Fler

Nu slår taligenkänning igenom – här är tre exempel

It-lösningar för naturligt språk utvecklas snabbt och vi kan räkna med att allt fler blir vardagsmat inom en nära framtid. Här är tre exempel.

Sveriges mest laddade rum – hur räddar vi biblioteket?

Tystnadsnorm, censur stök och bibliotekshöger är termer som kastats runt i den högljudda biblioteksdebatten. Men samtidigt som biblioteken blir färre får de allt fler uppgifter i sitt knä. Är det politikerna snarare än besökarna som är problemet?
Carl P Herslow var missnöjd först av alla
Han var missnöjd – först av alla.Efter 40 års kampanjande satsar Carl P Herslow på ännu ett val.– Eftersom folk inte ser resultat av Sverigedemokraternas existens, så hoppas vi få fler röster i nästa val, säger han.
Läs mer om Carl P Herslow.
500 platser tomma: Är djupt oroande
624 personer erbjuds en utbildningsplats till nästa utbildningsstart.Det innebär ändå att 500 platser står tomma – 500 poliser motsvarar, enligt polisen Peppe Larsson, två medelstora polisstationer.– Allmänheten ska vara orolig, säger han.– Det här är inte hållbart. Vi kommer inte att klara vårt uppdrag till slut om vi inte får in fler kvalificerade sökande, menar Polisförbundets ordförande Lena Nitz.
Läs mer om Lena Nitz och Peppe Larsson.

