Felaktiga

Felaktiga incitament skapar kommunalt slöseri

REPLIK DN Debatt 21/11. Jacob Lundberg, chefekonom på Timbro skriver att det finns en stor risk att kommunalskatterna höjs de närmaste åren. Kristdemokraterna har tidigare pekat på samma sak och är bekymrade över utvecklingen eftersom kommunalskattehöjningar slår mot jobb och inte minst mot personer med låga inkomster, skriver Ebba Busch Thor (KD) och Jakob Forssmed (KD).

Riksrevisionen sågar Arbetsförmedlingen

Riksrevisionen riktar nu skarp kritik mot Arbetsförmedlingen.Orsaken:Matchningen mellan lediga jobb och arbetssökande har försämrats de senaste åren – och Arbetsförmedlingen har gjort felaktiga analyser av varför.
Esmat, 16: Deras fel handlade om min brors liv
Efter det felaktiga utvisningsbeslutet tog 18-årige, svårt synskadade, Asad sitt liv. Två månader efter broderns självmord vill 16-årige Esmat ställa Migrationsverket till svars. – Om min bror inte hade tagit livet av sig så hade de inte upptäckt felet. Ska alla behöva ta livet av sig för att de ska förstå att de fattar fel beslut?
Läs mer om Asad, Esmat och Migrationsverket.
Felaktiga antaganden om basinkomst
REPLIK DN Debatt 11/11. Rothstein tror att människor inte är beredda att betala skatt för ett bidrag där det inte ställs krav på mottagarna. Jag tror snarare folk är trötta på ett system som ger allt mindre trygghet, som allt fler hamnar utanför och som hålls upp av en byråkrati som jagar och kontrollerar folk ända in i graven, skriver Lennart Fernström, chefredaktör för nyhetsmagasinet Syre.
Läs mer om Lennart Fernström och Syre.

