Försvarsmakten

Därför flyger JAS 39 Gripen över staden

I samband med att startskottet för tävlingen Tough Viking går i Slottsskogen så flyger JAS 39 Gripen över Göteborg.– Det är för att bidra till stämningen, säger Helena Stulen vid Försvarsmakten till Göteborgs-Posten.

Moderat upprustning

LEDARE Trots den akuta krisen fick försvarsmakten ingenting i den rödgröna regeringens vårbudget, men Moderaterna vill ge flera miljarder. Att de gamla nya Moderaterna inte är så nya längre har underlättat omsvängningen i försvarspolitiken.
Läs mer om Moderaterna.
Moderaterna vill satsa 18 miljarder kr extra på försvaret
Moderaterna vill satsa 18 miljarder kronor mer än regeringen på Försvarsmakten de närmaste tre åren. Det är endast de första stegen: om tio år ska försvaret få kosta dubbelt så mycket som i dag. Vi har försummat försvaret under lång tid, förklarar Moderatledaren Ulf Kristersson i en DN-intervju.
Intern strid om försvarets anslag: Skulle gråta
Försvaret fick inga nya pengar i vårbudgeten, förutom en mindre summa till cybersäkerhet. Nu väntar hårda prioriteringar. Samtidigt slåss Försvarsmakten och Försvarets Materielverk (FMV) om vilken av myndigheterna som ska äga ett anslag på sex miljarder för reparationer av materiel och anläggningar, erfar SvD.
Läs mer om Försvarsmakten och SvD.

