inget händer

Frustrationen växer hos Försäkringskassan. Polisutredningar om brott mot assistansersättningen – pengar som ska gå till funktionshindrade – släpar efter kraftigt. Det kan ta över fyra år innan åtal väcks. Försäkringskassan har lyft problemet för rikspolischef Dan Eliasson. – Vi kommer med förslag om hur dessa brott ska utredas snabbare, säger nu regeringens utredare Lars-Erik Lövdn.
Kraftig ökning av hot mot Försäkringskassan
Allt fler tjänstemän på Försäkringskassan anmäler att de blivit hotade. Hot om självmord har nära fördubblats sedan 2014. Det är en tuff arbetsmiljö och för många innebär det psykosocial stress, säger Thomas Åding, ST-fackets vice ordförande på Försäkringskassan.
Läs mer om Försäkringskassan.
Läkare slår larm om Försäkringskassan
Läkaren Linda Beckert, 40, har fått nog av hur Försäkringskassan behandlar sjuka. I en uppmärksammad insändare i NSD berättar hon om desperationen hon möter hos sina patienter. – Som det är nu fungerar socialförsäkringen inte längre, säger Linda Beckert.
Funktionshindrade kränks i register
I sin jakt på nya kunder har ett assistansbolag upprättat register över funktionshindrade. Registret innehåller såväl grova kränkningar och glåpord som sekretessbelagda uppgifter från en Försäkringskassan-insider, skriver SvD. – Det här är ett av de absolut tydligaste exemplen på hur oseriösa aktörer agerar i branschen, säger Linus Nordenskär som drivit Försäkringskassans utredning.
Funktionshindrade kränks i register: Fitta somalier
Ett assistansbolag har kartlagt funktionshindrade över hela landet i ett olagligt register – och kallar dem bland annat för fitta. Det kan SvD avslöja efter att ha kommit över arbetsmaterial som tillhört en tidigare anställd på bolaget. De sekretessbelagda personuppgifterna fick bolaget tillgång till via en insider på Försäkringskassan, enligt myndighetens egen utredning.
Läs mer om Försäkringskassan och SvD.
Anställd lämnade ut sekretessuppgifter
En kvinnlig anställd på Försäkringskassan lämnade ut sekretessbelagd information om personer med funktionshinder till en man på ett assistansbolag – så att bolaget skulle kunna rekrytera kunder. I utbyte fick kvinnan löfte om en chefstjänst på bolaget. Det är ett av flera liknande fall som upptäckts på bara ett år, rapporterar SVD.
Läs mer om Försäkringskassan och SVD.
Fem misstänks för assistansfusk
Minst fem anställda vid Försäkringskassan misstänks ha stulit sekretesskyddad information ur kassans register – uppgifter som sedan lämnats vidare till assistansbolag. Företagen har sedan kunnat använda informationen för att skaffa nya kunder, alltså funktionshindrade med behov av assistans, och därmed öka sin omsättning, rapporterar Svenska Dagbladet.
Anställda stjäl uppgifter om funktionshindrade
Anställda på Försäkringskassan begår grova dataintrång för att komma över sekretesskyddade uppgifter om funktionshindrade. Syftet är att rekrytera dem som kunder till assistansbolag som de anställda själva har koppling till. Bara det senaste året har fem allvarliga fall upptäckts.
Läs mer om Försäkringskassan.
Sjuk ofta? Så slipper du karensdagarna
Är du sjuk mer än tio gånger per år? Då kan det finnas ett sätt att helt slippa karensdagar, och alltså få sjuklön från första dagen du är borta. En möjlighet hos Försäkringskassan som få nyttjar.
Läs mer om Försäkringskassan.
Storsvindlare kan ha slagit till igen
Han är dömd för att ha förskingrat 35 miljoner kronor från Försäkringskassan. Nu misstänks den 39-årige mannen vara inblandad i en ny assistanshärva som lurar pengar från den statliga myndigheten, rapporterar Svenska Dagbladet. – Att en person som begått brott mot försäkringskassan och som fortfarande är skyldig staten stora belopp är inblandad gör det här fallet speciellt, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör för Försäkringskassan, till SvD.
SvD: Dömd snuvar Försäkringskassan på miljoner
En före detta anställd vid Försäkringskassan dömdes för att ha förskingrat 35 miljoner via assistansersättningen. Nu misstänks mannen för att i flera år ha fortsatt att lura Försäkringskassan via ett assistansbolag, rapporterar Svenska Dagbladet.
Dömd miljonsvindlare i ny assistanshärva
En före detta anställd vid Försäkringskassan kör sportbil i miljonklassen och bor i en tiomiljoners villa – trots att han dömts för att ha förskingrat 35 miljoner via assistansersättningen, enligt Försäkringskassans utredning. Nu misstänks mannen för att i flera år ha fortsatt lura Försäkringskassan på statliga medel via ett assistansbolag.
