Filippinerna

Senator anklagar gruvbolag för övergrepp i Filippinerna

Få andra länder i världen sitter på så stora metallfyndigheter som Filippinerna. Totalt bryts det metall i 41 gruvor i landet. Inkomstmöjligheterna är enorma, men ändå vill hundra organisationer och den politiska oppositionen stoppa gruvdrift i stor skala. Regeringen har redan tillfälligt stoppat 26 gruvor.
Läs mer om Filippinerna.

Möte i Kuwait om usla arbetsförhållanden

Filippinerna skickar en delegation till Kuwait för att diskutera missförhållanden för filippinska gästarbetare i landet.
Läs mer om Kuwait.
Livsfarlig kamp bakom förbud mot gruvbrytning i El Salvador
Allt fler länder förbjuder eller begränsar gruvbrytning av metaller. Senast var det Ecuador, där frågan nyligen avgjordes i en folkomröstning. För snart ett år sedan stoppade Filippinerna all gruvdrift i öppna dagbrott. Samtidigt blev El Salvador första land i världen att helt förbjuda gruvor. Beslutet fattades efter flera rapporter om omfattande miljöförstöring, men antigruvkampanjen krävde också flera dödsoffer.
Läs mer om Ecuador, El Salvador och Filippinerna.

14 års fängelse för grov våldtäkt på barn

Han beställde och regisserade flera fall av grova våldtäkter på barn i Filippinerna. Nu döms den 39-åriga mannen till 14 års fängelse av Östersunds tingsrätt, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.
Läs mer om Filippinerna.
Sverige säljer vapensystem till Filippinerna
Sverige ska sälja vapensystem till Filippinerna, ett land som styrs av den kontroversiella presidenten Rodrigo Duterte, skriver Aftonbladet. Exporten uppges gälla krigsmateriel för strid av typen eldledning och radar och har beviljats av Inspektionen för strategiska produkter (ISP).
Svenska vapen till Filippinerna
Läs mer om Filippinerna.
Sverige ska sälja vapensystem till Filippinerna
Sverige ska sälja vapensystem till Filippinerna – ett land som fått kritiserats hårt för brott mot mänskliga rättigheter, skriver Aftonbladet.Inspektionen för strategiska produkter, ISP, har beviljat tillstånd för export av krigsmateriel, men exakt vilka vapen det rör sig om är oklart.– Det inkluderar till exempel eldledning och radarsystem, viss övervakning och liknande, säger Karl Evertsson, chef för ISP:s krigsmaterielgrupp till tidningen.
Fyra döda i storm i Filippinerna
Fyra människor har mist livet i en tropisk storm i södra Filippinerna. Ovädret förde med sig kraftiga skyfall och jordskred. Stormen Sanba slog till mot ön Mindanaos östkust.
Läs mer om Filippinerna.
Fyra döda i storm i Filippinerna
Läs mer om Filippinerna.
Fyra döda i storm i Filippinerna
Fyra människor har mist livet i en tropisk storm i södra Filippinerna. Ovädret förde med sig kraftiga skyfall och jordskred.
Läs mer om Filippinerna.
Svenskarna är det mest medvetna folket i världen
Heja Sverige – vi är bäst!Sverige blir etta i en stor internationell undersökning kring vad boende i olika länder känner till kring aktuella stora världsfrågor.Sydafrika, Brasilien och Filippinerna hamnade i botten.
Läs mer om Brasilien och Filippinerna.
Myndigheterna varnar för stor lerflod efter vulkanutbrott
Vulkanen Mayon på ön Luzon i Filippinerna fortsätter att spy ur sig lava, aska och stenar. Nästan 100.000 människor i har evakuerats och myndigheterna varnar för att en lerflod kan ödelägga stora områden.
Läs mer om Filippinerna och Luzon.
Hotnivån höjs efter explosivt vulkanutbrott på Filippinerna
Vulkanen Mayon på Filippinerna har haft ett nytt explosivt utbrott, rapporterar nyhetsbyrån AP. Myndigheterna har höjt hotnivån till den näst högsta och varnar för att ett farligt utbrott kan komma inom några timmar.
Läs mer om Filippinerna.
Arbetare stoppas från att resa till Kuwait
Filippinerna kommer inte att skicka några arbetare till Kuwait den närmaste tiden, uppger landets arbetsmarknadsminister Silvestre Belo.
Läs mer om Kuwait och Silvestre Belo.
Facebook används för den illegala djurhandeln
På Filippinerna har Facebook blivit en dominerande marknadsplats för handel med vilda, hotade djurarter, rapporterar TT.Under tre månader bevakade djurskyddsorganisationen Traffic det sociala nätverket och såg hur 5 000 reptiler lades ut till försäljning.
Läs mer om Facebook och Traffic.
Maxstraff yrkas för grova barnvåldtäkter
En man i Östersund misstänks för att ha beställt en rad fall av grova våldtäkter mot små barn i Filippinerna. Åklagaren yrkar på maxstraff – 14 års fängelse, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.
Läs mer om Filippinerna och Östersund.
35 000 evakueras efter vulkanutbrott
I staden Legazpi City på Filippinerna bor Roger Hansson bara drygt en mil från en glödande vulkan.– Det ryker hela tiden och rinner magma. Vem vet, den kan snart explodera, skriver Roger Hansson.
Tusentals evakueras efter risk för vulkanutbrott på Filippinerna
Nästan 15 000 invånare har tvingats fly från sina hem efter att lava börjat strömma från vulkanen Mayon i Filippinerna.Lokala myndigheter har utfärdat en varning på nivå 3.– Det är fortfarande några som inte vill, men om vi når nivå 4 så kommer vi att tvinga folk att evakuera, säger Cedric Daep, Albays räddningstjänst, till AP.
Tusentals flyr vulkanutbrott på Filippinerna
Fler än 12.000 människor har beordrats att lämna riskområdet kring vulkanen Mayon i Filippinerna. Evakueringsordern följer på ett mindre utbrott som kan varsla om ett större stundande inom de kommande dagarna, enligt landets vulkaninstitut.
Läs mer om Filippinerna och Mayon.
Filippinerna skärper vulkanvarning
Filippinerna skärper varningsnivån för vulkanen Mayon i provinsen Albay med ett steg, med hänvisning till tecken på stigande magma, som kan leda till farliga utbrott.
Läs mer om Albay och Mayon.
Ny storm över Filippinerna – två döda
Två personer har dödats och tusentals har tvingats fly sina hem efter det att kraftiga stormar på nytt drabbat Filippinerna.
Läs mer om Filippinerna.
Svensk man hittad död på Filippinerna
En 61-årig svensk man hittades död i Palawanprovinsen på Filippinerna på torsdagsmorgonen lokal tid.Han satt på marken lutad mot väggen på ett hotell när han hittades.Det skriver The Philippine Daily Inquirer.UD bekräftar att en man från Götaland har dött på Filippinerna och att anhöriga är underrättade.