FN-bas med svenskar i Mali beskjuten

Det internationella FN-lägret i utkanten av Timbuktu i Mali har attackerats, uppger Försvarsmakten - vilket Aftonbladet var först att uppmärksamma.
FN-bas i Mali under attack – skottlossning nära svenskar
FN-basen i Mali – som delvis består av svenska soldater – har attackerats under lördagen. – Det har varit en attack med indirekt eld och skottlossning, säger Jonas Svensson, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten.
Läs mer om Försvarsmakten och Mali.
FN-bas med svenskar i Mali beskjuten
Den internationella FN-campen i utkanten av Timbuktu i Mali har attackerats, uppger Försvarsmakten - vilket Aftonbladet var först att uppmärksamma..
FN-campen i Mali har attackerats
Internationella FN-campen Timbuktu i Mali har attackerats, uppger Försvarsmakten.Inga styrkor från Sverige ska ha blivit berörda av beskjutningen.
Från nedlagt till upprustning - så växer Dalregementet: "Kan utbilda ett kompani om året i Falun"
Oron i världen växer - samtidigt ökar anslagen till Försvarsmakten. Nu öppnar Falun och Dalregementet för att utöka antalet utbildningsplatser. - Vi skulle kunna utbilda ett kompani om året här i Falun, säger Överstelöjtnant Mikael Lundin.
Ambulanspersonal nobbar skyddsmaskförbud
Nu slår Arbetsmiljöverket fast att endast Försvarsmakten får använda skyddsmask 90. Det har lett till oro hos ambulans, räddningstjänst och polis. Sörmlands ambulanspersonal tänker dock fortsätta använda skyddsmasken.
Regeringen satsar 104 miljoner extra på cyberförsvar i år
SKÖVDE. Sveriges ska bli bättre på att stoppa cyberattacker som kan drabba allt från elnäten till valet.Och uppdraget till FRA och Försvarsmakten är tydligt: Slå även tillbaka mot fienden i cyberkriget.I vårbudgeten satsar regeringen därför 104 miljoner kronor extra på cyberförsvaret under valåret 2018.
Läs mer om FRA och Försvarsmakten.
Nu kan du köpa militärfordon från Försvarsmakten
Är du intresserad av svensk försvarshistoria?I så fall har du chansen att uppdatera din vagnpark.På Tradera säljer staten nu ut nio fordon som använts inom militären.
Läs mer om Försvarsmakten.
LSS-frågan kontra försvarsmakten: "Satsa på personlig assistans"
Vi i Common sense in Sweden tycker att det är konstigt att regeringens utredare inom LSS vill skära ner på resurserna och samtidigt vill regeringens utredare inom försvarsmakten satsa 168 miljarder under en 10 års period.
Läs mer om Common och Sweden.
Försvarsministern i Eskilstuna: "Vi måste lyckas med värnpliktssystemet"
Försvarsmakten får vänta på besked om ökade anslag. Regeringen sätter sitt hopp till den återinförda värnplikten. Det beskedet gav försvarsminister Peter Hultqvist när han deltog i S-distriktets kongress i Eskilstuna på lördagen.
Läs mer om Eskilstuna och Peter Hultqvist.
Saab utvecklar robotar i nytt finländskt center
Försvarsjätten Saab uppger i ett pressmeddelande att bolagets nyetablerade utvecklingscenter i Tammerfors, Finland, används i utvecklingen av nästa generations sjömålsrobot till den svenska försvarsmakten.
Läs mer om Finland.
I strid med barnets bästa
Barnkonventionen får omfattande följder för det svenska försvaret. Men ett inkorporerande av den i svensk lag lär inte bidra till att antalet barnsoldater I världen blir färre. Foto: Försvarsmakten Ungdomstävling inom försvaret.
Nu kan Säpo och försvaret stoppa upphandlingar
Säkerhetspolisen ville att Transportstyrelsen skulle stoppa outsourcingen av sin IT-drift, men fick inget gehör.Från och med nu har både Säkerhetspolisen och Försvarsmakten vetorätt vid upphandlingar som omfattar hemliga uppgifter.– Det blir helt klart vem det är som har sista ordet, säger justitieminister Morgan Johansson, S.
Svensk flygtrafik varnas för ryska robotskjutningar
Svensk flygtrafik och sjöfart varnas nu för ryska robotskjutningar i Östersjön under nästa vecka. Den ryska övningen ska äga rum på internationellt vatten sex mil söder om Karlskrona.– Detta är mycket ovanligt, säger en källa inom Försvarsmakten.Tidigare har det varit känt att den ryska marinen under 2018 kommer börja använda en ny luftvärnsrobot med längre räckvidd och bättre förmåga att skjuta ned fientliga flygplan, missiler och drönare.
Allt eller inget i KU
En KSI-agent arbetar med så kallad humint, att med språklig, kulturell eller annan specialkompetens nästla sig in i sammanhang och få fram information som Försvarsmakten behöver för att kunna utföra sina uppgifter.
Läs mer om Försvarsmakten.
Trump portar vissa transpersoner från armn
USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret som förbjuder vissa transpersoner att tjänstgöra i den amerikanska militären. Samtidigt får försvarsmakten ett visst svängrum i tillämpningen av reglerna.
Läs mer om Donald Trump.
Militära drönare – detta behöver du veta
Svensk drönartillverkning har starka kopplingar till Försvarsmakten. Redan på 90-talet började tekniken utvecklas av svenska bolag. Här är Sveriges del av en marknad som förväntas omsätta drygt 70 miljarder dollar mellan 2016 och 2020, enligt Goldman Sachs.
Läs mer om Försvarsmakten.
Om kriget kommer - krisande krisberedskap / 20 MAR 2018
Heidi Stensmyren, ordförande, Läkarförbundet ordforande@slf.se Citeras som: Läkartidningen. 2018;115:E4LF Lakartidningen.se 0Kommentarer Kommentera Under 1980-talet uppdaterade Försvarsmakten senast foldern»Om kriget kommer«.
Drönarbolaget mörkade brister – istället rusade aktien
Bolaget Cybaero hemlighöll brister i ett militärt drönarsystem som testades hos Försvarsmakten, skriver Svenska Dagbladet som tagit del av en rapport skriven av Sjöstridsskolan i juli 2016. I stället utmålades systemet som en succ, vilket fick aktien att rusa.
Sverige får inte ignorera digitaliseringens risker
Minsta störning kan leda till systemkollaps när dricksvatten, elförsörjning, sjukvård och livsmedelsförsörjning är beroende av it för att fungera. Försvarsmakten och politikerna bör sätta ner foten kring vad som aldrig får digitaliseras, samt undersöka hur vi kan skydda det som vi redan har lagt ut på nätet, skriver Jacob Henricson, konsult inom informationssäkerhet och riskhantering.
Läs mer om Jacob Henricson.
Stärkt Putin till val – så tror experterna om politiken
Relationerna till väst kan försämras ytterligare, men troligen väntar inga nya militära aggressioner – samtidigt som Ryssland stärker försvarsmakten. Det tror experter om den ryska utrikespolitiken efter presidentvalet i dag, söndag – som Putin förutspås ta hem.
Läs mer om Putin och Ryssland.