Frankrike

Fransk vinskörd hotas av frost

Kyla och frostnätter hotar årets vinskörd på flera håll i Frankrike. I de välkända distrikten Champagne, Bordeaux och Bourgogne har man satt ut facklor och kaminer för att rädda vinstockarna – och mer kyla är på väg.

Viktor Barth-Kron: Vad vi inte kan lära oss av andra länders val

Det europeiska supervalåret engagerar även i Sverige. För tillfället är det förstås presidentvalet i Frankrike som står i fokus, efter att Socialdemokraternas, Miljöpartiets, Centerns, Liberalernas och i alla fall halva Moderaternas favoritkandidat Emmanuel Macron vunnit första omgången.
Macron kämpar för att vinna Mlenchons väljare
Vänsterpopulisten Jean-Luc Mlenchon kom fyra i första omgången av franska presidentvalet, med 19,6 procent av rösterna. Att vinna över de väljarna kan bli avgörande för Emmanuel Macron i den avgörande omgången. SvD:s Rolf Gustavsson rapporterar från nordöstra Frankrike.
Läs mer om Emmanuel Macron och Frankrike.
Kosovos ex-premiärminister släppt i Frankrike
Kosovos före detta premiärminister Ramush Haradinaj har släppts i Frankrike. En appellationsdomstol i Colmar avvisar Serbiens begäran om utlämning.

Per M: Många pussar blir det

Kåseri. Sajten combiendebises.com har kartlagt hur många kindpussar man utväxlar med nära och kära, bekanta och obekanta, och ibland även kreti och pleti, i Frankrike. Skrämmande siffror för den som likt mig har beröringsskräck.
Läs mer om Frankrike.
Frankrike: Syriska regimen bakom gasattacken
Det var syriska militären som använde saringas i den uppmärksammade attacken mot Khan Sheikhoun tidigare i april, enligt Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault som hänvisar till en säker källa.
Frankrike: Syrien använde saringas
Syriska militären använde saringas i den uppmärksammade attacken mot Khan Sheikhoun tidigare i april, enligt Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault som hänvisar till en säker källa.
Frankrike: Regimen bakom attacken i Syrien
Franska underrättelsetjänsten anklagar syriska regimen för kemgasattacken i Syrien tidigare i april som skördade minst 72 liv, rapporterar AFP. Tidigare har andra pekat ut al-Assad och regimen för attacken.
Läs mer om AFP och Syrien.
Macron försvarar festkväll på krogen: Jag ångrar ingenting
Osmakligt och opassande. Sedan Emmanuel Macron efter segern i den första presidentvalsomgången i Frankrike i söndags bjudit sina medarbetare på restaurang har kritiken inte låtit vänta på sig. Nu ger han svar på tal.
Läs mer om Frankrike.
Schough: Tufft att möta Danmark
FOTBOLL. Sverige lottades mot bland annat Danmark i kvalet till fotbolls-VM i Frankrike 2019. Som så många gånger förr. –Toppseedade, och ändå får vi Danmark, säger anfallaren Olivia Schough.
Läs mer om Danmark, Frankrike och Olivia Schough.
Sverige mot Danmark i VM-kvalet
Sverige lottades mot bland annat Danmark i kvalet till fotbolls-VM i Frankrike 2019. Som så många gånger förr.
Läs mer om Danmark, Frankrike och VM-kvalet.
Traditionella partier laddar för revansch
Lens. Mindre än två veckor återstår till presidentvalets andra omgång, men det politiska Frankrike blickar redan mot parlamentsvalen i juni. Där startar söndagens vinnare Emmanuel Macron och Marine Le Pen från noll.
Franska glädjevindar bar till Wall Street
Världens börser pustade på måndagen ut ordentligt efter första omgången av presidentvalet i Frankrike och även på Wall Street var glädjen över mittkandidaten Macrons framgångar stor.
Läs mer om Frankrike och Wall Street.
Frankrikekartan politiskt tudelad
Se på kartan här nedan. I de marinblå områdena fick Marine Le Pen flest röster, och i de gula fick Emmanuel Macron flest. Frankrike är nästan tudelat på diagonalen i en nordostlig Le Pen-halva och en sydvästlig Macron-halva, med Paris och ett par andra gula Macron-öar mitt i det marinblå.
Hollandes första ord om valresultatet
Han är orolig för att extremhögern kommer splittra Frankrike. Nu uttalar sig franske presidenten Franois Hollande för första gången om valresultatet – och avslöjar att han kommer rösta på Emmanuel Macron. – Det går inte att tiga, vi måste mobilisera. För min del röstar jag på Emmanuel Macron, säger han enligt Le Figaro.
Kristianstad-stjärnan: Jag är inte dynghet
Det är redan klart att IFK Kristianstad och Richard Hanisch, 26, går skilda vägar efter den här säsongen.Nu har playmakern börjat sonderar läget i Tyskland och Frankrike.– Men jag är inte dynghet på marknaden. Det fattar jag själv, säger Hanisch.
14.00: Fråga professorn om franska valet
Svensk-franske ekonomiprofessorn Johan Lybeck svarar på SvD-läsarnas frågor. Johan Lybeck har lång erfarenhet inom finansbranschen och har skrivit ett tjugotal böcker om ekonomi. Han är bosatt i Frankrike sedan 2003 och fransk medborgare sedan 2011. Johan Lybeck svarar från och med 14.00 men du kan ställa din fråga redan nu.
Läs mer om Frankrike och Johan Lybeck.
Franska medier: Hur kunde det gå så här?
En väntad sensation, lyder omdömet i Frankrike om presidentvalets första omgång. Hur kunde det egentligen gå så här? grubblar pressen till både vänster och höger.
Läs mer om Frankrike.
Live: Franska valet – det händer nu
Emmanuel Macron och Marine Le Pen är kandidaterna som slåss om att bli Frankrikes nästa president. Hur blev det så? Och vad händer nu? Hör DN:s experter på plats i studion och direkt från Frankrike.
Läs mer om Frankrike och Marine Le Pen.
Borgmästare hotar avgå efter Le Pen-seger i staden
En borgmästare i en ort i norra Frankrike hyllas på sociala medier för sitt hot om att avgå sedan Le Pen vunnit stort i staden. Jag vill inte ägna mitt liv åt rövhål, sade han till en reporter.
Läs mer om Frankrike, Le Pen och Le Pen-seger.
Svenska politiker ser ljuspunkter i valet
Svenska toppolitiker är i stort sett positiva till valresultatet i Frankrike. Alliansen och regeringen hoppas på Macron medan Sverigedemokraterna lyfter fram Le Pens framgångar.
Svenska politikerna om valresultatet i Frankrike
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson föredrar högerextrema Marine Le Pen framför oberoende Emmanuel Macron.Men de första preliminära valresultaten från Frankrike visar att det har gått sämre för Le Pen än väntat.– Vågen som alla är rädda för kanske inte är fullt så stark man förställer sig, säger före detta utrikesminister Carl Bildt i SVT:s Agenda.
Macron: Jag ska bli en president som förändrar
Emmanuel Macron äntrade scenen till musik när han och hustrun Brigitte mötte valarbetare och press i sitt segertal på söndagskvällen. Alla ska hitta sin plats i det nya Frankrike, sa han.
Läs mer om Brigitte och Frankrike.