Förslag

Nu ska skolorna testa sovmorgon

Snart kan morgontrötta tonåringar i Göteborg få sin vilja igenom.Stadsdelen Centrum har godkänt ett förslag om att testa sovmorgon på vissa utvalda skolor.– Det har varit övervägande positivt, det är många som känner igen sig i det här, säger Kalle Bäck, kristdemokratisk ledamot i kommunfullmäktige och mannen bakom förslaget.
Läs mer om Göteborg och Kalle Bäck.

Så ställer sig partierna till skärpta amorteringskrav

Ränteavdrag, fastighetsskatt, reavinstskatt eller hårdare krav på bankerna. Läs hur de politiska partierna ställer sig till åtgärder för hushållens skulder och om de svarar ja, nej eller kanske till Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav – en så kallad skuldkvotsbroms.
Sverige vill ha förbud för att minska antibiotikan
Regeringen vill att EU agerar för att få ner antibiotikaanvändningen i djuruppfödningen. I ett brev uppmanar Sverige tillsammans med Finland, Danmark, Österrike och Nederländerna övriga länder att stötta ett förslag som förbjuder att djur gruppbehandlas i förebyggande syfte.
Förslag klara för Trumps mur mot Mexiko – men inga pengar
Donald Trumps löfte om en mur mot Mexiko är långt från att infrias, men nu har byggföretag lämnat åtta prototyper för hur en sådan kan se ut. Men ledande betongföretag har sagt att de inte deltar och några av de uppskattningsvis 180 miljarder kronor den kostar har inte säkrats.
Läs mer om Mexiko.
Bebisluckorna är ett otroligt korkat förslag
En majoritet av de danska politikerna vill ha bebisluckor på de stora sjukhusen.Förslaget sågas totalt av Mia Ahlberg, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet.– Att öppna bebisluckor för att lösa sådana här problem verkar otroligt korkat, säger hon.
Viktors val: Vad är egentligen unikt med KD?
Problemet är inte förslagen. Problemet är att alla andra har samma förslag. Viktor Barth-Kron förklarar svårigheterna i riksdagens minsta parti.
Moderaternas förslag: Fler kameror och sänkt skatt
Fler övervakningskameror och ordningsvakter på gatorna i Rinkeby, Tensta och Kista. Samt fler speciallärare i utsatta områden. Det är några satsningar som Moderaterna i Stockholm föreslår i sitt budgetförslag för 2018. Dessutom vill de sänka inkomstskatten med 450 miljoner kronor.
Skärpta amorteringskrav drabbar unga och äldre
REPLIK DN Debatt 23/10. Finansinspektionens generaldirektör Erik Theden argumenterar för en skärpning av amorteringskravet baserat på skuldkvoten trots att omkring hälften av remissinstanserna avstyrkt förslaget. Att framhärda med ett förslag som riskerar att stänga ute ungdomar och pensionärer från delar av bostadsmarknaden utan att den finansiella stabiliteten stärks vore direkt olyckligt.
Läs mer om Erik Theden.
Fortsatt behov av skärpta krav på bolåneamortering
Särintressen argumenterar nu för att stoppa Finansinspektionens förslag till skärpta amorteringskrav. Men hushållens skulder ökar fortfarande snabbare än deras inkomster och bostadspriserna är fortfarande höga. Följaktligen kvarstår behovet av åtgärder, skriver Erik Theden, generaldirektör för Finansinspektionen.
Gunilla Persson: Många säger att jag borde bli statsminister
Gunilla Persson är inte främmande för att ge sig in i politiken.När Hollywoodfrun är på besök i Sverige berättar hon om sitt engagemang – och att flera personer har förslag på hennes framtid:– Det är många som säger Du, Gunilla, du borde vara statsminister i Sverige, berättar Gunilla Persson i Nyhetsmorgon.
Nytt förslag kan stoppa elektronik i incheckat bagage på flyg
Amerikanska luftfartsmyndigheten FAA föreslår i ett läckt dokument ett förbud mot elektronikprodukter större än mobiltelefoner i incheckat bagage.
Läs mer om FAA.
Nu avgörs stridsfrågan om migrationen inom KD
Strax efter lunch på lördagen avgörs Kristdemokraternas stora tvistefråga i huruvida man ska anta en mjukare migrationspolitik eller ej.– Det finns olika förslag till beslut här under helgen. Men jag upplever att det finns ett väldigt stort stöd för den linje som partistyrelsen föreslår, säger Ebba Busch Thor till Expressen.
