Frankrike det

Sommarens outtalade regler: Den franska friheten är tajt och omfattar badmössa

Med risk för att bli åthutad med ett passar det inte, så åk hem, dristar jag mig nu att skriva några rader om den auktoritära behandling som en del av oss badgäster råkar ut för i Frankrike.
Läs mer om Frankrike.

Stordalen har lagts in på sjukhus i Frankrike

Gunhild Stordalen har blivit inlagd på sjukhus i Frankrike.Det är via sin Instagram som hon skickar en hälsning till alla sina följare och hyllar samtidigt den franska sjukvården.Även om sjukhusbesök under semestern är fel med tanke på både tid och plats, så är det den rätta platsen att få negativa (test)resultat, skriver hon på sin Instagram.
Nuncio satsar mot Frankrike
Det snackas om USA.Om Åke Svanstedt i helgen som gick.Och om Nuncio i framtiden.
Läs mer om Frankrike och Nuncio.
Prins Henrik: Min fru gör mig till en narr
Prins Henrik resten ensam till sitt vinslott i Frankrike förra veckan.Nu uttalar han sig första gången om sitt missnöje med drottning Margerethe.– Det är hon som gör mig till en narr. Jag har inte gift mig med drottningen för att bli begravid i Roskilde, säger han.
Läs mer om Frankrike, Margerethe och Roskilde.

