Fordon

Ljus framtid för förarlösa fordon

Göteborg. Det är inte frågan om – utan bara om när – och i vilken utsträckning som fordon som lastbilar blir självkörande. Mikael Karlsson hos Volvo Lastvagnar har i uppdrag att hitta nya självkörande affärsmöjligheter.
Läs mer om Volvo Lastvagnar.

Polisens varning: Så stjäl tjuvarna dina julklappar

Varje år ser polisen en ökning av inbrott i bilar under julhandeln. Tjuvarna tar sig in i ett parkerat fordon – och stjäl diverse påsar och paket.Nu berättar polisen hur du bäst skyddar dig från att bli utsatt.
Nissan återkallar 320 000 bilar – kan börja brinna
Nissan återkallar 320 000 bilar i Japan.Det sker efter att tillverkaren upptäckt ett elfel som hittills fått åtta fordon att börja brinna, uppger Reuters.
Läs mer om Japan.Det.
Jätteaktion mot över 1 000 fordon på E4
Koll av nykterhet, papper i ordning och betald skatt.Men även beslag och vapen och sök efter narkotika.Och en avslöjad biltjuv.När polis i samarbete med Kronofogden och Tullverket genomförde en stor kontroll på E4 vid Markaryd var det många som fastnade i nätet
Läs mer om Kronofogden, Markaryd och Tullverket.

