Fransk

Tottenham ute efter fransk anfallsstjärna

Harry Kane öser in mål i Premier League.Men bakom honom har Tottenhams anfallare svårt att leverera, och nu vill Tottenham värva från Spanien för att bredda truppen.

Stor fransk respekt för Sverige

Frankrikes respekt för Sverige är stor inför kvällens heta möte i handbolls-EM. Målvakten Vincent Gerard: – Förra året var Sverige den svåraste motståndaren i hela mästerskapet och det kanske blir samma i år.
Läs mer om Sverige.
Polisen himlar med ögonen åt kläderna – sen börjar jakten
Tio filmer att se, tre att undvika. Aaron Sorkins regidebut och en fransk publiksucc som berör starkt hör till veckans höjdpunkter enligt SvD:s kritiker.

Polisräd mot mejerijätte efter mjölksmitta

Fransk polis slog till mot mejerijätten Lactalis huvudkontor på onsdagen efter att mjölkersättning smittad med salmonella gjort dussintals barn sjuka. Mjölkersättning från 83 länder har samtidigt återkallats.
Marine Le Pen i fake news-skandal
Marine Le Pens stab publicerade ett videoklipp med en journalist som vittnade om att hans chef, vd:n för fransk public service-tv, stod olämpligt nära Le Pens rival i presidentvalet, Emmanuel Macron. I själva verket var det en partifunktionär som spelade journalisten.
Läs mer om Emmanuel Macron.
Svarta änkan anklagas för mord på två äldre män – för pengars skull
Vänlig, samtidigt skrupelfri. Så beskrivs Rivierans svarta änka av fransk polis. Nu står den 57-åriga kvinnan inför rätta, anklagad för att ha förfört och förgiftat äldre män med tjocka plånböcker. I två fall handlar det om mord.
Antisemitisk bok av Cline skjuts upp
Efter en intensiv fransk kulturdebatt drar storförlaget Gallimard tillbaka en samling antisemitiska texter av författaren Louis-Ferdinand Cline.
Fransk minister: Storbritannien måste betala mer för migranterna i Calais
Frankrikes inrikesminister Grard Collomb vill att Storbritannien tar emot fler flyktingar som befinner sig i den franska staden Calais. Ministern vill också att britterna börjar betala mer för kostnaderna som migrantlägret medför.
Läs mer om Grard Collomb och Storbritannien.
Mållinjeteknik tas bort i fransk fotboll
Efter flera fel tar fransk fotboll bort mållinjetekniken Goalcontrol. Beslutet gäller de två högsta ligorna samt ligacupen.
Läs mer om Goalcontrol.
Klar – storlag vill kapa affären
Vändningen ser ut att ta en ny vändning nu efter rapporter i fransk media om att Pierre-Emerick Aubameyang inte alls är klar för spel i KIna.
Efter batterifusket – nu utreds Apple
Techgiganten Apple gör sina gamla telefoner slöare med tiden.Nu ska batterifusket utredas.En fransk åklagare har inlett en utredning – och i USA har stämningarna ramlat in, uppger TT.
Läs mer om Apple och USA.
Apple stäms även i Frankrike för försämrade mobiler
Nu ansluter sig Frankrike till den rad av länder där Apple stäms för bedrägeri och medveten försämring av gamla mobiltelefonmodeller. En fransk åklagare har inlett en förundersökning. Apple riskerar böter på fem procent av omsättningen.
Läs mer om Apple och Frankrike.
Andreas Isakssons stöd till Zlatan: Det är hemskt
Zlatan Ibrahimovic berättar i en fransk dokumentär om sin tuffa tid i Malmö FF och att han känt sig utsatt för rasism av de svenska medierna.Andreas Isaksson och Ibra har följts åt genom karriären sedan tiden i U21-landslaget och har själv tagit del av rubrikerna. Nu uttrycker han sitt stöd.– Det är hemskt, säger Isaksson.