Äggskandalen sprider sig till fler länder

Ägg med giftigt bekämpningsmedel har hittats även i Frankrike och Storbritannien. Sedan tidigare är det känt att de miljontals ägg som kontaminerats med bekämpningsmedlet fipronil har upptäckts och dragits tillbaka från marknaden i Nederländerna, Belgien, Tyskland, Schweiz och även Sverige.
Nytt Pompeji upptäckt – i Frankrike
Nya Pompeji har hittats.Arkeologer talar om fyndet i Vienne i Frankrike som det mest fantastiska på 50 år.
Läs mer om Frankrike och Vienne.
19 länder konkurrerar om EU-myndighet
Sverige får tampas med 18 andra EU-länder om att få husera EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, när den flyttar från London. Både Danmark och Finland är konkurrenter, liksom Tyskland och Frankrike. Enligt statsminister Stefan Löfven vore det bäst både får EMA och EU om myndigheten hamnar i Stockholm.
När älskaren blir förövare
Den rosade författaren douard Louis andra roman är både berättelsen om ett övergrepp och om ett Frankrike där minoriteter inte går säkra.Amanda Svensson läser en briljant roman där ordet är det enda som kan betvinga våldet.
Läs mer om Frankrike.
TV4-profilen blev stalkad: Rörde sig om en psykopat
Sofia Aronsson, 33, är en av de snabbast växande stjärnorna inom travsporten. I en lång intervju berättar hon om vägen till framgång. Men även om den tuffa tiden i Frankrike - där hon blev förföljd och mordhotad.– Det är inte så kul att höra när någon säger att man ska få en kniv i magen eller en kula i skallen, säger hon.
Läs mer om Frankrike.
Sverige vann Nations Cup i dressyr
Sveriges dressyrlandslag vann Nations Cup. Det stod klart efter att den sista tävlingen i engelska Hickstead avgjorts. Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och USA deltog i tävlingen och Frankrike vann.
England är klara för semfinal i EM
Det engelska segertåget fortsätter i EM.I kvartsfinalen besegrades Frankrike med 1–0.
Läs mer om Frankrike.
Nu kan stjärnorna sluta i landslaget
DOETINCHEM. Sverige är utslaget ur EM efter förlusten mot Nederländerna med 2–0 i kvällens kvartsfinal.En sak vet vi med bestämdhet: Detta var Pia Sundhages sista match som förbundskapten, eftersom hennes kontrakt går ut i och med det här mästerskapet.Men flera av de mest namnkunniga och äldre spelarna kan också försvinna – det är trots allt två år till VM i Frankrike.– Jag blir inte yngre. Jag vet inte hur jag ställer mig till landslaget i fortsättningen. Det är långt till 2019, säger Lotta Schelin, 33, efter kvällens förlust.
Rekord i luftballong – 456 lyfte samtidigt
Fem dagar i rad tvingades rekordförsöket skjutas upp på grund av dåligt väder. Men i dag fredag blev det av – klockan 08.00 på fredagsmorgonen lyfte 456 luftballonger från ett fält i Chambley, Lorraine, Frankrike.
Läs mer om Chambley, Frankrike och Lorraine.
Räddade från fiasko av målvaktens tabbe
Frankrike såg ut att gå mot ett praktfiasko efter underläge 0-1 mot Schweiz.Men då stod Gaelle Thalmann för en rejäl målvaktstavla på Camille Abilys frispark.Matchen slutade därmed 1-1 vilket betyder att Frankrike säkrat en kvartsfinalsplats.– Det är en grov målvaktstavla, säger SVT:s kommentator Chris Härenstam.
Lindahl berättar: Jag grät och grät och grät
Hedvig Lindahl har spelat en nyckelroll i det svenska landslaget de senaste åren.Något som kostat henne en hel del hat och påhopp i sociala medier vid förluster.Efter förlusten mot Frankrike i kvartsfinalen av OS 2012 gick det över styr.– Då skrev någon på Twitter: Jag skulle inte ha något emot om Hedvig dog nu. Det var som att en armborstpil gick rakt in i hjärtat på mig, berättar hon för Fotbollskanalen.
Paret köpte slott – hittade konstskatt
På ett igenvuxet slott i Frankrike fann Roland och Marie Nilsson d Aubign sin drömtillvaro.I slottets gömmor fann de överraskningar och historiska efterlämningar som de tidigare bara hade kunnat fantisera om.– Det hela är en fantastisk historia, säger Roland Nilsson.
Det ska du tänka på när du fyndar hus utomlands
Drömmer du om en egen vingård i Frankrike? Eller ett vitt hus vid havet i Portugal? Allt fler svenskar köper hus utomlands. Priserna är på väg upp men det går fortfarandet att göra fynd. Spanien och Portugal är hetast för svenskarna.
Läs mer om Frankrike och Portugal.
Frankrike eller Sverige – vilka tar hem guldet?
Tyskland och Frankrike är huvudfavoriter när fotbolls-EM drar igång idag med två matcher, Nederländerna-Norge samt Danmark-Belgien. SvD:s sportkrönikör Anders Lindblad tror på franskt guld – och att Sverige får det riktigt svårt redan i kvartsfinalen. Här är hans EM-tips.
Hyllningen: Melania bar klänningar frankrikes färger
Sedan hennes make tillträdde som president har Melania Trump hållit sig i bakgrunden.Men nu verkar presidentfrun ha hittat ett sätt att visa politiskt engagemang – genom sina kläder. Under statsbesöket i Frankrike bar hon tre olika klänningar i Trikolorens färger och en röd dress av franska modeskaparen Christian Dior.– Jag tänkte att det var en vacker hyllning till den här modeskaparen som tillhör det franska arvet, säger Melanias stylist Herv Pierre till Paris Match.
Blackstenius vantrivs – vill lämna Frankrike
ARNHEM. Med EM-premiären bara drygt två dygn bort kommer uppgifter om att anfallsstjärnan Stina Blackstenius vill lämna sin franska klubb Montpellier.Det uppger Corren.
Läs mer om Corren, Frankrike och Montpellier.Det.
Frankrike firar – och minns terrorns offer
På fredagen den 14 juli är det ett år sedan en 31-årig tunisiskfödd fransman körde rakt in i en folkmassa på strandpromenaden i Nice i Frankrike och dödade 86 personer.
Läs mer om Frankrike och Nice.
Oförsonlig ton präglar debatten efter massakern
I spåren av förra årets massaker i Nice har det följt en debatt i Frankrike: drivs de IS-anstuckna terroristerna av nihilistisk dödslängtan, eller handlar det om extremreligiös övertygelse? Diskussionen är hätsk och oförsonlig.
Läs mer om Frankrike, IS-anstuckna och Nice.
Frankrike lever i glömskans tid
I dag är det precis ett år sedan attacken i Nice, där mer än 80 människor miste livet. Den fransk-marockanske författaren Abdellah Taa skriver för DN Kultur om året som gått – och om ett Frankrike som stoppar huvudet i sanden.
Läs mer om Abdellah Taa, Frankrike och Nice.
Då förbjuder Frankrike dieselbilarna
Frankrike har bestämt sig.2040 ska det inte säljas några bensin- eller dieselbilar i landet.Frankrike erbjuder också skattelättnader till de som byter bort sina äldre diesel- och bensinbilar.
Läs mer om Frankrike.
Paris: Polis flyttar 2.000 flyktingar som lever på gatan
Polisen i Paris packade in över 2 000 flyktingar i bussar under fredagen och tog dem till tillfälliga härbärgen i skolbyggnader. Det är den 34:e förflyttningen av flyktingar som sover på gatan i Frankrike sedan 2015, rapporterar The Guardian.
Läs mer om Frankrike och The Guardian.