Läs mer om Försäkringskassan.
Ekonomiska incitament fungerar inte
REPLIK. All statistik och analys från försäkringskassan visar att det spelar ingen roll om en kvinna tjänar mest eller minst i familjen. Hon tar ut mest föräldraförsäkring ändå. Det sitter inte i plånboken, det sitter i förväntningar och normer. Att lämpa över jämställdhetsarbetet på individer löser inte samhälleliga strukturella problem, skriver företrädare för Feministiskt initiativ.
Läs mer om Feministiskt.
Tog 15 år att stoppa misstänkt miljonfusk
Första tipset till kom för mer än 15 år sedan: Sonen i familjen är inte gravt utvecklingsstörd. I stället för att polisanmäla fortsatte Försäkringskassan betala ut pengar – drygt nio miljoner kronor.– Det medicinska underlaget har varit så starkt och tillräckligt att man beviljat ersättning, säger Peter Fausö på Försäkringskassan.
Familj kan ha lurat till sig nio miljoner i bidrag
Första tipset till kom för mer än 15 år sedan: Sonen i familjen är inte gravt utvecklingsstörd. I stället för att polisanmäla fortsatte Försäkringskassan betala ut pengar – drygt nio miljoner kronor.– Det medicinska underlaget har varit så starkt och tillräckligt att man beviljat ersättning, säger Peter Fausö på Försäkringskassan.
F-kassan ignorerade fusktips – betalade ut miljontals kronor
Första tipset till kom för mer än 15 år sedan: Sonen i familjen är inte gravt utvecklingsstörd. I stället för att polisanmäla fortsatte Försäkringskassan betala ut pengar – drygt nio miljoner kronor.– Det medicinska underlaget har varit så starkt och tillräckligt att man beviljat ersättning, säger Peter Fausö på Försäkringskassan.
Sjukskrivs olika trots samma diagnos
Hur länge en person sjukskrivs varierar mellan regioner, kommuner och vårdenheter. Det gäller även efter att hänsyn har tagits till sjukskrivnas individuella förutsättningar, enligt en ny rapport som Försäkringskassan lämnar till regeringen i dag.
Läs mer om Försäkringskassan.
Färre får statlig assistansersättning
Försäkringskassan ser ut att ha klarat regeringens uppdrag att under 2016 bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen.
Väntetiden hos F-kassan: 25 veckor
Väntetiden för att få sin sak omprövad hos Försäkringskassan har skjutit i höjden och är nu uppe i 25 veckor. Antalet personer som väntar på omprövning har på ett år ökat från 1000 till 6000, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg. Orsaken är att allt fler blir nekade sjukpenning, eftersom beslutstakten ökat sedan Försäkringskassan rekryterat fler handläggare.
Läs mer om F-kassan och Försäkringskassan.
Pernilla får inte vabba med hjärtsjuka Ellie
Ellie, 2,5 år lider av ett mycket allvarligt hjärtfel och hon har redan gått igenom två tuffa operationer. Nu väntar den tredje – och förhoppningsvis sista. Eftersom hon är extremt infektionskänslig måste hon vara hemma, men mamma Pernilla Ehrendahl får ingen ersättning av Försäkringskassan. – De anser inte att hon är sjuk nog, trots att vi har ett intyg från läkaren som inte kan bli tydligare än vad det är, säger hon.
Kvinnor drabbas värst av stressen
Sjukskrivningar kopplade till stress har ökat kraftigt de senaste åren. Enbart under januari till september 2016 var närmare 84.500 personer sjukskrivna någon gång och fick ersättning från Försäkringskassan för dessa diagnoser. Var femte kvinna som är sjukskriven har en diagnos relaterad till stress, visar statistik som Försäkringskassan har tagit fram åt Dagens Nyheter. dag inleder DN en artikelserie som ur olika perspektiv tar upp ett av våra stora samhällsproblem.
Läs mer om Försäkringskassan.
Generaldirektör: Skapa inte onödig oro om assistans
Försäkringskassan utgör en del i ett större system av stöd, där olika aktörer har olika ansvar. Den som inte beviljas statlig assistans har nästan alltid rätt till andra insatser från samhället. Det är viktigt att ha hela bilden av samhällets skyddsnät, för en mer rättvis diskussion om rätten till assistans, skriver Ann-Marie Begler, generaldirektör för Försäkringskassan.
Regeringen tänker om – stryker omstritt ord
Regeringen formulerar om kraven på Försäkringskassan vad gäller att motverka ökningen av antalet timmar inom den statliga assistansersättningen. Det hårt kritiserade bryta utvecklingen, som fanns i årets regleringsbrev, stryks i det nya.
Läs mer om Försäkringskassan.