Frederik

Nya krisen i kungahuset – efter prins Henriks död

Med prins Henriks död väcks återigen frågor om det framtida regentskapet.Gamla rop om att drottning Margrethe bör abdikera och lämna över till kronprins Frederik hörs på nytt.Men även om Frederik är vuxen rollen är det långt i från säkert att drottningen är redo att lämna sin post.Hon har styrt sitt kungarike genom kriser tidigare och danskarna är övertygade om att hon fortsätter vara den drottning de lärt sig att respektera för hennes flit och engagemang för Danmark.
Läs mer om Danmark, Frederik och Margrethe.

Victoria går inte på festen med kronprinsessan Mary

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel åker på baltisk turn.Första stoppet blir Litauen – dit också det danska kronprinsparet Frederik och Mary kommer.Men när övriga svidar om till festkläder reser Victoria och Daniel hem.
Läs mer om Daniel, Frederik, Litauen, Mary och Victoria.
Kanske drottningen väljer att abdikera
Prins Henriks tillstånd har kraftigt försämrats.Något som kan leda till stora förändringar inom det danska kungahuset, menar Expressens hovkrönikör Karin Lennmor.– Kronprins Frederik fyller femtio år i maj och skulle det bli så att hans pappa går bort kanske drottning Margrethe väljer att abdikera och lämna över tronen till sin son.
Läs mer om Karin Lennmor och Margrethe.
Prins Henriks tillstånd förvärrat
Danske kronprinsen Frederik har avbrutit sin vistelse i Sydkorea sedan prins Henriks hälsotillstånd allvarligt förvärrats, skriver det danska hovet i ett pressmeddelande.
Läs mer om Frederik och Sydkorea.

