Femmilen

Skidstjärnan avbryter OS i förtid

PYEONGCHANG. Den franska storstjärnan Maurice Manificat avbryter OS i förtid.Han hade planerat att gå den avslutande femmilen, men han hoppar nu av den och åker hem direkt efter sprintstafetten.
Läs mer om Maurice Manificat.

Legkov i tårar efter friande domen i Cas

Glädjen var påtaglig bland de ryska idrottarna sedan de fått Cas besked att de frias och nu får behålla sina OS-medaljer från Sotji 2014. – Jag hoppades att det skulle sluta så här, säger Alexander Legkov som tog guld på den avslutande femmilen.
Portas från OS och blir av med guldet
Alexander Legkov portas från OS i Pyeongchang.Den internationella olympiska kommittn (IOK) väljer dessutom att frånta honom guldet från femmilen i Sotji 2014.Det är ett skandalöst beslut, skriver hans advokat Christof Wiechemann.Domen kommer att överklagas.
Karlströms förklaring – efter missen i VM
LONDON. Målet var en medalj.Resultatet blev en 37:e plats.– Det är fruktansvärt dåligt, säger Perseus Karlström efter misslyckandet på VM-femmilen.
Läs mer om VM-femmilen.

Bilden väckte frågor – efter rekordloppet

LONDON. Anders Hansson slog till med nytt personligt rekord i VM-femmilen – och slutade 28:a.Samtidigt väckte en bild från tävlingen vissa frågor.– Det där är tillåtet, ni får läsa på reglerna, säger Hansson med ett leende.
Läs mer om Hansson och VM-femmilen.
Johansson lägger skidorna på hyllan
Han var med i det svenska VM-laget i Lahtis och tog SM-brons på femmilen i Umeå. Men nu meddelar Martin Johansson att han lägger av, 31 år gammal. Jag har känt att motivationen inte är helt på topp för en ny säsong, skriver han på IFK Moras hemsida.
Läs mer om Martin Johansson, Umeå och VM-laget.
Svanebo slog Hellner: Jag var helt färdig
UMEÅ. Marcus Hellner såg länge ut att vinna SM-femmilen – men kollapsade i slutet. I stället vann Anders Svanebo tio sekunder. – Jag var helt färdig. Jag blev tom, säger Marcus Hellner om de sista kilometerna.
Läs mer om Hellner och SM-femmilen.
Northug får inte åka till Kanada
Petter Northug hade en tung dag i Holmenkollen när den klassiska femmilen avgjordes i lördags. Norrmannen kom på 30:e plats, slagen av bland andra svensken Emil Jönsson, som debuterade på distansen.
Northug ser ut att petas till Kanada
Petter Northug hade en tung dag i Holmenkollen när den klassiska femmilen avgjordes i lördags. Norrmannen kom på 30:e plats, slagen av bland andra svensken Emil Jönsson, som debuterade på distansen.
Det är så dumt att det är svårt att förstå
I går vann Martin Johnsrud världscupens längsta lopp, femmilen i Holmenkollen.På söndagen var det dags för damernas kraftprov.Men damerna kör bara tre mil - betydligt kortare än herrarnas distans. – Det är helt obegripligt, säger SVT:s expertkommentator Anders Blomquist.Charlotte Kalla slutade femma.
Simon Andersson bröt efter magsjuka
HOLMENKOLLEN. Två varv, sen tvingades Simon Andersson bryta femmilen i Holmenkollen. Svensken säckade ihop fullständigt och fick tas om hand av sjukvårdspersonal på plats. – Simon mådde inte alls bra, han har drabbats av någon magsjuka tror vi, säger Svenska skidförbundets pressman Fredrik Uusitalo.
Guldlöse Johnsrud Sundby vann igen
Martin Johnsrud Sundby lyckades inte vinna sitt första individuella VM-guld i Lahtis. I världscupen går det bättre. Den norska storstjärnan – som sedan tidigare hade säkrat segern i totalcupen – vann femmilen på hemmaplan i Holmenkollen.
Läs mer om Holmenkollen och VM-guld.
Sundbys revansch – trots fräck finsk kupp
