Förslag

Grundlagen sätter stopp för regeringens förslag

Det finns ett problem som inte uppmärksammats hittills i förslaget till begränsning av vinster i välfärden – det strider mot den grundlagsskyddade rätten till näringsfrihet. Det är anmärkningsvärt att en statlig utredning i stort sett helt förbigått frågorna om hur förslaget förhåller sig till regeringsformen, skriver Jan-Mikael Bexhed, advokat, och Anders Thorstensson, chefsjurist på Svenskt Näringsliv.

JUST NU: Alliansen förslag – 100 nya väktare i Malmö

Under våren kommer Alliansen presentera sitt valmanifest för 2018.Första punkten är trygghetslöftet. – Hela Malmö ska vara en trygg plats att vistas på oavsett tid på dygnet, säger Torbjörn Tegnhammar.
Här är regskyltarna som inte fick godkänt
3 373 svenskar valde att skaffa en personlig registreringsskylt under 2017.Men det var inte alla förslag som föll i god jord hos Transportstyrelsen.TERROR, RÅNBIL och 8UTT5EX var några av de budskap som fick avslag.

Republikanernas nobb mot Trumps förslag

I lördags kraschade budgetförhandlingarna mellan Demokrater och Republikaner i den amerikanska senaten. Stora delar av statsapparaten i USA stängdes därför ner på obestämd tid.Under andra dagen av budgetkaos kräver Donald Trump att Republikanerna radikalt ska ändra senatens röstningsregler för att partiet lättare ska få igenom sina förslag, skriver CNN.Men Republikanerna själva säger nej.
Republikanerna sågar Trumps radikala förslag
USA-kongressen samlas åter på söndagen för att söka en lösning på tvisten som orsakat att delar av staten är på väg att bomma igen. Samtidigt lanserar president Trump en radikal ändring av senatens omröstningsregler, så att Republikanerna lättare skulle få igenom förslag. Men Republikanerna själva säger nej.
Läs mer om Republikanerna och Trump.
Förslaget: Alkohol på äldreboendets meny
Alkohol på menyn.Det kan bli verklighet på äldreboenden i Vingåker, skriver SVT.Tjänstemän i kommunen har nämligen tagit fram ett förslag som innebär att det kan komma att serveras på två av kommunens äldreboendens restauranger.
Läs mer om Vingåker.
Lärarnas Riksförbund vill se hårdare vinsttak i välfärden
Åsa Fahln, ordförande för Lärarnas Riksförbund, gästade Ekots lördagsintervju.Lärarnas riksförbund stöder regeringens och vänsterns förslag om ett vinsttak i skolan - men skulle egentligen vilja gå längre.– Vi är för ett fritt skolval och vill göra det ännu mer fritt. Om ditt främsta incitament är att du vill tjäna och investera pengar, ska du kanske investera i något annat, säger Åsa Fahln i Ekots lördagsintervju.
Läs mer om Åsa Fahln.
Förslaget: Så ska färre luras av telefonförsäljare
Redan 2015 presenterade en utredning som regeringen beställt ett förslag som kräver att konsumenten skriftligt bekräftar köp vid telefonförsäljning. Färre skulle bli lurade av ihärdiga telefonförsäljare, var tanken.
Gunnar Jonsson: Vinsttaket förtjänar en förlust
Ett uselt förslag ska kallas just så. Lyckligtvis tar sig vinsttaket inte igenom riksdagen.
Björklund: Spiken i kistan för valfriheten i Sverige
Moderaternas Elisabeth Svantesson och Liberalernas Jan Björklund ger som förväntat tummen ner åt regeringens förslag om vinstbegränsningar. – Det här är spiken i kistan för valfriheten i Sverige, säger Bjöklund till DN.
Läs mer om Bjöklund och Sverige.
Regeringen: Vinstjakten hör inte hemma i svensk välfärd
Regeringen har överlämnat ett förslag som innebär att det införs en begränsning av hur stora rörelseresultat som privata välfärdsaktörer får uppnå.
Carola Lemne: Ett dråpslag mot välfärden
Regeringen och Vänsterpartiet la på fredagen fram ett lagförslag om vinster i välfärden. Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, säger att man har varit tondöv för kritiken. – Regeringens förslag, som är helt styrt av Vänsterpartiet, bygger på ideologi och myter, skriver hon i ett pressmeddelande.
USA hotas av skuldkris
USA hotas av en skuldkris. Om senaten röstar ner ett förslag om finansieringen av den federala budgeten riskerar de federala myndigheterna att stängas ned natten till lördagen.
11.45: S och V lägger fram förslag om vinster i välfärden
Regeringen och Vänsterpartiet presenterar i dag ett förslag på vinstbegränsningar inom skolan och omsorgen i dag. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Jonas Sjöstedt (V) håller presskonfererens klockan 11.45 – följ direktsändningen här.
Läs mer om Vänsterpartiet.
Regeringen och V presenterar förslag om vinster i välfärden
Civilministern Ardalan Shekarabi (S) och V-ledaren Jonas Sjöstedt väntas presentera ett lagförslag om vinstbegränsningar inom skolan och omsorgen på en presskonferens kl 11.45 på fredagen. Följ direktrapporteringen på DN.se.
Läs mer om DN.se.
Ewa Stenberg: Förslaget är döfött i denna riksdag - men det kommer mer
Det förslag som regeringen och Vänsterpartiet presenterar i dag kommer inte att gå genom riksdagen. Därför lägger civilministern senare två andra propositioner om vinster i välfärden, som regeringen hoppas få den borgerliga oppositionens stöd för. Diskussionen om vinster i välfärden är en svår balansgång för S och MP.
Läs mer om Vänsterpartiet.
Regeringens förslag om bilmålvakter kritiseras
Regeringen har tillsatt en utredning för att få bukt med bilmålvakter.Men utredningen får kritik från Kristdemokraterna som menar att den inte är tillräcklig.– Det är beklagligt att när regeringen äntligen tar i itu med det så tar man inte tag i helheten, säger partiets riksdagsledamot Mikael Oscarsson.
Regeringens besked bäddar för valstrid
EKONOMISTUDION EXTRA I en extrasändning från Ekonomistudion klockan 09.30 kommenterar SvD:s Mikael Törnwall att regeringen och Vänsterpartiet nu är överens om ett förslag kring vinster i välfärden. Detaljerna presenteras på en pressträff klockan 11.45.