Varning för hårda vindar på Öresundsbron

Enligt väderprognosen ska det blåsa kraftigt under onsdagen.Därför avråds nu vindkänsliga fordon att köra på Öresundsbron.
Läs mer om Öresundsbron.
JUST NU: Polisen varnar för mycket halt väglag
Polisen varnar på söndagskvällen bilister i södra Sverige att ta det lugnt i trafiken.Orsaken är att temperaturen sjunker och att våta vägbanor lätt fryser till is.På knappt en timme inträffade fyra trafikolyckor och med sammanlagt sex inblandade fordon. Vid flera av olyckorna har det rapporterats om mycket halt väglag på platserna.
Läs mer om Sverige.
Den yppersta lyx världen erbjuder – absurt hög klass
Det är 14 år sedan engelska Rolls-Royce senast presenterade en ny toppmodell. Nya Phantom må vara snarlik sin företrädare, men är alltigenom ny och bjuder som inget annat fordon en blandning av klassiska ideal och modern teknik.
Läs mer om Rolls-Royce.
Trafikhinder ska öka säkerheten på julmarknader
På julmarknader i Stockholm, Malmö och Göteborg använder man sig av trafikhinder för att öka säkerheten och hindra skenande fordon. – Vi har jobbat ordentligt med just trafiksäkerheten, säger Martin Lundin, chef för stadslivsavdelningen i Malmö stad.
Trafikolycka med två fordon på E6
En trafikolycka med två personbilar inträffade strax före klockan 13 på lördagen på E6 vid södra infarten till Landskrona.Det finns i nuläget inga uppgifter om skadeläget.
Läs mer om Landskrona.Det.
JUST NU: Fem bilar i krock i korsning
En trafikolycka med två fordon inblandade inträffade strax före klockan 17 på fredagen på riksväg 21 mellan Hässleholm och Vinslöv.Ett av fordonen ska ha blivit påkört bakifrån - men ändå kört vidare utan att stanna kvar på olycksplatsen.Samtidigt har fem bilar krockat i en korsning i Gnosjö.
Läs mer om Gnosjö, Hässleholm och Vinslöv.Ett.
Flera fordon i krock på E6 – störningar i trafiken
Mitt i fredagstrafiken inträffade en krock mellan en personbil och en rondell vid E6 i Malmö.Vägen är avstängd vid olycksplatsen och trafiken går mycket långsamt.
Läs mer om Malmö.Vägen.
Totalt stopp på E4 – stort fordon blockerar vägen
Ett 34 meter långt fordon blockerar E4 söder om Umeå i höjd med Degernäsvägskälet, rapporterar Aftonbladet.
Biluppgifter.se återinför gratis ägaruppgifter för fordon
Ska man köpa en bil är det mycket viktigt att identifiera ägaren, annars riskerar man att bli lurad på både bil och pengar. Hittills har Transportstyrelsen varit ensamma om att förmedla ägaruppgifter men nu finns dessa också hos sajten Biluppgifter.se, där även fordonsuppgifterna finns samlade. Biluppgifter.se hade ägaruppgifter när sajten startade för några år sedan men fick upphöra med dessa uppgifter efter påtryckningar från Transportstyrelsen. Men nu har alltså Biluppgifter.se återinfört möjligheten att även se vem det är som står som ägare till ett fordon. Tr
Polisen stoppade olagliga A-traktorn – blev utskällda
Många föräldrar uppskattar att polisen håller koll på ungdomarnas fordon.Men när polisen stoppade en olaglig A-traktor i Klippan möttes de i stället av stor ilska.Till vår förvåning fick polispatrullen ta emot en lång utskällning, skriver polisen i nordvästra Skåne på Facebook.
Två lastbilar och personbil i krock på E4
Två lastbilar och en personbil har krockat på E4 i Jönköping.– Alla fordon ska stå i vägrenen nu, men olyckan har orsakat en del köer på platsen, säger Björn Öberg, presstalesman vid polisen i Jönköping.
Läs mer om Björn Öberg och Jönköping.
Här inleds svenska tester med självkörande bilar
Det har blivit lättare att ansöka om att få testa självkörande fordon. Resultatet är att Transportstyrelsen har fått in fem ansökningar för nya projekt. Flera av dem väntas rulla igång inom kort.
Läs mer om Transportstyrelsen.
Två fordon i frontalkrock: Verkar vara personskador
På måndagseftermiddagen har två fordon frontalkrockat utanför Kristinehamn.– Det ska vara två personer inblandade, säger Mats Öhman, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.Skadeläget för de inblandade är oklart.
Taxi i krock med två bilar – halt på platsen
En taxi har krockat med två fordon på väg 158 i Kullavik söder om Göteborg.– Det var en rejäl smäll och mycket bildelar på vägbanan, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region väst.Enligt polisen är det halka på platsen.
Helt stopp i trafiken efter olycka vid Strövelstorp
En trafikolycka med två fordon inblandade inträffade vid 19-tiden i Strövelstorp utanför Ängelholm.Det finns i nuläget inga uppgifter om skadeläget.
Läs mer om Strövelstorp och Ängelholm.Det.
Varning för hårda vindar på Öresundsbron
Vindkänsliga fordon rekommenderas hålla sig borta från Öresundsbron.Enligt uppgift ska det blåsa hårda vindar under förmiddagen.
Laddat raketgevär hittat i Stockholm
Polisen har hittat ett raketgevär laddat med sprängämne undangömd i ett skogsområde i norra Stockholm.Fyndet gjordes under fredagskvällen – och polisen är förtegna.– Det är egentligen ett militärt vapen som används för att slå ut fordon, säger Emir Gazibegovic, inspektör vid Stockholmspolisen till DN.
Lossade A-traktorns kabel – fick 16 000 i böter
Förarens pappa menade att han bara tog loss en lånad kabel. Polisen och åklagaren anser att han förstörde ett beslagtaget fordon.Tingsrätten gick på de senares linje och dömde mannen till 16 000 kronor i böter för överträdelse av myndighets bud.
Se vilken suv som är hetast i Sverige
Volvos mellanstora suv XC60 rasade med 38 procent i november, men ligger ändå kvar på en betryggande förstaplats. Det visar färskt statistik från Bil Sweden över antalet nyregistrerade fordon.
Läs mer om Bil Sweden och Sverige.
Tankbil läcker slaktavfall: Det sprutar ut från taket
En lastbil med med en tank som innehåller slaktavfall har sprungit läck intill riksväg 47 i närheten av Falköping.Förbipasserande fordon ska ha blivit nedsprutade innan området spärrades av.– Det har skett en jäsningsprocess i själva tanken, och det sprutar ut från taket, säger Christian Velander, stabsbrandmästare i Falköping.