Filmrecension

Filmrecension: Cate Blanchett hyllar kända historiska manifest i Manifesto

Udda hybridfilmen Manifesto låter flerfaldiga Oscarsvinnaren Cate Blanchett gestalta och förkroppsliga tretton olika avgörande manifest genom historien, från Lars von Trier till Karl Marx.

Filmrecension: En sista semester – en roadmovie om åldrande frihetslängtan

Veteranerna Helen Mirren och Donald Sutherland spelar ett åldrande par som rymmer hemifrån för en sista resa tillsammans. Lysande skådespel och en stark och känslig berättelse, skriver Kerstin Gezelius.
Läs mer om Donald Sutherland.
Filmrecension: Alicia Vikander är actionhjältinna utan eld i Tomb raider
Alicia Vikander borde investera sin talang i roller som hyllar kvinnor på riktigt, skriver Helena Lindblad.
Läs mer om Helena Lindblad och Tomb.
Filmrecension: Toppen av ingenting – en fulchock om den svenska bomarknaden
Toppen av ingenting driver med den urspårade svenska bostadsmarknaden, utan den förväntade socialpolitiska agendan. En estetisk fulchock från första stund, skriver Helena Lindblad.
Läs mer om Helena Lindblad.

Filmrecension: Toppen av ingenting – en fascinerande fulchock om den svenska bostadsmarknaden

Toppen av ingenting driver med den urspårade svenska bostadsmarknaden, utan den förväntade socialpolitiska agendan. En estetisk fulchock från första stund, skriver Helena Lindblad.
Läs mer om Helena Lindblad.
Filmrecension: I, Tonya skildrar en oborstad isprinsessas uppgång och fall
Konståkerskan Tonya Hardings liv skildras virtuost – men bakom skrattet och paljetterna döljer sig en film om det sociala arvet, skriver Wanda Bendjelloul.
Läs mer om Tonya och Wanda Bendjelloul.
Filmrecension: Full pott för svenska landsbygdsskildringen Amatörer
Amatörer är en samhällsskildring med många bottnar. Skelett ramlar ur garderoben så att det skramlar om det. Det är gruvligt, det är roligt, och ingen skonas, skriver en förtjust Mårten Blomkvist.
Läs mer om Amatörer och Mårten Blomkvist.
Filmrecension: Toppen av ingenting
Stockholms smutsiga bostadsmarknad står som fond till den här udda filmen där 68-åriga Nojet har sex, skjuter maskingevär och spårar ur i en nedåtgående och monstruös spiral.
Läs mer om Nojet.
Filmrecension: En sista semester
En melankolisk roadtrip längs väl inkörda hjulspår bjuder på några fina ögonblick med Helen Mirren och Donald Sutherland innan den når sitt väntade mål.
Filmrecension: I, Tonya
Den ökända konståkaren Tonya Harding är huvudperson i "I, Tonya", en film som använder radikala grepp för att närma sig sanningen om skandalen som avslutade hennes karriär.
Läs mer om Tonya, Tonya Harding och Tonya.
Filmrecension: Lady Bird flyger fritt och kaxigt under den kaliforniska solen
Tonåriga Lady Bird ligger i krig med sin mamma och sin tråkiga hemstad Sacramento. Hon längtar både bort och hem. Greta Gerwigs Oscarsnominerade debut laddar ett välkänt tema med kaxigt drastisk dialog och resultatet känns helt nytt.
Läs mer om Sacramento.
Filmrecension: Franska Huset vid havet pendlar mellan hopp och förtvivlan
Marseilleskildraren Robert Gudiguian är tillbaka på välkänd mark och samlar sitt trogna gäng av favoritskådespelare, inklusive frun Ariane Ascaride, för ett kammarspel och om tre politiskt deprimerade syskon.
Läs mer om Ariane Ascaride.
Filmrecension: Vad ska folk säga? skildrar hedersförtryck med många nyanser
I Vad ska folk säga? berättar den norskpakistanska regissören Iram Haq sin egen historia om hedersvåld. En modig, autentisk film som handlar om försoning men som aldrig sviker tonårsflickan som kidnappas av sin egen familj.
Läs mer om Iram Haq.
Filmrecension: 12 Strong är usel krigspropaganda
Nya actionfilmen 12 Strong med Chris Hemsworth som ridande militärgeni i Afghanistan är dålig bortom räddning.
Läs mer om Afghanistan och Strong.
Filmrecension: Bröllopskomedin C est la vie svävar lätt och roligt
Det franska radarparet bakom supersuccn En oväntad vänskap är tillbaka med en samspelt bröllopskomedi i slottsmiljö som lyckas bli både rolig och sofistikerad.
Filmrecension: Jeune femme lägger ett feministiskt pussel i Paris
Franska Jeune femme, som vann första pris på Stockholms filmfestival, skildrar en ung kvinna som försöker återuppfinna sig själv efter en kraschad relation.
Filmrecension: Tårtgeneralen är feel good från gnällbältet
Åsa Beckman recenserar Filip Tårtgeneralen.
Filmrecension: Tårtgeneralen är feel good från gnällbältet
Åsa Beckman recenserar Filip Tårtgeneralen.
Filmrecension: Lady Bird
Saorise Ronan är perfekt som avig, konstnärlig och sökande ung kvinna i Greta Gerwigs lyhörda och insiktsfulla debutfilm, som är enkel att verkligen tycka om.
Filmrecension: Game night gör sällskapspel till mordisk lek, men skrattet fastnar i halsen
Game night blandar komedi och action när en några sällskapspelsfantaster drabbar samman på blodigt allvar. Förutsägbara skämt blandas med våldsfantasier som får skrattet att fastna i halsen.
Filmrecension: I am not a witch skildrar en parallell verklighet full av vidskepelse
Namnlös och ensam dyker en nioåring (Maggie Mulubwa) plötsligt upp i en liten by nära Zambias huvudstad Lusaka. Hon är en gåta.
Läs mer om Lusaka.
Filmrecension: Utan nåd gör enkel tv-deckare av politiska mord i Tyskland
Den Golden Globe-vinnande tyska thrillern Utan nåd skildrar samtidens fördomar utifrån ett bombdåd. Diane Kruger spelar en komplex överlevare med stor känsloutlevelse men räddar inte en klichfylld film fylld av orimligheter.
Läs mer om Tyskland och Utan.
Filmrecension: Red sparrow med Jennifer Lawrence är mer pervers än naken
Rykten om extremt mycket naket i Red sparrow är överdrivna. Intrigen är långt mer pervers än sexscenerna i den här tortyrthrillern, skiver Wanda Bendjelloul.
Filmrecension: Phantom thread – mäktigt om en modeskapares avsked
Daniel Day-Lewis gestaltar en rutinbesatt modeskapare i sin stora avskedsföreställning. Ett maffigt, melodramatiskt upplägg men med mer estetik än dramatik.
Filmrecension: Innan vintern kommer – klumpigt om ett krigshotat Sverige
Stefan Jarls Innan vintern kommer skildrar ett krigshotat Sverige. DN:s Helena Lindblad ser en naturlyriskt vacker men klumpigt utförd film.
Läs mer om Sverige.