Facebook har

Reklambild från S kritiseras för främlingsfientlighet

En bild på Facebook från Socialdemokraterna har fått skarp kritik – även internt – för att signalera främlingsfientlighet. En olycklig feltolkning, menar partiets kommunikationsavdelning.
Läs mer om Facebook och Socialdemokraterna.

Alla ungdomar tittar på Youtube

Fyra av fem svenskar använder sociala medier, främst Facebook, och 100 procent av de unga i åldrarna 12–25 år tittar någon gång på Youtube. De yngre är mer skeptiska till informationen de får via internet och fler unga har fått utbildning i källkritik.
Läs mer om Facebook och Youtube.
Så stor är nätkampanjen #metoo: Uppenbart att kvinnor världen över fått nog
Nätkampanjen #metoo syns överallt på sociala medier. Facebook uppger för DN att minst 6,5 miljoner användare engagerat sig. Hittills har 11 500 inlägg på Twitter i Sverige delats, enligt siffror som Meltwater tagit fram. DN:s utrikeskorrespondenter skriver även hur #metoo engagerar runt om i världen.
Läs mer om Meltwater, Sverige och Twitter.
Biljettkaos – igen: Kan bara beklaga
Det är just nu väldigt svårt att få biljetter till playoffmötet mellan Sverige och Italien.Flera tiotusentals står i kö på biljettsidan på nätet – och systemet har återigen börjat krångla.Vi kan bara beklaga, skriver Friends arena på Facebook.
Läs mer om Facebook, Italien.Flera och Sverige.