JUST NU: Prins Henriks tillstånd svårt försämrat

Efter en tid med flera negativa hälsobesked har prins Henriks tillstånd försämrats ytterligare.Det skriver det danska hovet i ett pressmeddelande.Med anledning av sin fars tillstånd lämnar kronprins Frederik OS i Sydkorea, för att återvända till Danmark.
Läs mer om Danmark och Sydkorea.
Kronprins Frederik lämnar OS för att vara med sin far
Prins Henriks sjukdomstillstånd har allvarligt försämrats.Kronprins Frederik åker med anledning av sin fars hälsa hem från OS – för att vara vid sin hans sida.Det skriver det danska hovet i ett pressmeddelande.
Prins Henriks tillstånd nu allvarligt försämrat
Prins Henriks sjukdomstillstånd har allvarligt försämrats.Kronprins Frederik åker med anledning av tillståndet hem från OS – för att vara vid sin fars sida.Det skriver det danska hovet i ett pressmeddelande.
Kronprinsens besked om sjuke prins Henrik
På torsdagen besökte Danmarks kronprins Frederik sin sjuke pappa, prins Henrik, på Rigshospitalet. Henrik är inlagd sedan i söndags.– Det går framåt. Han är i goda händer, sa Frederik till pressuppbådet.
Läs mer om Frederik, Henrik och Rigshospitalet.
Margrethe tackar för folkets sympati
Danmarks drottning Margrethe, 77, tackar för den sympati och förståelse som har visats hennes man, prins Henrik, 83, efter beskedet att han drabbats av demens.– Det gör vardagen lättare för oss alla, förklarade hon i sitt traditionella nyårstal.Men hon sa inte ett ord om att dra sig tillbaka och lämna över till kronprins Frederik.
Läs mer om Frederik, Henrik och Margrethe.
Petad till fjärdekedjan – då blev Nylander hjälte
LOS ANGELES. Han får inte spela i förstakedjan längre.Men det hindrade inte William Nylander, 21, från att bli matchhjälte för Toronto Maple Leafs i natt, svensk tid.Men en superstraff avgjorde han mötet med Calgary, som Toronto vann med 2-1.Fast William valde att hylla lagets målvakt, dansken Frederik Andersen, som svarade för 47 räddningar.- Freddie storspelade och gav oss vinsten i kväll, säger Nylander till Toronto Star efteråt.
Kronprins Frederiks kritik mot föräldrarna
Det är kronprins Frederik som en dag ska bli kung i Danmark men uppdraget passar egentligen lillebror prins Joachim bäst.Det avslöjar Frederik själv i den nya boken Under bjælken och han är kritisk till hur föräldrarna, drottning Margrethe och prins Henrik, behandlade honom under uppväxten.– De var liksom ängsliga, tvekande. Det ledde till att jag blev extra försiktig och kanske lite obekväm, säger han i boken.
Finns inte en bättre i hela världen just nu
LOS ANGELES. Det råder dansk målvaktsfeber i NHL just nu. Frederik Andersen, med förflutet i Frölunda, höll nollan för andra matchen i rad när Toronto i natt, svensk tid, knockade Montreal på bortaplan med 6-0. - Det finns inte en bättre målvakt i världen just nu. Den här killen är helt otrolig, sa NHL-legendaren Don Cherry i tv-studion hos Hockey Night in Canada under sändningen av matchen.
Kronprins Frederik och Marys fajt om Snapchat
Kronprins Frederik och Mary har hamnat i en slags kontrovers hemma på slottet.Anledningen är hur mycket skärmtid barnen egentligen ska få.Enligt rapporterna från de kungliga salongerna är Frederik den som barnen bör sikta in sig på när de vill surfa och kolla roliga klipp på nätet.
Läs mer om Frederik, Mary och Snapchat.
Kronprinsparets heta kärleksmöte i Sydney
Kärlekssagan mellan kronprins Frederik och hans fru Mary är en av Danmarks mest populära berättelser. Nu blir den ännu bättre.I den nya boken om kronprins Frederik avslöjas nya detaljer om kvällen då kärleksparet träffades.– Jag var trollbunden, berättar Mary i boken Under bjælken.
Läs mer om Frederik, Mary, Sydney och Under.
Henriks kärleksfulla hyllning till Frederik
Danmarks prins Henrik, 83, ger en personlig hyllning till sonen, kronprins Frederik, i en biografi som kommer ut på onsdag.– Frederik blir en bra kung. En klok och mänsklig regent, säger Henrik.
Läs mer om Frederik och Henrik.
Bilderna från kronprins- parets fantastiska resa
Det blev en hel del arbete för kronprins Frederik och kronprinsessan Mary när de i början av oktober besökte Japan.Men mellan mottagningar och officiella besök hittar de två tid för varandra.– Det är det som är det fina med att vara två. Att man kan dela glädje och uppdrag, berättade kronprins Frederik för danska Billedbladet.
Läs mer om Billedbladet, Frederik, Japan.Men och Mary.
Frederiks id – ska hjälpa pensionärer
Nu blir det lättare för även den som saknar bil att besöka Hemköpsbutiken i Munkedal.Med hjälp av en minibuss kommer mataffären att hämta upp kunderna. Och de bjuder även på fika.– Det här är en id som jag har haft på näthinnan ett tag, säger butiksägaren Frederik Lutmers.
Läs mer om Hemköpsbutiken och Munkedal.Med.
Danska kungahuset drag – för att få in mer pengar
Danska staten äger 214 skogar i Danmark – där får bara kungligheter jaga.Men nu ska det bli ändring på det. Den här hösten kommer kronprins Frederik få dela skogarna med vanliga danska jägare – om de är villiga att betala för det.– Om vi kan tjäna pengar på det och göra mer för naturen och allmänheten som vill besöka skogarna är det bara bra för oss, säger Mads Jensen på Naturstyrelsen till Ekstrabladet.
Storm: Lite overkligt att det går så bra
MALMÖ. Malmö Redhawks tog första hemmasegern mot Färjestad sedan 2006.Matchvinnare: Frederik Storm – som har fått karriärens bästa start på säsongen.– Det är lite overkligt att det går så bra, säger Frederik Storm.
Läs mer om Frederik Storm och Färjestad.
Madsens stödförening lade ner verksamheten
På lördagen försvann det sista, formella stödet för Peter Madsen. Då beslutade Raket-Madsens Støtteforening att lägga ner verksamheten.– Hans fall från toppen är fullständigt, omedelbart och djupt tragiskt, sa föreningens ordförande Frederik Just, enligt danska Ekstrabladet.Föreningens kassa skänks till Kim Walls minnesfond.
Läs mer om Frederik Just och Peter Madsen.
Därför ska svenskar bry sig om tyska valet
DN:s Berlinkorrespondent Lina Lund och tysk-svenska experterna Nina Röhlcke och Frederik Bombosch ger dig allt du behöver veta inför söndagens val i Tyskland.
Första skoldagen för kungliga tvillingarna
Vincent verkade lite bekymrad men syrran Josephine var desto mer uppspelt när danska kronprinsparets sexåriga tvillingar på tisdagsmorgonen gav sig i väg till skolan för första gången.Barnen ska inte gå i samma klass, har föräldrarna bestämt.– Jag ska gå i A och Vincent i B, förklarade Josephine för pressuppbådet utanför Frederik VIII's Palæ.
Läs mer om Josephine och Vincent.
Kronprins Frederiks ord i infekterade familjebråket
Prins Henrik kontroversiella uttalande har väckt många kritiker i Danmark.Nu sluter sig sonen kronprins Frederik till den skaran.– Jag är riktigt ledsen över min fars beslut. På riktigt många områden, säger han till danska medier.
Läs mer om Danmark.Nu och Frederik.
Mittback lämnar HIF för polska andraligan
Frederik Helstrup lämnar Helsingborg för polska Arka Gdynia.Det meddelar klubben på sin hemsida i kväll.– Jag har verkligen njutit av att spela för Helsingborgs IF och på Olympia framför alla fantastiska supportrar, säger han till klubbens hemsida.
Vov, här är danska hovets nya kelgris
Här är de första bilderna på kronprinsparet Frederik och Marys nya lilla familjemedlem.Border collie-valpen Grace flyttade in hos familjen i helgen och har redan tagit stora delar av Danmark med storm.Glädjen är nu total hos kronprinsparet som tvingades ta farväl av sin förra hund Ziggy i våras.
Läs mer om Danmark, Frederik, Grace och Ziggy.