Fransk

Bilder: Från Änglagård till årets julkalender

Rikard Wolffs liv i bilder. Änglagård, fransk chanson och årets julkalender. Rikard Wolff, vars karriär som omfattar både teater och musik, blev med tiden en av landets mest folkkära artister. Här är ett urval av milstolparna i hans yrkesliv.

Lilla Paris: Vi anar bistrobondfångeri i Gamla stan

Det finns inget härligt med att sitta i en foaj och äta dålig fransk mat till överpris.
Läs mer om Gamla.
Tre skadade i möjlig fordonsattack i Frankrike
Tre personer har skadats i en möjlig fordonsattack i den franska staden Toulouse, uppger fransk polis för nyhetsbyrån AFP.
Läs mer om AFP, Frankrike och Toulouse.
Hans-Helmut Kotz: Tro inte på fransk-tysk EU-reform
KOLUMNEN. Hans-Helmut Kotz är verksam vid forskningscentret Sustainable Architecture for Finance in Europe och var tidigare ledamot av styrelsen för Deutsche Bundesbank. För att det ska bli några EU-reformer måste Angela Merkel acceptera dem. Hon vann förbundsdagsvalet, men sättet som hon gjorde det på ger ingen grund för optimism.

Sverige kan köpa luftvärn från USA

Sverige ska köpa nytt luftvärn för miljardbelopp och det lutar åt att vinnaren blir Patriot från USA. Det fransk-italienska systemet SAMP/T är en hård konkurrent - men starka band till USA kan bli avgörande.
Läs mer om Patriot och USA.
Fransk språkakademi säger nej till hen
Efter en omröstning säger den tunga franska språkakademien Acadmie Franaise nej till könsneutral fransk genusböjning. Den nya inkluderande skrivandet beskrivs av den nästan 400 år gamla akademien som ett dödligt hot mot det franska språket.
Läs mer om Acadmie Franaise.
Våga diskutera islam utan skygglappar
Kan man skoja om allt? Ja, satirtidningen Charlie Hebdo gör det verkligen, men i fransk debatt grinar många illa åt friheten att driva gäck med allt och alla.
Läs mer om Charlie Hebdo.
Just nu på bio: Undvik svenska regissörernas filmer
Biofilmerna du bör se – och undvika. Uppföljaren till kultfilmen Blade runner och ett nytt fransk drama hör till veckans bästa premiärer.
Läs mer om Blade.
Sveriges pressas av Italien och Frankrike i militäraffär
Frankrikes och Italiens försvarsministrar försöker övertala regeringen i miljardupphandlingen av nytt luftvärn. I ett brev till sin svenska kollega Peter Hultqvist, som SvD tagit del av, skriver Florence Parly och Roberta Pinotti att det fransk-italienska alternativet bäst motsvarar det svenska försvarets krav.
Fransk partifunktionär: Lasalle tog mig på rumpan
Jean Lassalle, fransk centerpolitiker med plats i nationalförsamlingen och kandidat i franska presidentvalet i våras, anklagas av en rad kvinnor för sexuella trakasserier. Julia Castanier, kommunikationschef för franska kommunistpartiet PC, är en i raden.
Cyklist död under tävling – blev påkörd av ambulans
Fransk cykling är i sorg.20-årige Mathieu Riebel krockade med en ambulans under en tävling och dog sedan av sina skador.– Jag kan inte sluta gråta, det är så orättvist, säger stallets sportchef Theo Bartuccio till Le Parisien.
Läs mer om Le Parisien och Theo Bartuccio.
Per M: Med fransk brytning tar man sig fram
Kåseri. Jag borde möjligen sluta med galghumorn. Eller kanske inte.
Danske Bank stäms för misstänkt penningtvätt
Danske Bank har på onsdagen stämts vid en fransk domstol i samband med en undersökning om penningtvätt. Ärendet härrör från transaktioner utförda av kunder i Danske Bank Estland under åren 2008-2011, enligt ett pressmeddelande.
Läs mer om Danske Bank Estland.
Fransk tv-stjärna död – blev 87 år gammal
Franska skådespelaren och komikern Jean Rochefort är död.Han dog under natten mot måndagen och blev 87 år gammal, skriver Librtion.Jean Rochefort är mest känd för den svenska tv-publiken för sin roll i Greven av Monte Cristo.
Hen upprör i Frankrike
En neutral fransk genusböjning har börjat användas allt mer i den offentliga och akademiska världen. Men den nya könsneutrala pluralvarianten upprör språkkonservativa fransmän.
Läs mer om Frankrike.
51-årig mor till jihadist dömd till tio års fängelse
I fransk press har hon kallats Mamie jihad. I dag dömdes hon, Christine Rivière, mamma till en ung man som radikaliserats och flyttat till Syrien, till tio års fängelse för förberedelse till terrorhandlingar. Enligt domstolen gjorde hon sin son till ett vapen.
Läs mer om Mamie och Syrien.
Bomb hittad vid Paris SG:s arena
Zlatan Ibrahimovics gamla klubb Paris Saint-Germain kan ha blivit en måltavla för terrorister.Enligt Daily Mail har fransk polis hittat en bomb i närheten av PSG:s hemmaarena Parc des Princes – och en person med koppling till islamistisk extremism har gripits.
Läs mer om Parc.
Knivman dödade en person – sköts av fransk polis
En person har dödats av en man som attackerade människor med kniv vid en tågstation i Marseille i Frankrike. Det rapporterar flera medier. Den franska polisen twittrar att gärningsmannen sköts till döds efter attacken.
Läs mer om Frankrike och Marseille.
Fransk storseger – efter jättedramat
Tog hem superfinalen på Solvalla
Läs mer om Solvalla.
V75: Resultat – rätta raden här
Det bjöds på flera fina lopp under första dagen av storloppshelgen på Solvalla.I loppet med mest prispengar, Europaderbyt – blev det fransk seger i form av Drole de Jet efter ett dramatiskt upplopp.Här hittar du den rätta raden och utdelning efter lördagens lopp.Artikeln uppdateras med övrig info.
Läs mer om Drole, Europaderbyt, Jet och Solvalla.I.
Fransk seger i Europaderbyt
Det blev högdramatiskt när Europaderbyt skulle avgöras på Solvalla.Segern gick till slut till franska Drole de Jet efter ett svettigt upplopp.Skrällsegern kunde dock ha uteblivit – efter loppet diskuterades det huruvida den franska hästen skulle bli av med segern eller inte.– Han flyttar ut oss ett helt spår, säger tränaren till tredjeplacerade Monark Newmen, Fredrik Persson, i TV12:s tv-sändning.
Mystiska kvinnan – bakom PSG:s kupp
PARIS. 2,2 miljarder för Neymar? 1,7 miljarder för Kylian Mbapp?Inga problem.På våning fyra i ett höghus i Doha, Qatar, sitter företaget QSI och ritar om fotbollsvärlden 2017.Personerna med makten: Fyra arabiska män – och en fransk, mystisk kvinna.Vem är hon?– Det är ingen mening att du ens försöker skriva något om henne, säger Jos Barroso, journalist på L Equipe.
Världsstjärnans protest mot Trump i Stockholm
Lilian Thuram är en legendraisk fransk fotbollsspelare. Ikväll blev han utnämnd till hedersdoktor vid Stockholms Universitet och valde då att göra ett tydligt ställningstagande – mot Trump.
Läs mer om Stockholm och Trump.