Fransk

Susanne Ljung: Brigitte Macron är en djärv kvinna – även med franska mått mätt

STILKRÖNIKA. Den nya presidenthustrun undviker traditionell lyx och har likheter med Michelle Obama, men med en fransk twist.
Läs mer om Michelle Obama.

Ett 11 september för fransk partipolitik

PARIS. Klassfoton har något magiskt över sig – speciellt när det är en bild på Frankrikes regering. Den togs i dag i Elysepalatsets innertrappa. Elva kvinnor och män står uppradade och uppklädda med ett allvar som spontant för tankarna till en begravning.
Frazze fick avlivas – efter bluffköpet
Patrik Petterssons familj hade länge drömt om en fransk bulldog.När de tog kontakt med en försäljare i Helsingborg kunde kvinnan visa upp både veterinärintyg och chipmärkningsintyg.Men snart blev valpen svårt sjuk.– Tre veckor efter köpet blev Frazze han dålig och till sist var vi tvungna att ta bort honom, berättar Patrik som vill varna andra.
Läs mer om Frazze, Helsingborg och Patrik.
Bernard-Henri Lvy: Emmanuel Macron, romanen
KOLUMNEN. Bernard-Henri Lvy är fransk författare och filosof, mest känd för sin bok Barbari med mänskligt ansikte. Som historia var det franska presidentvalet nästan för bra för att vara sant. Många hoppas nu att Macron ska misslyckas. Men landet behöver hans ungdomliga entusiasm.
Läs mer om Barbari och Macron.

Stphane Denève och Kungliga Filharmonikerna på Konserthuset.

Fransk orkesterprakt. Sekelskiftesvamp visar vägen, skriver Camilla Lundberg i sin recension av Stphane Denève och Kungliga Filharmonikerna på Konserthuset.
Hynek Pallas: Det är skräckfilm som bär fram dagens politiska frågor
Häromveckan dök Robert Bressons klassiker En dödsdömd har rymt upp på svenska vodtjänster (Triart, SF Anytime). Kanske ingen jordbävning – alla som någon gång doppat tårna i filmhistorien har väl redan sett detta obestridliga mästerverk om hur en fransk motståndsman planerar en fängelseflykt under brinnande världskrig.
Olle Svenning: Varför nämner inte Gummesson i Aftonbladet sin källa?
I Aftonbladet lanseras tesen att liberala mediejättar låg bakom Emmanuel Macrons seger. Olle Svenning läser en kulturtext som har misstänkt stora likheter med en fransk tidskriftsartikel.
Läs mer om Aftonbladet och Gummesson.
Fransk väntan på Macrons val
Frankrike valde Macron – men vem väljer han? Nyfikenheten är stor och spekulationerna många kring vilka som ska genomföra den nye presidentens politik.
Läs mer om Macron.
Demonstrationer mötte valsegraren Macron
PARIS. Smekmånaden riskerar att bli kort för Emmanuel Macron. Var tredje fransk väljare röstade blankt eller struntade i att gå och rösta, och redan på måndagen ägde den första demonstrationen rum mot den nyvalde presidenten. Samtidigt omvandlar Macron sin kampanjorganisation till ett regelrätt politiskt parti.
Läs mer om Emmanuel Macron och Macron.
Det är demokratin som står på spel
Opinionsmätningarna talar till Macrons fördel i det franska presidentvalet. Men prognoser om lågt valdeltagande skapar en osäkerhet i valutgången. – Jag är spänd och orolig som alla andra, säger Lo Nouch, fransk medborgare bosatt i Sverige, i DN:s tv-sändning.
Läs mer om Lo Nouch och Sverige.
Fransk långhelg kan förklara lågt valdeltagande
Valdeltagandet i den andra omgången av franska presidentvalet innan klockan 12 var den näst lägsta någonsin. 28,23 procent av de röstberättigade fransmännen hade då gått till urnorna. – Vi vet inte var det kommer att sluta, men en sån här mätning ger ju en indikation, säger Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap.
Läs mer om Göran och Sydow.
Greps vid fransk militärbas – vapen hittade
Franska utredare har hittat flera skjutvapen vid en militärbas, där en före detta soldat som tros ha radikaliserats greps på fredagen.
Belarus protesterar mot fransk kontroll
Belarus kallade på torsdagen upp Frankrikes ambassadör i landet efter att nationens ishockeylandslag fått sitt bagage grundligt genomsökt vid ankomsten till Paris, där VM inleds på fredagen.
Heta ord i fransk valdebatt
Debatten blev het när två utmanare ställdes mot varandra i Frankrikes avgörande valdebatt. Marine Le Pen gick ut hårt – men möttes lika tufft av Emmanuel Macron.
Läs mer om Emmanuel Macron.
Hett möte i fransk debatt inför presidentvalet
Utmanaren möter utmanaren när den avgörande valdebatten i Frankrike för första gången hålls utan representanter för landets traditionella storpartier. Kampen mellan Marine Le Pen och Emmanuel Macron utmanas dessutom – av en fotbollsmatch.
Därför är fransk politik så rörig
Det är Charles de Gaulle som ligger bakom det politiska system som Frankrike har i dag och som kallas för Den femte republiken.
Läs mer om Den, Frankrike och Gaulle.
Så står franska presidentkandidaterna i ekonomiska frågor
Hur ska det bli bättre fart på fransk ekonomi? DN har gått igenom de två presidentkandidaternas, Emmanuel Macron och Marine Le Pen, ekonomiska politik.
Ny fransk kanon är klar för Elitloppet
Up And Quick imponerade stort på Argentan i helgen. Insatsen räckte för att Elitlopps-generalen Markus Myron skulle plocka fram det rosa kuvertet. - Hästen är snabbast i Europa i år och såg helt strålande ut senast, säger Solvallas sportchef Markus Myron i ett pressmeddelande.
Läs mer om Argentan, Elitloppet och Europa.
Därför är fransk poltik så rörig
Varför finns det både president och premiärminister? Och vem bestämmer egentligen i Nationalförsamlingen? Se grafiken som förklarar allt du behöver veta om fransk politik.
Fransk vinskörd hotas av frost
Kyla och frostnätter hotar årets vinskörd på flera håll i Frankrike. I de välkända distrikten Champagne, Bordeaux och Bourgogne har man satt ut facklor och kaminer för att rädda vinstockarna – och mer kyla är på väg.
Zidane: Nationella fronten bör undvikas till varje pris
Zinedine Zidane, fransk fotbolls störste ikon, har tagit ställning i det presidentval som avgörs i en andra valomgång 7 maj. – Jag står långt från Nationella fronten. Det gäller att undvika dem till varje pris, sa Zidane, nu tränare för Real Madrid vid en presskonferens.
Läs mer om Nationella, Real Madrid och Zidane.
Tapir: Klassisk fransk matlagning med bravur
Krogkommissionen. Äntligen utropar vi lyckligt efter ett besök i den frankofila lilla matsalen Tapir.
Läs mer om Tapir.