Aftonbladets Sofia Olsson Olsn om anklagelserna mot journalist

En kvinnlig medieprofil har anklagat en medarbetare på Aftonbladet för att ha våldtagit henne 2006.Anklagelserna utreddes av polis 2012, men förundersökningen lades ner av åklagare.I dagarna har fallet uppmärksammats på sociala medier.Det är polisen som utreder, åklagarna som åtalar och domstolarna som dömer, skriver Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsn på Facebook.
Lars von Trier svarar Björk: Jag har inte gjort det
Artisten och konstnären Björk skriver på Facebook att hon utsatts för sexuellt trakasserier av en dansk filmregissör. Anklagelserna pekar mot Lars von Trier, som nekar till dem. Men att vi var bittra fiender är ett faktum, säger han till Jyllands-Posten.
Björk anklagar regissör för sexuella trakasserier
Efter att Harvey Weinsteins sexuella övergrepp mot Hollywood-skådespelare har avslöjats, så sällar sig allt fler kvinnliga profiler till att berätta om övergreppen inom nöjesbranschen.Nu skriver isländska artisten Björk att en dansk regissör utsatt henne för trakasserier, något som många tolkar som Lars von Trier, skriver Rolling Stone.Regissören var fullt medveten om det här spelet skriver Björk på sin Facebook-sida.
Björk anklagar von Trier för sexuella trakasserier
Efter att Harvey Weinsteins sexuella övergrepp mot Hollywood-skådespelare har avslöjats, så sällar sig allt fler kvinnliga profiler till att berätta om övergreppen inom nöjesbranschen.Nu skriver isländska artisten Björk att danska regissören Lars von Trier utsatt henne för sexuella trakasserier.Regissören var fullt medveten om det här spelet skriver Björk på sin Facebook-sida.
Därför anklagas Facebook för demokratins kris
En orkan av kritik väller nu fram över Facebooks vd Mark Zuckerberg, som anklagas för att ha skapat en kris för amerikansk demokrati. Det har bidragit till en bred backlash för Silicon Valleys teknikjättar, där experter talar om blod i vattnet. DN:s Martin Gelin reder ut varför alla plötsligt hatar Facebook.
Läs mer om Facebook och Mark Zuckerberg.
Ryssar vill öka spänningar i USA – med Pokmon Go
Det är inte bara via Facebook, Instagram och Twitter som ryska intressen har försökt påverka amerikansk politik och öka spänningarna i USA.En undersökning som CNN gjort visar att det även har använts YouTube, Tumblr – och Pokmon Go.Den som spelade skulle uppsöka platser där polisbrutalitet ägt rum – och döpa Pokmon-karaktärer efter våldsoffer.
Hånet mot Sverige – inför kvalrysaren
Holland måste vinna med 7-0 mot Sverige för att nå playoff.Om det är realistiskt?I alla fall enligt Sporza, som har lagt ut en hånfull video på Facebook inför VM-kvalrysaren.
Dove anklagas för rasism – drar tillbaka kampanj
Det var på Facebook Dove presenterade sin reklamkampanj i form av en bildserie – där en svart kvinna tar av sig sin tröja och förvandlas då till en vit kvinna. På sociala medier har många personer reagerat starkt på bilderna och menar att Doves kampanj förmedlar är att den svarta kvinnan använder hudkrämen för att bli ren och att man är vackrare om man är vit.
Läs mer om Facebook Dove.
Cyklister kör rakt ut – nu ryter polisen till
Två allvarliga cykelolyckor i Kalmar har fått polisen att sätta ner foten.På Facebook går polisen nu ut med en uppmaning.– Cykla inte rätt ut på ett övergångsställe, led cykeln, skriver polisen, i sitt inlägg på Facebook.
Läs mer om Facebook och Kalmar.
Sveriges nya vinst i Eurovision – tog skalp
I Melodifestivalen hamnade Mariette och hennes låt A million years på en fjärdeplats - men nu har artisten tagit hem ett storpris med låten.Mariette är nämligen vinnare i årets upplaga av OGAE Second Chance Contest, där låtarna som inte lyckas ta sig till Eurovision song contest får en andra chans.Jag har de bästa Eurovision-fansen i världen skriver Mariette glatt på sin Facebook-sida.
Tävlar för Kroatien i stället för Sverige – straffas av förbundet
Taekwondostjärnan Nikita Glasnovic har bland annat tävlat för Sverige i OS, samt vunnit EM-silver.För att kunna finansiera sin OS-satsning har hon valt att tävla för Kroatien i framtiden – vilket har fått Taekwondoförbundet att reagera kraftigt.I ett inlägg på Facebook kritiseras Glasnovic nya val – och felaktigt hävdas att hon har fått pengar utbetalt.
Martin Gelin: Konspirationsteorierna frodas efter Las Vegas-dådet
En våg av konspirationsteorier och vilseledande nyhetsartiklar har spridits under veckan efter massakern i Las Vegas. Google, Youtube och Facebook möter nu en kritikstorm för att deras plattformar inte gjort mer för att sålla bort skadlig och felaktig information.
Läs mer om Facebook och Youtube.
Polisens ilskna uppläxning efter olyckan: Förkastligt
Polisen i Kalmar och Öland har gått ut med ett vädjande inlägg på Facebook.I inlägget ber de bilister att sakta ner vid olyckor, för att inte orsaka ytterligare skada.Detta efter en olycka på Ölandsbron, då stressade bilförare körde ner både ett varningstält och en varningstriangel.
Läs mer om Facebook.I, Kalmar, Öland och Ölandsbron.
Mattias Karlsson (SD) anmäls för förtal igen
SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, anmäls för förtal med anledning av en bild och text han publicerade på Facebook på tisdagen. Sedan tidigare har han en annan förtalsanmälan mot sig för samma inlägg.
Läs mer om Facebook.
Karlssons utpekande på Facebook kan vara förtal
I ett uppmärksammat inlägg på Facebook har riksdagsmannen Mattias Karlsson (SD) pekat ut personer som illegala invandrare och kopplat ihop dem med terrorattentatet på Drottninggatan. Uttalandet kan vara förtal.
Läs mer om Drottninggatan och Facebook.
Facebook kniper jättekund på heta marknaden för samarbetsverktyg
Ett år efter lanseringen är det 14 000 organisationer som använder Facebooks företagstjänst Workplace – och nu har de fått en riktig prestigekund i detaljhandelskedjan Walmart. Men konkurrensen från andra verktyg är stenhård.
Läs mer om Walmart och Workplace.
Facebook kniper jättekund på heta marknaden för samarbetsverktyg
Ett år efter lanseringen är det 14 000 organisationer som använder Facebooks företagstjänst Workplace – och nu har de fått en riktig prestigekund i detaljhandelskedjan Walmart. Men konkurrensen från andra verktyg är stenhård.
Läs mer om Walmart och Workplace.
Man kallade same för lapp – åtalas
En man i 70-årsåldern har stämts vid Gällivare tingsrätt för att ha kallat en same för lapp på Facebook. Nu åtalas mannen för hets mot folkgrupp och förolämpning, rapporterar nyhetsbyrån Siren.
Läs mer om Facebook, Gällivare och Siren.
Ann Heberlein lämnar Lunds universitet
Författaren, debattören och Moderatkandidaten Ann Heberlein har sagt upp sig från Lunds universitet. Det bekräftar hon för studenttidningen Lundagård, och hänvisar till att andra engagemang tar mycket tid. Men på Facebook skriver hon: Till slut får man nog av att motarbetas och ifrågasättas.
Isabelle lurad av fräck barnvagnsbedragare
Isabelle Cermann, 26, från Torslanda hade köpt handtagsskydd till sin barnvagn via en köp- och säljsida på Facebook. Men något paket kom aldrig.När Isabelle la ut en varning om kvinnan som sålt det hörde flera offer av sig till henne.– Det var tio andra som skrev till mig som hade blivit lurade av kvinnan.Den misstänkta bedragaren har nu polisanmälts för att ha lurat kvinnorna på tusentals kronor.
Läs mer om Facebook och Torslanda.
Polisens uppmaning – det här ska du aldrig säga till ett barn
Har du någon gång sagt ... annars kommer polisen och tar dig till ett barn?Varningar som dessa kan slå tillbaka mot yngre, menar polisen Emil Kågström, 33.Detta kan få förödande konsekvenser, skriver han i ett inlägg på Facebook.
Läs mer om Emil Kågström och Facebook.