Fransk

Fransk tvekan om OS, men ingen oro i Sverige

Frankrikes trupp åker inte till vinter-OS i Pyeongchang om säkerheten inte kan garanteras, säger landets idrottsminister Laura Flessel. I Sverige finns ingen oro. – Vår huvudlinje är alltid att vi ska genomföra spelen, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Tarik Saleh: Min film kan nog reta mäktiga grupper

Sundanceprisade The Nile Hilton incident har sålts över hela världen och blivit en fransk biovältare. Nästa fredag är det svensk premiär för Tarik Salehs arabiskspråkiga kriminaldrama som väckt kontrovers i Egypten.
Läs mer om Egypten.
Angripare åberopade gud vid attack i fransk stad
Två personer skadades svårt när en man med en hammare som tillhygge attackerade dem på fredagen i franska staden Chalon-sur-Sane. Angriparen uppges ha ropat allahu akbar (Gud är störst) när han gick till attack.
Läs mer om Chalon-sur-Sane.
Uppgifter: Kongolesiska agenter vilseledde Cataln
Nya uppgifter tyder på att den svenska FN-experten Zaida Cataln lurades att åka till platsen där hon och hennes kollega mördades. Det visar en granskning som fransk radio har gjort, rapporterar Sveriges radio.

Peugeot och Citroën anklagas för avgasfusk i två miljoner dieselbilar

Enligt tidningen Le Monde har en fransk utredning funnit olaglig programvara i motorstyrningen till 1,9 miljoner dieselbilar hos PSA, alltså varumärkena Peugeot, Citroën och DS. Om uppgifterna är riktiga riskerar PSA fem miljoner euro i böter. Det är generaldirektoratet DGCCRF (Direction gnrale de la concurrence, de la consommation et de la rpression des fraudes), som hanterar konsumentfrågor och bedrägeri, som undersökt uppgifterna om avgasfusk. Misstankarna är inte offentliga ännu, men enligt källor till Le Monde finns det uppgifter som pekar mot att även PSA fuskat med motorstyrningen till sina dieselmodeller – på
Läs mer om Le Monde, PSA och Peugeot.
Zlatan totalsågas: Förgiftade ligan
Ett drygt år har gått sedan Zlatan Ibrahimovic lämnade Frankrike.Nu sågas svensken rejält av den tidigare Lille-spelaren Julian Palmieri.– Han förgiftade ligan, landet och fransk fotboll, säger Palmieri till SFR.
Fransk antisemit reser till fredsfestival i Nordkorea
Samtidigt som de ökande spänningarna mellan Nordkorea och USA skrämmer hela världen, så meddelar den ökände franske antisemiten och komikern Dieudonn M Bala MBala att han ska uppträda på en fredsfestival i Pyongyang.
Miljonpublik på nätet följde dataspelandet
Det blev fransk vinst i Dreamhack i Malmö genom laget G2 Esports.Inför fulla läktare i Malmö arena tävlade världens bästa dataspelare om två miljoner kronor. Eventet följdes också av en miljonpublik på nätet.– Det här är den nya underhållningen för en ung generation, säger Tomas Lyckedal i arrangörsgruppen.
Läs mer om Dreamhack och Malmö.
Nioårig flicka saknas fortfarande – två män släppta
Åklagare startade på lördagen en formell utredning om kidnappning sedan en fransk nioårig flicka försvann från ett bröllop förra söndagen. Samtidigt har två 34-åriga män släppts av polisen.
Två män förhörs om försvunnen fransk flicka
Två män har gripits kopplade till en nioårig flickas mystiska försvinnande från en bröllopsfest i franska Alperna i helgen.
Läs mer om Alperna.
Fransk klubb lägger storbud på Ghoddos
Saman Ghoddos sköt Östersund vidare till Europa League.Men nu kan han vara förlorad för klubben.Enligt SFR Sport har franska Metz lagt ett bud på anfallaren.
Gunnar Jonsson: Macron spelar det polska kortet
Polen är en tacksam måltavla för en fransk president med sviktande popularitet. Nationalistregeringens försök att strypa det oberoende rättsväsendet har inte gett den några vänner i EU utom Ungern. Men Emmanuel Macron har fler oplockade gäss med Warszawa.
Läs mer om Ungern och Warszawa.
Fransk vinproduktion störtdyker
Den kalla våren gör att den franska vinproduktionen sannolikt kommer att minska med 18 procent under 2017. Vinodlarna själva tror att det blir mer än så.
Ove Säverman: Carmencitas nio liv
Kåseri. Ju fler liv hon tog sig igenom, desto tunnare blev husses plånbok. Men det sjätte kostade bara en flaska fransk champagne.
Alice Bah Kuhnke får fransk orden
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) prisas av den franska regeringen för sina insatser för kulturen. Hon tilldelas Ordre des Arts et des Lettres, rapporterar Dagens Nyheter.
Läs mer om Alice Bah Kuhnke och Ordre.
Alice Bah Kuhnke tilldelas fransk order
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) har tilldelats en utmärkelse av den franska regeringen, visar ett brev från Audrey Azoulay, kulturminister i Frankrike, som DN tagit del av.
Bil har kört in i busskurer i Marseille
Minst en person har dödats och en skadats sedan en bil har kört in i två busskurer i Marseille, enligt fransk polis. Föraren av bilen har gripits.
Läs mer om Marseille.
Fransk polis sökte efter beväpnade – järnvägsstation utrymdes
En eller flera beväpnade personer ska ha observerats på järnvägsstationen i franska staden Nmes på lördagskvällen. Polisen utrymde stationen och sökte efter de beskrivna. En person, en man, ska ha gripits. Vid 22.30-tiden öppnades järnvägsstationen på nytt.
Fransk polis söker beväpnade personer – järnvägsstation utrymd
Tre beväpnade personer ska ha observerats stiga av ett tåg på järnvägsstationen i franska staden Nmes på lördagskvällen. Polisen har utrymt stationen. Det finns ingen uppgift om något gripande.
Per M: Fåfänga försök i franska språket
Kåseri. Att sitta på en middagsbjudning och diskutera skillnaderna i svensk och fransk utrikespolitik kan bli fruktansvärt frustrerande om man vet vad man tycker men inte förmår formulera sig.
Jeanne Moreau gav den nya franska filmvågen ett ansikte
Hon förkroppsligade filmkonsten i all dess komplexitet. Med de orden hyllade Frankrikes president Jeanne Moreau efter hennes bortgång häromdagen. Jan Lumholdt minns en fransk filmlegend.
Läs mer om Jeanne Moreau.
Air France-KLM köper tredjedel av Virgin
Fransk-nederländska flygkoncernen Air France-KLM köper upp 31 procent av aktierna i det brittiska flygbolaget Virgin Atlantic. Kvar åt grundaren Sir Richard Bransons företag Virgin Group blir 20 procent av ägarskapet, då samarbetspartnern amerikanska Delta behåller 49 procent, rapporterar BBC.
Fransk polis anklagas för omfattande övergrepp mot migranter
Enligt en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) har fransk polis använt pepparsprej mot sovande migranter, bland dem barn. Det rapporterar Reuters.
Ställ högre krav – Sverige riskerar utbilda robotar
Sverige är inne på en farlig väg där bildning inte har hög status och genvägar blivit allt mer accepterade. Det befarar fransk-svenske kulturarbetaren Jean Claude Arnault, som varnar för att svenska utbildningssystemet riskerar att producera robotar, som inte läst mer än minimikraven.
Läs mer om Jean Claude Arnault och Sverige.