Martin Johnsrud Sundby har fått sin revansch efter ett tungt VM. Norrmannen vann den klassiska femmilen i Holmenkollen efter att ha knäckt Iivo Niskanen på slutvarvet.
Läs mer om Holmenkollen och Iivo Niskanen.
Kaos i tunnelbanan – inför femmilen i Norge
Det är upplagt för folkfest under lördagens klassiska femmil i Holmenkollen. Men inte ens arrangörerna kunde förutse det stora intresset - och timmarna innan start rådde kaos på Majorstuens tunnelbanestation i Oslo, skriver Dagbladet. – Det är mycket folk, men vi har satt in extra kapacitet, säger Gro Janborg, presskontakt på Ruter som sköter Oslos kollektivtrafik.
Johan Olsson missar klassiska femmilen
Johan Olsson är sjuk och missar helgens femmil i världscuptävlingarna i norska Holmenkollen.
Läs mer om Holmenkollen.
Hellners och Nilssons medaljjakt lockade flest VM-tittare
När svenska folket bänkar sig i tv-soffan för VM-skidtävlingar så är det längdskidor som lockar. Allra flest ville se Marcus Hellner ta en medalj på femmilen i Lahtis. Nästan lika många såg Stina Nilsson falla på upploppet under sprintfinalpasset.
Stafetterna gläder Grip i ett VM med motvind
Lahtis. Det blev inget guld i den avslutande femmilen heller. Marcus Hellner blev bäste svensk med sin tolfteplats. – Hade vi haft tårta varje kväll så hade det varit mycket lättare att jobba vidare, säger förbundskapten Rikard Grip.
Läs mer om Grip och Rikard Grip.
Skräll-britten hyllar SVT-experten Ojala
LAHTIS/STOCKHOLM. Britten Andrew Musgrave slog till med en överraskande fjärdeplats på femmilen. Efter loppet skickade han ett tack till SVT-profilen Johanna Ojala – som tränat honom i Norge. – Jag blev ganska mycket bättre när jag hade henne som tränare, säger Musgrave.
Läs mer om Musgrave och Norge.
Wassberg: En jävla tråkig tävling att se på
Svenska herrarna stod för ett mediokert skid-VM och i den avslutande femmilen blev Marcus Hellner bästa svensk på en tolfteplats. Thomas Wassberg riktar nu kritik mot att femmilen körs som masstart. – Det är en jävla tråkig tävling att titta på, säger han.
Kritiken: Förstör för vår bästa spurtare
LAHTIS/STOCKHOLM. Femmilen gick inte särskilt bra för de blågula åkarna – men inte heller för norrmännen.Nu menar somliga att Norge var naiva i sitt taktikval, och borde ha saktat ner farten för att bädda för Northugs omtalade spurt.Fredrik Aukland sa i NRK att taktiken förstörde Northugs chanser.Men landslagsledningen slår ifrån sig.
Läs mer om NRK och Norge.
Kanadensare utan press spurtade hem femmilen
Lahtis. Norrmannen Martin Johnsrud Sundby fick ge sig. Femmilen slutade med att kanadensaren Alex Harvey tog hem guldmedaljen och Norge blev utan individuella guld på herrsidan.
Läs mer om Alex Harvey och Norge.
Han vet inte vad han säger eller gör
LATHIS/STOCKHOLM. Martin Johansson slutade på 19:e plats i femmilen.Efter loppet fick han ledas i väg från målgångsområdet och den mixade zonen.– Han är slutkörd och yr. Han vet inte vad han säger eller gör, säger presschefen Katarina Medveczky.
Läs mer om Katarina Medveczky.
Alex Harvey skrällde och vann femmilen
Martin Johnsrud Sundby står fortsatt utan ett individuellt mästerskapsguld.Alex Harvey gick och skrällvann femmilen på VM.Ingen norrman tog sig in på pallen – och svenskarna var chanslösa när det skulle avgöras.
Svenskt fiasko på avslutande femmilen
VM-avslutningen, femmilen för herrar, blev inte någon succ med svenska ögon sett. Marcus Hellner blev bäste blågul på sin tolfteplats, tätt följd av Jens Burman på plats femton. Än värre gick det dock för Johan Olsson, som kom tjugosexa till slut – mer än tre minuter bakom vinnande Alex Harvey.
Läs mer om Alex Harvey och Johan Olsson.