Film

Nytt stödsystem för svensk film nästa år

Från och med den 1 januari 2018 börjar ett nytt stödsystem inom Svenska filminstitutets filmpolitik att gälla, skriver man i ett pressmeddelande.
Läs mer om Svenska.

Guldläge för Sverige att satsa på film och tv

Nu finns momentum att tillvarata Sveriges kreativa kapacitet. En satsning på ett produktionsincitament för film och tv skulle inte bara stärka branschen utan också vara samhällsekonomiskt lönsamt. Det skriver representanter för svensk film och tv.
Läs mer om Sverige.
Gärdestads ex avslöjar hemligheten efter alla år
Ted Gärdestads liv präglades av såväl framgång som tragedi – men när hans liv blir film får även de dråpliga stunderna plats.Bland annat skildras tillfället då artisten skadade sig på byxgylfen under bröllopsnatten – något som exfrun Lotta Ramel nu avslöjar är hämtat ur verkligheten.– Det hände på riktigt, men det hände mer än vad som kom fram i filmen, säger Lotta Ramel.
Läs mer om Lotta Ramel.

The Square ett steg närmare en Oscar

Ruben Östlunds The Square är ett steg närmare en Oscarsnominering i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film. I en första gallring är den en av nio filmer som lyfts fram.
Läs mer om Oscar och Oscarsnominering.
Mia Skäringer: Jag har såklart åsikter om Anna
Mia Skäringer är en av Sveriges främsta komiker, just nu aktuell i rollen som Anna i Solsidan-filmen. En film där karaktärerna fördjupas och historien om de tre paren i det privilegierade bostadsområdet får en mer dramatisk botten än i serien.
Läs mer om Anna och Solsidan-filmen.
Film om Almedalen ska ifrågasätta mediers roll
En bra vecka för demokratin. Så heter en kommande dokumentärfilm om Almedalsveckan. Det rapporterar Hela Gotland. – Vi behöver hitta nya sätt att prata om demokratin och om politik, säger regissören Cecilia Björk till tidningen.
Lia Boysen kränktes – av mäktig man i svensk film
Lia Boysen kränktes av en mäktig man i den svenska filmbranschen.Det berättar skådespelaren i boken Me too – så går vi vidare.Plotsligt har jag hamnat i ett skymt horn och kanner mig intryckt och upptryckt nar han kommer allt narmare, skriver hon.
Clooney räddade mig från att bli våldtagen
Salma Hayek fick sitt genombrott i Frida – en film som distribuerades av Harvey Weinstein.Nu berättar skådespelaren att Weinstein mordhotade henne efter inspelningen och att vännen George Clooney räddade henne från att bli våldtagen.I hans ögon var jag inte en konstnär. Jag var inte ens en person. Jag var en sak, skriver Salma Hayek om Harvey Weinstein i en debattartikel i New York Times.
Kinberg Batras revansch – på Moderaternas julfest
Moderaternas tidigare partiledare tar revansch på partiets julfest. Ien film Anna Kinberg Batra laddat upp på Instagram sjunger hon I will survive.
Läs mer om Anna Kinberg Batra och Instagram.
Jolie avslöjar anledningen till smutsiga skilsmässan
Nyligen gick Angelina Jolie ut och berättade att hon reflekterar över hennes sista film med ex-maken Brad Pitt - och hur just den filmen var en stor anledning till parets skilsmässa.– Det var tungt för oss under denna tid, berättar skådespelaren i tidningen Entertainment Tonight.
Här överraskar männen hela tåget: Fantastiskt
Det var en alldeles vanlig grådassig vinterdag i rusningstrafiken men plötsligt fick de trötta pendlarna ett leende på läpparna.De äldre herrarna hyllas nu stort – efter att upptåget fångats på film.– Det var helt fantastiskt, säger tågvärden Daniel Persson.
Läs mer om Daniel Persson.
Se dokumentär i stället för Schyfferts enfaldiga gris-tv
Guldkornen just nu på SVT, Netflix och HBO: SvD:s film- och tv-redaktör Elias Björkman guidar till favoriter och intressanta nyheter i det digitala tv-utbudet.
Läs mer om HBO, Netflix och SVT.
The square och Alexander Skarsgård nomineras till en Golden Globe
I helgen vann Ruben Östlunds konstsatir The square sex priser på European Film Awards. I dag tillkännagavs att filmen är nominerad till en Golden Globe i kategorin Bästa utländska film.
Sångaren Josh Homme sparkade kvinnlig fotograf
Queens of The Stone Ages frontman Josh Homme har hamnat i blåsväder. I en Instagram-film från ett uppträdande syns hur han sparkar en fotograf. Hommes säger i ett uttalande att det inte var meningen.
Läs mer om Instagram-film och Josh Homme.
Misstänkta män fångade på film vid synagogan
De misstänkta bakom brandattacken på synagogan i Göteborg fångades på film. Säpo bistår polisen i utredningen samtidigt som säkerheten höjs kring flera judiska församlingen. Vidrig antisemitism får nytt fäste i Sverige, säger M-ledaren Ulf Kristersson.
Det är sant – men jag förstår tvivlet
Det görs få filmer om svenska sportstjärnor.Inga alls, faktiskt.Det kan bero på att vi inte har tillräckligt spännande sportstjärnor.Då är det naturligtvis helt rätt att göra en film om Zlatan Ibrahimovic.
Läs mer om Zlatan Ibrahimovic.
The square blev bästa film på EFA-galan
Bästa manus, bästa regi – och bästa film. Vid filmgalan EFA tog The square emot totalt sex priser. Nu vill regissören Ruben Östlund bli Oscarsnominerad.
Helena Lindblad: Ingenting tycks stå i vägen för att rekordåret 2017 toppas med en Oscar
Wow! Drygt ett halvår efter att Ruben Östlund skrev svensk filmhistoria genom att kamma hem en Guldpalm i Cannes för sin drastiska samtidssatir The square dominerade han och hans team även Europas egen Oscarsgala, European Film Awards i Berlin.
Fem svenska vinstchanser på europeisk gala
Med fem nomineringar tillhör Ruben Östlunds The square toppfavoriterna på morgondagens EFA-gala i Berlin som firar 30. Italien och Tyskland toppar maratonligan när det handlar om bästa film, visar Filmfredags genomgång.
Läs mer om Berlin och Tyskland.
Pojke åtalas efter bajsskämt i butik
Tonåringen skulle lägga upp en film på Youtube som visade när han sprejade bajslukt i en butik i Västerås. Nu har pojken i 15-årsåldern åtalats för skadegörelse, skriver VLT.
Läs mer om VLT och Youtube.
Film om chassidisk slacker en ren kulturgärning
Menashe är en chassidisk slacker och änkling som förlorat vårdnaden om sin son. Religionen är en central faktor men i slutänden är filmen en högst allmängiltig historia om kärlek, tillhörighet och förlust.