Läs mer om Ibra, Isaksson, Malmö FF och Zlatan.
Zlatan anklagar svensk media för rasism
I en ny, fransk dokumentär ger fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovi en känga både till spelare i Malmö FF och svensk media.
Läs mer om Malmö FF och Zlatan Ibrahimovi.
Helena Lindblad: Vårens filmer – 10 filmer att se fram emot
10 filmer att se fram emot: DN:s filmredaktör Helena Lindblad väljer i vårflödet och hittar bland annat starka mor-dotter-dramer, humor om Stalins död, papperstidningsnostalgi och en värmande dokumentär fransk roadmovie. Flera av filmerna kan vinna en Golden Globe i nattens gala.
Läs mer om Golden Globe och Helena Lindblad.
Erdogan attackerar fransk journalist
När turkiske presidenten är på besök i Paris går han till attack mot en av journalisterna. Du pratar med samma argument som någon från Gülenrörelsen, säger han till journalisten.
Läs mer om Gülenrörelsen.
Erdogan till attack mot fransk journalist
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan besökte Frankrike för att bättra på relationerna med EU. Men under en presskonferens på fredagen ilsknade han till och anklagade en journalist för att arbeta åt Gülenrörelsen.
Krossen: Redns stjärna vann enkelt i Frankrike
Daniel Redn drog en lättnades suck på Vincennes läktare efter Prix de Bourgogne.Propulsion vann nämligen loppet hur enkelt som helst.– Han såg helt fantastik fin ut. Det blev ju lite fransk körning, men Örjan kändes riktigt säker. Oj, oj vilket intryck! säger Mohammed Malla i ATG Live.
Zlatans attack: Kan inte acceptera mig
Zlatan Ibrahimovic känner sig orättvist behandlad i sitt hemland.I en fransk dokumentär går han till attack mot de svenska medierna.– De kan inte acceptera att jag är Ibrahimovic, säger han till franska Canal Plus.
Läs mer om Ibrahimovic.
Massip Farid Ikken anföll polis i Paris – Säpo har gjort beslag i Sverige
Sverigekopplade Massip Farid Ikken misstänks ha överfallit en polis med hammare i Paris.Nu har Säpo gjort beslag som ska hjälpa fransk polis i utredningen mot den terrormisstänkte mannen.Ikken bodde länge i Sverige där han utbildade sig till journalist och gifte sig med en svensk kvinna.
Läs mer om Paris.Nu, Sverige och Säpo.
Annika Ström Melin: Känslan av undergång är borta i EU
EU har stärkts under 2017 och med Emmanuel Macron och Angela Merkel har unionen fått ett nytt starkt fransk-tyskt radarpar. Samtidigt består EU-ledarnas rädsla för populismens kraft. Här är Annika Ström Melins årskrönika om läget i Europa.
Filmrecension: Från känsla till känsla i Let the sunshine in
Cynisk desillusion och romantisk besatthet. I Claire Denis Let the sunshine in går man från känsla till känsla. Och Juliette Binoche är en levande manifestation av fransk filmhistoria.
Läs mer om Let.
Om glömda förrätten: Ni vill inte börja med huvudrätten?
Röda plyschdraperier, guldspeglar och Edith Piaf i högtalarna. Restaurang Lilla Paris vill vara en stökig liten fransk bistro med matklassiker till en måttlig peng. Men löpandeband-känslan vill inte släppa taget.
Läs mer om Edith Piaf.
Zlatans mörka sida i ny fransk dokumentär
Zlatan blev både hatad och älskad under sin tid i Frankrike.Nu går en fransk dokumentär på djupet i fenomen som Zlatan och Thierry Henry.– Ni säger att jag är arrogant. Men fransmännen är kända för att vara arroganta. Jag är precis som er, ni borde älska mig, säger Zlatan Ibrahmovic i trailern till filmen Min mörka sida.