Läs mer om Ebba Busch Thor och Expressen.
Bucht: Vi har försökt att påverka den nya lagen
Eftersom förslaget till ny ekoförordning i EU inte kunde stoppas fanns två alternativ. Antingen röstar vi nej i protest och ställer oss utanför förhandlingarna, eller så jobbar vi hårt för att så långt som möjligt förbättra ett i övrigt dåligt förslag. Det skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i en replik.
Läs mer om Sven-Erik Bucht.
Ewa Stenberg: Ett nytt förhållningssätt till jämställdhet - men utan nya förslag.
ANALYS. Kristdemokraterna famlar efter profilfrågor inför valet nästa år men har misslyckats med att hitta några nya. Nu går partiet åter till rötterna: kristna värden, äldre och sjukvård. Men partiledaren Ebba Busch Thor överraskade med ett nytt förhållningssätt till familjepolitiken, säger DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg på plats på KD:s riksting.
Läs mer om Ebba Busch Thor och Ewa Stenberg.
Ministern: Nya myndigheten ska motverka övergrepp
Ett nytt förslag om samtycke i sexuallagstiftningen läggs fram före jul och inom kort utses en generaldirektör till nya Jämställdhetsmyndigheten. Det säger ministern Åsa Regnr (S) till SvD efter de omfattande vittnesmålen om övergrepp i sociala medier.
KD vill lyfta utsatta skolor
Klockan 11:15 öppningstalar Ebba Busch Thor på Kristdemokraternas riksting i Uppsala.Partiet lägger samtidigt fram en rad förslag för att lyfta utsatta skolor: bland annat en särskild skolpeng, utökad elevhälsa och kortare BUP-köer. Hoten och våldet riktas både mot barn men framför allt mot lärare. Att på sin arbetsplats mötas av knivhot eller knytnävar är en situation som ingen skulle behöva acceptera skriver KD-ledaren i Svd.
SD ger inget förslag på vad som kan göras
Att barn inte får hjälp i tid är ett konstaterat faktum. SD ger inte ett enda vettigt förslag på vad man ska göra, när de ger tummen ned för en åtgärdsgaranti. Det är våra barn ni offrar, skriver Jiang Millington, Föräldranätverket Barn i Behov, i en slutreplik.
Trots bakslag – vägrar ge upp Portugal-skatt
Magdalena Andersson vägrar ge upp Portugalpensionärernas skattepengar.Men just nu råder förvirring kring frågan.För vad står det egentligen i Portugals nya budget?–Vi måste få bekräftat om det finns något förslag eller inte, säger Claes Lundgren, ämnesråd på finansdepartementet.
Läs mer om Portugal-skatt.
Avlyssning av kriminellas telefoner ska underlättas
Regeringen vill ytterligare stärka möjligheterna att avlyssna och övervaka kriminellas telefon- och datatrafik. Enligt ett nytt förslag ska polis och åklagare få rätt att övervaka all elektronisk kommunikation från en brottsmisstänkt, inte bara enskilda telefonnummer. – Det här förenklar kampen mot organiserad kriminalitet, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Läs mer om Morgan Johansson.
Asylsökande får välja bland fyra länder
Framtidens asylsökande i EU ska först fördelas dit de eventuellt har släkt eller andra kopplingar. I andra hand får de välja mellan de fyra länder som gjort minst under året innan, enligt ett förslag.
FI vägrar backa om nya amorteringskrav
När marknaden svalnar tror allt fler att regeringen kommer säga nej till kraven på hårdare amortering.Men Finansinspektionen vägrar backa från sitt förslag.– Vi agerar utifrån den verklighet vi har, säger generaldirektör Erik Theden.
Läs mer om Erik Theden.
Regeringen vill inte kräva insyn i partiernas utgifter
Regeringens förslag till ny lagstiftning för att öka insynen i partiers och kandidaters finanser har två svagheter: Dels krävs ingen redovisning av partiernas utgifter, skulder och tillgångar – vilket står i strid med europeisk praxis. Dels ska partierna rapportera finanserna först efter tio månader – i praktiken efter valet, skriver två demokratiforskare.