Femmilen

Rikard Grip: Det är klart att det är tråkigt

Den olympiska guldmedaljören Alexander Legkov pekas ut i en ny, omfattande rysk dopinghärva. Legkov vann femmilen i Sotji - ett lopp där bland annat Anders Södergren och Johan Olsson deltog. – Det är klart det är tråkigt att det ska finnas, säger längdlandslagets förbundskapten Rikard Grip. Gillar du sport? Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Nytt avslöjande: Flera ryssar dopade i Sotji

Den ryska dopinghärvan fortsätter att växa. Inför OS i Sotji sjösatte den ryska staten ett omfattande dopingprogram för att försäkra rysk dominans under mästerskapet, skriver New York Times. En av de utpekade är guldmedaljören på femmilen, Alexander Legkov. - Vi var lika välfungerande som en schweizisk klocka, säger Grigory Rodchenkov som ledde programmet. Gillar du sport? Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.
Han vann femmilen - för första gången
Marcus Hellners första SM-guld på 50 kilometer
Läs mer om SM-guld.
Är mycket mer fylla sedan det infördes
Odd-Björn Hjelmeset vill se att femmilen i Holmenkollen återgår till individuell start. För att åskådarna super för mycket. – Efter att det blev masstart i Holmenkollen så är det blivit mycket mer fylla, säger han till VG.
Läs mer om Holmenkollen.

Sundby suverän i Holmenkollen

I sitt tionde försök fick den norske skidsuveränen Martin Johnsrud Sundby till slut lägga den tyngsta världscuptiteln till segersamlingen. Norrmannen vann den klassiska femmilen i Holmenkollen i stor stil och lade sig ner och kysste snön efter målgång.
Johnsrud Sundby vinnare i femmilen
Det var jämnt hela vägen. Men till slut tog Sundby sin första femmilsseger i Holmenkollen. – Han utklassar alla i dag, säger SVT:s expert Anders Blomqvist.
Läs mer om Holmenkollen och Sundby.
Richardsson återvänder till landslaget i Oslo
Daniel Richardsson vann den klassiska femmilen i Holmenkollen 2014. I dag väljer han – trots att 65 km i långloppscupen väntar på söndag – att försöka försvara sin titel. –Vi vet vad han har för kapacitet, säger förbundskapten Rikard Grip.
Läs mer om Holmenkollen, Oslo och Rikard Grip.
Hellner och Richardsson i Kollen
Två svenska skidveteraner gör comeback i världscupen i den klassiska femmilen i Holmenkollen på...
Läs mer om Holmenkollen, Kollen och Richardsson.
Världsmästaren som fann vägen förbi alla gränser
Det tog nästan tio år innan skidstjärnan Johan Olsson hittade sig själv i åkningen. Efter det har mästerskapsmedaljerna trillat in. –Man måste våga lita på sig själv, det finns inga gränser, säger Olsson som är mest känd för sitt sololopp under femmilen i VM i Val di Fiemme.
Läs mer om Fiemme, Johan Olsson, Olsson och Val.
Kalsongerna får nog lov att bytas ut nu...
PEKING. De finska gångarna hade det kämpigt i morse. Aleksi Ojala kollapsade. Jarkko Kinnunen sket på sig. – Kalsongerna får nog lov att bytas ut nu, säger Kinnunen efter att ha slutat 32:a på femmilen.
Läs mer om Kinnunen.
Blågult misslyckande i gång: Känns skit
PEKING. De svenska gångarna bröt i femmilen. Varken Ato Ibanez eller Anders Hansson tog sig i mål under lördagsmorgonen. – Det känns skit, säger Hansson.
Läs mer om Hansson.
Att se andra lida mer än en själv är skönt
PEKING. De får kommentarer som du ska bara ut och gå. Ato Ibanez och Anders Hansson går femmilen på torsdag. Inför loppet berättar de om föraktet mot sporten, den mentala striden och hur tuff grenen är. – Det är en väldigt hård idrott. Jag vet inte om det är den hårdaste, men den är där uppe, säger Ibanez.
Läs mer om Ibanez.
Richardssons svar efter Olssons kritik
Daniel Richardsson besegrade landslagskompisen Johan Olsson i femmilen i Dundret Runt. Olsson fick dra större delen av loppet - och var irriterad på Richardsson som spurtade hem segern. – Man kan väl hjälpa till tycker jag. På ett motionslopp kan man väl hjälpa till, säger Olsson till NSD.
Kalla utmanar herrarna på femmilen
Charlotte Kalla tänker inte avsluta säsongen ännu. Skidstjärnan ska först köra femmilsloppet Dundret runt i Gällivare 11 april, tillsammans med den svenska herreliten.
Läs mer om Dundret och Gällivare.
Kallas nya utmaning - tävlar med herrarna
Charlotte Kalla gjorde succ under VM i Falun. Nu är hon redo för nästa utmaning. NSD avslöjar i dag att Kalla ska köra femmilen i Dundret Runt – ihop med herreliten. – Herrarna kan inte slå av på takten, det är en sak som är säker, säger arrangören Stefan Nieminen till SportExpressen.
Södergren missar chans bli historisk
Anders Södergren hade chans att bli tidernas mesta SM-mästare i helgen.Men han avstår SM-femmilen i Kalix. I stället väljer han norska Birkebeinerrennet.
Södergren missar chans bli historisk
Anders Södergren hade chans att bli tidernas mesta SM-mästare i helgen.Men han avstår SM-femmilen i Kalix. I stället väljer han norska Birkebeinerrennet.
Södergren missar chans bli historisk
Anders Södergren hade chans att bli tidernas mesta SM-mästare i helgen.Men han avstår SM-femmilen i...
Läs mer om SM-femmilen och SM-mästare.
Johan Olsson hoppar av SM
Johan Olsson är nästan frisk från sin förkylning, men den nyblivne världsmästaren väljer ändå att stryka sig själv från femmilen på helgens SM-tävlingar i Kalix.
Läs mer om Kalix och SM-tävlingar.
Halfvarsson tvingas bryta femmilen i Oslo
Calle Halfvarsson fick det slitigt i Holmenkollens femmil. Svensken tvingades bryta loppet efter ungefär en timmes åkning.
Läs mer om Oslo.
Södergrens sista lopp – då ger han ett löfte
HOLMENKOLLEN. Under lördagen säger Anders Södergren adjö. Femmilen i Holmenkollen är, mest troligt, hans sista framträdande i världscupen. Södergren ler vid tanken och ger ett löfte: Han kommer att leda den vid något tillfälle. – Det kan ni räkna med, säger han.
Läs mer om Holmenkollen.
Världscupcirkeln sluts för Södergren
Anders Södergren debuterade i världscupen i Oslo 2002.Tretton år senare avslutar han sin landslagskarriär med favoritdisciplinen i favoritspåren — femmilen i Holmenkollen.
Läs mer om Holmenkollen, Oslo och Södergren.
Världscupcirkeln sluts för Södergren
Anders Södergren debuterade i världscupen i Oslo 2002.Tretton år senare avslutar han sin landslagskarriär med favoritdisciplinen i favoritspåren — femmilen i Holmenkollen.
Läs mer om Holmenkollen, Oslo och Södergren.
Olsson missar sista världscuploppet
Johan Olsson finns inte med när världscupen i längdskidor avslutas med femmilen i Oslo på lördagen. Han kommer därmed inte till start i loppet som skulle avrunda hans långa landslagskarriär.
Läs mer om Oslo.