Regeringen vill skärpa krav på skattesmitare

Regeringen och Vänsterpartiet vill införa en tidsgräns för att självmant rätta felaktiga uppgifter till Skatteverket utan att straffas med skattetillägg. Finansministern hoppas att det ökar pressen på personer med oredovisade tillgångar utomlands.
Läs mer om Skatteverket och Vänsterpartiet.
Felaktiga val ska göras om snabbare
Om något görs fel i de svenska valen nästa år ska omval ske snabbare än vad som gäller nu. Det föreslår regeringen i en proposition.
Psykiater larmar om felaktiga diagnoser på barn
Felaktiga diagnoser, ofullständiga utredningar och bristande kompetens. En barnpsykiater i Mellansverige har anmält ett externt vårdbolag till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för flera psykiatriska diagnoser som ställts på barn och ungdomar. IVO ska nu granska ärendet.
Läs mer om IVO, Inspektionen och Mellansverige.
Snabba psykutredningar av barn riskerar ge fel diagnoser
Felaktiga diagnoser, ofullständiga utredningar och bristande kompetens. En barnpsykiater i Mellansverige har anmält ett externt vårdbolag till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för flera psykiatriska diagnoser som ställts på barn och ungdomar. IVO ska nu granska ärendet.
Läs mer om IVO, Inspektionen och Mellansverige.
Falska medlemssiffror gav PRO extrapengar
Pensionärernas riksorganisation (PRO) har under flera år uppgett felaktiga medlemssiffror. Det har lett till att PRO fått hundratusentals kronor för mycket i statliga bidrag, skriver Aftonbladet.
Läs mer om Aftonbladet och PRO.
Datorer är värdelösa på tid – det leder till stora problem
Vet du att data verkligen lagras med korrekta tidsuppgifter? Nej, det vet du med största sannolikhet inte. Det gör att många analyser blir osäkra eller till och med felaktiga, enligt Petri Luomala på Rise.
Läs mer om Petri Luomala och Rise.
Trumps svärsons mejlhantering utreds
President Donald Trump gjorde under valkampanjen en stor sak av Hillary Clintons felaktiga hantering av regeringsmejl. Nu utreds bland andra hans svärson och rådgivare Jared Kushner för att på samma sätt ha använt en privat mejladress för officiell e-post.
Läs mer om Jared Kushner.
Feltänkt med fler platser på ingenjörsutbildningar
Som ett mantra lyfts i dag hotet om en stor ingenjörsbrist som måste hanteras. Denna slutsats om brist bygger delvis på felaktiga föreställningar. Den påstådda ingenjörsbristen är snarare en kvalitetsbrist, skriver Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.
Läs mer om Ulrika Lindstrand.
Man med tre fruar fick inte lägenheterna permanent
Flera medier har rapporterat om en syrisk man med tre fruar som fått tre lägenheter av Nacka kommun.Men nu skriver SVT Nyheter att uppgifterna om lägenheterna är felaktiga - kommunen gav inte bort dem.– Man får hyra en lägenhet under två år sen ska vi sälja alla de här lägenheterna om två-tre år när behovet minskar, säger Mats Gerdau, M, kommunalråd i Nacka, till SVT.
Läs mer om Nacka och SVT.
Forskare: USA-högern försöker påverka valet i Tyskland
Det tyska valet utsätts för tydliga påverkansförsök från flera olika grupper. Men de tidigare misstankarna mot Ryssland verkar vara felaktiga – i stället kan aktiviteten spåras till alt-right-rörelsen i USA, rapporterar USA Today.
Läs mer om Ryssland, Tyskland och USA.
Kronofogden underkänns – fel drabbar kunder
En internrevision underkänner Kronofogdens interna styrning och kontroll, och slår fast att felaktiga in- och utbetalningar drabbat kunderna. Drygt 40 miljoner kronor har hamnat fel.
Likvärdigheten förbättras inte av Heller Sahlgrens analyser
REPLIK DN Debatt 31/8. Gabriel Heller Sahlgren hävdar att likvärdigheten i den svenska skolan inte har försämrats. Grunden för detta är analyser av likvärdighetsutvecklingen i vilka han kontrollerar för förändringar i socioekonomiska och demografiska variabler. Därigenom tar han dock också bort de faktorer som medverkar till uppkomsten av skolans bristande likvärdighet, och drar den felaktiga slutsatsen att likvärdigheten inte försämrats, skriver Jan-Eric Gustafsson, senior professor i pedagogik vid Göteborgs universitet.
Läs mer om Jan-Eric Gustafsson.
Fler anmäler lockpriser på bostäder – ärenden på hög
Anmälningarna om lockpriser och felaktiga budgivningar översköljer Fastighetsmäklarinspektionen. Men under våren lades ärendena på hög. Hittills i år har bara tre av 310 anmälningar mot mäklarkåren lett till disciplinåtgärder.
Arbetade full på akuten – vill få tillbaka sitt läkarleg
Läkaren var både alkohol- och narkotikapåverkad under jobbet på en jourmottagning i Västsverige.Han skickade hem en svårt sjuk tolvårig pojke, utfärdade felaktiga recept och var otrevlig mot patienter.Mannens läkarlegitimation drogs in 2014 – men nu vill han få den tillbaka.
Läs mer om Västsverige.Han.
Felaktiga hastighetsböter i Värnamo – i över ett år
Polisen i Värnamo kommun har sedan maj 2016 stoppat och bötfällt bilförare på felaktiga grunder. Kommunen hade nämligen inte registrerat de nya hastighetsbegränsningarna.– Tyvärr missade vi att göra det, säger Conny Eskilson, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Läs mer om Conny Eskilson och Värnamo.
Schweiz stoppar försäljningen av Porsche
Myndigheterna i Schweiz har fått nog av dieselfusket.Nu stoppas försäljningen av Porsche Cayenne med den trelitersdiesel som har felaktiga utsläppsvärden.
Läs mer om Porsche Cayenne, Porsche och Schweiz.
Advokatrobot hjälper dig överklaga p-böter – gratis
Har du fått parkeringsböter som du anser är felaktiga kan det vara snårigt att överklaga om du inte har viss juridisk kunskap, eller advokathjälp. Nu ska det bli betydligt enklare.
Advokatrobot hjälper dig överklaga p-böter – gratis
Har du fått parkeringsböter som du anser är felaktiga kan det vara snårigt att överklaga om du inte har viss juridisk kunskap, eller advokathjälp. Nu ska det bli betydligt enklare.
Miljontals kronor kan ha betalats ut utan kontroll
Miljontals kronor i assistansersättning från Försäkringskassan kan ha betalats ut utan kontroll.Detta sedan ett nytt handläggningssystem, som egentligen skulle upptäcka fusk, har godkänt felaktiga utbetalningar.Det rapporterar Dagens Nyheter.
Läs mer om Försäkringskassan.
Miljontals kronor kan ha betalars ut utan kontroll
Miljontals kronor i assistansersättning från Försäkringskassan kan ha betalats ut utan kontroll.Detta efter ett nytt handläggningssystem kan ha godkänt felaktiga utbetalningar.Det rapporterar Dagens Nyheter.
Läs mer om Försäkringskassan.