Nio unga döda av livsfarlig nässpray – man misstänkt

Minst nio unga svenskar har dött av överdoser av fentanyl – bara under hösten.Den gemensamma nämnaren: De hade alla köpt nässpray från samma person.Mannen i 20-årsåldern från Motala som bedrivit försäljningen på internet misstänks för grovt vållande till annans död i de nio fallen, vilket Corren först rapporterade om.Nu varnar åklagaren om farorna – för att inte fler ska dö
Läs mer om Corren och Motala.
Polisen efter Fittja-fallet: Ett laglöst land
En misstänkt gruppvåldtäkt i en smutsig källargång i Fittja blottlägger en utbredd narkotikaförsäljning, en polisutredning full av brister, och en utsatt kvinna som inte fick hjälp. Först ett år efter händelsen efterlyser polisen fler kvinnor som kan ha blivit våldtagna.
Läs mer om Fittja och Fittja-fallet.
Det norska mörkret som många missat
TOBLACH/STOCKHOLM. Norges nya kelgris Johannes Hösflot Kläbo har fullkomligt dominerat herrarnas världscup hittills.Men bakom Kläbo är läget ett helt annat.Sju (!) av de norska landslagsstjärnorna har haft en problemfylld start på säsongen.– Det har aldrig funnits fler frågetecken än nu, säger John Rasmussen, skidexpert på norska Dagbladet.
Läs mer om Dagbladet, John Rasmussen och Kläbo.
Sex fruntimmer spöar tio gubbar
Kåseri. Jag är ingen expert när det gäller namn, men jag kan svära på att det är betydligt fler svenskar som har namnsdag under fruntimmersveckan än under gubbtian.
Vesper och nachspiel – Vad betyder orden?
Testa dina kunskaper i veckans språktest. Definitionerna är hämtade ur Svenska Akademiens ordlista. Fler frågor finns på spraktidningen.se
Läs mer om Vad.
Fler skadade i valprotester i Honduras
Sammandrabbningarna mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor fortsätter i Honduras. Det senaste dygnet har 27 människor skadats, uppger Röda korset.
Läs mer om Röda.
Kina skickar upp satelliter för att dygnsbevaka Sydkinesiska sjön
Folkrepubliken Kina planerar att skicka upp minst tio fler satelliter för att utöka bevakningen av det geopolitiskt känsliga Sydkinesiska havet, rapporterar den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post.
Allt fler skolor sätter in väktare
En ökning av hot, våld och skadegörelse har fått allt fler skolor att sätta in väktare och andra säkerhetsåtgärder. Men att förhindra enskilda våldsdåd kan vara omöjligt.
Allt svårare att få assistansersättning
Det blir allt svårare att få statlig assistansersättning beviljad för den som söker för första gången.Förra året fick 79 procent avslag, i år ännu fler, enligt Försäkringskassan.
Läs mer om Försäkringskassan.
Datainspektionen byter namn och får fler uppgifter – och mer pengar
Nu ger regeringen Datainspektionen ett utökat uppdrag och ett nytt namn – Integritetsskyddsmyndigheten. Och samtidigt får den en mer proaktiv roll att stödja nya tjänster baserade på datahantering.
Datainspektionen byter namn och får fler uppgifter – och mer pengar
Nu ger regeringen Datainspektionen ett utökat uppdrag och ett nytt namn – Integritetsskyddsmyndigheten. Och samtidigt får den en mer proaktiv roll att stödja nya tjänster baserade på datahantering.
Fler tapp för Djurgården: Magnus Eriksson på väg bort
Hur ersätter man en spelare som Kim Källström? Och vad gör Djurgården om Magnus Eriksson försvinner till USA? – Det kommer att komma ett antal nyförvärv till Djurgården innan tomten kommer, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.
Farstapolitiker vill skjuta rådjur bland husen
Nu kräver flera allianspolitiker i Farsta att staden ska skjuta fler rådjur, även i bostadsområden, för att hindra skadegörelse i trädgårdar. – I trädgårdar ska man ha blommor, inte rådjur, säger Lars Hultkvist (KD).
Läs mer om Farsta.
HM:s försälningsras: Som en käftsmäll i julklapp
EKONOMISTUDION | Ett oväntat stort försäljningsras för klädjätten HM har överraskat marknaden nu på morgonen. Fler butiker kommer att få stänga och bolaget meddelar att man nu ska försöka snabba upp sina försök att komma till rätta med den haltande försäljningsutvecklingen. SvD:s Sara Bränström kommenterar beskedet i en extrasändning av Ekonomistudion.
Läs mer om Ekonomistudion.
Studie: Ensamkommandes utsatthet kan leda till drogproblem
Generellt har ensamkommande ungdomar fler riskfaktorer för psykisk ohälsa och social utsatthet än de barn som kommit till Sverige i sällskap med sina föräldrar – och därmed kan det finnas en ökad risk för narkotikaanvändning, visar en kartläggning från Folkhälsomyndigheten.
H&M stänger fler butiker
H&M kommer att försöka snabba upp sina försök att komma till rätta med den haltande försäljningsutvecklingen.
Oväntat försäljningsras för HM
Ett oväntat stort försäljningsras för klädjätten HM har överraskat marknaden nu på morgonen. Fler butiker kommer att få stänga och bolaget meddelar att man nu ska försöka snabba upp sina försök att komma till rätta med den haltande försäljningsutvecklingen. SvD:s Sara Bränström kommenterar beskedet i en extrasändning av Ekonomistudion.
Läs mer om Ekonomistudion.
Väntetiden i vården ska kortas till tre dagar
Den som är sjuk ska snabbare få medicinsk bedömning - väntetiden kortas från nuvarande sju dagar till tre.Samtidigt ska den medicinska bedömningen kunna göras av annan vårdpersonal än just läkare.– Det blir fler som kanske träffar en fysioterapeut eller specialistsjuksköterska i sin första kontakt med primärvården, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till SVT Nyheter.
Läs mer om Annika Strandhäll.
Nya siffror: H&M:s försäljning minskar
HM:s försäljning minskar.Under fjärde kvartalet uppgick klädjättens försäljning till 58 454 miljoner kronor – mindre än väntat och lägre än i fjol, visar nya siffror.Samtidigt kommer klädjätten stänga fler butiker.